Quantcast
С дедесарски шут Борисов си вкара автогол | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
С дедесарски шут Борисов си вкара автогол

Чалготеките и баровете се оказаха най-мили на българския министър-председател. Не хлябът, не учебниците или лекарствата - заведенията първи заслужиха намаляване на ДДС. Бойко Борисов лично обеща на ресторантьорите да свали ставката от 20% на 9%. С чутовен шут център-нападателят на правителството простреля собствената си врата. Дали го осъзнава?

Ресторантьорите от години си играят на котка и мишка с данъчните инспектори. Този сектор е абониран за челните редици на  сивата икономика у нас. Публична тайна е, че там здраво крият обороти и данъци, заплати и осигуровки. Пазарлъкът между водачите на браншовата организация и правителството в последните дни бе потресаващ - вие ни свалете данъка, а ние ще станем по-бели и добри, обещаха представителите на заведенията. Всъщност точно това е най-перверзното в случая - вместо данъчните да санкционират укриващите данъци, нарушителите се награждават с намаляване на ДДС.

Размерът на данъчната ставка сега е последният проблем на ресторантите и баровете (корона кризата впрочем е само претекст, те напираха за намален ДДС и преди нея). Броят на клиентите и опазването на здравето им са предизвикателството в момента. Народът няма да хукне масово да яде и пие по заведения - само защото ДДС е паднал от 20 на 9%. Който не е ходил преди, няма да ходи и сега.  

Цените няма да паднат, ако ще ДДС да стане и нула. Ресторантьорите бяха нагло откровени - вие се радвайте, че няма да вдигаме цените, но пък ще качим заплатите... Ако ни се вижда скъпо по заведенията, те ще ни кажат - има инфлация, цените на храните са нагоре, трупат се разходи за дезинфекция, заради свалянето на ставката трябва да пренастройват касовите си апарати и фискалните софтуери. 

И Борисов ги послуша, нищо че най-верните му финансисти му казаха, че ще е груба грешка да вбие клин в ДДС системата. 

Като се сговори с ресторантьорите, "голмайсторът" пренебрегна другите сектори, които страдат от кризата.

 

Унизи финансовия си министър,

 

който не ще и да чуе и за намалени ставки. Свари паството си от ГЕРБ напълно неподготвено за данъчната революция. Подсече отзад коалиционите си партньори, които вече имат внесен проект за по-нисък ДДС за заведенията. Разочарова всички български граждани, които наивно вярват, че намаляването на данъчни ставки води до падане на цени, и се надяват някой да свали ДДС за млякото, лекарствата и памперсите. И отприщи опасна верижна реакция от данъчни щения, която застрашава и без друго пресъхващите бюджетни приходи. 

В момента политическото наддаване тече като на селска сватба. Аз давам 9% ДДС на кръчмите, рече Борисов. ДПС сваля ДДС на бебешките стоки, вдигнаха мизата Йордан Цонев и Пеевски. БСП отдавна иска нисък ДДС за храните, тропат с крак Нинова и депутатите й. Ние първи внесохме законопроект за намаляване на данъка в корона кризата, сърдят се патриотите. 

Със свои ДДС иновации ще се включат и други партии. Политическият аукцион е само началото. Сега всякакви съсловия, браншове и социални групи ще надигнат глас. Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, вече го описа: "Отвориш ли вратата за едни, идват и други, и с пълно право. Очаквайте майки за детски стоки, болни за лекарства, бедни за храни, журналисти за вестници, културтрегери за културни събития, и още, и още. Ако такива ще са мерките, по-добре без никакви мерки. Намалена ставка ДДС за ресторанти е откровена глупост. Ако има нещо смислено в данъчната ни система, това е еднаквата ставка и равнопоставеност. Опазихме равната ставка години наред, явно днес лобизмът надделя".

И бившият царски министър Николай Василев коментира хазартния ход:

 

"Задават се хаос, масивни злоупотреби,

 

огромен проблем за държавата, Борисов отвори кутията на Пандора".

Василев даде пример от личен опит: "Навремето като бях министър на икономиката, имаше различни митнически ставки -  примерно пилешките бутчета бяха с висока ставка, пък пилешките кожички - с ниска. Оказа се, че на хартия над 90% от вноса е на кожички, пък всички ядем бутчета, нали така? Тоест масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края". 

Всъщност ако ще се намалява данъкът, то трябва да е за всички стоки. Така ще се стимулира потреблението и ... ще се намалят кражбите. Защото публична тайна е, че най-много се краде точно от ДДС.

Но Борисов не слуша експертни мнения. На срещата с ресторантьорите по данъчните въпроси присъстваха не Горанов и Менда Стоянова, а социалния министър Деница Сачева и председателката на здравната комисия в НС д-р Дариткова. Двете дами неловко кимаха, докато се "ковеше" решението да се намали ДДС за заведенията и "развлекателния сектор" - без да е ясно какво е това. 

Борисов не скри, че действа на своя глава. Че финансовият му министър и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са твърдо против. "Решението е политическо, срещу нас стоят партии, които искат не само това ДДС да падне", отсече премиерът. Това е "хитър маньовър" - ако някой ще сваля ДДС, това ще е лично той, дори да е с цената на автогол. Иначе БСП и другите ще си пишат червени точки, а догодина идат избори.

Посланието на Борисов е извратено. Той без свян казва, че е готов да руши бюджета и данъчната система, защото трябва да надцака популизма на политическите съперници. Удивително е с каква лекота този човек превръща във фарс сериозно неща като данъците. 

 

Бюджетната лампа свети все по-червено

 

Борисов спомена, че с намаляването на ДДС за заведенията хазната ще се лиши от 150 млн. лв. Разчитал на изсветляване на бранша? Пълна глупост, всеки знае, че в криза фирмите "посивяват" по неволя, за да оцелеят. Ако управляващите отстъпят и за други стоки, дупката ще стане още по-голяма и изобщо не е ясно откъде ще се вземат пари за оцеляване в кризата, която няма съмнение, че ще се задълбочава. 

При този развой най-логичното нещо е министърът на финансите да подаде оставка - явно никой няма намерение да изпълнява представения от него държавен бюджет. Той обаче не дава подобни признаци. Може пък да се надява на традиционния сценарий - След като премиерът лекомислено заби дедесарски шут в собствената си врата, да последва разколебаване и  отстъпление.

Към статията във в. СЕГА
Solace

Отсега нататък, ако сядам в някое заведение, без значение бар, кръчма, дискотека - винаги ще искам касова бележка. Щом са решили да изсветляват - няма да е проблем да чукнат на апарата...

vasilevil

Същото нещо го каза вчера по едно радио и Мартин Димитров.

mahler
Кръчмарите се уредиха Сега портрети ще залеят страната .и като отида на кафе ще се радвам да гледам....
volog2

Чак пък автогол. Аз  пък одобрявам въпреки че Бокича ми е опротивял до гуша. Все отнякъде трябваше да се почне (или да продължи) намаляването на ДДС. Покрай ресторантите ще минат и книгите. Трудно ще се устои на бебешките храни и т.н. Ментата и Влади пък са такива лекета за мръсни поръчки, че Бокича и статията ги привисивят казвайки им да си подадат оставката ако не са съгласни. (Внушението е, че те имат някакво политическо мнение, а не работят по поръчка) 

колкото за ДДС на ресторантите; щом така и не го плащат, защо пък да не им го намалят - бюджетът не губи. Извратено, ама има логика. Второ малко ми звучи като:   "няма хляб, да ядат пасти" на една кралица.  Ще ядем торти и пасти с намаление. Все пак се нядявам тортаджиите и кафенетаджиите да продължат с дяволъците - защо да не продават и хляб Добруджа между пастите!? 
трето пиенето на кафе и ходенето на кръчма са толкова стари навици, че докато паветата бушуват, нищо чудно да се окаже брилянтен политически ход. 

ИлияНиколов

Да, ама ресторантьорите плащат 20 на сто при покупките на продукти и алкохол и после ще искат да им се възстановят(право на ползване на данъчен кредит).  

един интелектуалец

Титан на мутренските финанси е БХ. При излишък - кради и давай на своите хора, не пълни резерва и не чисти заеми. Като почнеш да влизаш вътре - режи си приходите и тегли кредити. Така ли оправя собствените си пари?

А за онзи, бездомния, какво да кажем - той си е един безгласен счетоводител, само козирува и изпълнява.

Този народ си заслужава малоумното управление. Така и не се научи, че бюджетът - това са негови пари, а не на банкянския тиквоч. Който все се хвали, че бил дал за това, бил дал за онова. Като че ли си ги вади от собствения джоб.

Всъщност, за пореден път се доказва, че най-мили на бащицата са олигарсите. Дето ни хвърляше прах в очите с призиви да си продадяли бентлитата. Като изреваха, че не им капят кинти заради затворения алъш-вериш и хотелите-перални, веднага им се даде. А в началото на другия месец ще цъфне да ни обяснява, че трябва да се тегли заем, за да се платят на пенсионерите пенсиите. Дето миналата седмица им вдигна социалната пенсия с цели девет лева.

Как ще се върже бюджетът, дето се пълни само от данъци и акцизи? И как ще се намалява данък насред годината, при направени разчети и гласуван бюджет? То и без това беше сигурно, че той ще се актуализа, защото в тази обстановка няма как да дойдат предвидените приходи.

Подготвя се хвърляне на кърпата път и изхлузване като мокра връв. За четвърти път. И да оправя батака някой друг.

BL.N.Lmt

Управлението на Б. Борисов е много вероятно да завърши с тотален крах катоТодор Живков.

Намаляването на ставките към ресторантъорите е прощален жест а не финансова политика.

Казината не работят съответно огромни суми пари 

не постъпват в Държавната каса, лотарията не работи също носеща огромни приходи за държавата.

Проблемът е че няма опозиция която да се организира за да се достигне до разумно икономическо и финансово решение.

Корнелия Нинова и БСП, АБВ, ДПС, са патерица за Бойко Борисов ГЕРБ.

 

 

 

 

geo_19

Сега ще видите как оборотите на кръчмите ще се вдигнат поне тройно. Но не заради "изсветляване" на бизнеса (при акцизните стоки, той ще си остане тъмен), а заради сладката врътка да купуваш хранителни продукти за ресторантската кухня с 20 % ДДС и да ги реализаш като ресторантски порции но вече с 9 %. И държавата ти възстановява автоматически разликата от 11 %. Така през ресторанстките кухни по документи ще минат поне 3 пъти повече продукти. Което няма да е реално. Но пък е сладко. В същото време (пак на книга) оборотите на супермаркетите за хранителни продукти ще спаднат драстично. 

ИлияНиколов

geo_19 👍

geo_19

Току що по бТВ Милен Велчев почти на шега сподели, че между приятели са обсъждали идеята всяко семейство да си отвори в къщи ресторант. 

sega_reader

Пак ли старата тема, е няма всеки ден да обясняваме, твърде дълго и подробно е разяснена темата.

Който има интерес да ходи да чете архива.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Сега ще видите как оборотите на кръчмите ще се вдигнат поне тройно.

 

Няма да се вдигнат оборотите, защото нямат сметка от това. Ще се вдигне купуването и бракуването на продукти. Там на всяка храна и напитка има 11 % чиста печалба. Дори и да плащат при бракуването. А цените в ресторантите няма да паднат. Ще си останат същите и след време пак ще си се увеличават.

geo_19

Няма да се вдигнат оборотите, защото нямат сметка от това. Ще се вдигне купуването и бракуването на продукти.

------

Оборотите ще се вдигнат, защото няма да има начин да претендираш да ти възстановят 11%, ако не си купил същото количество с 20%. А бракуването е "дал Колю, взел Колю"

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Оборотите ще се вдигнат, защото няма да има начин да претендираш да ти възстановят 11%, ако не си купил същото количество с 20%. А бракуването е "дал Колю, взел Колю"

 

Да, така е. Аз се заблудих, че при бракуването ще плащат 9% ДДС, а те всъщност ще си плащат пак 20-те

zaho47
снимка на zaho47

Колкото по-малко се занимавате с Борисов и го цитирате, толкова по-зле за него! Отрязвате му публичността, на която той най-много разчита!  Старо правило е, че искаш ли да съсипеш един политик, просто не го публикуваш и не му даваш трибуна!

Чичo

Това не могат, без него не могат да дишат. Всяка втора дума тука е Борисов. Разултатът е, че Борисов се бетонира. Автоголове безброй, а на любимото им бкп мрежата пълна с топки. 

nebenebe

Всеки се пита как се докарахме до тук. ЧЕНГЕТАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОД СТРОГ КОНТРОЛ, А НЕ ТЕ ДА ДИКТУВАТ ПРАВИЛАТА. Останахме си робски народ.

Magi

Тези години на управление на "великия комбинатор", толкова простотии и нелепици видяхме , че не мисля , че вече може да се учудим на нещо.