Quantcast
Овчаров е осъден да плати 16.5 млн. лв. за "Мини Бобов дол" | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

31 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Овчаров е осъден да плати 16.5 млн. лв. за "Мини Бобов дол"

Специализираният съд даде 2-годишна условна присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров по обвинението за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол". Овчаров обаче е осъден да плати и 16 556 344 лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. С присъдата Овчаров е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за 3 години. Решението на спецсъда не е окончателно и тепърва ще бъде оспорено пред още две инстанции.

За присъдата съобщи прокуратурата в събота.

Бившият министър в правителството на тройната коалиция е признат за виновен за това, че като принципал на "Мини Бобов дол" не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД.

Стефанов също е осъден условно на 2 години. Съдът е уважил и гражданския иск срещу него - 22 775 574 лв. Толкова са щетите от престъплението му, настъпили за държавата.

Спецсъдът е мотивирал наложените условни присъди на двамата с чистото им съдебно минало и изминалото време от извършените престъпления. Подсъдима с тях е и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева, но от прокуратурата не съобщават каква е присъдата ѝ.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Овчаров през април миналата година, след като преди това делото беше прекратено и върнато за доразследване. Според държавното обвинение, чрез сключения договор за наем, на "Ораново" са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн". Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли "Ораново" необходимите възможности за добив на въглища, припомня "Лекс".

Към статията във в. СЕГА
Кире

 С присъдата Овчаров е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за 3 години.

Пу, деа... А можеше да е премиер или поне министър на енергетиката. Дано да успее на по-горни инстанции, че ще липсва Р. Овч. на следващите. 

Epikur

Не мисля че си прав. Р. Овч. е един от малкото способни министри през целия период на Прехода. Дори мисля още по времето на  Виденов, той въведе методика, която после се използваха всички правителства до първото на Боко включително. Компетентен инженер е, работил в сферата на ядрената енергетика, изобщо специалист от добра класа. Но дотук свършват добрите му качества. От там нататък е корупцията, неизвестно бързото забогатяване, така че няма да се изненадам, ако с лекота плати тази сума.  Жалко, но много рядко  хората с дарби и качества у нас, се отличават със също такъв морал.

hawk

Интервю на Румен Овчаров в ''Нова телевизия'':

Румен Овчаров:'' Прокуратурата е политически зависима''.

https://nova.bg/news/view/2016/10/20/162402/%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0

20 октомври 2016 08:20

За ''аферата Костинброд' '03:50m

И още една информация която ме заинтересува :

Кошмарни спомени." Татяна Шарланджиева и равносметката от един корупционен скандал''.

..,''Следователка се оказва в епицентъра на корупционен скандал, противопоставящ висши представители на съдебната власт и правителството. Пред медиите се разменят обвинения в изнудване, пълнене на „черни каси“, натиск и заплахи''.

Замесени са близкият до Ахмед Доган и покоен вече бивш ръководител на следствието Ангел Александров, две негови подчинени, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Делян Пеевски, бивши офицери от Държавна сигурност (ДС) както и двама представители на бизнеса. Прокуратурата започва проверка, основните фигури в скандала се разделят с постовете си, но никога не се сдобиват с обвинения – липсват данни за престъпления.''

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30665990.html

P.S.Това е информацията която намирам в мрежата,ако някой знае повече...

 

 

 

 

Джиджи

👍👍

 

А аз си спомням едно доста "незначително" нещице, заради което го бяха заяли по ено време:

Искал да кръсти некъф тунел на дъщеря си!!!

😁💩💨

randevu

Абсолютно и категорично съм съгласен с Вас. Като енергетик Р. Овч. е перфектен, но е твърде кору.пиран и това го прави изключително опасен и вреден.

Ace Ferrengo Ce...

Епикуре, грях да ти е. Ако България е майка на корупцията (хипотетично) Румен е таткото. Неговата далавера започва с арматура за 2 млн. долара за АЕЦ, никога неползвана и това е преди 20години... 25, всъщност или даже повече. Няма спор, че е грамотен, не е пожарникар, ама айде без заклинания ....За последващите му движения и мърдане не ми се "споделя" даже ....

Sine_metu

Така трябва.

Само да видим кога едно по едно, та до 700-те милиона, знаете кои

sara1234

Дано да е бил умен и да е прехвърлил вече имуществото си на родата. Иначе лошо. 

Джанго
снимка на Джанго

при условна  няма как да му търсят милиони да плати...лофко.

Zmeja

1. Защо за осъждането съобщава прокуратурата, а не съда?

2. Овчаров по същество не е осъден защото  решението на спецсъда не е окончателно и тепърва ще бъде оспорено пред още две инстанции.

Сладур

Не съм съгласен с присъдата - отивам да блокирам "Орлов мост" и магистрала "Тракия". Идвайте, давам по 120 лв. /с 20 повече от олигарсите, които плащат на "протестиращите" олигофрени/

Wolf ACE

С тоя прецедент Влатко требе да продаде родата в робство или да вземе шкафчето на Тулупа..

Няма да мине номерът с по-малка сума, щото сами ни продъниха ушите за 700 млн..

В абсолютно същото положение е бедният, бездомен министър...

Zmeja

Навремето, когато осъдили шефа на "Тексим" Георги Найденов на 20 години затвор за нанесена щета на държавата за 20 млн.лева, маса криминални престъпници пожелали да ги съдят пропорционално по тарифата за Гето от "Тексим".

Zmeja

Най-фрапиращата безстопанственост е ликвидирането на селското стопанство и промишлеността след 1990г. Съд за престъпниците!

Кара Колю

Съд за престъпниците!"

Вярно, бре... Какво стана с фамилията Орсови?

RAICHOM

Ако някой политик е осъден да плаща милиони, това означава, че трябва да ги плаща от ЗАТВОРА. Така е записано в точка 1 на програмата на ПП "България на труда и разума" (БТР): https://btr.bg/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html

gigaton

Баси смешката - праснАли Овчаров,  а бодурът се прасто из....кал :) Некви орсовки споменава лалугера до хладилното ;)

gigaton

СОпри се, бре  ;) Whatever :)

gigaton

Толкова отдавна беше, баси. Що да дигаме кокали на некви мърди от БСП?!!! Що?

gigaton

Протестите са е.....васи смешката :) Нещастие от секъде :)

gigaton

Ко зема да се дрогирам с тревичка, примерно, /Будур - пише се креК не креГ :)/ Тревичката е мноого приемлив наркоти! Нищо никому не бих направил :) Лееко ще се ..... и т.н. ;) 

old war horse
снимка на old war horse

а владко кога?!?

казусът е същия, ако не и по-тежък?!?😁😁😁

Sine_metu

Съб., 01/08/2020 - 16:31 (нов)

Epikur

Р. Овч. е един от малкото способни министри през целия период на Прехода. 

 

Овчаров е най-подготвеният български енергетик.

Има и безспорни заслуги.

Не го съдят за това.

Sine_metu

Съб., 01/08/2020 - 17:21 (нов)

Wolf ACE

С тоя прецедент Влатко требе да продаде родата в робство или да вземе шкафчето на Тулупа..

Няма да мине номерът с по-малка сума, щото сами ни продъниха ушите за 700 млн..

В абсолютно същото положение е бедният, бездомен министър...

 

Влатко ако е хитър, а като много глупави хора той си е хитрец, ще пази едно-две решения на МС, една-две резолюцийки,  в краен случай есемесчета, записчета

Джиджи

Влатко ако е хитър, а като много глупави хора той си е хитрец ...

Супер!👏

 

Влизаш в дихотомията "ХИТЪР" <> "ХИТРЕЦ". 👌👍

 

Аз лично не знам как е по света, но поне в мамковината

най-често тейзи две човешки "качества" съжителстват едновременно

в едно и също лице ...

 

Като се започне от бае ви ТодАр ... 😵😅💃

воденичарЯТ

Бившият министър в правителството на тройната коалиция е признат за виновен за това, че като принципал на "Мини Бобов дол" не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов

------

Аз пък ще попитам: Кой е длъжен да упражнява контрол (надзор) върху дейността на изпълнителния директор на някое търговско (акционерно) дружество? Не е ли това Надзорния съвет? И що го бутате тука министъра? Значи ония мушмороци от Надзорния съвет са света вода ненапита?

Citimen

Първият осъден олигарх от БСП, дано справедливостта стигне и до други олигарси, дегизирани като "социалисти", като Гергов и Добрев например! Добре е и ченгетата от ДС, крали с пълни шепи, някои днес укриващи се по университетите на мафията, да започнат да плащат за злините си! Но да не забравяме: ОСТАВКА на Хунтата!

Ace Ferrengo Ce...

Всъщност не е осъден. Щета лична и друга за него няма. Този е богат човек. Ще си доживее по начин сладък и без излишно правосъдие в смисъл на справедливост.

Slava
снимка на Slava

Присъда след 12-14 години😲

Самуил Петков

Slava

Присъда след 12-14 години😲

Която най-вероятно ще падне на втора инстанция ..