Quantcast
Юнкер измами Борисов в добрия смисъл | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Юнкер измами Борисов в добрия смисъл

Премиерът Бойко Борисов стана жертва на греховна европейска любов. Сърчицата, които му рисуваше в писмата си бившият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, са били лъжовни. Комисията "Фон дер Лайен", която наследи Юнкер, извади от чекмеджетата му справките за мониторинга над България и обяви, че не е прекратен. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който заложи поста си, ако наблюдението не спре до миналия октомври, когато изтече мандатът на Юнкер, може вече да подава оставка.

Новината дойде толкова шокиращо, че в отчаянието си вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева не намери друго да каже във Фейсбук, освен че "няма промяна на ЕК към мониторинга над България". И бе абсолютно права, защото не е спрян официално и вчера Брюксел само потвърди този факт. Изненадата възникна, защото никой не очакваше, че един привидно безобиден документ като редовния доклад с оценки и препоръки по т. нар. Европейския семестър може да съдържа бомба със закъснител. На 31-о място в оценките се засяга съдебната реформа в България и липсата на реална борба с корупцията по високите етажи на властта. За да не стане смесване на процедурите, ЕК посочва, че "тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България".

 

Кой заложи бомбата със закъснител и защо гърми сега?

Формално главният виновник е Жан-Клод Юнкер, защото не удържа думата си да прекрати мониторинга до края на мандата си. В редовния си доклад през октомври той обяви, че това е последният доклад, но не написа, че с него се прекратява мониторингът, въпреки че имаше такова право. Вместо това прехвърли окончателното решение на следващата Еврокомисия, като направи уговорката, че преди това ще поиска мнението на Съвета на ЕС, т.е. на правителствата на всички държави. Темата фигурираше в дневния ред на поне две заседания в Съвета по общи въпроси (министрите на външните работи и на европейските въпроси), но все отпадаше, избутана от по-актуални проблеми. Мина повече от половин година и Съветът така и не намери време да се занимае с терзанията на България още ли е на европейското позорище, или вече може да се шмугне сред другите като "нормална държава". По тази причина Комисията "Фон дер Лайен" не можеше да констатира нищо друго, освен обективния факт, че мониторингът не е прекратен и продължава.

Дали и кога ще има следващ доклад, липсва яснота. Но Брюксел трябва да вземе решение, защото това е неприключена процедура. За намерението му да я продължи говори констатацията, че България, "за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта." С други думи, връща се на изходната позиция поради наличието на сериозен недостатък, който заслужава да бъде наблюдаван до отстраняването му.

Единственото, което

явно отпада от обсега на наблюдението, е организираната престъпност.

Вероятно ЕК стига до същия извод като беглеца в Дубай Васил Божков, че мутрокрацията вече не прибягва до бухалки, защото се е интегрирала в държавните структури и чрез корупцията на високо равнище си върши същата работа с помощта на държавните институции.

Що се отнася до Юнкер, Борисов не бива да му се сърди, защото завещанието му е пълно с добри чувства. Още не е късно да се огледа около себе си и да види кои министри и висши чиновници са узрели за съд, а не просто за оставки. Това ще му даде възможност да посочи поне някого, когато му натякнат за пореден път, че още никой не е отишъл в затвора заради корупция на високо равнище. Тъй като в доклада на ЕК силно се набляга и на борбата с прането на пари, би могъл да даде личен принос, като отговори на интереса на испанската прокуратура за "къщата в Барселона".

Към статията във в. СЕГА
Under_My_Thumb

Сезират Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро

Сигнал до до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро пускат от Демократична България, съобщи общинската съветничка Стела Николова.

Няколко видеоклипа, които показват голямо количество умряла риба, изхвърлена на брега на Варненското езеро, бяха споделени стотици пъти през последните дни в социалните мрежи, пише Свободна Европа.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Сигнал до до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро пускат от Демократична България,

 

Народна България се загрижила за рибата във варненския гьол. А корупция за стотици милиони не забелязват, а? Що така, бе, Миме?

Непримирим

Още не е късно да се огледа около себе си и да види кои министри и висши чиновници са узрели за съд, а не просто за оставки. 

Какво има да гледа? Никога ли не се е поглеждал в огледало? Ако има от него някой по-заслужил и "узрял", здраве му кажи. Той контролира и носи пълната отговорност за всичко в държавата. Особено за корупцията на всички нива, на която е основен ментор.

Evg70

Той, баце се гледа в огледалото, ама отсреща само пеевски му маха. (Спомени от една велика карикатура, ако не греша - на Хр.Комарницки)

ЛАФЪРДИЕВ

" Дали и кога ще има следващ доклад, липсва яснота."

Дали липсва?.. Кое беше второто условие за падане на мониторинга? Най-после ПОЛОЖИТЕЛЕН доклад от СЪВЕТА НА ЕВРОПА!!  Дето не е ЕС, ЕК, ЕП и т.н. вредни Е-та..

А той си е посочен като време - нейде около 1 ЮЛИ.. А за положителността му - може само да се надяваме..

Та след този най-после положителен доклад от СЕ.. Следва решение на ЕК.. И одобрението му от ЕП..

 

Epikur

 

 

 Не знам дали Боко е станал жертва на греховна европейска любов, ама за малко се разминал да стане жертва на греховна мъжка любов. Така поне заяви доц. Мангъров тази сутрин в Бтв. След 40 минутно увещаване от доцента, Боко директно му заявил " Ако бях жена, щях да ти пусна.." !?  Някакъв гей-порно разговор се е състоял в кабинета му.  Дали от възрастта, дали от надебеляването и изчезването на тестостерона, друго ли е, ама Мангъров го издаде директно. Както Боко преди това директно издаде Мутафчийски, как си бръсне главата...

Under_My_Thumb

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

👍

 

Георги Георгиев

Късметът и управлението на Борисов

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/kysmetyt-i-upravlenieto-na-borisov

 

Порфирий

И какво като има мониторинг?

idunno

А, нищо, ве ! Има такива като тебе дето питат...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Ах!''Съюзници-разбойници!''.Да му се не надяваш на стария Жан-Клод, какъв измамник излезе.А тъй любеше булгарше шнапс, възлово лекарство срещу ишиаса.И как измаймути приятеля си Барба Ганьос.То, на пия...., опс, пардон, на размътена глава, човек какви ли не работи обещава.Ама като има Кой да му се връзва.Прости хора дал Господ....

ssto

Сега ми го изпратиха. Не бях го виждал.

 

https://www.facebook.com/velislav.minekov/videos/3000522236672977/

 

Търкам очите и не вярвам.

idunno

Бойното кръщение на младия Вер..пардон, Георг 

Хумангоид

Да разбираме ли, че основния проблем е дали ни наблюдават, а не какво виждат?

wreckage
снимка на wreckage

В този смисъл да, наблюдението в тази насока в ЕС продължава, но новият механизъм няма да е свързан с механизма за сътрудничество и проверка.

старото наблюдение с ноф механизъм.😆

wreckage
снимка на wreckage

ъхъ, тва че ще наблюдават фсички, не значи, че са спрели да наблюдават нас. Което е гадно, разбирам да наблюдават гербавите, те одсекъде плачат за наблюдение, ама покрай тех наблюдават и напълно невинното мнозинство од българите.

 

Нейсе, оня, дето прилича на най-добрия приятел на човека, Кирилоф ли беше, къф беше, той кога ш'си подаде таковата?

wreckage
снимка на wreckage

Кви гривни?

Изискани халки на носовете, модни аксесоари рийшли, а не некви груби гривни, се ено са некви чифтокопитни кравове.

шиши

Излишно е, вие и така си светите ярко.

kokojambo
снимка на kokojambo
Измамен бе Гаврила,
Гаврила пак измамен бе...