Quantcast
Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

85 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

"Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулисните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Според Радев премиерът Бойко Борисов "не смее да излезе от създадения от него илюзорен свят."

"Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето, а да заложи на коренно различен подход - на откритост, системност и последователност", обясни държавният глава.

Той отбеляза, че резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато "българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията".

Затова и документът ще бъде представен на три етапа - анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините за това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е да бъдат обхванати максимално повече българи у нас и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност. “Защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко. Можем да го преодолеем само с активна роля и гражданска позиция,” посочи Радев.

При представянето на документа председателят на Стратегическия съвет социологът проф. Александър Маринов коментира действащата Национална програма за развитие „България 2020“ и заяви, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия. Според Маринов държавнически стратегии се създават в редки преломни исторически моменти.

Той обобщи някои показатели, които страната ни е трябвало да подобри чрез Националната стратегия за развитие "България 2020.

Според анализ в сайта на Министерството на финансите – смъртността нараства, най-високата смъртност в ЕС, 2017 - 15,5 на 1000 през 2017 г., като 10, 3 на 1000 е за ЕС, а детската смъртност също остава висока, като тя е особено висока в общности с компактни етнически  общества, каза Маринов.

Той приведе и примери за най-висок дял на млади хора, които не са ангажирани в образование или учене. Той коментира и данни за здравеопазването и идване на средствата от публични източници, като поясни, че по данни на ЕК те са около половината.

Проф. Маринов добави, че и бедността е един от големите проблеми на българското общество.

Към статията във в. СЕГА

Страници

never-mind

Кажете я с прости думи , за да я разбере и Боко!! Че ше трябва Дончев да му я превежда!! 

Каубой
снимка на Каубой

С прости думи. Президентът няма власт. Той е представителна фигура. Обединител не е. Руски агент вероятно е. Опитва се да предизвика гражданска война за което ще бъде съден. Понимаеш сейчас или да ти го пиша на пиджин китайскЕ?

Доц.Трътлев

Aма нали беше американски агент, ходил 15 пъти в САЩ на инструктаж?

Neymar

Абе Радев, давай някакъв рерален и бърз екшън план ако искаш някой да те слуша. Не е време за мотаене! 

never-mind

Кажете я с прости думи , за да я разбере и Боко!! Че ше трябва Дончев да му я превежда!! 

nafta

Кажете я няколко пъти, за всеки случай.

Светозар

Предлагам г-н Президента да представи още веднъж "некоите си съображения", но този път без да чете, за да видим дали пък той е разбрал това, което са му написали "изтъктаните учЕни" до него.

Satchi

Светозаре малоумни, не виждаш ли ,че не чете президентът?

той е от малкото политици, които могат да говорят умно за разлика от брътвежите на Боко.

Светозар

До Satchi

Г-н Президента откри представянето на „Стратегията“ с шест минутно слово без да чете. После социологът проф. Александър Маринов (агент  на ДС, съдържател на явочна квартира през периода 1983-1990 г. с псевдоним „Майстора“), като автор на „Националния стратегически документ“, чете от лаптопа самата „Стратегия“ към 34 минути. Лексиката на социолога беше на ниво, очевидно непонятно за невежи хора като г-н Премиера, но и нямаща нищо общо с лексиката във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия през 1982 г. -1987 г.

Та ако г-н Президента трябва да разясни подробно „Стратегията“ без да чете, резултата няма да е много по-различен от този на г-н Премиера.

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Вече са ясни задачите на първото от няколко служебни правителства, тежко Му.

Няма да Му съчувствам.

Yellow Jacket

Ми тя е мноо проста.

1. страната е изпаднала в ГРОБарска дупка.

2.Причина - Боко мафиозо и помагачи.

3.Излизане от дупката - Боку и помагачи вън от властта и при бай Ставри.

Какво от това няма да разбере мутрю?

Каубой
снимка на Каубой

Излизане от НАТО?

Излизане от ЕС?

Затваряне на границите и стребла по нарушителите бягащи от раят на ген деси?

Това, ако не е предателство, елате да ми се обадите.

Светозар

Социализмът в България – чужди и горчиви ягоди“, Захарий Стоянов:

В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм. А който иска подкладки, освобождение на труд и социализъм, нека иде да продава краставици в Русия, Англия, Франция и др. България няма нужда от такива ципори.“

Тодор Живков: „Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина – недоносче.“ (www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw)

Under_My_Thumb

Когато капитализмът удари, как човешкият капитал линее

Васил Проданов, 23.12.2015

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/kogato-kapitalizmat-udari-kak-choveshkiyat-kapital-linee.70222

За четвърт век преход и еврочленство България се срина от 27-о на 59-о място в света по индекс на човешкото развитие

През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша - на 33-то, Румъния - на 41-во, Южна Корея - на 34-то.

След това се оказва, че България катастрофално се е срутила в тази класация. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място. Не си мислете обаче, че влизането в ЕС и тържественото приемане на „европейските ценности” са подобрили нещата. Напротив, сривът назад продължава и през 2011 г. сме на 55-о място, през 2013 г. - на 58-о и няма никакви шансове да стигнем някогашното равнище от края на социализма. От началото на членството ни в ЕС до 2014 г. сме се смъкнали с още 6 места назад. ...

Доц.Трътлев

stormbringer99 👌

Sine_metu

Гражданска инициатива? Моля:

 

За качествена политика са необходими две неща. На първо място, качествена обществена среда, което преди всичко значи обществен договор в чисти правни форми и установени практики за прилагането им - това е стратегическата управленска рамка. На второ - работеща конкуренция на идеите за конкретните средносрочни политики.

 

Има ли го първото, конкуренцията може да бъде и между няколко партии. 4-5 партии в Германия. Но! и вече 55-годишни закони като двата на Ерхард за съвместното действие и за съдействието на растежа, оформили окончателно правната рамка на социалната държава, заложена още в Конституцията на ФРГ от 1949 г. В условията на разписани и спазвани от всички правила на играта следизборните пазарлъци оформят политиката в детайли. Не се налага нищо повече - подписаното коалиционно споразумение се спазва като закон и не може да бъде иначе. Не се крепи само на добрата воля, а и на другите закони и добри практики.

 

Въпросът е what must we do? И изобщо, като гледаме главното, и веднага. Задачата ни е да наваксаме едни пет века, па и още 30 пропилени години, понеже не му стига на магарето крастата.

„Учиндол ТВ“ казва: „Така и така сме във феодализма, дайте да изградим развито феодално общество. Общините у нас са 265, като половината са под 10 хиляди човека. Обединяваме 25 с други и получаваме феодалния модел в чист вид - 1 община, 1 кмет, 1 депутат.“ Кой печели „изборите“ се подразбира - Партията.

За благозвучие цялата тази феодална „мъдрост“ се маскира като патерналистични процедури. Архаични, ама на прост народ - толкова. А след нови 30 години се питаме, който е останал, колко пъти може да се възпроизвежда Член Първи на тоталитарната Конституция, но току-виж дотогава сме изчезнали и въпросът е отпаднал по „естествен“ път.

 

Такъв подход е спирала на смъртта, а въпросът - как да я спрем? Пак ще кажа - главното е изграждането на обществената среда, но ето ти параграф 22 - това е задача за Държавата, в Държавата висшата власт е на парламента, а парламентът не си и помисля за промяна. Тогава? Ами тогава трябва да започнем от „второстепенния“ въпрос - избирателната система.

Не само да я променим като процедура, избирането на Народно събрание по Единна Национална Персонална Листа както за евродепутати, но без привилегии, изисква буквално десет реда в Изборния кодекс. По-важното е да я променяме с оглед на главното.

 

Което значи

да се признае, че отговорността за политическия процес не е на партиите или медиите, а на Държавата. И Държавата най-сетне да поеме тази своя висша длъжност.

 

Което значи 

Политическа просвета. Разписване на обществената дискусия. Ежемесечни издания на ЦИК. На първо място - Терминологичен речник. Постоянна комисия по изработването му, обратна връзка, актуализация на три месеца. Недопустимо е всеки да влага в понятията каквото му скимне.

Анкетиране, анонимно, постоянно. Анкетни книжки в два екземпляра - една за статистическа обработка, една за гласоподавателя. Да знае какво е искал и да сравнява за какво е гласувал.

Естествено, всичко това се разяснява. Учи се в училищата. Мрежа от центрове за изборна просвета. Нарочен телевизионен канал. Радиовреме. Дискусионни издания. Тематични издания.

Преди изборите - представяне вижданията и обещанията на всеки кандидат-депутат. Обсъждания. Разпитвания. Всичко това безплатно, по телевизията, радиото, вестниците, в интернет-платформа.

 

Което значи

Закон за развитие, приеман от всеки парламент за срока на мандата му. Като приемат споменатите по-горе закони и налеят темелите на обществената среда - отпада. Дотогава - в две части: Законодателна програма и План за социално-икономическо развитие. Планът се възлага на избран след конкурс МС.

Почти всички са съгласни с нуждата от програмни правителства, а си ги представят от небето паднали. 

 

SergElias
снимка на SergElias

Потник, най-голямата катастрофа ни я докара Виденов.  А, ако ти не помниш, хората помнят. Помним и това, че този плужек до теб, главатаря на кремльовската ти задруга, по Виденовото време беше председател на Софийските каманисти-обирджии.

fractal
снимка на fractal

То не може 70 години руска техника и всички умни 

ЕСОФ

Тези горе на снимката са като излезли от машина на времето. Съветски аргументи с руска душа. Има какво да се каже критично за състоянието на държавата - членка на Европейския съюз през 2020, но това горе не е адекватно и е казано по отдавна изхвърлен начин. Младите се прекатурват да ви се смеят, старите се държат за коремите от смях. Льотчикът ли е виновен за този фундаментален гаф, целуващият се с Премянката първи секретер на София ли - няма значение. Няма да коментирам "по същество", защото такова няма. И, едно предупреждение за следващите, които ще пишат и ще се изказват: Изхвърлете старите си партийни анализи и документи, да не се заразявате повече от стила и метода на КПСС. Мятайте надалеч чуковете и сърповете от сърцата си. Или пък - гледайте си старините и не ни занимавайте с вас!

Сократ-май

Всички вън, каза улицата.

Forza NATO

 

Беснейте, Румпита! 💃 

nebenebe

Алаксандър Маринов е умерен и не прост човек. Да не би за Лилов да ви е мъка? Ил Луканов? Те каканижеха също напоително.

Каубой
снимка на Каубой

Тц, мъка ми е за лудата принцнцеса- мислете за мен като за огън.

F+
снимка на F+

напънала се  деса и родила 🐛

Sine_metu

Такива големи гущерчета по-горе, пък плачкат.

 

Социализъм им се привижда, сърпове и чукове.

Що не ривахте, когато преди 30 години ви се обясняваше, че след социализма е редно да дойде социалната държава, тоест християндемокрацията?

Но не. Тогава земята изровихте за мухлясалия капитализъм от 19-я век по либералните рецепти на 18-я. Пък сега сълзи и сополи от страх, че може да се върне социализмът. 

Не може, а ако стане нещо такова, само вие ще сте виновни

Сократ-май

Драги колега,

А не са ли в момента по площадите същите онези... мухлясалите?

Помня ги от 2013 - не са се променили.

Антей

 

Уау!

И най-доброто съдържание се компрометира при такова представяне.

Картинката е смайваща.

 

Дълга трапеза и кумовете най-отгоре.

Президенството няма ли протокол, няма ли други -лози, и прочие експерти, които да покажат как се прави?!

 

Телевизия не гледат ли в президенството - как се поднасят такива съдбоносни документи за обществото.

 

Прав е колегата ЕСОФ,

"младите се прекатурват да ви се смеят, а старите ... "  и т.н. ....

...................

 

Алгоритъма за решение и изход при "катастрофично състояние" е ясен от управлението на монархо-републиканския премиер Сакскобурготски, дошъл да помага след блестящото ръководство на СДС и правителството на Иван Костов.

 

Каза Симеон Втори: Ще оправя страната за 800 дни.

Първата година - се запознаваме със ситуацията и проблемите, поставяме диагнозата  и изписваме "лекарствата"

Втората година - прилагаме "лекарствата".

Третата година - прибираме дивидентите.

......................

 

Уважаеми екип на президента - 

кои са причините за високата смъртност, неграмотност, бедност, обезлюдяване на градове и села български?!

Не е "вожда" и авторитаризма. Не.

Ако не осветлите Истината - обирайте си крушите към славяно-крушовицко.

 

⚓️

 

Каубой
снимка на Каубой

С написаното съм съгласен Само за симо крадливия репликата е била - Ще си оправя положението за 800 дни. Червените мисирки обаче разбрали друго - кво да ги пРаИИИш. мисирки, пък и червени.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Еднош да буде начало. Амин.

После да не спираме. Нямаме бърза работа. Щото инак все бързаме българите, за да стигнем някъде, където да седнем и да пием кафе и едно-друго. Без бързане, ама да оставаме на Пътя. Да си го вървим. Да подминем палатите и басейните. Свинарниците и хасиендите, вилите и дачите с камините. Ел каминото да си го вървим.

(писала съм 01.01.2020 след словото на президента )

 

Ама сега ще трябва да се поразбързаме. Умната. Амин.

 

Усещате ли основната добродетел днес: смирението.

Това е доказателство за сила и залог за напредване.

ssto

Колежке, 

понятието смирение често се тълкува неправилно – като непротивене на злото, добросърдечие или милосърдие.

 

В мъдрите книги пише, че същността му била себеотрицание и самоотверженост.

 

Вие кои характеристики обозначавате с него?

Страници