Quantcast
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

 

 

Гърция удължи срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България. Това стана ясно от съобщение на ситуационния център. До 15 август българите, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им. Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства. 
Заетите в сектор земеделие чужди граждани (сезонни работници), които напуснат Гърция до 18 август, няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение
Носенето на маски в затворени помещения в Гърция, включително и на местата за поклонение, става задължително. Изключения ще се правят само в заведенията за хранене. Условието няма да важи за деца под 3-годишна възраст, както и при хора с респираторни заболявания. Между 3 и 9 август няма да се допускат правостоящи клиенти в барове, ресторанти и развлекателни центрове. 
Мерките за социална дистанция по плажове, частни развлекателни яхти и туристически кораби остават в сила до 31 август. От 1 август корабите вече пътуват с 80% от капацитета си. Носенето на маски става задължително вече и на откритите пространства на корабите - палубите. Морските и въздушните връзки на Гърция с Турция, Албания и Република Северна Македония ще останат прекратени до 15 август. 
От ситуационния център предупредиха, че в момента в Гърция се извършват масирани проверки за спазване на всички ограничителни мерки.

Също днес стана ясно, че властите в Чехия са включили Румъния в т. нар. "червен списък", поради епидемиологичната ситуация от COVID-19. Във връзка с това българските граждани, пътуващи през Румъния за чешката република, следва в срок до 12 часа да преминат през румънска територия. В случай на просрочване на разрешената продължителност на преминаване, при влизане в Чехия, българските граждани трябва да се свържат с пункт за извършване на тест за COVID-19 или да се подложат под карантина.

 

Припомняме другите ограничения, наложени на пътуващи от България:

- Поне до 10 август е в сила задължителната 14-дневна карантина, която Италия наложи на пристигащи от България и Румъния. Ограничението важи за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италия.

- Словения постави България в т.нар. "червен списък" - страни с нестабилна епидемиологична обстановка, съобщи външното ни министерство. На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).

- Ограниченията ни наложи и Кипър. От 1 август само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, която може да бъде открита на следната уеб страница.

- България е в червения списък и на Тунис. Това означава, че и за там задължително се изисква отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди отпътуването от България и в рамките на 120 часа преди пристигането в Тунис. Пристигащите пътници се поставят под задължителна 14-дневна карантина за тяхна сметка в специално подготвени центрове за изолация под наблюдение, посочва МВнР. Задължително пътуващите от България граждани представят преди полета за Тунизийската република копие от направената резервация в един от хотелите, данни за които са поместени в приложената допълнителна информация.

От миналия вторник отрицателен PCR тест е необходим и за пътуване до Босна и Херцеговина. Тестът трябва да е извършен през последните 48 часа преди влизането. Австрия също въведе такова изискване, но тестът трябва да е направен 72 часа преди пътуването.

По данни от петък България е на пето място сред страните от ЕС и Шенгенското пространство по заболеваемост на 100 000 души население за последните 14 дни. У нас този показател е 46.8 и се влошава спрямо миналия петък, когато беше 45.4, но редица страни също започнаха да отчитат покачване на новите случаи. На първо място с 243.4 заразени на 100 000 души остава Люксембург. В Румъния ситуацията се влошава още и вече заразените на 100 000 души са 75.1 при 54 преди седмица. Пред нас вече е и Испания, където за последните 14 дни потвърдените случаи са 53.6 на 100 000. Швеция продължава да се отдалечава от групата с най-активна фаза на разпространение и от 45.4 преди седмица заболелите намаляха до 31.5. Пред България е и Андора с 59 заразени на 100 000 души.

Към статията във в. СЕГА
Ace Ferrengo Ce...

Извън всички условности на епидемията ми се ще да питам, защо пускаме румънци у нас ?! Защо още не са затворени КПП на северната граница ?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

От този вирус никой няма да може да се изолира,

рано или късно вируса ще влезе във всеки човек,

и всичко ще зависи от реакцията на имунитета му,

за сега смъртността е много малка 0,1% от популацията

и в тази връзка няма смисъл от изолационни мерки

Случаен787

Питам управляващите  защо Гърция, Унгария и Словакия могат да  ограничат заразените до 20-30 на ден, а в България са 200-300 на ден.  Виетнам с почти 100 млн население има само 600 заразени и само един починал (вчера).

nafta

Матряла е такъв, матрялааа!

pgp

Ами много просто всичко е въпрос на стъкмистика(статистика). Управляващите в Гърция имат интерес от по-малка бройка заразени заради туризма, който е едно от основните пера в гръцката икономика. А в България тук нещата са малко изтървани, но в момента управляващите като че ли имат интерес от повече заразени.

пърпъл

голямо съревнование пада 😀😀😀😀 пет страни пред нас?! я да се стягаме! къде е спортният ни хъс

Chesan
снимка на Chesan

Бацко не ги разбира игрите , не говори на чужди езици само на банкянски.

Аз съм проЗ чесън, а не столичен бахур и понеже съм проЗ и ще попитам:

Европейците, като са толкова умни, защо не научиха за десет години банкянски? А?! Защо измъчват така нашия пръв държавен и партиен ръководител? 

Др. ген. лейт. Борисов трябва да ги съди за лингвистична дискриминация. 

Казах!

anarhia

 14 дневна карантина не помага. Кадете с тамян, посипвайте със захар, а за по сигурно се метнете надолу с главата от някой по-висок мост.

Veni V

Ебати, Мамковината съвсем изпаднА....щом и тунизийците ни отеваха... да не почвам за БИХщото пак ще ме баннат...pichka vi materina OBREZANCI!

Solace

Дочувам и за намерения на гръцките власти от 05.08 да затворят Промахон за влизащи българи...

ИвКо

Извън всички условности на епидемията ми се ще да питам, защо пускаме румънци у нас ?! 

 Иска ми се този фал да е само от неграмотност, ама едва ли е така.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Надушвам заговор срещу Б.Борисов,

всички въвеждат забрани за българи

за да може студентите да бутнат Борисов

и тогава ще махнат забраните за българи

 

Oxoboxo

едва ли има по голям цирк с тия тестове. Италия до ония ден беше страната с най много заразени,ся забраняват българи да влизат там,гачи ли всичко е цъфнало и вързало и нямат ковид :) ае няма нужда.Имам чувство,че Гърция и Италия играят някаква постановка да си спасят туризма и точният брой заразени едва ли отговаря на истината.Можеше и баце да чийтва,кой ще го хване 20 ли са или са 200 заразени за ден,ама той е пич 😂