Quantcast
Възпитание на чувствата | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

32 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Възпитание на чувствата

Съвременниците казват емоции, сякаш нямаме българска дума чувства. Добре, че известният роман на Гюстав Флобер е в добрия стар превод “Възпитание на чувствата”.

Етимолозите могат да кажат защо пуйките са мисирки по нашенско, turkeys в САЩ, индейки в Русия. Пък аз мога да кажа, че премиерът Б.Б. има параноя, щом спи със злато, пари и пищов до възглавницата и защо той нарича тулупи хората, които не са ранобудни като него, понеже са с чиста съвест и спят спокойно.

Има лаф (просторечие) “спи като толум.” Толумът е нещавена кожа на шиле, космат мех с вълната навън. Каракачаните го пълнят с подсирено овче мляко от края на млечния период на овцете, когато млякото е най-гъсто и го оставят “да спи” на хладно, проветриво място, най-добре в някоя пещера при постоянна ниска температура. След месец “спане” (отлежаване) косматият мех е пълен с вкусно толум сирене (брънза).

А “тулуп”, както го произнася Б.Б., е неправилно произнасяне на английски спортен термин. Едно от значенията на думата е във фигурното пързаляне. Често изпълнявани фигури са двойният аксел и тоу-луп (the double toe loop jump), скок и приземяне на toe (“палеца”, носа на кънката) след двоен пирует във въздуха.

Не обясних това на спортната коментаторка в телевизията, за да не прекаля със забележките, без това бях ѝ се накарал, че, като простия шеф на "Балкантурист" генерал Врачев, тя казваше кЪмпинг и кЪмпингари, което противоречи на английската фонетика. Генерал Врачев казваше и охраняем паркинг или плаж, макар че охраняем не значи охраняван. На северното Черноморие той постави табели “the beach is saved”, което според него означаваше, че има спасители (Baywatch).

Някои от сегашните генерали медици казват “цифрата четири хиляди осемстотин осемдесет и пет тествани”. Но цифрите са от нула до девет, 4885 не е цифра, а четирицифрено число, учехме, когато бяхме първолаци. Генералите не са единствените невежи. Учители казват училищА, летци казват летищА, съдии казват съдилищА. Само гробарите, които ще дочакат всички нас, казват правилно грОбища, не гробищА.

Ние, “пичлеметата” (малките уличници), ритахме парцалената топка - някои добре, други не толкова добре, трети като мен некадърно. Но всички бяхме еднакво ценни в просташката агитка на стадиона “Юнак”. Над мученето на човешката гмеж се открояваше нашето пискливо скандиране:

Славейчето пее "Славия" да живее,

Кукувица кука "Левски" на боклука

В по-късни години жегвахме и левскарите, и чорбарите с крясъци:

Ни-ва-лин! Кокиче!

Отбор Кокиче!

Елитните футболни отбори понякога играеха мачове в чужбина. За разлика от сегашните вносни футболисти някогашните наши бяха бедни момчета-аматьорчета на синекурна заплата най-много на началник влак (“Локо”) или на селски пощенски клон (“Левски” - преди МВР клубът беше към пощите) или на капитан (“ЦСКА”). Те искаха да купят в чужбина нещо за себе си или на гаджетата си, но беше забранено да притежаваш валута, камо ли да я изнасяш. След неуспешен опит с мускалчета розово масло в джобовете, те скриха в багажа си ампулки нивалин (уникално лекарство за полиомелит и алцхаймер, което се правеше от българското блатно кокиче. Бяха заловени при митническата проверка, затова се дразнеха, когато крещяхме “Отбор кокиче!”).

Ние играехме на тримата мускетари и се дуелирахме с пръчки, но когато ни заведоха в Ахелой да видим мястото, където българите, предвождани от Симеон Велики, разгромили през 917 г. непобедимите ромейски легиони (шейсетхилядната армия на Византия), ние захвърлихме пръчките, издялахме си мечове от широки дървени летви и с тях се млатехме по щитовете (ученическите чанти).

Ходих на море през зимата - и през декември, и през януари, после от март до юни. Живях в Ахтопол, Резово, Поморие и, мраз или пек, вятър или дъжд, всеки ден влизах в морето.

Сега на Ахелой има бензиностанция, а недалеч от Ахтопол ценните находища на блатното кокиче са пресушени и засяти със слънчоглед. Нямаше ги красивите дюни и очарователните лимани от моето детство. 

Имаше асфалт и бетон. Мафиоти! Вий, вий сте идиоти! А ние, които ви търпим, не сме народ, а мърша. Най-красивото кътче Росенец подстрекава най-грозните чувства към личната преторианска гвардия на Доган.

Проблясък на разум:

Поморийското езеро не е пресушено, има Музей на солта, има я лечебната кал и лугата, от която правеха зъбната паста "Поморин". Но не бързайте да се радвате. Крайбрежната асфалтирана алея от Поморие към Ахелой спира на противотанков ескарп от времето, когато нашите генерали очаквали натовски десант с верижни амфибийни машини както в Нормандия. Край езерото има стари бункери на Вермахта. По железобетона на стария ескарп изветрял от десетилетията тъжно лази бръмбарче, раирано на ивички.

От небето US самолети sacmb (Strategic-Air-Comand-Marauder-bombers) ни поръсваха с колорадски бръмбари, за да поразят картофената реколта и да гладуваме – това беше официалната версия по онова време.

Ученици и ученички с черни сатенени престилки и бели якички ходихме на бригада да събираме бръмбарчета, нощувахме в палатки. Весели години бяха, когато ние бяхме млади. Когато преди Виетнамската, преди Корейската война българите станахме първият народ в света, против който беше употребено биологично оръжие.

Историйо-о-о!

Дебелоока си като дебелия “политолог”, щом премълчаваш, че за да господстват САЩ, си служат с всичко: блъфове и бомби, банки и бръмбари. Поздравявам и двамца ви с песента на италианските партизани, които обесиха Мусолини с главата надолу:

О, Бела, Чао.

Бела, Чао,

Бела, Чао-чао-чао!

DI copyright

Към статията във в. СЕГА

Страници

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

Г-н Иванов, много се радвам, че пак пишете! Макар и с носталгична настройка, опуса Ви буди моите по-млади спомени, но и те не са по-малко тъжни. Но в краят на краищата съдбата си тече и ние сме частици влачени нанякъде.

 

Всичко тече, всичко се изменя.

 

Бъдете здрав!

maestrata

Бате Джимо е БЕЗСМЪРТЕН!Хвала,хвала и пак хвала!💓💘💞💔

vsn

Браво на автора!

Годините поразяват тялото, но този човек има такъв дух, че това не го спира да пише това, което мисли.

Mavrodinov

Разследващият сайт Биволъ, недолюбващ премиера, е направил експертиза на Онези снимки. Премиерът НЕ е спял с кюлчета и банкноти.... Аранжировка, различни фотоапарати, различни дати.... Не че харесвам Премиера, но за протокола - да се отбележи. 

kokaracho

Е де, е де кмете. Из бивола:

Има ли монтаж?

Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.

От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.). В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. Но експертиза установи и реалните дата и час на заснемането (посочени са по-долу). Те се откриват в полето обозначено с шестнайсетичен код 0x0132 (DateTime или Modify Date). Спесификацията на това поле може да се види тук.

Тази дата явно е убягнало на лицето, което е пипало датите, но е манипулирало полетата 0x9003 Date/Time Original (виж тук) и 0x9004 Create Date (виж тук).

Снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер. На снимката със спящия Борисов има регистрация на малък брой данни за употреба на Adobe Photoshop. На останалите няма.

https://bivol.bg/bace_nanka_expertised.html 

sikoma
снимка на sikoma

Е, много лъжете, Мавродинов и вие Панамер.

Прочетете пак малко по-внимателно.

https://bivol.bg/bace_nanka_expertised.html

Forza NATO

Работят за патологичен лъжец хората, няма как да не послъгват чат-пат.

 

Въпрос на длъжностна характеристика.  Немой ги съди много строго.

Mavrodinov

Къде в Биволъ пише, че има връзка между спящия и снимките с аранжираните банкноти? А внушението от едновременното публикуване на разновременни, разностилни и разни по авторство снимки е, че ТОЙ спи в този момент с банкнотите. Това е точно манипулация.

Самуил Петков

Радев следи хората само ..

"Бял дрон ме преследва в живота, и неизменно, след мене върви" .. споделял е Бойко Борисов..

 

Друго Президентът на България не прави и не е правил .. просто е фигурант!

Радев, със дрона, през гъстият дим, гледа на всичко - тих, невъзмутим ..

 

После аранжира всички кадри от дрона!

Бонжуар

Майсторе👍

И никакво "Чао!", освен на Толупа, разбира се. Фигурист ни е Той, кючекчия...

Вера Маринова беше най-добрата за гимнастиката и пързалянето, макар и не безгрешна. Заедно с Нешка - от първите ни "златни момичета".

Поздрави и бъдете здрав! 

maxilianus

Да, те опитват да правят и магии, но господството е нещо по-висше. Твърди, че е разочаровано от тях

Epikur

 

  Поздравления за стария майстор ☝️ !   Погледнах рождената му дата и съм удивен от запазения свеж разум. От желанието му да разказва за миналия събития, без да пропуска съвременните. Пожелавам му да е здрав и запази разума си до последния дъх, а колкото той е по-далече, толкова по-добре и за всички нас, които го четем. 

   Знаем, че един от най-великите американски президенти Роналд Рейгън, в края на живота си не помнеше че някога е бил президент. Когато на 83 години му поставиха диагноза Болест на Алцхаймер, той все пак намери сили да напише собственоръчно и оптимистично : " Започвам пътешествието, което ще ме отведе до залеза..." А г-н Иванов очевидно няма да го започне. Толкова дълго е тренирал мозъка си, че ще го запази бистър до края. Уверен съм и му го обещавам!

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Мафиоти! Вий, вий сте идиоти! А ние, които ви търпим, не сме народ, а мърша. Най-красивото кътче Росенец подстрекава най-грозните чувства към личната преторианска гвардия на Доган.

Да си жив и здрав, Маестро!

И да илядиш! Поклон!

mamut

 за сведение на турски Пуйка е fita(фита)разговорно  или литературно hindi

Getsbi

Партиджаните, които ще слязат от Бузлуджа - те не са актуални.

Водени от Нинова - най-много да оплескат работата.

 

По-интересно е какво ще направят Не-Партиджаните от центъра на София.

 

БОЙКОТ на АПТЕКИТЕ "МА(га)РЕШКИ" !

 

Begemot
снимка на Begemot

Майсторе, майсторе, твоята писаница с друга не може да се сбърка, красота, да илядиш!

Raf

Правилното изписване на думата по онлайн Речника на българския език на БАН е "тулум", а не "тОлум". Значението е същото:

"ТУЛУМ м. (тур.). Нар. 1. Торба от животинска кожа; мях. Докарват в село с магаре издоено мляко, насипано в тулуми. Влайков. 

2. Прен. Разг. Корем, търбух."

 

От същия корен е руската дума "тулуп", която нашият незаменим премиер-полиглот-слънце изглежда е решил да употреби:

"ТУЛУП, -а; м. [тюрк. тулуп, тулум] 1. Длинная, обычно не крытая сукном меховая шуба из овчины без перехвата в талии с высоким воротником. Новый, старый т. Кутаться в т. Жарко в тулупе.Перешить т. Сторож в тулупе. Деревянный т. (разг.; о гробе). 2.Грубо. О нерасторопном, медлительном, глуповатом человеке. <Тулупишко, -а; мн. род. -шек, дат. -шкам; м. Уменьш.-ласк.Тулупище, -а; м. Увелич. Тулупный, -ая, -ое. Т-ое производство.Т. мастер. Тулупчик, -а; м. Уменьш."

ЛюдоедкаЭллочка

Д.И. е пропуснал унищожаването на лозята от филоксерата в началото на миналия век в мелнишко от френски учен, който , е обходил, уж за да проучи огромните насаждения с Мелнишко от миналия век и ги е заразил с Филоксера.

 

 

Филоксерата е насекомо, произхождащо от Северна Америка, смъртоносно за европейските лози.
Пренесено случайно с посадъчен материал през 19 век във Франция, духът е изпуснат от бутилката и то се е разпространило в цяла Европа. 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Бачо Джими, моят любим словослагател пак ни е писал. Той пише много интересни неща, но малко се бърка като борави с Википедия. Бърка се, че не сме 1980 и не гледаме само ВН.

Та Бачи, tulumu на турски си е точно дебелак, използва се и yag tulumu. Пак нещо не си разбрал, ама за сметка на това си написал философски трактат. Сиренето се казва teleme. Дето се вика: Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Ама при толкова вагони книги, човек може да се обърка. Цялата библиотека на колежа Хогуортс. 

Сега има един термин фейк нюз, бачи има фейк мемори. Той със захлас ни разказва как е бил съюченик в брюкселския Хогуортс на Мишел Константен - Мишо константинов, нищо че Мишел Константен няма нищо общо с България. Това е толкова вярно, колкото и това, че бачо пръв ни казал за Чернобил.

Та едно такова фейк мемори е за колорадския бръмбар. Тези глупости едно време ги разтягаха на бригадите. Бачо даже намеси Strategic Command. Аз не знам дали тази асоциация е плод на огнена вода, но е много забавна. Strategic Comman пръска колорадски бръмбари. Това и при Тошко го нямаше.

Сега спонтанно се сетих за една сентанция, по повод народния поет Орлин Орлинов - човек с име на поет и инциали на ..

mamut

Стефчо , tulum e правилното , а не tulumu .  Тулум на турски в основното си значение e кожен мях също така в Турция на  гайдата се казва тулум,  типичен инструмент в черноморският им фолкрор, друг типичен инструмент там е кеменче-нещо като нашата гъдулка но с малко по-малко струни но подобен звук и играят horon. В преносен смисъл tulup означава дебел, дебелак.

тулуму \tulumu\е когато е членувано в примера който даваш е тулум за олио или зехтин. А значението на bok  tolumu знаеш ли?

ДИ точно е описал за сиренето защо и в момента продават точно такова сирене и такасе и нарича Tulum Peynir. за справка: https://www.migros.com.tr/cebel-koyun-tulum-peynir-500-gr-p-2beb10e

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Като не знаеш не се обаждай. yağ tulumu значи същото, което şişmanи,şişko. Също така сиренето се казва teleme. tulup na турски не значи абсолютно нищо. Ти и бачора сте в грешка или сте объркали езика.  Като нямаш представа си миълчи, иначе става като бачора с вагоните книги 😁, kойто разбрал-недоразбрал википедията, се опитва да блесне със знания. Както вече казах, не сме в 1980 и не се информираме само от ВН. Макари и да си спомняме с топли чувства опитите на един наш другар, да имитира BBC.

Стоф

Само параноици могат да повярват на фотомонтажи с нощни шкафчета, пълни с еди какво си, а отгоре с пистолет. Вярно е, простотията процъфтя, и как няма, след като бе поливана и отглеждана от бкп дълго време, не без помощта на наблюдателите в крива неделя. Самият Борисов е едно от тези прекрасни цветя на злото. Разбира се, сащ са най-голямото зло за всички на кремълска хранилка. Обективност = сух режим.

БатВаню

В Южна България - това Любимец, това Харманлий, това Хасково (близо до Узунджово)  - на пуйките, тоест на мисирките, казвахме "фитки", съответно, на пуяка се казваше "фиток".

А във Варна на "малките уличници" им казвахме "пишлемета", което, с известно приближение, се равнява на софийското "копелета" или на пловдивското "майнички"

mamut

 баш си е така в Асково -фитки, фитките са си фитки(разговорно и за жени тип краянчева) , пуйката е друго нещо. Мисриката е ямболско-сливенската фитка.

вместо пишлеме- пичлеме

Бъчваров

Колко красиво и човешки пише Джимо...

Бъдете здрав, майсторе!

woogie

Във Велико Търново при посещенето на Радев бяха окачили на един пътен виадукт огромен трансперант.

В началото изографисан червени Сърп и Чук, а след това с черни букви: Радев, чао, чао , чао.  Също както за Мусолини. Аналогията е случайна.

Mavrodinov

Браво на смелите боляри!

adam mitnik
снимка на adam mitnik

Някои ще си умрат, с широко отворени очи, вторачени към загубената за тяхно вечно разочарование нацистка България. Nevermind, че цял живот лапаха червени левчета. Nevermind.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

италианските партизани, които обесиха Мусолини с главата надолу

 

Преди това го разстреляли.

А след 45 години охранените българските партизани увесеха народа си с главата надолу и го раздрусаха докато в джобовете му и стотонка не остана.
Днес бръмбарите са в тиквите не само на тримата немускетари, а и в държавната глава.
Ама така е, когато цял народ охранва партизани.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Джимо май не знае думата "тулуп" - човек не може всичко да знае. А защо не е цъкнал на тълковния речник, само той си знае. Бойко май печели по точки за сега. Както си е прост.

Страници