Quantcast
Хипермаркети изгубили 50% от клиентите в извънредното положение | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

15 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Хипермаркети изгубили 50% от клиентите в извънредното положение

И големите търговски вериги са пострадали от корона-кризата - под формата на отлив на купувачи и на спад на оборотите. В някои от месеците на ограничения заради Ковид-19 хипрермаркетите, предлагащи храни и напитки, играчки, обувки и други потребителски стоки, са отчели между 10 и 50% по-малко клиенти, показва анкета на Сдружението за модерна търговия. В проучването са участвали вериги с различен профил - Билла, Лидл, Кауфланд, Фантастико, Аванти, Дайхман, Мосю Бриколаж, Хиполенд. Средният спад на обороите в техните магазини по време на извънредното положение е 11%, сочи анкетата. Пет от компаниите са хранителния сектор, а три от нехранителния, като някои от тях бяха принудени да затворят част от магазините си по време на извънредното положение, уточняват от Сдружението, което е направило и анализ на резултатите от анкетата. Ето няколко акцента от него:  

  • "Кризата, предизвикана от Ковид-19, доведе до понижение на оборотите – по-слабо при хранителните вериги и по-ясно изразено при нехранителните,  до промяна на потребителските навици на хората.  Донесе и затруднения в отношенията на веригите с ключови партньори като търговски центрове, държавата и общините. Големите ритейлъри у нас обаче успешно се справиха с предизвикателствата, не допуснаха дефицит на стоки и празни рафтове, адаптираха се към новата ситуация и запазиха всички свои служители.
  • Участниците в проучването споделят, че след първоначалния пик на презапасяване хората са започнали да пазаруват по-рядко, но по повече артикули и по-прагматично. 
  • При трите нехранителни вериги, които по време на карантината затвориха 36 от своите 59 магазина, понижението на броя на клиентите е средно с малко над 30%.  Най-големите спадове са били отчетени при „Хиполенд“ и „Дайхман“ (50%), поради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски стоки, облекла и обувки.
  • Веригите стриктно са следвали предписанията на здравните власти и в кратки срокове са въвели предвидените мерки – осигуряване на лични предпазни средства за служителите на първа линия, редовна дезинфекция на магазините, количките за пазаруване и складовите площи, инсталиране на прегради и въвеждане на пропускателен режим в магазините. Това е довело не само до промяна на начина на работа, но и до огромни непредвидени разходи, като само за един месец инвестициите на „Lidl“ за изпълнение на мерките са били за повече от 600 000 евро. 

 

Към статията във в. СЕГА
dembik

Да намалят ДДС-то за хипермаркетите. Със задна дата.

Льо Клер

То и ние, клиентите позагубихме, та е логично да не харчим. Чакаме и кризата, която ни се вещае, хеле пък ако Бойко и Каренин подадат оставка.

Каубой
снимка на Каубой

Не предизвиквайте съдбата.

Johnny2965

Нормално е. Щеше да е чудно ако не бяха загубили клиенти и не бяха спаднали оборотите им.

Но животът продължава. 

geo_19

Питах позната касиерка в кварталня минимаркет и тя сподели, че няма намаление на оборота. 

Stefan Georgiev

Ако е Лидл и подобни- не са. Но вериги с магазини в молове загубиха. Нашата след 4 месеца прати на борсата 50% от служителите в моловете, съкратени с обезщетение с идеята като премине пак да си ги върне 

Evasion

Като знам цените на Хиполенд - 50% спад им е малко...

Васик

Това са пълни измислици, февруари и март сигурно са имали 2 или 3 пъти увеличение на оборота. Не се съмнявам, че за тях разходите за чистота са пари на вятъра.

редник

 Големите ритейлъри у нас обаче успешно се справиха с предизвикателствата, не допуснаха дефицит на стоки и празни рафтове, адаптираха се към новата ситуация и запазиха всички свои служители.

 

Въпрос с неповишена трудност - колко чуждици ненужно е употребила авторката със звучното име Ребека?...

Аман!

Трудно ли е, когато пишете, да уважавате българския език?!...

редник

Много хора останаха без работа или с намалени доходи, та е нормално, че са харчили по-малко...

Невероятно, но факт - през това време банките са успели да спечелят 515 млн лв, но това е поради активното бездействие на държавата...

ppipi7766

Намалял е броят клиенти, увеличила се е стойността на единичната покупка.

Много клиенти престанаха да пазаруват всеки ден, ограничиха броя но не и количеството на купените стоки.

За дайхман и Хиполенд напълно разираемо, те далеч не са от първа необходимост, доста от тях са в затворените МОЛ-ве.

adrian borisov

Нормално да спадат. Нахвърлят ти се от вратата да слагаш наморник, че щели да ги глобят...е, и аз ги глобих. Ползвам си кварталния магазин, български, с български плодове и зеленчуци

Domi

Истината е че изнасят 100 % печалба....5-6 семейства....

ловkия

Хората така или инак са се хранили и по време на карантинана, дали са пазарували от големите вериги или от кварталните магазини е все тая, парите са отишли у търговците.

И не вярвам на веригите.