Quantcast
Парламентът се разтревожи за етническите българи в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Парламентът се разтревожи за етническите българи в Украйна

Народното събрание спешно подготви и одобри декларация, с която призова българското правителство да предприеме мерки в защита на българската общност в Украйна. Причината е в подготвяната от властите в Киев административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, който е населен предимно с етнически българи.

Декларацията беше внесена от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”. Валери Симеонов – съпредседател на патриотите и един от съставителите на документа, обясни, че буквално преди 3 дни родните парламентаристи научили, че украинското правителство подготвя разделянето на Болградския район на 5 отделни административни единици. Такова решение не се предвижда за други райони на Украйна. Това ще бъде тежък удар за местната българска общност, тъй като населени места, в които живеят най-вече етнически българи, ще бъдат присъединени към такива, в които българи няма, изтъкна Симеонов. Оттук и спешната нужда да се приеме декларацията.

В документа се напомня, че между двете страни има договорености, с които се подкрепя съхраняването на традициите, езика, културата и обичаите на българите в Украйна. В същото време раздробяването на Болградския район на 5 части „ще доведе до обезличаване на етническата идентичност на българската общност в Болград като естествен исторически център на българската диаспора в Украйна и мост между нашите две приятелски държави”, пише там.

Затова Народното събрание призовава кабинета „Борисов” да предприеме всички възможни действия пред украинското правителство, с които да гарантира запазването на целостта на Болградския район. И, също така, да организира спешна междуправителствена среща, на която да бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки и действия за защита на правата на българското малцинство.

ВЪЗРАЖЕНИЯТА

От БСП останаха недоволни от начина, по който е бил подготвен документът – по инициатива на една парламентарна група (на патриотите), без предварителна работна група и дори без ангажимент на парламентарната комисия по външна политика. Социалистите посочиха, че остава висящ въпросът какво е направила досега българската дипломация по темата. „Днес Народното събрание е принудено в тази спешна обстановка да се произнесе по въпрос от името на изпълнителната власт ... Правителството прехвърля топката на парламента”, изтъкна соцдепутатът Валери Жаблянов. От левицата настояха да се отложи гласуването на декларацията, за да бъде детайлно обсъдена и съгласувана с МВнР, но управляващите не се съгласиха.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се възползва от случая, за да постави на дневен ред отколешните претенции на движението, че в България не се спазват правата на малцинствата. Той обяви, че както парламенттът иска да се гарантира изучаването на български език от етническите българи извън страната, така трябва да гарантира същото за малцинствата в самата България. По съдържанието на декларацията Карадайъ отсече: „Изпълнителната власт трябва да си върши работата, няма нужда ние да й напомняме.”

От ГЕРБ атакуваха президента Румен Радев. Според управляващите, въпреки че проблемът с Болградския район е налице от година и половина, държавният глава не е излязъл с позиция по темата. „Той очевидно не се ангажира с проблемите на българското малцинство в Украйна, независимо от своята визита там и поетите ангажименти през 2018 г.”, обяви депутатът Христо Гаджев. Той обясни спешността на действията на управляващите с това, че административната реформа ще приключи през юни – 3 месеца преди изборите в Украйна, предвидени през октомври. "Раздробяването на общините ще доведе до по-малка политическа представителност на българите в Украйна", обясни Гаджев.

КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Външният министър Екатерина Захариева така и не се появи на дебатите в парламента.

На 19 май нейното ведомството съобщи, че тя е обсъдила темата по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба. По време на разговора първият ни дипломат е призовала властите в Киев да преосмислят решението си.

По-късно днес от МВнР обявиха, че Захариева е провела нов разговор с Кулеба. Украинският външен министър е заявил, че "Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформа", цитираха го от българското дипломатическо ведомство.

РЕАКЦИИ ОТ УКРАЙНА 

 „За нас опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи.  Манипулативните лъжливи изявления за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи и неразбираеми “, се казва в изявление на външното министерство на Украйна, съобщава Gordonua.com.

Украинското външно министерство призова българските депутати да "действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство", които традиционно съществуват между двете страни.

Към статията във в. СЕГА
Интервал

Ся, какви са тези щуротии към надеждните бъдещи ойроатлантически партнери от 404? Досега тревоги нЕмаше, нали? Потрошенко беше пръв приятел, а нещата не са се променили особено.
Релсата къде е, че не се вижда на снимката?

Nickolas

Българите в Украйна са по-големи руснаци от самите руснаци там и нищо чудно някой да иска да им види сметката.

тодор георгиев1...

А кога ще се разтревожи за българите в България?

Интервал

Непосредствено преди изборите.

Деянов
снимка на Деянов

И непосредствено преди изборите не се тревожи за всички българи, а само за част от тях: администрацията, държавните служби и ....римляните!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

 

Българска дипломация? Кой туй нещо? Някой ако знае - да разясни.

Интервал

Ще разясня, няма проблем :)
Българска дипломация = Американска* дипломация, но на български език.

*Нямам предвид американските континенти, а една изключителна нация.

марк

 

 

                         По подобен начин се бяхме разтревожили за нашите сънародници в Западните покрайнини точно когато НАТО демократично бомбардираше Сърбия . Американците взеха Косово и наще тревоги секнаха .

 

 

 

 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Нищо странно няма. Никоя държава не желае да има концентрация на малцинства в един регион. Ако те са истински българи, за каквито се определят, не виждам това административно делене с какво им нарушава правата. Дали са в един или друг регион законите са едни и същи
Яни-Янаки

Знае ли човек, кое е странно и кое не? Това зависи от коя страна си, на малцинството или на мнозинството. За нашите сънародници, като се има предвид, че езикът им е близък до руския, а са и източно-православни (белези на страната агресор – Русия), това разделяне означава по-бързото им асимилиране.

марк

 

 

 

 

                                Нищо странно няма. Никоя държава не желае да има концентрация на малцинства в един регион. Ако те са истински българи, за каквито се определят, не виждам това административно делене с какво им нарушава правата.

 

                                     Нарушават се с това , че вече няма да могат да избират българи на избираеми длъжности . Нещо такова се случи и в България та в населени с българи градове като Кърджали , Батак , Павел Баня а до скоро и в Котел кметовете са мюсюлмани . Впрочем , да си чул Канада да разпарчетосва Квебек ?

geo_19

Из едно интервю от февруари т. г. с една болградска бълкарка:

 

-Наталия, живеете от доста години в София, но сте родени в Одеска област, Украйна. Как сега е организирано административното устройство в тази област?

 

-Сега Одеска област е разделена на 26 района, от които в Саратския, Измаилския, Арцизския, Татарбунарския, Тарутинския райони има български селища. Но най-компактно българските села са разположени в Болградския район. Това са 21 населени места с население около 68 000 души, от които 60% са българи и 20% са българи-гагаузи. Център на района е град Болград, който се счита за културен и административен център на бесарабските българи още от преселването им през 19 век.

 

- Какво предвижда т.н. доброволна административно-териториалната реформа в Украйна?

 

-Според реформата административната единица „район" отпада. Проектът предвижда Одеска област да се раздели на 4 окръга: Одески, Белгород-Днестровски, Овидиополски и Измаилски.
Предложението е сегашния Болградския район да бъде разпокъсан на 3, 4 или 5 малки общини, една част от които да влязат в състава на бъдещия Измаилски окръг, другата част - в друг окръг. Предвижда се град Болград да бъде център на община, в която освен града да влизат 5-8 селища. Останалите населени места ще бъдат обединени в други общини. Всеки по-амбициозен селски кмет в момента желае единствено неговото село да стане център на "громадата" /бел. ред.: от укр. община/.

Лично за мен е неприемливо Болград - историческият център на българското в Украйна, който от близо двеста години е духовната „столица" на бесарабските българи с население прибл.17 000 души и който е развит като районен град повече от половин век, да бъде съпоставян с населено място с по 3-4 хил. жители, лишено от инфраструктура.

 

https://www.cross.bg/ykraiina-raiion-oblast-1626282.html#.XsT8_s8kmUk

geo_19

От същото интервю:

 

- Имат ли подкрепа нашите сънародници в Украйна от страна на българската държава по този казус?

 

От Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец" - гр. София, в края на миналата година изпратихме Обръщение до всички български институции, в което настояваме независимо от поетите от предходния украински президент ангажименти, да се постави отново въпроса и да бъдат ПОДПИСАНИ споразумения с украинските власти за запазване на Болградския район като самостоятелна административна единица.
В противен случай това би било нарушение на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, която Украйна подписва през 1995 г. и която влиза в сила още на 1 май 1998 г.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Вместо да кълнат Радев, дето за всичко им е трън в подгърбието, герберята да не се офлянкват, а да извадят серт-сурат на хохлите.Де го сега гус'ин Чехъл Банов да обясни пак, как украинската армия ни е освободила през 1878-ма.Да се вземе в ръце и, ако го пусне жена му, да хваща трена до Киев и да им се скара на тез пезевенци.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Де го сега гус'ин Чехъл Банов да обясни пак, как украинската армия ни е освободила през 1878-ма

 

И да поиска компенсации за украинската окупация на България през 1944. 3-ти украински фронт ни изпи ракията и ни изяде кокошките. Че и булки искаха. Аз затова не ги обичам украинците.

Вова

Отношението на българската държава към тези българи е ,меко казано,предателско. И това не е от вчера. Болшевишко разкулачване , сталински репресии , голодомор и преселване. После асимилиране, отначало в съветски стил,а сега и украински тормоз.

За тези сто години, българската държава не успя да използва огромния потенциал на тези българи. Вместо да съдейства за получаване на гражданство, да помага на желаещите да се преселят в своята историческа родина,днешните наши управници създават всякакви бюрократични спънки,плюс отвратителна корупция.

Би трябвало да е ясно отдавна,че навремето, прадедите на тези наши сънародници са се изселили в Руската империя,а не в някаква имагинерна украинска държава.

Вместо да иска,твърдо и безусловно , както Румъния и Унгария , автономност за нашите сънародници,нашата калинка мрънка и се държи като.... дресирана 🐒