Quantcast
Протести избухнаха в Беларус след поредната победа на Лукашенко | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

66 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Протести избухнаха в Беларус след поредната победа на Лукашенко

Протести избухнаха в Беларус след края на президентските избори, които бяха спечелени от Александър Лукашенко. Най-масови те бяха в столицата Минск, където органите на реда използваха сила, за да отблъснат демонстрантите. Няколко души са ранени, съобщи BBC. Има и арестувани.

 

 

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победител в президентските избори с 79,7% от гласовете, според данни на екзитпол, заявен от телевизионния канал „Мир“. По техни данни Светлана Тихановска събира 6,8%, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.


 

В опит да спре безредиците по улиците на Минск кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановская направи изявление пред протестиращите, военните и полицията, пише БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

"Искам да помоля полицията и армията да не забравят, че те са част от народа", казва в изявлението Тихановская. Тя призова своите привърженици да предотвратяват провокациите и да не дават причини за използването на насилие.

"Знам, че беларусите ще се събудят утре в нова страна и се надявам, че утре ще има само добри новини. Моля, спрете насилието. На първо място, офицери, знам, че можете да го направите", каза тя.

Последните президентски избори в Беларус отбелязаха рекорд - преди основния ден на гласуването бяха пуснати бюлетини от 42% от избирателите. За да бъдат изборите валидни, са необходими 50%, предаде ТАСС. Авансовото гласуване започна във вторник, 4 август. На предишните президентски избори през 2015 г. предсрочно гласуваха 36% от избирателите.

Към 16.00 ч. местно време избирателната активност на президентските избори в Беларус надхвърли 73.40%, съобщиха от беларуската Централна избирателна комисия, предаде БГНЕС. Избирателната активност в Гомелска област е била 81,87 процента, в Могильовска и Гродно - съответно 80,29 и 75,66 процента. В Минск малко повече от 58 процента от имащите право на глас са пуснали бюлетина в урната. Най-ниска е избирателната активност в столицата Минск, където едва 58% от жителите са гласували.

Това са шестите президентски избори, откакто републиката се отцепи от СССР. Главен претендент отново е действащият държавен глава Александър Лукашенко, сочен за последния диктатор в Европа. Той е на власт от 1994 г. Заради него Беларус е единствената държава на континента, която не членува в Съвета на Европа. Сутринта той гласува в избирателната секция №1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск и след това предупреди медиите да не работят за дестабилизацията на Беларус. „Ако се борите срещу страната, опитвате са да я вкарате в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор“, заплаши Лукашенко.

Съперниците му са съпредседателят на общественото движение "Говори истината" Андрей Дмитриев, бившата депутатка Анна Канопацка, домакинята Светлана Тихановска и председателят на партията "Беларуска социалдемократическа Грамада" Сергей Черечен.

На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. Той бе арестуван по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана, която беше номинирана за кандидат-президент на негово място. В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на „Белгазпромбанк”, чийто директор бе друг кандидат - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани. По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите.

За да бъде избран президент, за него трябва да са гласували повече от половината явили се пред урните.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Herrvasko

Когато се публикуват новини от Беларус, не е зле да се спомене България като база за сравнения, защо не съседна Русия с нейните огромни ресурси или стремително потъващата Украйна.Средни пенсии например, ниво на престъпност,стандарт на живота като цяло, състояние на индустрията и здравеопазването, образование и пр. Като и новината за слабоумни, че видите ли Лукашенко имал 3% популярност.Ти да видиш какъв голодомор има в Беларус и какви булдозери собствено производство ринат камарите трупове на умрели от корона измамата, а гадният Лукашенко не рачи да затвори страната си и да извърши ритуално самоубийство като повечето световни лидери, да ги наречем.Фейк, та дрънка е тая статия.

vrana2

   Какво в дописката е фейк?

Кара Колю

"Когато се публикуват новини от Беларус, не е зле да се спомене България"

Що България? По-добре Корея на тов. Кимчи? Там имат само един болен... и то защото дошъл от Южна Корея 😁

Andrij

Няма фейк.Преди 10 мин. гледам руските канали.И там масово-Лукашено спечелил над 70%,прави са 79,7 е над 70. И продължават-а Тихановская под 10%,и тук са прави 6,8 е под 10. И се създава впечатлението,че Лукашенко побеждава с 70 на 10%,а не с 80 на 7%. Точно като моята жена-колко струва кремчето? ,отговор 8 лв,за нея 8,98лв.  клони към 8.Може би защото има две осмици.

Bozhilko

Не стои на здрави класово партийни позиции и не представя фактите такива каквито изкаме да са.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

...Александър Лукашенко, сочен за последния диктатор в Европа.

 

Не е последния.

Буболечо
снимка на Буболечо

Ама е сочен.

segal

Единственият в Европа с мустаци. 

Чичо Гошо

Единственият в Европа с мустаци

 Само 'щото но танте козметиците много добри. 😁

Аладар

Май брутния вътрешен продукт на Беларус е по-голям от българския без да е получавала стотици милиарди евро помощи от Европа.

Johnny2965

Няма как да е по-малък при значително по-голяма население.

Гласът

Май брутния вътрешен продукт на Беларус е по-голям от българския без да е получавала стотици милиарди евро помощи от Европа.

Беларус получава милиарди долари (стотици милиарди рубли) субисидии от Русия (или поне получаваше до началото на тази година), приблизително колкото получава и България от Брюксел. Българският БВП е $70 милиарда (10000 на глава), белоруският $64 милиарда (7000 на глава). България е най-бедната страна в ЕС. Беларус е най-богатият сателит на Русия. 

Аладар

При тези санкции  Русия едва ли отделя помощи за Беларус. Но ако Беларус беше получила нашите евро помощи БВП/човек щеше да е по-висок от нашия.

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Колко по-значително ? 9/7 милиона ? Без Вайсрусланд да има море , морска търговия , природни богатства... Заклещени между поляци , руснаци , катстрофирали украинци и суицидни балти ? Просто хер Лукашенко си пази имота.
Bozhilko

А можеше ние да сме най-богатият сателит на Русия.

марк

 

 

 

 

                                        Големите автомобили които пренасят тежките ракетни комплекси на Русия са беларуско происводство. И не само .

труфалдин

Ами БЕЛАЗ ите. Много чиста и интелигентна нация. Само възхищение.

inventus

И най хубавите жени имат...

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Най-хубавите жени или са родени, или живеят в САЩ. 

С малко на брой изключения от Западна Европа. 

Разбира се, трябва да има и някои афроафриканки. Инак...

https://www.esquire.com/uk/women/news/g9904/the-25-most-beautiful-women-of-all-time/ 

https://www.stylecraze.com/articles/most-beautiful-women-in-the-world/

 

Boris65

И най - Едрите! 

Johnny2965

Хубави или красиви?

inventus

Ех Джони! Изкушаваш ме да ти отговоря приятелю. Красиви са всички. Хубави са тези дето...са склонни да ни обърнат внимание ...да кажем.

HBK

Честото на Лукашенко, както и на народа Му. За хубаво или за лошо те си го заслужават.

 

Не зная дали Лукашено е последния диктатор в Европа, но тенденцията „Диктатор” съвсем не е нова – нито за Русия (Путин), нито за САЩ (Тръмп), нито за Франция (осъвременения Наполеон), нито за Великобритания (симпатичния Борис), нито дори за Родината ни (като се започне от Тюдор от Правец та се свърши с Бащицата от Банкя). Нещо повече „тенденцията” е само реставрация на добре забравено старо – ЦАР или Генерал-Губернатор. Възможно е някой да намира разлика. 

 

Тази тенденция цели да минимализира щетите нанесени от демокрацията в условията на един демографски експлодиращ свят. И да не се заблуждаваме, че в някои „територии” се наблюдава отрицателен демографски феномен - срив. Това може да се оправи само от „диктатори” всеотдайно грижещи се за собствените овце в собствената кошара.

Гласът

нито за САЩ (Тръмп), нито за Франция (осъвременения Наполеон), нито за Великобритания (симпатичния Борис)

Какви диктатори са тези? Те дори една опозиционна медиа или опозиционен митинг не могат да забранят. За арест или отказ за изборна регистрация на опозиционери да не говорим. 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Честни беларуски избори. Това е дори по-смешно от честни руски избори.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

усеща се неяснота или раздвоение в изказа на СКМ(световното краварско мнение ) относно победата на Батька Лука. От една страна - дърви се на Москва от друга - диктатор бил. Сега ще пуснат малко протести ще помъркат па ще се кротнат. Или майдан ще му спретват шото е недостатъчно русофобски. Ще видим.

segal

Нищо не могат да му спретнат. Белорусия е единствения производител на мобилните установки за руските стратегически ракети. Без Белорусия няма Русия. 

vrana2

   Що за тъпня? Белорусия беше единствения производител на мобилните установки за савецките ракети. От миналата година колесната база за ракетите е изцяло руска.

Гласът

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победител в президентските избори с 79,7% от гласовете

Явно Лукашенко е по-популярен от Путин. Путин спечели само с 76,69%.

Boris65

Добре поне че Путин успя да пробута главния си агент Доналд за президерт! 

Страници