Quantcast
Съдът на ЕС отмени глоба на Apple за €13 млрд. | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Съдът на ЕС отмени глоба на Apple за €13 млрд.

Съдът на ЕС в Люксембург отмени решението на Европейската комисия от 2016 г. за плащане от страна на американския технологичен гигант Apple на рекордната глоба от €13 млрд. за нарушаване на европейските стандарти в сферата на данъците и държавните субсидии. Това се посочва в съдебно решение, цитирано от световните агенции.

"Съдът отмени обжалваното решение, тъй като ЕК не можа правно да обоснове нарушението от страна на Apple на разпоредбите на европейските правила за конкуренция", заяви съдът.

През 2016 г. Европейската комисия поиска Apple да върне на правителството на Ирландия, където са регистрирани редица подразделения на компанията, €13 млрд., които компанията "фактически е получила под формата на незаконни субсидии" в резултат на данъчни транзакции от правителството на тази страна. По същество ЕК счита данъчните облекчения, предоставени от Дъблин, за незаконни и поиска компенсация за неплатени данъци.

Американската компания изрази удовлетворение от днешното решение на съда, което беше съобщено в писмено изявление: "Това дело не беше за това колко данъци плащаме. Това дело беше за това дали трябва да ги плащаме. Щастливи сме, че сме най-големият данъкоплатец в света, и знаем каква важна роля играят данъците в обществото."

Това съдебно решение може също да се превърне в прецедент за преразглеждане на други големи глоби на Европейската комисия по отношение на световни ИТ гиганти като Google, Microsoft, Intel.

Освен Apple, решението на ЕК в съда оспори и ирландското правителство въпреки факта, че през 2020 г. то е трябвало да получи почти €14 млрд. от американската компания, като се вземат предвид и лихвите. Дъблин защитава в съда правото си да създава преференциални данъчни условия за привличане на многонационални корпорации, като по този начин избягва плащането на по-високи данъци в други държави, включително в САЩ. За Ирландия запазването на този режим е много по-важно от еднократното получаване на €14 млрд. от Apple.

Към статията във в. СЕГА
Boris65

Богатите по - богати, голтаците по голтаци.

Какво да кажем ние с гайдите? 

volog2

Значи имало съд в ЕС! Да не кляка пред комисията и евро-звездата й онази датчанка. Щото след Епъл комисията си беше приготвила теслата и за държавите с ниски доходни данъци  като България (но за сметка на това високи косвени): 10% данък (или там всичко под Германия и Дания) - държавна помощ! 

ковид_19

Не знам дали между това решение и тази информация има някаква връзка:

 

Вашингтон решил наказать Европу по-настоящему

 

https://ria.ru/20200713/1574241348.html?rcmd_alg=collaboration2&rcmd_id=1574387846

 

 

Luckbox

Тук дори не става въпрос за Епъл срещу ЕС. Тук става въпрос най-вече за Ирландия срещу ЕС. 

Ако някой се чуди как Ирландия се превърна само за 20 години в една от най-богатите страни в света, ами ей така: данъчни облекчения за големи фирми, които отварят европейски централи в Ирландия, но обслужващи оттам (и съответно плащащи данъци там, а не във Франция, Германия и т.н.) цял ЕС. Централи, пълни с високоплатени служители. Епъл е просто един пример - смятайте, щом Ирландия не иска да ѝ се плати този данък от 14 милиарда за какво иде реч. Колко е по-важно за тях Епъл (и много други като Епъл) да продължат да са там. 

Ирландия е привлекателна заради достъпа си до европейския пазар - базираш се в Ирландия и продаваш на 500 милионен пазар, а плащаш (ниски) данъци само в Ирландия. Но няма как всеки да направи такава врътка - ако всички следват такава данъчна политика, това предимство се обезмисля. Апропо, ние трябваше да постигнем нещо подобно с нашите 10% плосък данък, само че големите фирми не търсят само ниски данъци, ами и читави служители и предвидима среда. А читавите служители искат да живеят на готино и справедливо място. 

Доц.Трътлев

Това IBM го направиха в Ирландия  още през 60-те години.