Quantcast
И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

Държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи огромна инжекция от 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, е излязло на загуба и през 2019 година. Голяма част от предоставените пари за ремонтите стоят по банкови сметки, а разходите на дружеството са доминирани от разходи на подизпълнители. Реална дейност отново се обещава в следващите две години.

Това става ясно от годишния финансов отчет на фирмата за 2019 г., публикуван на сайта на финансовото министерство. Държавното дружество "Монтажи", в което работят 176 души, получи чек от правителството през 2018 година през Държавната консолидационна компания в размер на 500 млн. лв., за уж спешен ремонт на 400 язовира. От финансовия отчет става ясно, че те ще трябва още да почакат - приключването на строителството се отлага с още две години. 

Изливането на парите не е помогнало на фирмата да излече на печалба, макар загубата да е свита и от дружеството да счита това за съществено подобрение на финансовото състояние. Фирмата отчита за 2019 година загуба от 1,16 млн. лв. при 2,06 млн. загуба за предходната 2018 г. С новият минус общата непокрита загуба на фирмата стига 8,1 млн. лв. 

Финансовият отчет показва колко несъизмерим с обичайния обем от дейност, реализиран от фирмата, е отпусната му сума от ДКК като аванс за ремонт на язовирите, която за 2019 г. възлиза на 461, 8 млн. лв. На този фон дружеството отчита приходи от 25 млн. лв. и разходи от 26 207 лв. Голяма част от разходите са за външни услуги - 21,8 млн. лв., като тук доминират разходите  за услуги на подизпълнители - 12 млн. лв. и застрахователни разходи - 9 млн. лв. Не става ясно за какво точно са ползвани подизпълнители. Като незавършено  строителство фирмата отчита  15,1 млн. лв. , като приключването на строителните дейности се чака в следващите две години. 

От финансовият отчет става ясно, че голяма част от парите за язовирите стоят по сметки на дъщерната фирма на "Монтажи" ЕАД - "Монтажи-София" ЕООД. По нейни сметки към края на годината има  160, 7 млн. лв. Не е ясно каквто точно прави фирмата с тези пари, във финансовия отчет е отбелязано, че тя ще действа като платежен посредник на "Монтажи". По данни от фирмените регистри осигурените лица в дъщерната "Монтажи-София" към месец април са били 3, а според последния наличен отчет на фирмата - за 2016 г., фирмата е била  на  печалба от 19 000 лв. 

Въпреки многото въпросителни  около "Монтажи" ЕАД през годината, за които писа и "Сега", в дружеството не е извършвана данъчна ревизия, става ясно от отчета. "Монтажи" бе основен изпълнител и при строителството на водопровода за Перник. 

Към статията във в. СЕГА
Калпазанче

Гуджо лапа мръвки!  Няма контрол. Яко...

Хумангоид

Гербасите май така "балансират" държавния бюджет - чрез врътки с разни държавни фирми - тук 500 милиона за язовири, там милиард за нова ВиК, таме -  300 милиона за вагони и релси... а всъщност нито лев не се движи, но колонките в тефтера на Влади равнят.

nebenebe

Това е "Копринка", нали? Бившият "Г. Димитров". Паметникът още е там. Наоколо руснаци въртят туристически бизнес. Доста пара е вложена. Да здравствует дружбата!

Светозар

Именно за компенсиране на тези огромни загуби, ген. майор, д-р на физкултурните  науки, г-н Бойко Борисов е предвидил да се построят сто броя държавни бензиностанции.

Колкото повече държава, толкова повече социализъм, е заявил по този повод г-н Бойко Борисов, председател на дясната партия ГЕРБ.

nebenebe

Към националсоциализъм вървим демек. Ами всички тъй правят. Ей го и другаря Тръмп.

риболовец 5

   Освен АЕЦ Козлодуй, има ли  други държавни предприятия  на печалба?

Billy-Joe Winchester

Държавната лотария.

nebenebe

Е то една лотария как да е губеща, като е планирана винаги да печели. Допускам за възможно, у нас по-едрите печалби да се пускат в последния момент. Не знам как е по света.

3biri

Некадърни счетоводители. Това им е проблема. Или умишено дружеството се подготвя за приватизация/подаряване. Дали са направили преоценка на активите си?

paragraph39

ВЪХ, как щях да забравя/добре, че авторът на дописката усърдно напомня!/, че "Държавата е лош стопанин!"!

Аз пък да напомня на автора, че, май, ЧАСТНИЦИ най-често и най-масово фалират и банкрутират по света и у нас- може би, защото са "добри стопани"!!! А?!

 

nebenebe

Не е баш тъй. У нас частниците, едрите де, са печени, лепят се плътно до политиците. Гушат ги като пуйки. Пуйки, патки, все в .... там де. То не че не е тъй навсякъде.

lalluger

Не разбирам защо се работи с подизпълнители? Ако една частна фирма има поръчки по 400 язовира, дали ще е така щедра към подизпълнители или ще си назначи хора и купи техника и в редки случаи да ползва подизпълнители?

Щом 500 милиона са малко за ремонти, на каква ли стойност е било построяването? Сума, за която България днес не може да мечтае.