Quantcast
Само иновативните училища ще имат право на дистанционни часове | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Само иновативните училища ще имат право на дистанционни часове

Не всички учебни заведения ще имат право на дистанционно обучение след кризата с коронавируса. До 20% електронни часове ще могат да въвеждат само иновативните училища у нас. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев на пресконференция за края на учебната година.

Възможността е записана в проекта на МОН за промени в закона за предучилищното и училищно образование, оповестен днес от министерството.

Едната група промени касае именно дистанционното обучение. В тях се регламентира, че в бъдеще при извънредни обстоятелства и невъзможност за присъствено обучение - например грипни или дървени ваканции, учениците ще учат дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства - по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая. Иновативните училища пък, които пожелаят, ще могат да въведат 20% дистанционни часове. Това ще е само при желание от страна на школото, като от опцията ще могат да се възползват учениците от 4-клас нагоре. Учебните заведения ще трябва да докажат, че това ще подобри резултатите на учениците и няма да доведе до изключване на група ученици.

Въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца се отлага за след 3 г. - за учебната 2023/24 г., предвиждат втора група промени в училищния закон. В оповестения в началното на годината проект на МОН бе предвиден 2-годишен гратисен период.

По думите на министъра задължителното предучилищно образование ще може да се въведе и по-рано, по желание на общините и при готовност от тяхна страна. Най-голям ще е проблемът в София, която ще въведе тази мярка вероятно след 3 г. заради липсата на достатъчно места в детските градини. Очакванията на МОН са до 3 г. да бъдат построени 50 нови забавачки, а 50 да бъдат надградени, с помощта на обявената вече програма за 210 млн.лв. за изграждане на нови градини и училища.

Третата група промени в закона е свързана със засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН. Както "Сега" вече писа, ще се регламентира парите от земеделски имоти, които получават някои училища, да се използват не от настоятелствата, а от самото училище. 

За 54 хиляди ученици в момента училищата провеждат присъствени дейности за преодоляване на образователните затруднения, като тази година обхватът им е увеличен, съобщи още образователният министър. По думите му учебната година вече е приключила за 7 от 12-те класа - за най-малките от 1-3 клас тя завърши в края на май, за 4-6 клас - наскоро, както и за зрелостниците в 12-и клас. По-малко от 1/2 от европейските държави са пробвали частично присъствено обучение, но се е оказало, че пропуските са повече от ползите, посочи още Вълчев. 

 

 

Към статията във в. СЕГА
редник

грипни или дървени ваканции...

 

Този бисер министерски ли е или на дописничката?...

Gautama
снимка на Gautama

А за това чудо "иновативни училища" има ли някакво нормативно определение или поне списък.......или пак си дрънкаме - лаф да става.

 

nottheone

мон фане ли нещо, се куца кобила че се роди

просто е защо - освен от учебниците други кинти няма

Звън®
снимка на Звън®

Наредба #2 А на МОН от февруари 2020 регламентира типовете училища в България. В т. 4 е записано, че иновативно училище е това среднообразователно учебно заведение, в което делът на учениците, непосещаващи редовно часовете,  е над 30%.

Under_My_Thumb

Министър взема за €300/кв.м ВИП апартамент, хич не му стига декларираният по 2 начина кредит от ДСК пред КПКОНПИ: документи

Вhttps://19min.bg/news/8/135075.html#135075

     Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев би следвало да бъде най-грамотният член на кабинета. Само че бърз преглед на неговите декларации пред КПКОНПИ показва, че те не само са попълнени грешно, но и са пълни с очевидно съзнателни грешки.
19 минути получи още през 2017 г. сигнал за нередност с декларацията на министъра на образованието, тогава още пред Сметната палата. Той вписва апартамент в полите на Витоша във ВИП-сграда с площ от 161 кв.м. със стойност от 106 000 лв., което прави сензационните 658 лева или 336 евро на квадрат – почти двойно под стойността, заради която избухна скандала с апартаментгейт на Цветан Цветанов. Само напомняме, че по закон сделките се декларират на пазарна стойност.
Прави впечатление, че в документа фигурира, че двамата със съпругата му Лилия – същата, за която описахме какви консултантски фирми има като министерша, държат по половината жилище.

 

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

vvatkov

   Иновативни - що е то?