Quantcast
Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение

Силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение. От думите му пред Би Ти Ви стана ясно, че засега варианта бил с до края на април. Той все пак отбеляза, че досега не е имало официално обсъждане.

Военният министър обяви още, че армията вече участва в ситуацията с преодоляване на епидимията от коронавирус. Като пример той посочи началника на Военномедицинска академия и шеф на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и самото болнично заведение, което е част и от Въоръжените сили. Отделно от това фирма на МО - Интенданско обслужване, шият маски и защитни облекла. Пак като пряко участие Каракачанов изтъкна и разпъването на полеви болници от бригада "Логистика" в спортни зали в София, Пловдив, Русе и Варна.

Министърът на отбраната обяви, че заминаващият за Афганистан контингент е тестван за коронавирус. Тяхното отпътуване било отложено, но само заради лоши метеорологични условия. Прибиращият се 160-членен контингент от Афганистан пък ще бъде поставен в 14-дневна карантина в някоя от почивните бази на армията. Едва след това те ще бъдат пуснати при семействата си.

В същото време армията обяви готовността си да се включи в прилагането на мерките, свързани с извънредното положение. В специално съобщение се заявява, че участието на въоръжените сили ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт. За да се стигне до това участие, което бе допуснато и разписано в наскоро приетия и обнародван специален извънреден закон, обаче е необходимо новите правомащия на армията да са ясно дефинирани в акт на Министерски съвет.  С него ще се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно и/или координирано с други органи.

"Въоръжените сили на Република България както винаги планово са участвали, участват и ще продължават да изпълняват задачи в подкрепа на други министерства и ведомства за справяне с възникнали или развиващи се кризи", пишат от Министерство на отбраната. Българската армия е готова да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи.

Министерство на отбраната декларира в същото време, че самите Въоръжените сили "стриктно спазват указанията и разпорежданията на държавните институции и Националният кризисен щаб, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения". Изрично се отбелязва, че "подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана". Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността  за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.

Поради обявеното извънредно положение се е наложило да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.  Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.
 

 

"Сега" припомня

 

Участието на армията в извънредното положение ще започне първо с отмяна на МВР при охраната на границата, на стратегическите обекти, на посолствата и чак тогава може да се мисли за патрулирането й по улиците. Това се разбра от думите на военния министър Красимир Каракачанов при участието му само преди дни в "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Министърът на отбраната обясни, че към момента още няма конкретно решение. Първо ще трябва да има искане на вътрешния министър, после и решение на правителството, няма да се съберем и на две ракии да решим изваждането на армията, обясни той. 

Каракачанов обяви, че само, ако армията поеме охраната на посолствата, ще се освбодят стотици жандармеристи, които да бъдат използвани от правителството. Същото се отнасяло и ако военните поемат границата и стратегическите обекти. Така голям ресурс от МВР ще може да участва при мерките за извънредното положение. Едва на по-късен етап иако МВР се измори много, ще може и военни да тръгнат по улиците или по КПП-та. Каракачанов допусна и военни да охраняват и по пунктовете около ромските махали.

Силовият вицепремиер обясни, че вече имало искания от областните управители на няколко области за изпращането на военна полиция. Защо да не бъдат използвани военните полицаи, става дума за 1000 човека, попита той, но разясни и тук ще се действа по схемата искане от вътрешния министър, решение на правителството и чак тогава използване. 

На няколко пъти тогава Каракачанов обяви, че не разбира притесненията на хората в България от използването на армията в сегашното извънредно положение. От поне 4-5 години военни, с пълно бойно снаряжение, с автомати и бойни патрони патрулират из много западни страни, пазят катедрали, ведомства, заяви той.

По негово мнение към момента не се налага въвеждане на каквото и да е военно положение. Да се мисли за въвеждането на "почти военно положение" призова преди седмица и полонита главният прокурор Иван Гешев.

Към статията във в. СЕГА
sega_reader

Тъй, тъй, то така се почва, а после стигаме до Пиночет, стадиони с бодлива тел и т.н.

Каубой
снимка на Каубой

Да, за комунистите ген Пиночет пипаше здраво. Но в Родината  комунисти няма. Има цоЦиалисти и рублофили.

Compay
снимка на Compay
Минало несвършено време показва да сте свидетел ? ... И как да няма комунисти в Родината ? Баш комунистите са гепили властта в момента ! Социалистите са в девета глуха. Диктатура на пролетари-/кретени-/ ата.
vasilevil

За кои комунисти говориш?Тия от герб или от бсп?

lalluger

Одобрявам напълно. Армията трябва да помага за спазването на реда. Какъвто в България скоро не е имало и това се приема от мнозина за нормално. Да ама не и за общество, което би трябвало да живее по някакви правила. И въобще не става въпрос за пари, а за НЯКАКЪВ ред.

wreckage
снимка на wreckage

я фърли ено око през джама и виш дали няма ред.

lalluger

Има повече от обикновено, защото няма хора. Изцепките основно на "етноса" пак ги има. Далеч сме от някакъв ред все още. 

Compay
снимка на Compay
Какви са идеите ви за етноса ? Сапун , Сатурн ?
fractal
снимка на fractal

Военните и полицаите са щастливи

Да му мислят цивилните

segal

Няма логика да карат армията да върши работата на полицията. Военните си имат танкове, самолети, кораби - нищо общо с полицейската работа. Излиза, че военните си нямат работа в казармите и ще ги пращат срещу гражданите. Ами да ги съкращават такива безделници. 

В САЩ мобилизират запасняци, но това е друго - войниците им си вършат военната работа по поделенията, запасняците ще помагат срещу вируса. 
Показаха един филм за военнивъздушните сили в България, командирът каза, че пращал хората отпуск, да не стоят заедно в казармите да се заразяват. 
Сега ще разболеят армията по улиците. Със същия успех може да ползват частните охранителни фирми да помагат на полицията, даже ще е по-добре, вместо да правят танкистите или моряците полицаи. 

wreckage
снимка на wreckage

неам фпечатление, че полицията изнемогва. Хората опщо-взето спазват мерките и ще продължат да ги спазват, ако властите ги похвалят за тва, вместо да им тропосват допълнителни количества пъдари.

ARTU

Щото гледаш от хола си. За да се попълнят КППтата е сменено работното време на кварталните и криминална. В момента никой не работи по постановления на прокуратурата, по жалби и обичайните проверки - по КОС например. И ако някъде някое районно излезе в карантина, познай какво се случва.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Логиката е при липса на "мисии" да получат допълнително 1000 кинта на калпак за люпене на семки по КПП-та.

Калпазанче

Боят настана, тупкат сърца ни.. Това пеехме из плаца при  строева! Ех младост!

Каубой
снимка на Каубой

Изправи се гора от стомчана? Хей от Запад се надига вражеска вълна? Не помните ? Щот ви изнася.

pepelotrozy

Военно положение = диктатура.

ppipi7766

Каква армия бе?

Завидяха на полицаите за хилядарката за събиране на вторични суровини по КПП-тата.

"Зелен пакт"!

Само да и усетят колко хартия ще изпишем и Гретето ще ревне че Му крадете бъдещето.

 

lalluger

Вие се молете, да не разберете, защо се включва! Този който го планира е предвидил някои ситуации. Според мен в гетата. А там с само с нежен зов за демокрация не става.

slavabg

Една шепа пенсии срещу ромеите 😅 веднага залагам на ромеите... макар да са хипер страхливи, колкото БОКО общо взето, ако успеят наистина да ги ядосат, ще гледаш много цветущи кадри в продължение на месец след като са ги опукали и тях, и управляващите ти /не са мои/ 😉

lalluger

Затова трябва да може да се бие и ако се наложи (!) да се стреля, а не да чакат тях да утрепят. Друг вариант няма никъде по света. Посягаш ли на полицай или военен - посягаш срещу държавата. 

Една въоръжена бригада с правомощия може да стори чудеса, даже и в махалите. И ще покаже че има държава, която може да наложи сппазване на закона, а не само територия. Това не важи само за циганите ествествено, но основни те си позволяват да нападат на тумби ДЪРЖАВАТА! Аз тръгвам ли да бия полицай, макар че понякога ми се иска? Не! 

slavabg

В случая нямаме държава... ако имаше държава, нямаше сега да си ги говорим тия работи и гета нямаше да има 😉

 

Не искам да го казвам, но ромите напоследък много ни помагат в някои събития и нищо чудно отново да спасят държавата, а полицията и армията /слугите на узурпатора БОКО/ изобщо не могат ме развълнуват!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Още един Наполеон. Власт и репресия. По това си допадат с ББ.
greenville

Седя си и си мисля- дали да не прескоча да си купя елха? Че така, както е тръгнало, може и ди Коледа да откараме....

Талибан

Каракачанов прогнозира удължаване на извънредното положение 

Валидността на винетките няма да бъде удължавана

Някой съмнява ли се, че имаме антибългарско правителство?

Каубой
снимка на Каубой

Т.е. анти кгб и антижУжеско? Без съмнение. Който разпознава в Моргул столица, а в Мордор родина е...четете Толкин.

ИлияНиколов

Много им се иска на управляващите да вземат армията на подчинение и да изолират върховния главнокомандващ.

Каубой
снимка на Каубой

ГлавнокомадущияТ  си има Камандваща. ген Деси.....👰

Васик

Каракачанов увърта, но вече е ясно, че са решили какво да правят. Естествено, всичко е според нивото на компетентност на Борисов.

Интервал

Ще удължат, разбира се. Най-малкото, докато се усвоят парите и ликвидират маргиналите.