Quantcast
Радев получи рядък шанс да обедини почтените хора | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Радев получи рядък шанс да обедини почтените хора

Най-накрая Румен Радев уцели правилния подход спрямо управляващите. До този момент президентът се задоволяваше с остри думи от мраморните зали на “Дондуков” 2 по адрес на Бойко Борисов и неговата кохорта. Но сега, след безпрецедентното нахлуване на прокурорските щурмоваци в собствената му обител, държавният глава излезе на улицата при дошлите да го подкрепят граждани. И ги призова на съпротива срещу властта с краткия, но ясен лозунг: “Мутрите – вън!”.

Снощи потвърди: Никой няма да ни спре срещу мафията! Това вече е кампания!

Това му липсваше досега на Радев. Прекалено беше свикнал да наблюдава и да реагира на всичко от високата кула на президентството.

 

Откъснал се беше от гражданите

 

– единствената реална сила, от която управляващите се страхуват и с която са принудени да се съобразяват. Сега едно изключително стечение на обстоятелствата – прокурорската атака срещу президентството, която съвпадна с огромния скандал с агресивните охранители на Ахмед Доган, му позволи с един скок да преодолее бездната между себе си и хората, която сам беше изкопал със своята самоизолация. Наготово му падна в скута един рядък шанс, от който той (за момента) добре се възползва.

Това беше неочаквано, но много неприятно развитие за управляващите. Неслучайно кадрите на ГЕРБ тревожно се размърдаха, започнаха да замислят контрапротести и да сеят конспиративни теории. Притесни ги възможността за сценарий, при който ясно заявил се опозиционен лидер може да привлече граждани на улицата с призив за политическо действие срещу властта. Борисов дава през няколко часа извънредни брифинги и разкрива сценарий срещу себе си. Последният за петък е особено забавен - НСО иска да блокира до 15 септември Догансарай, което Борисов окачестви като капан срещу себе си. Но пропусна да уточни как се вземат тези решения. Да, НСО ги взема на в резултат на оперативна информация, че охраняемият обект - в случая Доган, е застрашен. Такава оперативна информация на НСО я подават службите, подчинени на Борисов, или самият охраняван ВИП. А НСО е длъжна да охранява. Нищо повече. Да, капан имаше, но беше за Радев. В крайна сметка шефът на НСО подаде оставка.

Провокациите продължават и в 21 часа. След мирните протести про и анти Борисов се появиха момчета в черни фланелки и започнаха с вербални агресии и да мятат бутилки. 

 

Страхът от повторение на кошмарната за ГЕРБ протестна 2013 г.

 

продължава да сковава управляващата партия.

Радев събра смелост да изрази настроенията на голяма част от българското общество като посочи ясно мястото на организираната престъпност в държавните институции. “От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии!”, обяви той пред хората. Публичното отъждествяване на правителството и държавното обвинение с мафията, при това от президента, публичната фигура с може би най-висок рейтинг в страната – това е музика за ушите на опозиционно настроените граждани – и отдясно, и отляво. И Радев отдавна добре го разбира. Сега просто му падна сгоден случай да изнесе това послание на улицата, където беше посрещнато повече от добре.

 

Оттук обаче накъде?

 

Войната между институциите и поддържащите ги политически сили очевидно става тотална. Място за компромиси няма, напротив, големите играчи все повече ще се ожесточават с наближаването на изборите. Всеки ще ползва всички позволени и непозволени средства, които са му на разположение. (Виж по-горе за блокадата на Догансарай) Радев се сдоби с ново оръжие – уличната подкрепа на гласовита група граждани. Трудно е обаче да си представим, че ще може да ги държи на бойна нога – все пак той е президент, най-висока официална институция, и не може да си позволи обвинения, че всява размирици в държавата. Изявите му пред протестиращите едва ли ще са постоянни, независимо че обеща кампания. 

Какво му остава тогава? Да потърси някакъв начин

 

да обедини разнородните опозиционни сили,

 

които се озоваха заедно на обща демонстрация срещу правителството и прокуратурата. Там бяха всички – и БСП, и „Демократична България”, и бившия омбудсман Мая Манолова, и граждански протестни инициативи. Вярно, управляващите ще го засипят с обвинения, че изоставя конституционната си роля на „обединител на нацията” и се захваща с политика. Но те го укоряваха за същото и досега. А и едва ли за някого е останало съмнение, че сблъсъкът между президента и изпълнителната власт отдавна не е институционален (ако някога въобще е бил), а е чисто политически.

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.” Така говореше президентът пред протестиращите – десни и леви. Снощи каза - няма да се делим на десни и леви, няма да се делим на българи и турци, няма да се делим на русофили и русофоби. Проблемът е обаче, че

 

дори и гражданите да са единни срещу мутрите, техните лидери остават разделени.

 

Дори когато негодуват срещу едно и също, продължават да поддържат дистанция помежду си – не социална, а политическа. Силите им остават разпокъсани, а враждите им – все така интензивни. Радев получи уникалната възможност да събере заедно не само граждани с различни позиции, но и техните водачи. От него зависи дали ще намери начин да я използва.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Epikur

 

  Мисля че за Боко няма спасение. Дори ако се измъкне по някакъв начин от сегашния кипеж на недоволството, съвсем скоро ще си отива. По-добре да го направи смело и с достойнство, но не ми се вярва, не е в неговия характер. Днес се прояви като един страхлив дърдорко, един уплашен стар тулуп, който с ужас се вглежда в бъдещето. Затова приказва безспир, хвали се, прави една след друга пресконференции, заплашва и после моли президента..Въобще Главатаря в решаващите  моменти се показа жалък мъж. Такава е цялата поддържаща го гвардия, която вероятно скоро ще се разбяга.

Meto_ot_Interneto

Радев👍

SHRINK
снимка на SHRINK

нищо вярно рядък шанс със  силен шут прецедента  най сетне да го махнат.  то не бяха  золуми на служебното, то не бяха сем. изцепки   а  с нсо  не знаел бил.И цели 3 мутри му арестуваха.

а тиквата все таак ще си е цар в тиквостан.

Colt 45

Дописката е за почтенните хора.Има и такива все още.Това,че не се вписвате в таргета е очевадно.

 

Каубой
снимка на Каубой

КамУНИСТ И ФУРАЖКА ПОЧТЕН? Може, може и бивол за мезе може.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Наготово му падна в скута един рядък шанс, от който той (за момента) добре се възползва.

 

Да, изглежда това е редкия шанс да стане фронтмен на  "Българското лято" - проект на настъпения хазартен бос. Справя се президента. Патетично води почтените мераклии да търкат талончета в помощ на българската икономика.

 

Изглежда до изборите ще гледаме този цирк от настървени за власт политици и притиснати "бизнесмени".

John Slow

SHRINK

 

TRENDA

 

Вкарайте малко въображение, прекалено лесно разпознаваеми сте ;]

PlaNed
снимка на PlaNed

И троловите са си лика -рилика с мутрОПГ-то.

 

Colt 45

Колега,това са платени еднодневки.А какви тролища имаше едно време по времето на Орешарски.Тия новите измекяри ги пиши бегАли до седмица.Само хвърлят къчове ,колкото да не заспАт.

SHRINK
снимка на SHRINK

аоу ква завист  дайте някой платено да мрази? няма да засегнете  хорат ненавиждат цру слугата. бе как уж руски кандидат и сички го залюбиха па пл'ят по Русия  ?аз съм русофил ма знам че е слуга. за агент трябват качества.

mitkomm

Според теб какво трябва да направи Президента Радев- да стои на терасата и да гледа как държавата си отива, корумпираните, незнайно как забогатялите и крадците си живеят живота и си делят държавата като бащиния...това ли трябва да направи?Това, което направи Гешев не е ставало в новата ни история, от 142 години насам- да влезат на абордаж в Президенството всички силоваци на държавата...е това ако е правова държава здраве му кажи.И трябва да се знае, че не всички богати хора са престъпници и крадци!

ГАМЕНЧЕТО

Радев никого не управлява освен себе си. Това което говори го говори от самото начало който има уши да слуша. Въпроса е всички около него да се консолидират и така стана. До победата надявам се която ще бъде последвана от ново служебно правителство. Но досега няма кръв и затова б.х. не е рекъл "стига". 

Послушко

Борисов е пътник най-накрая. Въпросът е кой идва след него. За съжаление не виждам приемлива фигура. Кой - Христо Иванов или Трайчо? Няма организирана партия, структура...

Памфуций
снимка на Памфуций

Основният въпрос е дали Радев ще успее да стане лице на едно широко движение за възстановяване на конституционните и демократичните норми в България и поне силно ограничване (не се надявам за ликвидиране) на клиентелизма. Остава впечатлението, че поне засега той е тикан натам от обстоятелствата и просто реагира на тях.

===

Фигурата след Борисов може да е всякаква - може да е и политически неизвестен човек. Въпросът е какви приоритети ще си постави и дали ще ги постигне.

wreckage
снимка на wreckage

Радеф е на идеалната позиция да бъде ено такова лице. Пряко избран с адски ноо гласове, с висок рейтинг на популярност, функцията му е by default на арбитър и легитиматор на колективни решения...

Гретел

Радев за мен не е опция. Зависим човек от тези, които го издигнаха. Илияна Йотова до него стои като охрана, да го побутва в правата линия, да не залитне не където трябва. Освен това, човк от чужда държава да насочва, уж българска партия, кой да й е кандидат за президент е още по смущаващо.

 

https://news.bg/politics/ruskiyat-general-reshetnikov-obsazhdahme-kandidaturata-na-radev-s-ninova.html

Banshee
снимка на Banshee

Щом мнението на повечето хора съвпада с това на Радев ,че проблемите се решават на улицата , могат да разрешат свободно носене на оръжие и всичко  да заприлича на Чили - победените на стадиона и радост за погребалните агенции .

 

Мнението на повечето хора, нехаресващи насилието е, че трябва да се протестира срещу нахлуване в президентски дворци от верни на генерали служби, като в Чили. Именно за да се избегнат стадионите.

SHRINK
снимка на SHRINK

да  Колега няма да те разберат почтени туканка сме малко

аз съм трит  банван  щото не изразявам  "правата " нагаждаческа линия

не харесват тука и бан. донос бан и така.

бутафорна е длъжноста

 щяха да го осъдят за далавери  и посолството рязко го активира, за самолетите иде реч  неговото служебно проведе редица срещи на които без мандат смъкна гащите.

а лъжите в биографията  му само те стигат з а 10 г затвор.Т а 3 мутри му прибраха...боли.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Радев за мен не е опция. Зависим човек от тези, които го издигнаха. Илияна Йотова до него стои като охрана, да го побутва в правата линия, да не залитне не където трябва. Освен това, човк от чужда държава да насочва, уж българска партия, кой да й е кандидат за президент е още по смущаващо.

Айде сега, нека бъдем сериозни. Борисов да не би да не е зависим от "чужда държава"? Едно от нещата, които държат Борисов на власт е "меката сила" на Германия, конкретно на ХСС и - макар и с резерви - на ХДС. В момента, в който Борисов изгуби тяхната подкрепа, той е изгубен или ще трябва да се преквалифицира в някакво подобие на Орбан.

Flamand

Айде сега, нека бъдем сериозни. Борисов да не би да не е зависим от "чужда държава"? Едно от нещата, които държат Борисов на власт е "меката сила" на Германия, конкретно на ХСС и - макар и с резерви - на ХДС.

Дори и да не е сигурно, е вероятно. И излиза, че всички основни играчи в българската политика са зависми и/или подкрепяни от чужди държави. Тогава остава всеки да избере за себе си към коя държава/блок и подкрепяните от тях политици се ориентира - САЩ/Германия, или Русия/Турция?

Гретел

 

Айде сега..

 

 

Много моля, да правим разлика между "зависимости", какви и колко.

И като казва по-горе TRENDA... Имам неприязън... И аз, и към двамата, но към Радевата партията зад гърба му, два пъти повече

...Личното ми мнение ,че заради личната неприязън м/у двама ергени , да се изкарват  хора по площадите не води до резултат за обществото. Импулса от вчерашното историческо събитие може да е нулев , защото пазарите и инвеститорите се влияят от очаквания .Какво може да очакваш от страна ,където изпълнителна власт и бутафорна длъжност се замерят с обиди и квалификации . Парите отиват там ,където има спокойствие и предвидимост . Би би Би било добре по-умният да отстъпи , но можем само да се надяваме

Кара Колю

"По-подробно преди сто години го обяснява Gustave Le Bon"

А още по-добре: Red wins...😁

 

SHRINK
снимка на SHRINK

ас цъкам на + 500 фанах преди годин резкия скокк на yahoo вложени в акции 1000 $ за 12 г се сещаш какво ми донесоха..ползвайки интернет още от 1996 г ми помогна доста.;)💲 после хванах няколко неуспешни сливания  едното на TNT за седмица 400% скок

 

Banshee
снимка на Banshee

Дори да приемем, че Боко ни е германски подарък и като такъв -  много качествен :), срокът му на годност очевидно е изтекъл. Човекът все пак не е Путин - някаква важна мисия да налага да стои нездравословно дълго. Всяка промяна ще е полезна за обществото, за баланс, нормализиране и освежаване. 

А проявява обезпокоителна неохота да пусне властта, поне за известен период, както е в нормалните страни..

 

wreckage
снимка на wreckage

гербавите и присъдружните им депесарски магнати си го фтъкнаха сами, туряйки Гешеф на позиция, за която той няма нито квалификация, нито умствени качества, нито дипломатически инстинкт. 

 

Очевидно е, че Гешеф треаше да напраи перформативните арести на големци, с които ЕС-то обвързва достъпа ни до еврокинти, свалянето на мониторинга и т.н.. Очевидно е, че управляващите и част од икономическите бенефициенти од техното управление имаха и имат имунитет срещу наказателно преследване. Очевидно е, че тва сви потходящите за театрални гонения лица до несвързаните с герп бизнесмени(Бобокоф и т.н.), жертвите на вътре-олигархични междуусобици(Бошкоф) и политическата опозиция, претставлявана од...Радеф. 

 

Така герп се оказаха фположение да имат трудно контролиуем и неодстраним идиот на позиция, од която очакваха да получат позитивни външнополитически и икономически дивиденти, но вместо тва получиха

и получават клатещи властта им шамари од опществеността.

 

 

 

 

Гретел

Докато печели избори, така ще е. А пък за Путин, Борисов не е Путин, ама какъв е и Путин. Жаден за власт и пари човечец, който си е повярвал много. 

mitkomm

Той не си е повярвал, а хората са повярвали в него!

Кара Колю

Ееххх... завиждам на полета на мечтите ви... как да не се сетя за "там где так вольно дышит человек"

П.П. Радев ще си изкара мандата... и толкова. 

А на тези, които се мъчат от сгъваем дървен метър да направят окръжност, ще им остане само бъщенето 😁

Памфуций
снимка на Памфуций

Много моля, да правим разлика между "зависимости", какви и колко.

Нали?

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/07/10/4089396_bulgariia_e_izolirana_i_samoizolirana_v_es_pokazva/

оригиналът:

https://www.ecfr.eu/eucoalitionexplorer

 

Ето още от позициите за българското правителство в проучването сред 27 държави:

 

- 26-о място по въпроса дали България е търсена по някакви европейски въпроси

 

- 26-о по въпроса управлението на коя страна е най-отзивчиво и с което най-лесно се работи за интереси, общи с тези на друга страна

 

- 25-о по въпроса "Коя от 27-те държави членки споделя с вашата страна дългосрочни интереси в политиката за ЕС?"

 

- 21-о по въпроса "Коя от 27-те, включително вашата страна, подкрепя като цяло по-задълбочена интеграция, т.нар. "повече Европа"?"

 

- 5-о по въпроса "Коя страна действа значително по-малко спрямо реалната си тежест в дебатите за европейските политики?", но и на последното, 27-о, място в отговорите за страните, които значително надхвърлят възможността си за влияние.

 

Гледам там се мъдри и едно  на някоя друга Гретел, може би, коментарче:

Gretel

Рейтинг: 1534 17:26, 10 юли 20 Неутрално

До коментар [#36] от "Роси":

“ За резил ни направи пред света.”
——
А бе, резил... туй, горното, показва, че не сте в състояние да си прокарвате националните интереси сред другите нации в Европа, па вие “едната чест” гледайте ... току ви се провиди алтернатива. И коя това беше? Оня с подмокрените гащи ли?

Гретел

Нищо не разбрах, ама Вие си знаете.

И каква друга Гретел, какъв Дневник, кой какво иска да прокара.

За разлика от Вас, аз съм заета и с други дейности, не да обикалям форумите.

Начина на коментиране в Дневник не ми се нрави, само чета отвреме на време.

Страници