Quantcast
Никой не иска да вземе спирките в София на концесия | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Никой не иска да вземе спирките в София на концесия

 

Няма желаещи да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София, обяви столичният зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев пред БНТ. Процедура още не е обявена, но според Кръстев интерес има само към най-оживените и натоварени точки като хотел "Плиска" и НДК. Фирми се интересували от тези спирки заради възможостите да печелят от реклама и дребна търговия. 

"Въпрос на принципно решение е дали да се стартира процедура, за която има решение на СОС, но към нея няма интерес, или да се доработи, за да може да се направи работеща и все пак част от спирките да бъдат дадени. Трети вариант е Центърът за градска мобилност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и използване на рекламните площи. Търсенето и намирането на най-добрия вариант за управление на спирките трябва да бъде в интерес на гражданите, а именно - да имаме добра надежда спиркова инфраструктура и същевременно да имаме приходи от реклама и постоянна поддръжка", коментира Кръстев.

Въпреки че има отдавнашно принципно решение на Столичния общински съвет за търсене на концесионер, процедура  така и не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. После обаче възложи на новия си заместник по транспортните въпроси да прецени коя е най-добрата форма на стопанисване. 

 

Зам.-председателят на ресорната общинска комисия Зафир Зарков потвърди, че няма интерес към концесията, като според него това се дължи на коронакризата, довела до спад на пътниците в градския транспорт.

"Целта на концесията е чрез публично-частно партньорство почти изцяло да бъдат подменени всички спирконавеси. Има известни притеснения относно това какъв ще е интересът, но има решение и предполагам, че в скоро време трябва да се процедира. Ако има интерес към концесията, реализира се по този начин. Ако не, остава във варианта, в който ние трябва да решим този въпрос със средствата на бюджета и ЦГМ", обясни Зарков. Той поясни, че за да е по-привлекателна, концесията е разделена на 4 лота, всеки обхващащ лъч от центъра до крайните квартали.

През септември общинският съвет ще обсъжда нова икономическа рамка на целия градски транспорт, тъй като той е на сериозна загуба заради ковид-кризата. Тогава ще се коментира и въпросът за стопанисването на спирките.

 

Към статията във в. СЕГА
tatyana1

Мога ли само да попитам, кой измисли този прекрасен модел на "спирконавес"? (Във Варна са същите) За красиви- красиви са, но за полезни? Не пазят от слънце- стъклото(или поликарбон?)е само тонирано. Не пазят от валежи- много са тесни и при вятър навява и под навеса, а при нас винаги духа

bilbotorbins

През септември общинският съвет ще обсъжда нова икономическа рамка на целия градски транспорт, тъй като той е на сериозна загуба заради ковид-кризата. Т

 Точно това е проблема, а не че  няма контрол и софиянци не знаят какво е да дупчиш билет в автобуса.

Хайде, пътя!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

...софиянци не знаят какво е да дупчиш билет в автобуса.

 

Така е, Кондукторите се качват рядко, а в някои квартали - хич. Като им подадеш парите, те ти перфорират билетчето и ти го дават. Едно време във всяко обществено превозно средство имаше кондуктор. Сега са не повече от 2-3-ма на линия.

Джанго
снимка на Джанго

и що не под наем ?- на много места концесия е нещо съвсем различно в белите държави де

bugar
снимка на bugar

Да спирки под наем е страхотна "идея". Ако може да се дореда до некоя спирка на метрото да им турнем такса вход (некой требва да чисти нали) и такса изход (цапаш друга спирка) е и такса пейка (скапваш съоражението), такса климатик (енергия се използва за да ти е добре), такса осветление (искаш да виждаш) аиде да не продължавам вече ... Има тъпотии ама такива като в родната територия нема никъде... Кенеф - такса крепи Гоумата Икономика на тая територия, и прости икономисти.   😅

Льо Клер

добра надежда спиркова инфраструктура

 

😂😂😂😂😂😂

 

Не мога да свикна! Ще ме спукат от смях!

Zmeja

А ако общината абдекира от електроподаване, водоподаване, топлоподаване, телекомуникации, транспорт, инфраструктура - защо ни е общината? Защо изобщо такъв въпос се поставя?

bugar
снимка на bugar

защо ни е общината?

________________________

 

За да получава такси. Пари им требват на хората (общинските хора) да ги разпределят...

Дохс_Читем

Вземете спирките на концесия, бе, будали! Не знаете каква далавера изпускате. За привличане на повече чакащи предлагате безплатен шезлонг и чадър, а като ви дойдат на мушката ги набутвате със задължително кафе за 8.50 лв. В случай че рейсът закъснее, им предлагате второ кафе.