Quantcast
БАБХ реши да унищожи втората по големина птицеферма у нас | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
БАБХ реши да унищожи втората по големина птицеферма у нас

Българската агенция по безопасност на храните реши, че всички кокошки носачки във втория по големина птицекомбинат у нас трябва да бъдат избити.   

Става дума за предприятието в Асеновград на ЕТ Андип-92. В началото на юни в едно от халетата там бе открит птичи грип. Но собственичката Адреана Павлова днес е категорична, че са взети всички необходими мерки, направена е пълна дезинфекция,  заразата е ликвидирана и няма никаква причина кокошките да бъдат изтребени.

Павлова твърди, че първоначално от БАБХ са заявили, че ще окажат съдействие за справяне с проблема - като в други подобни случаи на инфлуенца, без избиване на птиците. Но после всичко се променило и агенцията без писмени мотиви и становище решила, че всичките 174 000 кокошки трябва да бъдат ликвидирани.

Собственичката разказва още, че мнокократно е настоявала БАБХ да вземе проби, за да се увери, че болни птици няма, а вместо това пристигнала комисия, която след целодневен престой не издала дори протокол за проверката. "И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното. Не целим скандал, а искаме

 

да алармираме за явен проблем в сектора

 

на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на обществения интерес и спазване на елементарни правила, от БАБХ ни отказват - чудим се защо?, коментира Андреана Павлова пред TrafficNews.

На 5 юни БАБХ съобщи, че има ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на гр. Асеновград - девето за България от началото на годината. Инфекцията е била открита в хале с 28 531 птици. Именно тогава бе обявено, че директорът на БАБХ е издал заповед за "умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009".

Около птицефермата беше определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат гр. Асеновград, с. Боянци, общ. Асеновград и с. Моминско в общ. Садово. Определена е и 10-километровата наблюдавана зона – общ. Родопи – Крумово, Ягодово; в общ. Садово – Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; в общ. Куклен – Куклен, Руен; в общ. Асеновград – Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

На територията на Европа през тази година са нотифицирани огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици в Унгария – 306 огнища, Полша – 33, Германия – 3, Румъния и Словакия по две огнища, съобщи в началото на юни БАБХ.

Няколко часа по-късно БАБХ разпространи позиция за асеновградския случай. Агенцията казва, че това е

 

третото огнище за период от близо година във фермата,

 

щамът е същият, като при старите епидемии, има риск за всички стопани от региона и България като цяло; в момента се избиват контактните животни, а в началото на юни са били умъртвени пряко заразените; при първите две огнища фирмата е била компенсирана с над 5 млн. лв., за които ЕК установила, че са повече, спрямо аналогични случаи в други страни. Ето пълното изявление на агенцията:

"БАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ на територията на гр. Асеновград, обл. Пловдив в периода от месец април 2019 г. до юни 2020 година. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

В началото на месец юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хиляди птици.

В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки. Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че

 

в обекта не са спазени мерките за биосигурност,

 

задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“.

Съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на Инфлуенца по птиците.

БАБХ уведоми писмено ЕК за поредното възникналото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26.06.2020 година, в отговор на уведомлението на Агенцията е получен отговор от ЕК, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай, че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на Инфлуенца ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на обл. Пловдив, така и в цялата страна.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Периодът на забрана за търгуване е в пряка зависимост от датата на официално му ликвидиране. Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“

 

към момента България не притежава статут на страна,

 

свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Това наложи предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на Инфлуенца по птиците, ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери, спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки".

 

СЪМНЕНИЯ

БАБХ търпи сериозни критики за радикалния си подход за справяне със заразните болести в българското животновъдство. Наскоро ферма от Болярово осъди агенцията, която през 2018 г. искаше да избие здрави животни само заради съмнения, че има чума в стопанството. "Отглежданите тогава 203 овце са живи и здрави", установи съдът.  През лятото на 2018 г. в крайграничната община Болярово бяха констатирани огнища на чума по дребните преживни животни и БАБХ нареди да бъдат унищожени над 3300 овце и кози. Масовото изтребление на стада предизвика протести и пътни блокади в Странджа. Част от фермерите отказаха да допуснат ликвидаторите в стопанствата си . Оказва се, че с неподчинението са спасили стадата си от безсмислено избиване. 

 

Към статията във в. СЕГА
Luckbox

Ама разбира се, чужденците са виновни. Как иначе. 

Цялата администрация е превърната в бухалка за рекет и справяне с конкуренцията от всякакви депесари, шишита,  министри с частни фирми, тимаджии, гербаджии, местни феодали и всякакви други пройдохи, ама чужденците са виновни. Щото французите, които миналата година са продали 1.7 МИЛИАРДА килограма пилешко, много ги е страх от конкуренцията на титаничните български фирми. 

Не, Шиши, Танева и Градус нямат нищо общо - французите са виновни. Или Сорос. 

Каубой
снимка на Каубой

На ВСеки който не е Вет Док с Диплома и се изХожда тук - поне по 10 тояги на гол Г??З. Да млъкнат най!сетне хуматитари можещи и знаещи от Ивана кръжочници.

Mad Man
снимка на Mad Man

Изродите от бабх пак се развихриха.Има ли някой който да им вярва след случая от 2018 в Болярско

Миша

Втората по-големина сигурно е като трън в очите на едни близки с Шиши птичепроизводители, пратили малко птиче месо до Емирствата. (Сделката на века: сирене и птиче месо срещу фурми). Сега няма значение, дали има зараза или няма. Това за БАБХ е излишна подробност. Нямам им доверие😥

ejko

Защо е нужно да се харчат пари на данъкоплатците за заплати и осигуровки на БАБХ,след като безопастността,която "осигурява" до сега е единствено с избиване на всичко живо,което и се вижда подозрително,или получи заповед за обезкървяване на даден отрасъл от собствената ни хранителната  индустрия??!По-икономично ще ни излезе да поддържаме няколко камиона със "шпиц-команди" и горивото за няколко огнехвъргачки.Не е лошо да го предложат в парламента на министър Горанов-ще се спести някой лев в чекмеджето,нали така?А и ще дойде някое и друго евро от големите вносители на месо...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Значи не са се отчели на Танева. Тя ще затрие всички кокошарници само Градус да е добре. Все пак те я направиха министър.
Вал

До наесен какви ли не чудеса ще има да видим и на какви ли не мръсни номерца ще станем свидетели 

 

Ще се обаждат външни началници на нашите вътрешни, ще има необичайни прояви на загриженост за нашето здраве, щото тия 174 000 кокошки са изключително опасни, нищо, че цял месец си кудкудякат живи и здрави

 

С прасетата, овцете и козите горе -долу се справиха, сега никой не пише колко глигана са преминали границите, добре, че има хора, които не се предават, завеждат дела и ги печелят.

 

Чудя се, има ли по-големи душмани на българите от някои български управляващи

Forza NATO

Лято е... жега... усеща се Градус...

dembik

Така е без съпорт. 

фортинбрас

В нареден от Началниците Му птицемор на 174 000 „щастливи кокошки носачки”, те  ще последват съдбата на жертвите на нареден от Началниците Му Българомор на останалите вече по-малко от 7 млн. българи. Българи изключително „щастливи” и „благодарни” на Мутрофашизма „ГЕРБ (Гробари за Евтаназия на Република България)”, че ги е абонирал за ежегодно връхлитащ ги МОР на: човекомор, козомор, овцемор, свинемор, сметомор, водомор, вирусомор, закономор, бетономор, съдомор, народомор… и държавомор.

 

Аферата със Свинемора от 2019 г. вече успешно е потулена от Цацаратурата.  Аферата с Птицемора през 2020 г. ще бъде успешно допусната, а след това и успешно потулена от Гешевтурата.

 

За всички неясноти по въпроса „Как синхронно работят Мутрофашизма, Аферизма и Ковидизма за изпълнение целите на Българомора?” – се обръщайте към Народен съд. Неговите най-първи подсъдими ще са мутантите (пардон) реформантите, успешно реформирали Темида в: Мутреса, Мажоретка, Мафиотка, Мародерка, Масажистка… и Мадам на Началниците Му.

Емил Станоев

БАБХ ако имаха правомощия щяха да захванат и пенсионерите . Тия избиха толкова много животни безпричинно  ,че това не се случва и по време на война.Тия трябва да бъдат осъдени и пратени да чукат камъни в някоя кариера до живот.

mick

Искахте демокрация - получихте я.  В пълния и блясък. Навсякъде е така, само при кредитните трилионери, наречени за благозвучие развити демокрация  е по-различно.

 

 

Каубой
снимка на Каубой

Некой нещо бърка. Демокрация беше, ако бяхме бесили Андрю дибилиь, Младко чачиц и секи кяМянист по Царя. Ама, язък. Време мина кГБ стити  станаха мнозина. понимаеш, другарю?

Антей

 

Майко мила Родино!

 

Спрете тези убийства бе, хора?!

 

Ако дори 10% от написаното по-горе от колегите е вярно - значи, че някакви егоистични хора извиват ръцете на премиера Борисов и той не може да им се опре, и да спре убийството на здравите птици!!

 

Затова на ход ще трябва да е президента на България!

 

Хайде ген.Радев, да видим можете ли да направите РЕАЛНО едно ДОБРО за хора и животни, в случая птици, с което да ви запомним през Вашия мандат!

 

Хайде г-н президент на държавата България - да видим, смел човек ли сте!

 

Можете ли, г-н президент, да вземете под лична отговорност и ЗАКРИЛА - живота на 174 000 кокошки и прехраната на десетки работници!

 

Щом президентите на САЩ могат да помилват две пуйки, защо президента на България да не може да спаси живота на 174 000 кокошки.

 

Има ли законова пречка президента да не може да го направи?!

 

⚓️

 

Съвест имате ли, здравомислещи хора в БАБХ - ПАЗЕТЕ българските животни и птици!

 

Това е Животът на ближните ви сънародници - българи!

 

⚠️

 

Каубой
снимка на Каубой

ДрЮгарю президент, и генерал диси! Военно положение и излизане от гейссср съюз. Да жеВЕЕ дружбата с ъс Сърна кория, пияни мужици и прогресивная общност - АНТИ ФАш. Марщ с жужу наш до 2036 ли беше...Партненки смрадливи..

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Каубой, страхотно се правиш на кретен! 

👍

paragraph39

/:/ БАБХ иска да унищожи втората по големина птицеферма у нас

Собственичката на стопанството и агенцията влязоха в спор заради избиване на 174 000 кокошки

........................................................................................................................

В тази връзкао, да припомня:

Вестник "СЕГА"- 18 юни 2020

Фермерката от Странджа спечели делото: Чума не е доказана!

Заразените животни оживяха, а Ани Петрова победи на последна инстанция-

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/fermerkata-strandzha-specheli-deloto-chuma-ne-e-dokazana?fbclid=IwAR0u9nt4OTP7PTyqw7D03ohSpXhaga4-rA56dTdz1KLg9C3oQhyJo6QdaDk

 

GabroWitz

 Ако имах законодателна инициатива,бих предложил закон,съгласно който всички обезщетения,глоби,такси и пр.,присъдени от съд,да се плащат от бюджета на осъдената организация (министерство) перо-РАБОТНА ЗАПЛАТА за ТЕКУЩАТА ГОДИНА в която излиза Решението на Съда. Като останат без заплати и бонуси по Нова година,ще им е хак.  А тия които са взели рушветите и една-две заплати не ги бъркат, да му мислят от колегите им!
А и възпитателно за колеги от други организации,агенции и т.н.
 Може даже да е подзаконов акт-напр.Правилник за организацията на РЗ в държавните институции.

Michael
снимка на Michael

А те ще си дигнат заплатите, че да могат да даряват, пардон - да плащат глоби. Тц, не става и така. Не знам как се очаква хем да има изедници на власт, хем някак си сами да се поправят или сами да приемат закони против себе си, че и да ги спазват. Голяма гаргара е демокрацията - кара хората да вярват в приказки.

Калпазанче

Рейдърство в действие под командата на шайката! Много Градуси!!!! 

Нафарфор

няма никаква причина кокошките да бъдат изтребени

Как ще няма бе? Вноса е готов и чака!