Quantcast
Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван

Хаотичните мерки на управляващите да се харесат на всеки на фона на антиправителствените протести раждат  абсурдни казуси.

От 1 август трябва да падне ставката на ДДС от 20 на 9% за бирата и виното в заведенията, за туроператорите, автобусните екскурзии, фитнесите, тенис-кортове и всякакви спортни зали и игрища. Това гласуваха на 30 юли депутатите в Народното събрание с промяна в Закона за ДДС.

Законовата промяна обаче все още не е обнародвана в Държавен вестник, което означава, че не е влязла в сила. Въпреки това, заведения масово начисляват намаления данък в пълно нарушение на законодателството.

Публикуването на законовата промяна се очакваше да стане в извънреден брой в събота - в деня, в който намаленият данък влиза в сила. Това обаче не се случи. 

"Данъкът ще влезе в сила със задна дата. Имало е технически срив в Държавен вестник, затова законовите промени не са публикувани на 1 август. Имаме уверение, че ще стане в понеделник - 3 август" , обясни за "Сега" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

Голяма част от ресторанторите обаче вече са програмирали касовите си апарати и софтуерите за продажбите с новата 9%-на ставка за виното и бирата. Други все пак изчаквали публикуването на законовата промяна в Държавен вестник. "Контролните органи ще ни влязат в положение", смята Коларов.

Едва ли обаче в понеделник закон ще бъде обнародван. Президентът Румен Радев още не е издал указ за приемане на промените в закона за местните данъци и такси, в чийто преходни и заключителни разпоредби бяха вкарани намалените ставки ДДС.  "Юридическият екип на президента още разглежда промените", отговориха на запитване на "Сега" от президенството.

До момента подобен прецедент не се е случвал - промени в данъците да започнат да се прилагат преди да са били обнародвани. В пълно нарушение е и налагането на нови данъци със задна дата.

Към статията във в. СЕГА
Льо Клер

Само сутрин ли си Минувач?

Luis Man Gaal

Диагностицирах мнението. Две изречения - две грешки. Поне!

Каубой
снимка на Каубой

Президета наше червено момоче! Давай водку, моисей!

Хумангоид

Да видим дали съм разбрал правилно: до вчера бирата се е продавала по 1 лев с 20% ДДС. И от днес с 9% е станала 1.09 лева?

Хулиган

Що ли си мисля, че сривът не е в Държавен вестник.

Сривът е в държавата.

В цялата държава.

Макар да не е за сефте...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opravihme-twrgovskia-registwr/

ppipi7766

Не съм чел промените.

Някой има ли идея минералната вода и соковете на каква ставка ще се облагат?

Джанго
снимка на Джанго

20 %  и лекарства и ред полезни стоки   белото даже е паднало

peniko

Бира и вино във фитнес, тенис корт и спортна зала???.....Или аз съм изтрещял или ползващите екстрите.

Бонжуар

Управлението като Турбо кючек... Св. Толупий е с 9-ти дан по гюбеци.

Разпад.