Quantcast
Готови сме да управляваме, за да изкореним модела "Пеевски" | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

40 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Готови сме да управляваме, за да изкореним модела "Пеевски"

- Г-н Иванов, започнахте война срещу управлението на Борисов, като поискахте оставката му. Докъде сте готов да стигнете?

- Трябва да стигнем до реална промяна в България. Тази промяна не е просто смяната на един с друг. Това е част от процеса, но реална промяна означава още и да имаме системни решения и политическа ситуация и конфигурация, способна да ги наложи.

Има разлика между това да съществува протестен заряд и някой да го канализира, скандирайки констатациите, които са ясни на всички за мафията и че Гешев е мутра, както и че Борисов трябва да си подаде оставката и т. н., и това да си способен да дефинираш какво трябва да се случи, че да минем напред. Протестирахме срещу Иван Гешев още преди да бъде издигнат за  главен прокурор. Предсказах първи, че той ще бъде номинацията на статуквото. Проведохме много тежка война срещу неговото назначение. Ще припомня, че бяхме и единствената политическа сила, която си спря кампанията за местните избори, за да протестира срещу неговия избор. Тогава никой друг от сегашните опозиционери не дойде при нас.

Сега мнозина са против Гешев. Но ако махнем Гешев и на неговото място дойде някой като него, ако махнем Борисов, а остане Пеевски, и на мястото на Борисов дойде някой също толкова зависим от Пеевски и задкулисието, това ще е недовършена работа. Но не казвам тези сега да стоят, за да не дойдат други. Казвам, че трябва да започнем сериозния разговор с българските избиратели как да минем напред и да гарантираме системния характер на промяната. Ние имаме такива конкретни предложения за системните отговори на структурните проблеми.

- Казвате нова ситуация, нова конфигурация. В каква посока ще е тази конфигурация и с кого?

- Фокусирането само на въпроса с кого е рецепта за претакане на едни и същи формации в различен аранжимент. Тоест старото математическо правило – като промениш реда на събираемите, не се променя резултатът.  За мен основният въпрос започва с как. Например, кои са онези политически сили и фактори, които са готови да застанат зад дълбока и реална реформа на прокуратурата, а не просто зад искането за оставката на Гешев. В момента повечето сме скандализирани – аз, Корнелия Нинова, Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, но някои от тези скандализирани хора освен да употребяват епитети, не смеят да назоват проблема. Не смеят да употребят думата прокуратура. Сега Нинова е пуснала поредното „кърваво писмо“, в което думата прокуратура не съществува. Пеевски не съществува, ДПС и необявената им коалиция с ГЕРБ не съществуват, сараят не съществува.

Има хора, които са скандализирани от случващото се в България, но не смеят да назоват едно име. Има хора, които говорят с имена, но не завършват своите заявки за реални действия.

Президентът Радев казва правилни неща. Обеща да инициира реформа на прокуратурата. Къде е? Президентът каза правилно, че НСО-охраната на Пеевски и Доган трябва да бъде свалена и поиска веднага да бъде събрана комисията, която може да го направи. Не се случи! Всъщност ние трябваше да отидем в Росенец, за да ги принудим под натиск да се откажат от охраната си от НСО.

- След всяко изявление Радев получава „шамар“ от прокуратурата - тя влезе с 30 тежковъоръжени в президентството и показно арестува хора от екипа му.

- Някои от нас ни шляпват от години! Знаем го. Въпросът е какво се случва оттук нататък?! Тази динамика, публичната драма ангажира вниманието. Факт е. Радев е на правилната страна на историята, бидейки критик на прокуратурата. Но, ако не можеш да дефинираш решения и да ги прокараш, включително и да довършиш свои заявки, е проблем. В крайна сметка хората освен да се събираме и да вентилираме абсолютно оправданото си негодувание срещу управлението, трябва тази вентилация да я превърнем в промяна, за да мръднем страната напред. Иначе сме я похабили.

Все повече нормални граждани в момента се обединяват за протестни действия. Ние не бива да вкарваме клинове между тях. Хората правят своята стъпка и излизат навън. Казват – „ние сме навън и искаме всичко това да се прекрати“. Задачата на политическите фактори обаче е да дадат рецептата. Затова разговорът трябва да е около какво решение сме готови да се обединим.

- Кой е този политически фактор и какво е решението?

- Даваме много ясни рецепти и поставяме въпроса кой е готов да се обедини около тях. Ако някой има по-добро решение, нека го предложи.

- Какви са вашите рецепти?

- Структурна реформа на прокуратурата и ВСС, поставяне на главния прокурор под ясна и демократична отчетност, провеждане на лустрация на конституционно ниво, така че в българския обществен живот тази гангрена, която я виждаме в казуса „Росенец“, да бъде премахната. Имам предвид примера с онова старо ченге, което има статут на някакъв “пенсионер с всесъюзно значение” и охрана от НСО като бивш президент, защото е почетен председател на задкулисието. Този статут не е случаен и докато той продължава, това е знак, че задкулисието остава в сила. Проблемът е дълбоката държава и ако искаме да я демонтираме,трябва да проведем лустрацията. Трябва да въведем правото на пряка конституционна жалба и конституцията да започне да се прилага пряко. Всеки български гражданин да може да пита КС за правата си.

Трябва и да отворим избирателния процес, така че на следващите избори да бъде дадена най-накрая възможност за дистанционно гласуване - електронно или поне по пощата. Това ще разшири участието във вота. Защото в противен случай ще продължи тенденцията изборите да се решават от комбинацията между няколко блока контролирани избиратели и много отвратени или направо изключени. Един елемент от преодоляването на тази тенденция е по-масовото   включване в процеса на българските избиратели от чужбина. 

- Казвате, че Гешев е човек на задкулисието, че не му вярвате и пр. Но в същото време за събитията от събота край Росенец и сараите на Доган и за проваления ви разрешен протест там, сезирате прокуратурата. Нали не й вярвате?

- Наше системно усилие е да изобличаваме проблемите на прокуратурата, да ги атакуваме и да даваме решения. В същото време е важно да настояваме институцията да бъде това, което трябва да бъде и да искаме да си върши работата по конкретни казуси. Моментът, в който се откажем да очакваме институциите да си вършат работата, е крайната точка, в която българската държавност умира. Ще продължим да сезираме прокуратурата за престъпления, независимо от критиките ни към нея или Гешев. 

- В тази връзка за 16 юли се готви голям протестен митинг в София.

- Подкрепяме го изначално. На всяко свое събитие призовавам за него. 

- Да речем, че Борисов хвърли оставка отново и не изкара мандата си. Как си представяте ситуацията след това?

- Много просто – искаме избори. Явяваме се на избори с програма, която има два големи компонента. Единият как да съживим българската демокрация, за което вече говорих по-горе. Вторият голям елемент е ударната модернизация. Ако искаме да се справим с икономическата криза, която се задава, е нужно да има точно такава модернизация. Не да харчим пари, а да ги инвестираме ударно в модернизиране на всички нива. Електронно управление, да отворим образованието, пазара на труда, бизнес моделите си към един много динамичен процес на иновации и пр.

Светът няма да се оправи и да излезе от кризата, която настъпва все повече, в рамките на предишния икономически модел. Ще започне да се налага структурно различен икономически модел на развитие. България трябва да съумее на изборите да се обедини около програма за ударна модернизация и да формира управление, което има експертите, волята и свободата да го направи, а не просто да говори за всичко това и след това да пренасочи парите към Пеевски и компания. Иначе ще загубим от този глобален икономически и геополитически преход, който започна. По много по-тежък начин, от този, по който загубихме от неуспешния преход по време на 90-те.   

На тези два съществени въпроса ще предложим решение, независимо кога ще са изборите. Ние искаме властта. Готови сме да разсъждаваме върху всякакви коалиции – управленски и тематични, с хора, които могат да отговорят не кой с кого да се съеши и сглоби, а около какво.

- Казвате, че искате властта и че сте готови за управлявате. Но как да ви повярват хората и как ще отговорите на критиците ви, които припомнят, че бяхте правосъден министър в предишен кабинет на Борисов?

- Факт. Но има и други факти -  аз поставих ребром въпроса за прокуратурата и за нейната реформа. Може би най-големият ми символичен медал от тогава е репликата на Георги Марков, че съм бил министърът, който е искал да вкара премиера си в затвора. Защото исках разследване по скандала „Двете каки“ или "Яневагейт". Подадох си оставката, а не ме изхвърлиха като мокро коте. Мисля, че е видно, че съм готов на конфронтация с Доган и Пеевски или с Иван Гешев.  Та не знам дали е толкова трудно да ми се повярва.

- През цялото време говорите за симбиозата между Доган, Пеевски, Борисов, Гешев и за задкулисието, което ни владее. Може ли да се разбие този омагьосан кръг?

- Затова отидохме в Росенец и дойдоха 10 000 души там. Все пак донякъде тези хора са ни повярвали, за да дойдат там, и то от цялата страна. Защото там е едно от физическите олицетворения на този модел. Затова и питаме за ревизионните актове за "Лукойл" и пр.

Искаме да ударим този модел в сърцето, което е задкулисието. Което означава говорене с имена, много ясна и постоянна диагноза кой не си върши работата и рецепти за системни решения.

В момента не виждам разговор за политическите решения. Ние искаме да го започнем. В името на тези решения сме готови да подадем ръка. Ще търсим конституционни мнозинства в следващ парламент, за да прокараме своите решения. Но с политици, които са готови поне да произнесат ясно срещу какво са.

- Борисов плаши постоянно, че ако той не управлява, държавата ще се „счупи“. Така ли е?

- Държавата може да се счупи много повече от това, няма защо да се лъжем. Но един от начините държавата ни да се счупи наистина е Борисов да продължава да я държи в състояние на  стара войнишка партенка, която вече е приела формата на крака му и никой друг не може да я обуе. Всяко управление, което ще дойде след Борисов, ще се сблъска с трудността как да се задвижи държавната машина да работи без него и да почне да се връща към някакви нормални рамки. Това ще бъде много трудно след 11 г. управление съгласно доктрината „Борисов“, която чухме изложена в един от последните записи: опростачване на всичко, превръщане на лъжата и манипулацията в закон, отрицание на разделението властите, изпразване на институциите от смисъл.

Слизането на Борисов от политическата сцена ще доведе до труден период на връщане на държавата в състояние на самостоятелни институции, които са изпълнени от хора с компетентност и свобода от зависимости. И колкото повече отлагаме този процес, толкова по-трудно ще е.

Към статията във в. СЕГА

Страници

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Една прибързана заявка за можене и знаене, която ще му изяде ушите. Ще се провали и ще подведе хората, за съжаление.

 

Преди подобни излияния, би било полезно да потърси партньори и съюзници, с които да осъществи иначе добрите си намерения. Те (съюзниците и партньорите) не са кой знае колко много, громенето им още сега е най-малкото групаво.

 

Интервюто му звучи като мантрите за реформа, който говореше като министър в правителство на Борисов.

Billy-Joe Winchester

+1

Under_My_Thumb

Веселина Томова:

Наблюдавам много внимателно протестите!

Наблюдавам изключително внимателно и кой кой е в протестите от така наречени водители, организатори, гурута и прочие.

Подобно на любимия ми приятел Васил Петев и аз имам много дълъг списък. Засега стискам зъби и се въздържам, заради целта – свалянето на Боко Тиквата и Хунтата му от власт.

Това е ГЛАВНАТА ЦЕЛ!

Всичко останало – купища принадени искания, цели и прочие, и методи, само размиват всеобщата енергия.

Наблюдавам „топ“ „новопръкналите се дисиденти“ как се подмокрят само като видят камера насреща си. И ми се повръща.

Наблюдавам „умни и красиви“ и „десносектанти“ как изведнъж от дувара на Боко Тиквата пламенно му искат главата, защото пак са били на дувари – тоя път УЖ взаимно изключващи се.

Предупредих вече президента Румен Радев да включи усета си за измекяри. Нямам особена надежда.

Отвращава ме тази безпаметност за лица, които лизаха задника на Боко и Хунтата му, пишеха си смс-и, участваха с него в пропиляването на държавата, висяха по дуварите му, върнаха го за трети път на власт, УЖ протестирайки, и винаги цъфват „внезапно“ някъде, активирани, като големите „революционери“.

Боко ще падне, ще го дочакам да падне. Нататък – моят списък е много дълъг. Но ми писна!

Нататък… Вечните приплъзващи се към новите победители, да правят каквото щат!

Аз отивам в планината. Там, където тях ги няма.

 

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

К'ва е па тая?

dembik

Яс ке гласам за Ристе!

аиг3

Проблемът е, че тези съюзници, които се визират-БСП не са си поставили за цел да "изкоренят модела Пеевски". Дори като опозиция му съдействат. Нещо повече, имената на Пеевски и Доган дори не се споменават отляво. Президентът поиска оставката на Гешев, но това никога не е било искане на БСП. Още, когато лошите десни протестираха срещу избора му социалистите си траеха.

Та съюзници в какво? Да заместим Борисов като поставено лице на Сараите? 

Flamand

 аз, Корнелия Нинова, Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов

Хубава компания си е избрал.

Интервал

Ако някой е бил достатъчно наивен да вЕрва на съпредседател Христо, следва да се замисли след това му изказване. Не може да му се отрече, че прекрасно избра момента за пиеската. Или му го и избраха.
А гербавата групировка трябва да бъде изметена с камъни и то от години. И не само тя.

Ognian Georgiev
снимка на Ognian Georgiev
Тия освен лустрация,друго не знаят.Първо тях и генерал Атанасов да се лустрират.И всички управляващи през тия 31 години.80 депутати,общински съветници,които са все бизнесмени без заплата,реални заплати,а не по 20-50 000 лева,минимална пенсия 750 лева.Ако не се краде,пари има.А тия говорят все едни и същи общи приказки.
Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност Иванов поставя въпроса за бъдещо широко коалиционно правителство, което най-малко да балансира държавата, която е очевидно извън равновесие и поставя своите приоритети за евентуално участие в бъдещо такова. 

Интервал

Балансирането на държавата няма нищо общо с балансирането на модела на управление на партийните групировки. Преднамереното поставяне на равенство между двете си е етина и примитивна манипулация, която няма как да е неволна.

stoffm

Напълно точна оценка и основателна заявка. Но първо трябва достатъчен брой хора да я чуят, прочетат, осмислят, решат да я подкрепят, и едва тогава ще сме готови за успешни избори.

Антей

 

Рамадан Аталай е по-прецизен в готовността да управляват.

 

От средата на юни той взе да говори пред медиите за правителство на националното съгласие (без националистите, които "как понасяли от ЕНП да са във властта заедно с ГЕРБ" и т.н.)

 

Рамадан Аталай се аргументира с кабинет на нац.съгласие за да имало по-голяма подкрепа за реформите в здравеопазването, образованието, икономиката и да се поставят три или пет национални цели за постигане.

 

И за изготвяне на национален план за усвояване на евросредствата и на Зеления пакет, от няколко милиарда евро за възстановяне на икономиката.

 

Изпълнението на идеята за правителство на националното съгласие трябва "технически" да се подготви, въпреки че ... "всички са готови"!

 

:) 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 

Благодаря Ти, Господи, за Христо.

 

wreckage
снимка на wreckage

Технически Госпот Б. му е баща. Не на тоя конкретен Христо, но определено е Христоф баща.

 

Иначе лошо нема од тоа първи анонс. Фсе некой треаше да го напраи и г-н Иваноф е може би по-добрият вариант за първи анонс од Радеф или Нинова.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Рамадан Аталай се аргументира с кабинет на нац.съгласие за да имало по-голяма подкрепа за реформите в здравеопазването, образованието, икономиката и да се поставят три или пет национални цели за постигане

със сигурност знам, че не съм някой светъл ум, на сепак се дразня всеки път, когато ДПС извращават идеите, родени в българските форуми и най-вече скромната ми брадясала идея за мандатни правителства с по 3-5 задачи всяко -- само дето не са мъцнали още за едногодишните мандати, короната на моята идея

 

способни са да омаскарят всяка идея, стига да е читава

а моята е😊

Димитър Димитро...

Прав е почти във всичко , но къде е кандидата им за президент и програмата , проекта за конституция  поне в идеен вариант, структурите по малките селски общини и градове ? Просто няма да спечелят следващите избори , а парламента ще е  в насипносъстояние .  За да искаш промяна  трябва да стигнеш до масовият зрител и да му обасниш неговото място в нея .

cymen

Вземат ли властта тези, ще видим какво е то калинковщина. Всичките са като Ицо Реформата - тъпи като гьон мамини синчена с дипломи по втория начин. Поне не говорят на диалект. И въпреки всичко Бойко и шайката му трябва да бъдат изметени. Така и тези ще знаят, че няма да векуват.

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Още един фатмакофил от камунезкото котило.

Peter Sokolov

Този е пълна пародия. 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Хайде пак нови световни директиви, все по-човеколюбиви. Обещават стаден имунитет срещу корупция.
Мантрата сега е "кръгова икономика" (зеленичка), оная пазарната вече не важи.
Младите ентусиасти са отгледани. Ще ни управляват електронно в умни градове и селца с био храна. Кокошките ще са щастливи с иновативни яйчица.
Ударно ще ни модернизират в микровълновата 5G мрежа.
Няма отърване - щастието е задължително.

nebenebe

Какво правим с генералите от ДС?

Жозефа
снимка на Жозефа

Всъщност Иванов поставя въпроса за бъдещо широко коалиционно правителство,

 

По-скоро програмно. 

Сократя

Уважаеми господин Иванов,

Вие или не живеете в България, или си затваряте очите за реалността.

Ако се надявате на някакво съдействие със социалистите, забравете. За тях вие винаги ще бъдете седераст.

Ще ви използват и ще ви ритнат с ненавист. Освен ако сте по-силен от тях. Но вие не сте.

Evasion

Ние искаме властта. Готови сме да разсъждаваме върху всякакви коалиции – управленски и тематични, с хора, които могат да отговорят не кой с кого да се съеши и сглоби, а около какво.

Аз също искам властта и съм готов да се коалирам с всеки около идеята да съм на/във властта. Обаче никой ми няма доверие. А Хр. Иванов радва ли се на народното доверие? Или поне на доверието на софиянци? Какво казват последните местни избори по въпроса?

Чичo
И от тази трънка няма да изскочи заек...
Такива самозвани "политици" с тяхната мания да поучават населението за кого да гласува защото "обаче, понеже, защото", имат едно общо - не ги избират. Така и с бойкикята...
Настрана идиотски повтаряната мантра - дай да махнете всички, та аз да остана поради липса на друг... е, не става така, трябва за нещо да те харесат. А тук харесване не се вижда, комай обратното.
дядо Илия

Глупости! Тези са толкоз импотентни политически, че трудно може да се измери "готовността" им за управление! Предричам поне два пъти избори докато някоя коалиция стане приемлива! Представятели си МаяМа, Слави, Дпс, Бсп срещу "статуквото"? Безумие!Жжална ни майка! Държавата наистина ще се срине. За президентско правителство пък въобще не ми се мисли - пълна боза!

promin

Имаме ясни рецепти, - есть такая партия!!! А малко по скромно....10 000 на  плажа ? YES BG оправи за един ден  туристическия сезон и мечтите на Ангелкова.- 

 

Ура десния лумпенаж ( а не десницата) си има нов лидер!!!! Цветанов е в резерва! Ембасито е приключило с кастинга...И срокът е до четвъртък, иначе ще наливаме вода на БСП в мелницата , а там разцеплението даде фира в неделя....

Десницата предлага моделът Пеевски да го заменим с идеалната демокрация... Е и това е решение засега, няма друга обща идея.  Ако не стане ясно, че моделът"пеевски" е следствие, а не причина, ще се въртим в порочния кръг на обслужване на чужди интереси и постоянен дауншифт.  И за сведение "моделът Пеевски" се състои и обслужва  основно от доказани и свободни експерти и даже истински дрийм тимове. Та при "идеалната демокрация" ще дойде например моделът Василев или Цветанов....

 

Но за съдебната система г-н Бойкикев е прав  и последователен, ако правилно съм разбрал, - отделяне на прокуратурата от съдебната власт и лустрация -сиреч осветляване на връзки, имоти, доходи и имоти на роднини, поставени лица, адвокати и  тайни общества...., а защо не и изборност?  То иначе  връзките на прокуратурата, полицията  и на съда с политиците  и медиите, главния прокурор сам ще си ги люстрира на примера на КТБ и Хазарта...Поне днес така обяви. Е дано ама надали...

 

 

Денебал

Доктрината „Борисов“, която чухме изложена в един от последните записи: опростачване на всичко, превръщане на лъжата и манипулацията в закон, отрицание на разделението властите, изпразване на институциите от смисъл.

Това наистина трябва да спре и е добре, че поне се започна отнякъде. 

Awatar

Ице, Ице, като знаем кои са ти спонсорите, ще разпродадете властта и България за броени седмици...

Страници