Quantcast
Балканските грабливи птици наедряха за европейски отстрел | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Балканските грабливи птици наедряха за европейски отстрел

Хашим Тачи трепери в Прищина, а Бойко Борсов козирува в София. Балкански лидери със сенчесто минало имат причини да се угрижат за политическото си оцеляване след сигнали, че могат да загубят европейската си протекция. Косовският президент пръв ще послужи за проверка доколко европейските политици са склонни да се отърсят от "приятелството" на лица, които поставят под съмнение готовността им да бранят върховенството на закона. Българският премиер, който стана обект на испанско разследване за пране на пари, вероятно ще стиска палци европейският сезон за отстрел на балкански грабливи птици да приключи без трофеи.

Обвиненията срещу Хашим Тачи са за военни престъпления, търговия с човешки органи, стотина убийства и всякакви злоупотреби, които срамят не само косовската държава, но и държавите, признаващи заедно с нея властта му за напълно законна. Трябваше да минат 20 години от войната в Косово, за да се усетят европейските му покровители, че нещо не е наред не само с него, но и с тях самите. Специализираната прокуратура в Хага за първи път даде на 24 юни юридическа форма на отдавнашните подозрения, че бившият командир на Армията за освобождение на Косово (УЧК) е военнопрестъпник, преквалифициран след войната като политически бос на организирната престъпност в Косово.

На 29 юни той отказа да подаде оставка, докато не бъде извикан от Специализирания съд в Хага, но колкото и да се държи за президентското кресло, международната му политическа кариера свърши. Два дни по-рано той трябваше да се яви във Вашингтон заедно със сръбския президент Александър Вучич, за да преговаря под американска егида за окончателно уреждане на косовския въпрос, но президентът Доналд Тръмп му даде да се разбере, че е нежелан. Сигурно е, че и други европейски лидери ще започнат да го отбягват. Поставен в пълна изолация, той няма да има друг ход, освен да напусне поста си, но инатът му да остане само ще покаже, че международният натиск може да бъде ефикасен, ако е достатъчно силен.

Ще се види и друго: Че за такива едри криминални лица

 

трябва да има нестандартен юридически механизъм,

 

защото традиционните инструменти не ги ловят. Изграждането му започна през 2015 г., когато Прищина бе принудена да промени констиуцията си, за да признае върховенството на изнесената извън косовските граници специална съдебна система. Седем години бяха нужни, за да се пристъпи към конкретна работа, след като бившата главна обвинителка на трибунала за бивша Югославия Карла дел Понте (Швейцария) направи шокиращото разкритие през 2008 г., че хора на Тачи са убивали, за да търгуват с органите на своите жертви. През 2011 г. темата бе продължена от друг швейцарец - депутата Дик Марти, който представи доклад пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за престъпления срещу човечеството на косовските бунтовнически лидери. Неговият доклад породи нужда от по-задълбочено европейско разследване, а Тачи и обкръжението му дадоха съгласие за сформирането на специализирана прокуратура и съд в Хага, за да покажат колко са уверени в своята невинност. През 2017 г. новата съдебна структура, финансирана главно с европейски средства, заработи под председателството на българката проф. Екатерина Трендафилова. Тя има големи пълномощия и може дори да изземе сходни дела от косовски съдилища, като продължи разглеждането им в Хага, за да се избегне влиянието на местните политически и мафиотски среди.

Макар че по статут тя е напълно независима от националните власти,

 

това е звезден момент за България

 

да се чуе името й в защита на върховенството на закона в Европа. Друго основание за такава чест засега не се очертава, защото България продължава да се слави като най-корумпирана държава в Европа, но без корумпирани на високо равнище (осъдени). Българската прокуратура показва удивителна пъргавина срещу противниците на управляващата върхушка, но е стеснителна и мудна, когато възникват подозрения за честността на самия премиер. Няма съмнение, че никакви компромати не биха разклатили креслото му, освен ако не дойдат от уважавани институции в чужбина. Публичното му угодничество към чужди "началници", особено когато става дума за пари, издава тревогата му да не го запишат в някой черен списък. Трогателно е да се гледа как той козирува на компютъра си, виждайки на екрана председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, след като дни по-рано мнозина са чули как човек с глас като неговия сипе цинизми по адрес на европепейски лидери.

Корупцията и парите са неделими, а едно чекмедже на нощно шкафче, пълно с пачки по 500 евро, може да говори повече от всякакви доклади на Еврокомисията за корупцията на високо равнище в България. Специално тези банкноти вече не се печатат и от 26 април 2020 г. започна изтеглянето им от обращение. Причината е, че стойноста им е прекалено голяма за текущи платежни нужди и служат главно на трафиканти за престъпни финансови операции. Един милион евро в такива банкноти тежат едва 2 кг и 200 грама и лесно се побират в чекмедже. Като го напълниш два-три пъти, можеш да купиш на своя любима къща в Барселона, без да оставяш името си на входната врата. Така едрата корупция се оказва лекичка и не оставя дълбоки следи, по които да тръгнат прокурорите, особено ако са български.

В други държави обаче значително по-малки суми са достатъчни,

 

за да бъде осъден на затвор бивш премиер

 

Така стана на 29 юни във Франция, където Франсоа Фийон бе осъден на 5 години затвор, защото докато бил депутат назначил жена си Пенелопа за своя фиктивна парламентарна сътрудничка. От което парламентарният бюджет бил ощетен с 613 000 евро за 15 години - пет пъти по-малко, отколкото за къща на любовница в Барселона.

Когато европейските държави се стараят да опазят парите си от своите крадци, едва ли са щастливи да гледат как чуждите гребат с пълни шепи от вноските им в бюджета на ЕС. Създаването на службата на европейския прокурор, която трябва да заработи истински догодина, е израз на точно такова притеснение. Но с нея няма да се изпълни задачата за опазването на финансовите интереси на ЕС, защото прокуратурата, базирана в Люксембург, само ще следи да не се злоупотребява с отпуснатите еврофондове. В момента тече много напрегната дискусия въобще да не се дава достъп до еврофондове на държави, които имат проблем с върховенството на закона. Предлага се те да бъдат изолирани от общата хазна чрез гласуване с квалифицирано мнозинство, което означава, че няма да могат да блокират подобни решения, каквато възможност съществува при гласувания с консенсус.

България трепетно очаква ЕК да прекрати официално действието на Механизма за сътрудничество и проверка, но още през септември неговите доклади ще бъдат заменени от общи за всички държави в ЕС доклади за върховенството на закона. Тогава тя ще може да се сравнява с другите, както и те с нея, и всеки ще е в състояние да запита: Защо Франция да може да осъди премиер за корупция, а България - не? Защо разбойници като Хашим Тачи могат да бъдат поставени в международна изолация, а други балкански подобия да се смятат недосегаеми?

Към статията във в. СЕГА
Begemot
снимка на Begemot

G-n Терзиев,  хвала ви за смелостта и статиите. Но...трудно ми е да повярвям, че "...Обвиненията срещу Хашим Тачи са за военни престъпления, търговия с човешки органи, стотина убийства и всякакви злоупотреби, които срамят не само косовската държава, но и държавите, признаващи заедно с нея властта му за напълно законна. Трябваше да минат 20 години от войната в Косово, за да се усетят европейските му покровители, че нещо не е наред не само с него, но и с тях самите.""

Европа не е наивна, не е незнаеща, доста страни там са управлявали колонии по 200 - 300 и повече  години и на Европа НЕ И ТРЯБВАТ 20 ГОДИНИ, за да разбере кой е Хашим Тачи или кой е Бойко Борисов.  САЩ и донякъде Европа ги слагат и махат според нуждите си и конюнктурата. Нима Бойко Методиев Борисов не благодари публично на немските фондации, издигнали го и крепили го на власт? Те ли са наивни, те ли не знаят с кого си имат работа? 

Нещо повече, европските приказки, че Брюксел е съвършено непричастен към корупцията в България са абсолютна лъжа. Брюксел  на теория твърди, че еврофондовете, преди и сега, са справедливи и разумни механизми за развитие, а всъщност е създал система да ги дава в ръцете на местните бандитски и компрадорски елити и да създава, отхранва и циментира такива елити в подчинената му периферия.  Брюксел и САЩ, на първо място, съвсем съзнателно създават корумпирана, уязвима, подчинена и зависима компрадорска колониална администрация в периферията си и смяната на един Бай с друг няма да има никакво значение, уви. Ключовата дума тук е, струва ми се, периферия. Играта на демокрация в ядрото е друга, пак е игра и имитация, но значително по скъпа. В периферията няма защо да се церемонят, пачките в нощните шкафчета са много, ама много по евтин начин за контрол.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

инсталираната от тях туземна колониална администрация -

Избрана от българския избирател, все пак. Колкото -толкоз, каквото -таквоз. Това имате, толкова можете.

hristob

Много добре го знаят и са го знаели. Употребен на времето, а сега е време за следващото поколение от по-рафинирани бандити.

 

Порфирий

Целият материал симулира невинна наивност, за да ни сервира пак вече вкисналата манджа за къщата в Барселона. В този храст заек няма. Не защото Баце е невинен, а защото няма юридически механизъм, кой може да го свърже с въпросната къща. Отделен е въпросът, че евролидерите са същите мошеници като нашите и ако от време на време политическата конюктура отнесе някой като Фийон, това не означава че Баце е заплашен. Той ще продължи да ги ... с двеста, докато плаща рушвети, пардон самолети, по два милиарда долара.

Testament
снимка на Testament

 От което парламентарният бюджет бил ощетен с 613 000 евро за 15 години - пет пъти по-малко, отколкото за къща на любовница в Барселона.

а нящо доказателства  за къщата за любовницата  ей тъй качествено да видим,прочетем?

 

или на доносника е позволено да плясва всякакви внушения,манипулации и откровени 💩

 

за този  знамето на седесариата  иво инджев бе казал" само това,че върнах тоя от Париж  и му секнах харнилката - не съм живял на празно."

 

и за златото и за постановката и за кво ли не  има  ли реални доказателства.

 

не аресвам ни герп ни бсп ни сдс

опитвам се да не мразя онези 80 % барабар с списвателя.

muncho1876

   ББ, освен че е голям строител, вече има успехи и като дизайнер. Промени логото на РБ : нощно шкафче с пари, злато, телефон и пистолет.

   А кога този съд в Хага ще се занимае с военните престъпления на НАТО?! (САЩ не признават юрисдикцията му)

Послушко

Човек трябва да усети момента кога да се измете.  После вече е късно - я питайте Стайков, Баневи, Арабаджиеви, Божков. Време е баце да заминава за Бацилона.

Сироко Леванти

САЩ и донякъде Европа ги слагат и махат според нуждите си и конюнктурата. 

CAЩ успешно заместиха Турското робство като главен виновник за всичко.  Гласуват на българските избори, избират парламент... 

Oldten
снимка на Oldten

Какъв добър автор беши и как се продаде за няколко сребърника, ама явно ОР-то добре го е научило! господин Терзиев умен и кадърен човек си, пиши нормални статии, стига с тези сребърници!

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Брюксел и САЩ, на първо място, съвсем съзнателно създават корумпирана, уязвима, подчинена и зависима компрадорска колониална администрация в периферията си

Така е, уви - ето, мярна ми се новината, че някакъв американец от Дубай, Basil Boschkow, бил подкупил премиера и финансовия с 60 млн лева... откъде толкоз пари... да бяха долари - ние я печатаме, зелената шума - ама левове, рубли, юани - как ги намират?... 

аман бе

Ами, когато "големите батковци" подкарат Мило Джуканович, .....

Послушко

Все пак да се сравнява Борисов с Тачи идва в повече. Виж с Мило Джуканович може.

Интервал

"Все пак да се сравнява Борисов с Тачи..."

Така е, Тачи може да се окаже обикновена цацичка съпоставен с Баце.

bay Dragan

А бях забравил вече за Барцелонската девойка.

Какво нещо е паметта.

Желязко Желев

                Първо ме учудва авторството на подобна статия.Второ сравнението сТачи е пресилено.Трето идва ми в повече за непорочните брюкселки девици.Четвърто Терзиев вероятно се готви за блиц и статията ще я включи в СВито си.Пето..Подобни пасквили вместо да вадят очи изписват вежди.Шесто.Някак странно статията се вписва в правата линия за опростачване.Свдмо..Автора да не се впечатлява от коментара ми.Последен е.

Testament
снимка на Testament

👌

браво за поста.

Slava
снимка на Slava

Пресолената манджа винаги отива на боклука. 👎

nafta

Е, г-н Терзийски, постно. много постно. Трябваше да добавите към манджата Пиночет и чилийската хунта, Пол Пот и Йенг Сари, да добавите и малко от събитията във Виетнам, Лаос и Кампучия, та да се услади на зрителите.