Quantcast
Ваксина срещу туберкулоза може да помогне срещу коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ваксина срещу туберкулоза може да помогне срещу коронавируса

Учени от четири страни започват клинични изпитания на един нетрадиционен подход към новия коронавирус. Те ще проверят дали стогодишната ваксина срещу туберкулоза може да подсили имунната система по такъв начин, че да й позволи да пребори новия коронавирус и дори изцяло да предотврати инфектиране на организма. В изпитанията ще се включат лекари и медицински сестри, които са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19, както и възрастни хора, които пък са застрашени от по-тежко протичане на болестта, пише сп. "Сайънс".

Нидерландия започна изпитания миналата седмица, като намеренията са в тях да бъдат включени 1000 медицински работници в осем болници - част от тях ще бъдат ваксинирани с БЦЖ, други - с плацебо.

Ваксината БЦЖ (бацил на Калмeт-Герин) съдържа жив, отслабен щам на Mycobacterium bovis, братовчед на M. tuberculosis - микробът, причиняващ туберкулоза. Кръстена е на френските микробиолози Албер Калмет и Камил Герин. Поставя се на децата в първата година, като покритието й в световен мащаб е широко. Ваксината е безопасна и евтина, но далеч от съвършена - смята се, че предотвратява 60% от случаите на туберкулоза при децата, като се наблюдават големи разлики в различните държави.

Ваксините като цяло повишават имунната защита от специфични патогени.

 

БЦЖ обаче е способна да действа срещу други патогени

 

наред с туберкулозния бацил, показват изследвания в последните години. Проучвания на датските учени Петер Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея-Бисау, установяват, че ваксината предотвратява около 30% от инфекциите, причинени от различни патогени, включително и вируси, в първата година след поставянето й. Към проучванията на двамата обаче имаше критики по отношение на методологията. През 2014 г. проучване, възложено от Световната здравна организация, установява, че БЦЖ намалява общата смъртност при децата, но отново достоверността на тези заключения е оценена като "много ниска". През 2016 г. е публикувано поредно изследване, което дава по-категорични положителни резултати за потенциалните ползи от БЦЖ, но заключава, че са необходими повече изпитания.

В последните години клиничните свидетелства продължават, като няколко научни екипа постигат значителен напредък в проучването как БЦЖ въздейства върху общото състояние на имунната система. "Според част от тях новооткритите свойства на ваксината опровергават това, което знаем за имунната система на човека," казва Михай Нетеа, един от учените, изследвали ваксината, и ръководител на екип в университета Радбауд в Нидерландия.

Когато в организма навлезе патоген, първо го атакуват белите кръвни телца на имунната система - те се справят с 99% от инфекциите. Ако те не успеят да неутрализират нашественика, на помощ идват Т-лимфоцитите и В-клетките. Ключовото при тях е, че някои видове са специфични за дадения патоген - те са размножават с най-голяма скорост. След като патогенът е елиминиран, малка част от тези специфични клетки се трансформират в В клетки на паметта, готови да атакуват, ако патогенът отново се появи. Ваксините използват именно този механизъм.

Вродената имунна система не би следвало да има такава памет. Но учените откриват, че БЦЖ не просто активира реакция към туберкулозния бацил, а стимулира вродените имунни клетки за продължителен период от време -

 

създава "трениран имунитет",

 

както посочва екипът, автор на изследването През 2018 г. Нетеа и колегите му установяват, че БЦЖ ваксината се справя и с отслабена форма на вируса, причиняващ жълта треска.

Заедно с изследователи от Атинския университет, Нетеа предприема експеримент в Гърция с цел да установи дали БЦЖ ваксината може да предпази възрастни хора от инфекции. Очаква се подобно изследване да започне скоро и в Нидерландия. Тези планове датират отпреди появата на коронавируса, но пандемията може да ни разкрие повече за възможностите на БЦЖ, смята Нетеа.

За експерименталното ваксиниране на медицински работници в Нидерландия Нетеа работи с епидемиолога и микробиолог Марк Бонтен от университетската болница в Утрехт. Паралелни опити започват учени от Университета на Мелбърн. Учени от Ексетърския университет също се заемат с такова проучване, но сред възрастни хора. Четвъртият екип, който ще тества ваксината, е от института "Макс Планк" и ще работи и с двете групи - възрастни и медицински лица. В последния случай обаче ще се работи с генетично модифицирана версия на БЦЖ (VPM1002).

„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“. Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването:

„Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия.

 

Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната.

 

И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-ата им година“.

„Има още една голяма разлика, която прави впечатление - в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове“, добавя Деспотова. Според нея много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран: „България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне“.

Към статията във в. СЕГА
Verbis verbis

Ех, откога питам за ваксината.

И кога ще напънат да ваксинират задължително цялото човечество.

Или поне неговата цивилизована част.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

И урина от луда крава онодена от грипозно прасе накълвано от патки.👺

Direktiva

Първата  ваксинация  се извършва  още при раждането  в България!

greenville

И какво свързва ваксина срещу бактерията, причиняваща туберкулоза с предпазването от  вирусно заболяване?

Това като теорията, че вируса се разпространява най-силно в държави, разположени на еднаква географска ширина....

Ся, аз обожавам конспиративните интриги когато има поне някаква логика в тях.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
В супермаркетите трябва да се влиза с маска.
Най-добрите маски се получават от стари сутиени 2 бр от един. Чашката на сутиенА ЗАПАЗВА  ВИБРАЦИИТЕ И УЮТА НА НОСИТЕЛЯ  и ги предава на потребителя на маската, като това усилва предпазната сила на маската средно с 98%.

 

НЕРВЕН

Но сутиена да не е от собствената жена!Иначе може да предизвика депресия..

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Aмерикански учени работят по проблема за получаване на злато от коронките на коронавируса.

За целта вируса ще се развъжда свободно, а за добив на злато ще се използват главно поумрелите

с необходимата концентрация на ковид19. След извличането на златните коронки, останалата органична маса ще се използва като органичен тор.. Експериментите вече са започнали.

Жозефа
снимка на Жозефа

И какво свързва ваксина срещу бактерията, причиняваща туберкулоза с предпазването от  вирусно заболяване?

 

В дописката е обяснено.

 

Но това от дописката...

„България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... 

... май не е точно така:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/otpada-probata-mantu-i-reimunizacijata-za-tuberkuloza-za-11-godishnite.html

 

Съобщението за спиране на реимунизацията на 11-годишните деца е от... 10.01.2020! 

 

 

 

Luckbox

Абе за какво изобщо говорим за слабо и силно засегнати страни, след като броят тествани и методология са тотално различни от страна на страна. В България имаме само 400 заразени, ама все не говорим за факта, че са тествани само 4000 човека. В същото време Германия прави по десетки хиляди теста на ден. В някои страни пък е достатъчно само да се обадиш на личния си лекар и, ако имаш няколко от симптомите, те броят за заразен. Други страни пък изобщо не обръщат внимания на вируса и все едно го няма. Да не говорим за други параметри като гъстота на населението, наличието на големи градове, икономическа активност и т.н. Източна Германия била по-малко засегната - ми много ясно, 15-16 от 20 от най-големите градове в страната се намират в Западна Германия. Там и гъстотата на населението е много по-голяма, което означава много повече социални контакти. Отделно Западна Германия е по-богатата част и там икономическата активност води до много повече контакти. 

Та, преди да тръгнем да правим размишления относно коя страна колко е засегната и на какво се дължат разликите, трябва да уеднаквим критериите. И още - хубаво е да разграничаваме корелация от причинност.....

Иначе си говорим приказки за пред блока. 

Mrx

 

 И какво свързва ваксина срещу бактерията, причиняваща туберкулоза с предпазването от  вирусно заболяване?

 

  Те са ти го обяснили в статията. Стимулиране на имунната система. 

 

Но учените откриват, че БЦЖ не просто активира реакция към туберкулозния бацил, а стимулира вродените имунни клетки за продължителен период от време -

 

създава "трениран имунитет",

greenville

Благодаря💓

Статията е била обновена, аз се тръшках под първото издание.

 

KTP

Едно време с ваксинирането нямаше искам-неискам, ваксинираше се наред, включително в училище се идваше класа под строй /образно казано, тичахме по коридорите/ отиваше на ваксинация... но не се ходеше далече, в училище имахме и лекарски и зъболекарски кабинет. Всяка година минавахме на профилактични прегледи по два пъти - мереха ни, тегло, ръст, зрение, дихателен обем... оглеждаха ни за сколиози, кифози и пр... редовно се пикаеше в чашка, а веднъж или два пъти ни вземаха кръв и беше голяма драма, имаше избягали и пр. ... зъбите също ни ги гледаха редовно за нови кариеси... 

 

В казармата поне два пъти ни набучиха с някакви многовалентни ваксини, ръката ме боля цяла седмица след едната и се беше надула... но за какво е било нямам никаква представа? 

 

Но това беше в годините на мрачния социализъм... изостанала работа... тоталитаризъм!

Direktiva

 Не знам защо, същите тези, дето си спомнят за рестрикциите на соца с умиление, сега пищят за правата си и една маска не искат да си сложат. Един пък се хвалеше колко бил добър с противогаз в танка, но мисълта да си сложи каква да е маска, го хвърляше в ужас!

https://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-4-%D0%BF-news917149.html

Nashenec

Преди около 15-20 дни имаше публикации в западноевропейската преса по темата "Защо в бившите комунистически държави смъртността е много по-ниска, отколкото в западноевропейските?"

Най-общо изводите бяха наличието на манту в Източна Европа (особено при възрастните) и много по-ниските нива на ваксниране на възрастните в Източна Европа с модерните противогрипни ваксини.

3-4 дни писаха и изведнъж всичко това изчезна.

Ето отново се появява, но вече като научно изследване за лекуване на болестта. Типичен пример на fake - не обсъждаме колко сме сгрешили, а демострираме как се грижим за гласоподавателите. Евролибералисти, майна !

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Защо в бившите комунистически държави смъртността е много по-ниска, отколкото в западноевропейските?"

 

На толкова глупав въпрос е много трудно да се даде смислен отговор. 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"И какво свързва ваксина срещу бактерията, причиняваща туберкулоза с предпазването от  вирусно заболяване?"

 

Каквото и препарат против ангина и проблемите с ерекцията при застаряващи мъже.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16883306

Nafarr

Ваксинацията против причинители на респираторни заболявания вероятно обяснява и защо малките деца и младежите са по-малко изложени на риска да заболеят от Covid-19 - периодът от датата на ваксинация и реваксинация до тази на заразяването е доста по-малък, т. е. ваксината може и да е по-активна...

 

Възможно е и разликата, обусловена от възрастта, да се определя от дължината на теломерите в клетките - с нарастването на възрастта те се скъсяват и клетката може и да става, образно казано, по-гостоприемна за коронавируса...

 

Не се знае. Всичко били възможно, по думите на генетиците...

 

🏃

slavabg

Защото до тях безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. не са стигнали навреме 😆