Quantcast
БОЕЦ осъди комисията Антикорупция за отказани данни | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

26 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
БОЕЦ осъди комисията Антикорупция за отказани данни

Гражданското сдружение БОЕЦ съобщи, че е осъдило още една важна институция, задето се опитва да укрие важна за обществото информация. Става дума за КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, наричана за краткост  "Антикорупция".

БОЕЦ заведе дело срещу КПКОНПИ по Закона за достъп до информация, след като ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров институция не намери време и желание да отговори на няколко прости въпроса за свършената от нея работа. 

В самото начало на годината, на 13 януари, гражданското сдружение поиска официално от антикорупционната комисия следните данни: 

 1. Какъв е общият размер (като сума в лева) на конфискуваните в полза на държавата активи с влезли в сила съдебни актове и постъпили в държавният бюджет за 2018  и за 2019 г. по години?
 2. Какъв е броят на предадените на прокуратурата преписки и проверки за корупция за 2018 и 2019 г.?
 3. Какъв е общият размер на допълнително материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение, раздадени на служителите на КПКОНПИ за 2018 и 2019г.?
 4. Какъв е общият размер на допълнително материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение получени от председателите на комисията за двете години? 
 5. Какъв е общият размер на активите в лева с наложени от КПКОНПИ запори за 2018 и 2019 г.

"Помните думите на Бойко Борисов, че КПКОНПИ били отнели в полза на държавата активи за  милиарди лева. Ние не повярвахме и решихме да проверим това. Незаконосъобразният отказ на Цацаров само доказва, че нашите съмнения са основателни, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Както се вижда, исканите данни всъщност са просто 10 числа - въпросите са пет и се отнасят за две години.  Вместо да използва повода да се похвали колко е много е работила комисията, какви мафиоти е погнала, колко незаконни имения, коли, авоари в банки и т.н. е запорирала и конфискувала и с колко пари е напълнила бюджета, КПКОНПИ е предпочела да запази мълчание. И тъй като в срока, даден в закона, отговори не са получени, от БОЕЦ са се обърнали към съда.

 

"След мълчаливия отказ на комисията на 20 февруари внесохме Жалба до Административния съд във Видин. Със свое решение от 30 юни съдът задължи КПКОНПИ да отговори на БОЕЦ и осъди комисията да заплати от бюджета си разноските по делото - 260 лв., съобщиха от гражданското сдружение.

 

Организацията има вече четири спечелени битки с държавни институции, които отказват да се отчитат пред обществото каква работа вършат и с какви бонуси се самонаграждават. "Постигнахме "Голям шлем" -  осъдихме НАП, Столичната прокуратура, Специализираната прокуратура, а сега и КПКОНПИ. Доказваме, че гражданите имаме сили да се  борим и да печелим битки. Доказваме, че и в българският съд има смели и независими магистрати, които отстояват независимостта на съдебната система и върховенството на закона", коментираха от БОЕЦ.

 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Сега тече 14-дневният законов срок, в който екипът на Цацаров трябва да даде отговори на поставените от гражданите  въпроси. 

 

 

 

 

 

   

  Към статията във в. СЕГА
  Oldten
  снимка на Oldten

  Чисто луди хора!!! То не бяха острови в Гърция, то не бяха къщи в Барселона и какви ли още простотии, само се чудя, кога тези хора работят и откъде вземат пари за да правят тези панаири?

  ПероВТ

  Свестните у нас считат за луди. Казал го е Ботев. И никой не пита той пък откъде е взел пари за четата. Има луди за умиране и луди за финансиране. На тях се крепи България, не на мутрите и крадците.

  Тренд Петков

  написал си нещо, ама прочете ли го,преди да го плеснеш тук? Чисто луди хора? Луди са че не вярват на Тулупа? Че кой му вярва...Излиза ,че освен теб всички други са луди. Да бе...А такива като теб са вечно учудени. Тези гадове, по Тулупа ти, как преживяват без да крадат? Вие не можете да си представите, че и така може...А панаирите? Е, Това казва всичко за теб...Панаири било когато питаш колко пари за заплати и бонуси са взели Цацаровци и какво са заработили реално.Цацата за това се снишава,щото явно си знае че не е за казване...Иначе нали знаеш какви големи усти имат да се самохвалят

  The Rowdy American
  снимка на The Rowdy American

  Чисто луди хора!!! То не бяха острови в Гърция, то не бяха къщи в Барселона и какви ли още простотии, само се чудя, кога тези хора работят и откъде вземат пари за да правят тези панаири?

  Майтап. Помислих, че възклицанието и въпросът  се отнасят за властта. А то било за БОЕЦ...

  Без

  Чисто луди хора!!! То не бяха острови в Гърция, то не бяха къщи в Барселона и какви ли още простотии

  Стокхолмски синдром...

  Neymar

  Просто платен трол.

  Slava
  снимка на Slava

  само се чудя, кога тези хора работят и откъде вземат пари за да правят тези панаири?

   

  Нали затова им плаща оня бандит, който избяга в Сърбия - да работят за него.

  Wolf ACE

  Браво Славе,

  Много си "коректна" - както обикновено..

  Откъде на къде гражданите, тия "тулупи", ще питат за какво отиват парите им, какво е свършено за което плащат и колко бонуси за "добре свършена работа" са им начислили!

  Гадове с гадове, а? Айде - да ги дерат и да си мълчат. Който пита е продажник, мръсник и го финансират марсианците, за да разваля рахата на богоизбраните...

   

  редник

  Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Сега тече 14-дневният законов срок, в който екипът на Цацаров трябва да даде отговори на поставените от гражданите  въпроси. 

   

  И какво ще стане, ако няма отговори?...

  Stern

  Най-вероятно глоба от 2-3000 лв.

  Но няма да я плати Цацата, а бюджета, демек ние.

  hamer

  Че те тези въпроси да не са по-важни от чатовете и есемесите, които според прокуратурата обществото трябва да знае? 😀

  The Rowdy American
  снимка на The Rowdy American

  И какво ще стане, ако няма отговори?...

   

  И на мен би ми бил интересен отговорът на този въпрос.

   

  Ето какво става в такива случаи в САЩ:

   

  There are broadly two categories of contempt: being disrespectful to legal authorities in the courtroom, or willfully failing to obey a court order

   

  A judge may impose sanctions such as a fine or jail for someone found guilty of contempt of court.

  Предводител нa ...

  Малката чекистка пак е разкрила диверсантите. 👌

  СЛАВА НА БКП!

  mick

  Спечели - супер. Обаче получи ли данните? Или хем вълът сит, хем агнето цяло?

  Светозар

  Жената на Лозан Панов: „Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска“:

  „Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска“ - Елисавета Панова, https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

  Su38

  Спечели - супер. Обаче получи ли данните? Или хем вълът сит, хем агнето цяло?

  Няма нужда вече от данните. Мълчаливият отказ е достатъчно красноречив. Останалото са само числа.

  Epikur

   

    Струва ми се, че КПКОНПИ едва ли умишлено не дава информация. Доста вероятно е да не си познават работата, да не знаят кое къде е, в службите им да цари пълен хаос. Когато от подобни чиновнически мърльовци поискаш нещо за справка, ти направо им бъркаш(знаем къде). Много по-лесно е да се дават окрупнени данни, често лъжливи и изсмукани от пръстите, защото така се задоволяват държавните нужди и егото но правителството.  Въобще няма да се учудя, ако е точно така, а не да ги крият, като някаква свръхсекретна информация. Просто не само БОЕЦ, а всеки който поиска нещо конкретно, ги съсипва, защото не знаят как да постъпят.

  Минувача
  снимка на Минувача

  Около Барселона:

   

  https://pik.bg/%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%81-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%E2%80%9E%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0%E2%80%9C-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF-news941623.html

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  От спомените на Стефан Стефанов 

  Остави спомените.

  https://www.mediapool.bg/tsatsarov-pak-obeshta-da-izchisti-publichno-stara-imotna-sdelka-news293509.html

  Всичко това беше ясно и известно по време на избора му за главен прокурор. Но #toisigoizbra

  nebenebe

  Това прасе е в пълен унисон с предешните т.н. "главни прокурори". Кой всъщност ни пробута тия боклуци?

  The Rowdy American
  снимка на The Rowdy American

  Кой всъщност ни пробута тия боклуци?

  Ако знаех какъв е редът за заемането на длъжността (избори или назначаване; избори от/сред кого; назначаване от/измежду кого и пр.) - щях да отговоря. Ама не знам.

  nebenebe

  Уйдурма викаш, както те разбирам.

  Светозар

  Ето какъв е редът:

  Бойко Борисов: „И магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат.“

  На въпрос на журналист: „Ще ви бъде ли трудно без Цветан Цветанов като се има предвид, че предстоят местни избори наесен“, г-н Бойко Борисов отговаря: „Аз влязох в избори, когато направих ГЕРБ, с 90% рейтинг. Да не казвам и магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат.“ – 31.05.2019 г., https://clubz.bg/83669-sledizborniqt_analiz_na_borisov_ne_iskam_poveche_vesko_marinov_da_mi_pee_video

   

  nebenebe

  На глупостите на БХ сме бактисали отдавна. За материала за жалост е прав. Как да изкъртим тоя простак, трябва да бъде национална задача. Не вярвам да има по-прост от него. Което пък говори зле за нас, смятащите се за нормални. Че допуснахме това говедо да се гаври с нас. Оруеле ела виж какво става тука, ша ти падне шапката.

  IvHristov

  На тия нещо много им порасна работата в последно време.