Quantcast
Изненада: Наблюдението на ЕК над България остава | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

47 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Изненада: Наблюдението на ЕК над България остава

България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо равнище въпреки констатацията на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Радостта на правителството, че се е отървало от мониторинга, се оказа преждевременна, защото днес новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен се позова на МСП и обяви, че продължава наблюдението си над страната поради недостатъци на правната й система. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов дори обещаваше да подаде оставка, ако МСП не бъде отменен до миналата есен.

В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър има отделни глави за всяка държава. За България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.

"Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата сращу корупцията в България".

В мандата на МСП влизаше и задължението ЕК да наблюдава България и заради организираната престъпност, но изглежда, че вече е решила да я изравни с Румъния, която от самото начало е наблюдавана само за корупция на високо равнище. Така ЕК на Фон дер Лайен възприема тезата на комисията "Юнкер", че по организирана престъпност България се е доближила до другите държави в ЕС и не се нуждае от специално наблюдение. Но за корупцията на високо равнище мониторингът не може да отпадне.

В доклада за пролетния семестър се посочва също като тежък недостатък на страната слабата борба с прането на пари. Един от големите международни скандали, известен като "къщата в Барселона", е свързан с разследване на испанската прокуратура срещу премиера Бойко Борисов за пране на пари.

Отделно се посочва, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ (продажба на паспорти) и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани с изпирането на пари. Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис каза: „Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъкът по отправените препоръки е неравен - някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“.

В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят. Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада. Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката. България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия. Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Хулиган

Брюксел забеляза, че съдебната реформа е на хартия и няма осъдени за корупция големци

Само не ми е ясно, къде тук е изненадата?

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

bay Dragan

Ха дано  Баце "повлече крак" та наблюдението да падне.

Талибан

В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят.

Нормалните хора го виждат, но има и доста луди за връзване...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Изненада за кого?

Вова

Поредният резил .....

PlaNed
снимка на PlaNed

#КОЙ, #КОЙ, #КОЙ казвате бил изненадАн?

dobadoba

За протокола: и какво като наблюдават БГ? Има ли поне един резултат?..

⚓️

riapa

Колко бойкови защитници ще скочат на амбразурата? Да се обзаложим! Аз казвам двама! Слаеа и някой нов ник, който е направен само за тази статия.

П.П. И ще се коментира основно Иванчева.

П.П.П. Ако изобщо се яви някой за защита!😁

Black Sheep

Хайде Барни Ръбъл.

Ти си на ход!

Stern

Мислех да припомня, че Барни даде дума да подаде оставка, ако мониторингът продължи, ама се сетих, че трябва да си мъжкар за да държиш на думата си, така че и той като Варели с релсата.

 

В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят.

Ами то самото управление е тип "трети свят" - имаме си батка, който командва правителство, парламент, медии, назначава си главпрокурори, взема заеми, разходва ги по свое усмотрение.

 

България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада.

ГЕРБ, сър.

 

Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката.

Абе тези в ЕК не Го ли слушат? Завод до завода, инвестиции ни заливат като прелял язовир.

Solace

Тоя Валдис какви ги дрънка, бе? Ще се окаже голям тулуп...

Slava
снимка на Slava

"Към България и още 10 държави-членки са отправени препоръки във връзка с прането на пари. Домбровскис каза това по време на представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

Само България спазва критерия за бюджетен дефицит на ЕС."

 

ще скочат на амбразурата?

 

Съдиш по себе си, многониковецо, понеже ти и ниновците така скачате. Пропуснал си Арабаджиеви, Баневи, Миню и последните бандите Божков и Попов, Иванчева вече е осъдена.

mull

Все хора от властта, нали скъпа?

Той и Капоне ги разбирал така нещата - ако има грешка, то тя е някъде вън от Него.

В Бургас работят ли болничните заведения с пациенти извън вируса?

Питам за един приятел. 

Непримирим

Пропуснал си Арабаджиеви, Баневи, Миню и последните бандите Божков и Попов, Иванчева вече е осъдена.

За Иванчева не знам, там нещата са на кантар, но за другите съм сигурен, че ще си се приберат с олекнали джобове, а ортаците им от властта, даже няма да бъдат споменати по време на процеса. 

idunno

Добре бе, ние тука си мелим, ама дали ще се намери някой да Го попита директно в ефир. Да чуем Истината от Неговите уста. Златоусти Той,  наш незаменим...

Тартамут

Това не е изненада, а следствие от работата на президент Радев.

greenville

Наблюдението над България остава?

Тва няква нелепа шега ли е?

 

шиши

Пропуснал си Арабаджиеви, Баневи, Миню и последните бандите Божков и Попов, Иванчева вече е осъдена.

Тц, тц, тц, ЕК и те ги пропуснали. Тулупи.

lalluger

Kъсметлии сме ние с него.

dembik

Светослав Терзиев е виновен. Не се спря да Го топи пред началството. 

Wolf ACE

А, я що некой се сети да извади от нафталина Малката секирка... Неговите прегрешения са обществена тайна още от десетилетия, даже се опитваха да го разследват и нищо не излезе.. И сега ще е така, ама то като няма риба и ракът е...

И в Пловдив, падналите от Марс се усетиха, че един бай м.. живее като Крез от 5-6 години, пък се води безработен...

Чудесии, чудесии...

paragraph39

/:/ Брюксел забеляза, че съдебната реформа е на хартия и няма осъдени за корупция големци

.........................................................................................................................

Дългата ръка на ДД на САЩ и късичката на посланик г-жа Херо Мустафа, май?!

Хем САЩ дадоха на когото трябва в НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България "документи-доказателства"/секретни!/, хем "корумпираният", според ДД на САЩ и госпожата, съдия Миталов НЕ е зад решетките в затвор в България- за Корупция, де! А в затвор в САЩ няма как той да влезе, тъй като САЩ му отказаха ПУБЛИЧНО входна виза за САЩ- каквато той, пък, въобще НЕ е поисквал, при това!

Такива ми ти работи?!

   

Интервал

Тулупите от ЕК що сега създават негативни реакции в обществото? Как да има осъдени, като още миналата година се изясни кое какво е.

Бъчварова: Хората си мислят, че има корупция. Tова е субективно усещане.
https://offnews.bg/politika/bachvarova-horata-si-misliat-che-ima-koruptcia-tova-e-subektivno-us-696572.html

шиши

За България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта

Разчитаме на Мустафа и Помпео, а те мълчат като тулупи преди обед.

 

В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят

Благодаря, меррси и тенкьо за откровението.

 

 

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Така е с рядкото щастие! Рядко идва, ама като те споходи, забравя да си тръгне.

Много се надявах поне Кьовеши да се сети да ни предпише я Смекта, я Лопедиум, но вече загубих вяра и в нея!

 

paragraph39

А сега и друга изненада- този път за САЩ, Тръмп и сие "слугинажа" им в ЕС!!!

ЕТО защо:

ТАСС: "Северен поток-2" е освободен от германските власти за 20 години от действието на на газовата директива на ЕС

20.05.2020

http://www.focus-news.net/news/2020/05/20/2775140/tass-severen-potok-e-osvoboden-ot-deystvieto-na-gazovata-direktiva-za-20-godini-ot-germanskite-vlasti.html

 

Вова

Европейский суд общей юрисдикции отказал в удовлетворении исков операторов «Северного потока» и «Северного потока-2» Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG, которые требовали не распространять нормы обновленной газовой директивы ЕC на газопроводы из третьих стран. Об этом сказано в пресс-релизе на сайте суда.

Источник: AP 2020

Директива, в частности, требует, чтобы добывающая компания не владела трубопроводом, по которому ведется доставка газа. Для «Северного потока-2» требование актуально на отрезке в 12 морских миль у берегов Германии.

Операторы подали иск в ноябре 2019 года. Они потребовали частично отменить поправки из-за слишком коротких сроков на выдачу исключений для попадающих под них проектов.

Читайте также

Лавров предупредил о подорожании газа в ЕС из-за ситуации с «Северным потоком-2»

Ранее Федеральное сетевое агентство Германии отказало Nord Stream 2 AG в выведении газопровода из-под норм обновленной газовой директивы ЕС. Оператор еще может обжаловать это решение, но если его удовлетворят, то ФРГ вступит в конфликт с Евросоюзом.

марк

 

 

 

 

                                         Пропуснал си Арабаджиеви, Баневи, Миню и последните бандите Божков и Попов, Иванчева вече е осъдена.

 

 

                           Славке ма , ти не разбра ли че хората изкат рекетьорите а не рекетираните ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Брюксел забелязал. . .

Забележката е написана в бележника на България и ще трябва ние да се подпишем в графата "Родител/Настойник".

А Боко, правителството, парламента и прокуратурата му ще си го преместят в другия крачол.

 

Защо Боко никога не е атакуван откъм Европа ?

Просто е: след като Европа го търпя през първите му години с всичките простотии и престъпления и шматкане между руските и американските интереси в качеството на тяхна подводница в ЕС, някак не идеше изведнъж да обяви, че е забелязала какви ги върши Боко с българския народ и с европейските институции и пари -- еднолично, необезпокоявано и с размаха на свободен художник. И стана една... колкото повече – толкова повече. 

Ако сега Европа тръгне срещу Боко, ще бламира себе си – и децата ще питат: къде бяхте досега?

Боко – недосегаем поради погнуса от миризмата.

Един чех беше изобразил в инсталацията си страната ни като турско клекало. Българите много се възмутихме тогава.

 

Порфирий

Че няма реформа няма. Няма и да има. Не е изключено формално да симулират някаква реформа в прокуратурата, но това ще е театър за наивници. Мечтата да разковете кочината и да вдигнете храм на правосъдието е хилядолетна. Нужен е друг материал.

Страници