Quantcast
Гражданите имат право да арестуват дори и главния прокурор | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Гражданите имат право да арестуват дори и главния прокурор

- Адвокат Екимджиев, видяхме брутални кадри от действията на полицията по време на протестите в София, които явно ще останат безнаказани. Какъв е полезният ход на гражданското общество срещу това?

- Това, което видяхме на видеоклипа - как глутница бандити, облечени с полицейски униформи, завличат човек като нас зад колоните на Министерския съвет, и поне 5-6 души го налагат и ритат - това не е полиция. Това не са служители на реда, това са бандити! В една правова държава това не може да са полицаи. В Минеаполис Джордж Флойд беше убит при прилагане на техника на задържане. А тук тези копои биеха човек, който беше безпомощен, повален на земята и обезвреден. Това не е техника на задържане. Защото тя се прилага, когато човек се съпротивлява и има опасност да нарани полицаите. Тези хора вършат това престъпление, това насилие, пред очите на всички, макар че като един истински бандити се опитаха да го завлекат зад колоната. От друга страна виждаме как техни колеги от НСО бранят самоотвержено политически мутанти като Пеевски, като Доган, и пак налитат на бой и малтретират български политици. Това е абсолютно неприемливо в една правова държава. Член 56 от конституцията ни дава право на защита. Някои си мислят, че това е само правото на адвокатска защита. Категорично не! Това е едно общо право на защита, което включва и неизбежната отбрана, когато сме нападнати противоправно, включително от бандити с полицейски униформи. Това включва и правото на гражданско неподчинение, което за пръв път е прогласено през 1215 г. в Магна харта либертатум.

От тази гледна точка, когато виждаме как държавата използва своя репресивен апарат срещу гражданите, за да брани едни институционализирани мутри, едни политически изчадия, това вече е брутално нарушаване на гражданския договор. Затова като граждани, като хора със съвест и морал, трябва да се самоорганизираме и да се противопоставим.

От ваш материал разбрах, че Гешев е казал, че няма да разследва полицията. Самоорганизацията е необходима и при престъпния отказ да се разследва полицията. Ако Гешев наистина е казал това, това е престъпление по служба и срещу правосъдието, направено арогантно пред очите на всички. Когато очевидно престъпление се извършва пред очите на всички, съгласно чл. 12А от Наказателния кодекс всеки от нас има право и граждански дълг да задържи извършителя, това е т.нар. граждански арест. Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани.

- Кой да го разследва обаче, ако бъде задържан?

- След като Гешев вкара Бюрото за защита на свидетели в президентството, може да бъде разследван от Военно-въздушните сили...

- Студентът, жертва на полицейско насилие, се държи под охрана в "Пирогов" и дори близките му не са допускани до него. Имат ли правно основание за това поведение на властите?

- Ако има издадена заповед за 24-часово полицейско задържане или прокурорска заповед за 72-часово задържане, има основание той да бъде под охрана в болницата. Но няма основание да не бъде допускан негов адвокат или негов близък. От първата секунда на задържане всеки има право на процесуална защита - адвокат или близък.

Недопускането на близки е злоупотреба с власт, която масово се допуска в българските полицейски управления и се толерира от прокуратурата. Това е противоконституционна и престъпна практика. И трябва да бъде разследвана, ако има прокуратура.

- Какво имате предвид, като казвате да се самоорганизираме? Не се ли самоорганизираме за протестите?

- Сега има елементи на организация, но има до голяма степен моменти на импровизация. За разлика от докараните като говеда, това беше израз на Тома Биков: можем да докараме нашите хора, и те наистина ги докараха с автобуси. По същия начин бяха докарани в Росенец и тези хорица от цяла България. В София гражданите се самоорганизират през социалните мрежи. Това е прекрасно, то е израз на тяхната свобода. Но от една страна действат свободни хора, всеки от които решава дали кога и как да протестира, а от друга страна имаме машина, която е организирана, а сега заплашена, и това я кара да се мобилизира. Виждате как се редуват шизофренните послания на Бойко Борисов в неговите всекидневни и по няколко пъти на ден излеяния в стил Фидел Кастро или късния Уго Чавес. Той редува - ама недейте така, дайте да се сприятелим, ще счупите държавата, какво ще стане без нас в криза и т.н.

Тези хора са изплашени, премиерът е изплашен. Очевидно тази власт, която ние сме приели за легитимна, няма контрол над силовите си структури. Това пролича много добре в Росенец. Там видяхме как шефът на полицията не изпълняваше разпорежданията на кмета, който е зам.-председател на ГЕРБ, да допусне хората, водени от Христо Иванов до плажа. След това, когато премиерът поиска неговата оставка, министърът на вътрешните работи отказа да я приеме. Това означава, че този министър има друг фактически началник, че той само формално е подчинен на премиера, но неговото командване е през Пеевски и Доган. Тази ситуация на паралелна власт е непоносима за една правова държава.

Тези мафиотски структури са изключително добре организирани и йерархизирани. Там е вътрешен министър, който не се подчинява на премиера, там е главен прокурор, който също е тотално извън закона, който си позволи да вкара Службата за защита на свидетели, която няма разследващи функции в президентството, като някаква своя преторианска гвардия. Това е ситуация, която изглежда взривоопасна заради различни конкуриращи се мафиотизирани структури във властта. Прокурорът си има своя въоръжена охрана, министърът на вътрешните работи се подчинява на сенчести сили и фактори, а не изпълнява какво му казва премиерът. Борисов се превръща в трагикомичен, почти Шекспиров образ, защото той очевидно не може да контролира силовите структури.

Ние, свободните граждани, проявявайки точно отговорност за собствения си живот и бъдеще, трябва да се самоорганизираме на едно по-високо ниво и да се противопоставим по-категорично на тази шайка, която съсипва живота ни. С по-масово присъствие, на повече места, поне във всички големи градове. И с по-категорично настояване за измитане на тази шайка негодници. Ако премиерът не се освободи от министъра на вътрешните работи и от този клоун, който играе министър на правосъдието, той самият губи легитимност и трябва да си ходи цялото правителство.

- Т.е. към момента е достатъчно да си отидат Маринов, Кирилов и Гешев?

- Ако ме питате кое е достатъчно – трябва незабавно да се отива на избори. Друг е въпросът при това съотношение на силите какво ще се получи. Но това са хора, които пред очите ни се свлякоха, те са дълбинно компрометирани. Те нямат нито морала, нито правото да бъдат там като представители на публичните институции. Те са политически мутанти, които рушат държавността и представата ни за народовластие, за това кой е суверен. Те обслужват едни бандити и воюват срещу хората.

Борисов и хората около него демонстрират безпомощност. Но те са легитимно избрани и затова не мога да призова към революция. Но поне, за да има някакво етично основание, защото във властта има и етика, той трябва да се изчисти от тези, които категорично компрометират образа на цялата власт – главния прокурор, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието. Те предизвикаха това гражданско напрежение и това противопоставяне партийно, етническо и какво ли не.

- Докато формално премиерът може да се освободи от министрите, няма как да се освободи от Гешев...

- Формални механизми няма. Но формалното и неформалното, сенчестото и задкулисното се преливат. Винаги, когато се появи напрежение, започват едни смешни движения, които показват липсата на един център. И затова, за да оцелее формалната власт, тя трябва поне публично да демонстрира, че ще се освободи от тези кукли, които са най-тясно свързани със задкулисието и които тотално я лишават от легитимност и от етично основание да съществува като власт.

Помним репликата на Кокинов към Борисов за Цацаров: "Ти си го избра !". Факт е, че изборът на Гешев е детерминиран до голяма степен от волята на Борисов и Пеевски. Самото присъствие на Гешев на този пост е обидно за цялата юридическа гилдия. Освен че няма грам уважение към правото, защото не се е докоснал до него, той много държи да ни залива с невежеството си. Обидно е за всеки здрав разум, за всеки интелигентен човек, за юридическото съсловие. Видяхме как цели адвокатски колегии, една доволно индивидуалистична и разпокъсана гилдия, се обедини именно от обидата такъв човек да бъде едно от лицата на юридическото съсловие.

И е много тъжно, че не се появи един прокурор (имаше един Андрей Янкулов, той напусна, за да каже, че царят е гол). Но 1500 прокурори, някои от които интелигентни, образовани, ерудирани, как един не излезе да каже, че началникът му е негоден и позор за гилдията. Изпитвам неудобство от това, че и цялата съдебна гилдия, която страда и която е наплашена от безобразията на Гешев, също не реагира. Най-голямото ми разочарование е от Съюза на съдиите. И тези хора, които преди време излязоха с тогите си пред Съдебната палата, този път предпочетоха да се снишат.

- Но видяхме куп прокурори, строени зад Гешев, докато в петък произнасяше словото и заканите си срещу президента.

- Това е принципът на мафията, на омертата. Те са мобилизирани от страха от началника си. Второ, изпълнявайки противозаконни разпореждания и постановления, всички те вече са в кръгова защита. Защото, ако някой започне да разследва безчинствата на главния прокурор, ще се окаже, че има много изпълнители и подизпълнители на престъпни разпореждания.

- Защо безчинства? Гешев говори за край на двойните стандарти. Не искаме ли точно това да видим?

- Ще ви дам своята интерпретация защо няма двоен стандарт в прокуратурата. По времето на управлението на Орешарски имаше момент, в който той беше заплашил, че ще уволнява държавни служители, които участват в протестите. Пуснах сигнал до главния прокурор срещу това с твърдение, че Орешарски извършва престъпление срещу политическите права на гражданите. Моментално, както в случая с Петьо Еврото и Илия Златанов (собственикът на асансьорния завод), прокуратурата образува срещу мен дело за набедяване - че съм знаел, че това не е престъпление и съм набедил Орешарски. Сигурен съм, че това не беше инициатива на Цацаров. При цялото си двуличие и зависимости Цацаров беше юрист и не би допуснал такава гавра с правото. Тогава разбрах, че прокуратурата, както сега МВР, е на двойно подчинение. Част от нея се подчинява на легитимното ръководство, а другата е кукла на конци, която се дирижира от онази групировка, за която си говорихме по повод министър Маринов. Та разликата е, че тогава прокуратурата беше на двойно подчинение. Сега Гешев подчини цялата прокуратура на задкулисното управление. Да, няма двоен стандарт, сега стандартът е един – бандитски и извън конституцията.

- Легитимни ли са протести, които се подкрепят от хора като Васил Божков?

- Много от противниците на протестите се опитват да ги маргинализират, да ги криминализират, като казват, че интересите на протестиращите съвпадат с интересите на президента, на Божков, на Цветан Василев. Това е факт. Но е факт, че в определена ситуация общественият интерес на нормалните граждани от промяна съвпада с някои частни интереси, които не е задължително да са добри и легитимни. Това не значи, че трябва да се откажем от исканията си и от търсенето на промяната, защото от тази промяна биха имали и интерес и някои фактори, стоящи извън гражданското общество. Заради това, че не харесвам тези хора, не бих се отказал от правото си на протест.

- Президентът бялата фигура ли е в случая?

- От гледна точка на институционален разум той изглежда най-близко до представите ни за държавност като фигура, като поведение, като послания. Той застава на фона на знамето, не с навити ръкави, не с махленско изражение и нелепи тези. Докато посланията на Борисов са силно подценяващи самата аудитория. При този разпад на държавността президентът е единствената институция, която може да обедини всички жадуващи справедливост и почтеност в управлението, независимо от политическата им принадлежност. Президентът стои някак си стабилно.

- Но по-рано стабилизира Гешев за главен прокурор, като подписа указа за назначението му, когато Висшият съдебен съвет го преизбра на поста.

- Не съм му фен, имах критики към него, когато подписа указа за Гешев. Но президентът, както и онези охранители на Росенец, не е юрист. Той се подведе, според мен, по недотам добри съвети на свои юридически съветници. Имаше спор дали той е длъжен да подпише този указ след решението на ВСС или не. Моята теза е, че не може човек, който е овластен с прекия вот на 2.3 млн. българи, да е един обикновен регистратор, деловодител на волята на шайка негодници, избрани по перверзен начин във ВСС. Затова той имаше правото и вероятно би си спестил много от сегашните неприятности и откровени злоупотреби с акциите срещу неговите съветници, ако тогава беше демонстрирал институционално достойнство.

В мутренските среди демонстрацията на мускули понякога е по-силна превенция отколкото демонстрирането на плахост от закона да не сбърка нещо, или да не те укорят, че си превишил правата си. Виждаме каква вакханалия от юридически вандализъм се стовари върху президентството, след като президентът толкова безропотно подписа указа и допусна назначението на Гешев.

Откровеният бандитизъм на останалите институции, прави така, че президентът да изпъква с някаква тежест. Някак си той остана като единственото олицетворение на държавност, стълб на относителна сигурност.

- Гешев даде да се разбере, че рано или късно Радев ще получи обвинение – дали сега с благословията на Конституционния съд или след края на мандата му.

- Нека видим. Сутринта слушах едно обещаващо интервю на двама придворни социолози на ГЕРБ. За моя голяма изненада имаше директно послание Гешев да се оттегли от политиката, имаше критика срещу министъра на правосъдието. Така че не изключвам стопаните на Гешев самосъхранително да направят така, че за да запазят себе си, да направят нещо, което е в обществен интерес – да го елиминират от активния политически живот поне.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

ЗУИ ПАША

Тогава президентът трябваше да попита конституционния съд за задължението да подписва и можеше да удължи агонията

Oldten
снимка на Oldten

Като му чета материала разбирам, че този е толкова юрист, колкото аз съм евреин!

Epikur

 

  Ами, доста вероятно е да си евреин.

ДpaгaнOxpидcки

Като му чета материала разбирам, че този е толкова юрист, колкото аз съм евреин!

Шалом алейхем... сигурно си евреин. Щото този е Юрист. 

pro_hard

Питай баща ти дали във входа е имало съсед на име Моше!

Доверчивия

שלום, בן ארצו!

Карапетров

И по какво му личи (не на евреина, а на оня, дето припознавате като юрист? 

Вижда се, че адвокатства на някого -  в това няма съмнение - но пък чак юрист!

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Естествено, че гражданите имат право да арестуват един нарушител на техния суверенитет. Главният суверен е народа, така че е въпрос на време Каренин да отлети към тюрягата или към уличната лампа, въпрос, който ще се реши от това, колко е ядосал народа. 

Epikur

 

Едно от най-великите произведения на човешкия дух е романа "Клетниците" на В. Юго. Един от прекрасно описаните герои в него е полицаят Жавер. Човек безкомпромисен към враговете на властта, безмилостен в упражняването на професията полицай, без да си позволява критично мислене, когато властта му заповяда. Затова когато един враг на реда, според него, а всъщност най-благородния мъж в романа, има възможност да го убие, но вместо това му спасява живота, нещо в Жавер се пречупва. Полицаят в него рухва, светът се завърта, той не може да го преживее и се самоубива.

      Написах това дълго и познато на всички предисловие, за да подскажа на колегата, че Каренин има и трета възможност, освен тюрягата и уличната лампа. Просто сам да избере лампата.  Макар че никой не смята, че в него има достатъчно вътрешен морал.

Иван Илиев

IАдвокат мечтае Б-я да стане АДВОКАТСКА д-ва. Президентът - президенска. Аз искам да си останем ПАРЛАМЕНТАРНА!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Като му чета материала разбирам, че този е толкова юрист, колкото аз съм евреин!

 

Какво интелигентно съждение. Личи си какъв мощен интелект седи зад него.

Under_My_Thumb

Бойко Борисов, бивш премиер на Република България и автор на фразата за "лошият човешки материал" към Кокинов: "Джамбазов не е гей, той е откровен педераст. С Бареков как беше? С тоя капут! Всички педераси са умни. И аз започвам да викам, че съм педал!"

Туз
снимка на Туз

я да видим  къде и как е дадено това право ?

а линча? Това нали неотменимо и свещенно право?

 

а селаните  кучета ги яли.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Прекрасно интервю!Поздравления за Дачкова и Екимджиев!

Порфирий

Интелигентно написано, цветист език, никаква връзка с действителността. Ще ми се да видя господин Екимджиев как ще арестува Гешев. Иначе всеки абзац прелива от морал. Вярва ли някой, че авторът би облякъл тогата и би застанал пред Съда в Страсбург да протестира срещу овладяването му от хранениците на дядо Шори. По същество обаче е прав, като се изключи тезата му за подписването на указа. Свидетели сме на разюздана арогантност от страна на прокуратурата и кръчмарски скечове на Бай Х. Въпреки това, последният вече получи категоричната подкрепа на Манфред Вебер и дискретната на Станишев. Значи ЕНП и ПЕС са зад гърба му. Чакайте писмо от Радан Кънев.

dedo_gosho

Да получиш покрепа от Манфред Вебер и СерГей Станишев, е все едно да получиш подкрепа от Даниела Дариткова /като шеф на парламентарната група на ГЕРП/ и Курнелка, нищо по-различно :) Не ти легитимира продажната власт по никакъв начин ...

Екимджиев е прав за правата на гражданите, но някак си пропуска факта, че хората не го правят, защото ги е страх от репресивния прокурорски апарат, който ще се изсипе върху тях ... Лично един приятел прокурор /не в София!/ ми бе споделил при избора на Гешев, че са му дали празен лист да се подпише на него, а деловодката му казала, че ще е писмо в подкрепа избора на Гешев и той питал - е, аз като не го подкрепям, защо да се разписвам? И отговора бил - защото след като го изберат, ще станеш персона-нон-грата в тази прокуратура, ще започнат дисциплинарки срещу теб и ще те уволнят ... Така че машината за натиск работи яко, но главния прокурор е недосегаем от никого, той не се отчита пред никого и няма кой да подаде срещу него оплакване ... А че АйКю-то на настоящия главпрок е около 40 е съвсем друга тема, но явно помага при вършенето на неговата дейност, която реално е наистина много далеч от правото ... :):):)

vvatkov

   Наближава "Денят на Бастилията" ! Гешефтарите да се готвят!

Желязко Желев

          Moите уважения за позициите на адв.Екимджиев.Но ........преди каквито и да избори престъпниците трябва да бъдат вкарани в затворите.Най малкото....!Защото след избори може да са депутати и премиери и президенти.При тая прокуратура и съд/да ме извиняват съдиите,че ги приравнявам на гешев ,особенно редовите/

арестуването на ДС отродията /определяни като мафия-заблуда/ няма как да стане.Единственият инстромент е народния съд.Екемджиев като казва А следва да каже и Б а от Б следва автоматично С.

         На настоящия етап С е неизпълнено и А и Б ще си висят у въздуху.Ний ще продължим да се въртим в порочен кръг като по Радичков.Докато не дойде Цезар или Йовковия Индже да каже и покаже ''Ей тъй на''

ковид_19

Липсва ни Шарлот Корде. Тя може да реши за кратко време проблемът "Гешев".

Кара Колю

Уффф... и азъ мога да твърдя, че живот може да съществува  при 666 C° 😁

Mаndalorian

Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани.

 

- Кой да го разследва обаче, ако бъде задържан?

 

- След като Гешев вкара Бюрото за защита на свидетели в президентството, може да бъде разследван от Военно-въздушните сили...

Това може и да е някакъв адвокатски хумор, който не разбирам. Ама на мен все пак ми прилича повече на тотално изтрещяване от страна на Екимджиев.

Доверчивия

Тотално изтрещяване са брътвежите ти, шехеразадна.

ЕМОКОМ

КОНСТИТУЦИЯ Глава първа ОСНОВНИ НАЧАЛА

 

Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

Послушко

При г-н Гешев вече няма и следа от правораздаване, а бледо подобие на сталинистки репресии. Тоест в момента се прилага правото на джунглата. След като си позволяват да арестуват български гражданин за цитиране на информационен материал на БТА, то ние гражданите сме изцяло лишени от законова защита. Едни тотално неграмотни същества ни сплашват и тормозят с помощта на цялата държавна машина.

ЕМОКОМ

КОНСТИТУЦИЯ

Глава първа
ОСНОВНИ НАЧАЛАЧл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
 

ЕМОКОМ

КОНСТИТУЦИЯ Глава първа ОСНОВНИ НАЧАЛА

 

Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

 

Sine_metu

Уважеми господин Екимджиев!

 

Режимът спешно се нуждае от Бяла книга за опресняване на паметта.

Надявам се модераторите да не възразят, ако препечатам от статията за побоя над Евгени Марчев скромния си принос за буквичката „Д“:

 

Демография - най-високите темпове на обезлюдяване и застаряване 

Доходи - при Борисов растат 1,7 пъти по-бавно от предшестващите 10 години

Дълг - удвои се

Данъци - несправедливи и задържащи растежа. Само Божков - минус 700 млн.

„Данди“ - за чужденците ок. 500 милиона долара годишни приходи, при това както твърди сайтът „бургас под лупа“ без 175-те милиона от метала германий? срещу ок.10 милиона такси

 

и т.н., и т.н.

Мартирологът е безкраен.

ЕСОФ

Не разбирам и не ми е работа да разбирам нито от правна логика, нито от правна терминология. Но твърдя, че общоразбираемият израз "бяха докарани в Росенец и тези хорица от цяла България", е подигравка с българския народ и освен това е въобще не е верен. Прочетох няколко изявления на политически лица от български турски произход, че на Росенец избирателно са докарани хора единствено от Родопите, т.е. българо-мохамедани, българи по националност и народност. Чух млади и стари от този митинг да говорят на книжовен български. Може да е било избирателно, от страна на медиите. Но каквито и да бяха, определено не бяха обидното "хорица". Тази сутрин пък чух, от забравения, слава Богу, Софиянски, подвизаващ се вече единствено като "Божковия сват"следното: Щял бил да прави кръгла маса, за да ни научи за кого да гласуваме и как да си подреждаме държавата! Софиянски - който изпродаде София на куцо и сакато. Който заприщи Оборище, като превърна една колиба извън регулация, и определена за събаряне, превърна я на обитаемо луксозно нещоси?!  Уж отвсякъде - хвалби за народа, дето правилно протестира, а наистина зад скритите полуусмивки и зад съдрания чул на подлостта - пълно презрение към българите! Дубай - за тези долни лицемери, арабски плаж, руски отмъщения и пълен комплект непреодолима носталгия!

Ivaylo Radulov
снимка на Ivaylo Radulov

Лелииий тоя пич напълно е издивял бе!?

Райчин Рачев
снимка на Райчин Рачев

да не забравяме съществото Деница Сачева - представител на Демократическия институт на САЩ .

съучастник в създаването на позорния Закон за социалните услуги , легализиращ превръщането на Българските деца в стока и пласирането им на пазари на :
-педофили,
-търговци на органи,
-производители на адренохром,
-джендърски "семейства" (които и сега открито си провеждатт търгове насред Брюксел търгувайкки с бебета от т.нар. сурогатни майки).

Подобно насилие над най-беззащитните, национализацията на деца и откритото робовладелство странно защо не се забелязват от защитника на човешки права Екимджиев?!

Не се забелязва и отнемането правото на информиран избор , в частност праавото всеки суверенно да взема решение дали да вкарва някакви химически субсранции в тялото си и телата на децата си - имам предвид задължителната имунизация.

Ако един защитник на човешки права поради небрежност, некомпетентност или злоумисъл поощрява подобно насилие - що за играч е ? За кого играе всъщност ?!

Иначе напълно добрявам идеята за граждански арест!

Всички разрушители на България в позорния не0либерален преход към Небитието заслужават арест и справедлив съд !

Според "заслугите" им.

С особен акцент спрямо тези , които съзнатеелно и умишлено обслужвват враждебни чужди интереси.
Дори и по време на тези протести !

Страници