Quantcast
НОИ ще забави с 2 седмици обезщетенията на част от безработните | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
НОИ ще забави с 2 седмици обезщетенията на част от безработните

Натискът от нови безработни върху фонд "Безработица" на Националния осигурителен институт вече проявява влиянието си върху системата. Поради значителното увеличение на заявленията за отпускане на парични обезщетения за безработица, НОИ ще извърши плащанията на две дати, като хората, които не получат днес парите си, ще трябва да чакат до 29 май, става ясно от съобщение на института. Това е двуседмично закъснение, което влиза в противоречие с наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, според чийто чл. 12 това се прави на 15-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят.

Данните, които посочват от НОИ в съобщението си, хвърлят нова светлина върху размера на кризата на пазара на труда след 13 март. При 71 295 безработни с право на обезщетение за декември, само днес НОИ превежда пари към 124 011 безработни за месец април, като тук са включени обезщетения, отпуснати преди и след обявяването на извънредното положение. От института не съобщават колко души няма да получат сумите си в указания по наредба срок и ще чакат 29 април - за много от тези хора това вероятно е единственият доход в настоящата ситуация. Няма и обяснение защо институтът не е в състояние да поеме увеличения брой на обезщетенията.

Още по-фрапантна е разликата при новорегистрираните безработни с право на обезщетение. Ако през декември те са само 8219 души, то през март подадените заявления за отпускане на обезщетение вече се повишават на 16 908, а през април са осем пъти повече спрямо декември - 68 151. Същевременно преди 3 дни социалният министър Деница Сачева огласи данни, че със схемата 60/40 са запазени работните места на 172 000 души.

За да поеме допълнителните разходи за безработица и схемата 60/40, бюджетът на НОИ бе актуализиран с 1 млрд. лв., а за компенсиране на очакваното неизпълнение в приходите от осигурителни вноски трансферът от държавния бюджет бе завишен с 430 млн. лв.

Към статията във в. СЕГА
geni1

Ощетените могат да потърсят сметка на правителството на пл. "Народно Събрание".

Wolf ACE

Поредната Барбаганьовска и Влатковска иновация в борбата с тежкото икономическо положение.

Как пък не са се сетили останалите правителства в цяла Европа - пари на калпак ще ми раздават, мерки за пряко подпомагане на безработните ще осъществяват.

Я, веднага да им спират и обезщетенията, тъкмо докато се научат да не ядат може кризата да се разреши от самосебе си, като изчезнат проблемните човешки единици..

"Сит на гладен не вярва" е казал мъдрия ни народ...

Каспър

Както и преди съм казвал, ще работя когато има за какво и защо. За страхливи некадърници - НЕ работя,  не печеля - съответно НЕ плащам данъци. Да се оправят!

sega_reader

Когато държавата ти дължи нещо, може да си го разсрочва както си иска, а когато ти дължиш нещо на държавата или на банките, стой че гледай.