Quantcast
Фандъкова призова домашните ремонти да не тормозят съседите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Фандъкова призова домашните ремонти да не тормозят съседите

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова хората, които използват извънредното положение да ремонтират домовете или офисите си, да го правят без да тормозят съседите си. В дълго и витиевато съобщение във "Фейсбук", предшествано от обширен увод, тя предупреди, че полицията може да започне да налага наказания за вдигане на шум в часовете, в които това не е позволено. Фандъкова обаче предлага да не стига дотам и съветва етажните собствености да решат дали да забранят или не домашните ремонти за времето на извънредното положение.  

През 2018 г. Столичният общински съвет наложи забрана за вдигане на шум на закрито и открито между 22 и 8 ч. и от 14 до 16 ч. Това важи както за шум от "домашни дейност" и за такива от "строително-монтажни работи по строежите". Според приетия вариант на наредбата за обществения ред вдигането на шум от "домашни дейност" в почивните и празнични дни става след съгласие на съседите. Санкцията за вдигате на шум в домовете в забранените за това часове е от 100 до 200 лева. За маловажни случаи се налагат глоби от 10 до 50 лева. Това важи за всички нарушения по наредбата. Шумната работа по строежите е позволена в почивни и работни дни, когато обаче  "тихите" часове тогава са повече. Строителите не трябва да вдигат шум между 21 и 9 часа и между 14 и 16 часа през уикендите и по празници. Санкцията е от 100 до 300 лева. Забраната обаче не важи за аварийни ремонти, както и за държавни и общински обекти.

 

Следва пълният текст на съобщението на Фандъкова:

 

В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса.

Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото.

И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки.
В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.

Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме.

Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на призивите да издам заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности вкъщи по всяко време на денонощието.

Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи. Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите.

Стоим в къщите си и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите.
Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите.

И така, полека, докато се борим с коронавируса, да се научим и да живеем заедно.

Защото всичко, което правим сега е, за да продължим да сме заедно!

 

 

Към статията във в. СЕГА
greenville

 

Не стига че  ни запряхте по къщята, ми сега и да не вдигаме шум. А да пеем може ли, моля другарко?

М?

 

аман бе

Ами ще чукате по-тихо. Ще забивате пироните с гумени чукове... 😁

Сериозно - това за пазене на тишина между 22,00 и 08,00 ч. и от 14,00 до 16,00 часа си е нормално изискване и мисля, че не Фандъкова го е открила.

wreckage
снимка на wreckage

Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране

Нито снег, нито пек, нито коронавирус може да спре Юрданка Фандъкова ф нейния личен кръстоносен поход ф посока на масовизация на проявите на разбиране.

 

Уникалното на тоя конкретен апел гражданите да потходят с разбиране, е неговата екстернализация и социализация, фсмисъл, че ф другите случаи Юрданка умоляваше гражданите да проявят разбиране единствено към нейните, на Юрданка, глупости. Ф тоя случай обаче тя излиза од ролята на краен реципиент на разбирането и оставя на хората да го проявяват един към друг.

 

Не знам дали тва е голем пробиф ф Юрданкиното мислене, или одказ од одговорност за поддържането на тишина ф следобедните часове ф повереното ѝ населено място.

Zmeja

Сега ще си пиете ракийката, ще си отспивате и ще гледате по телевизията турски сериали, Бойко Борисов и ген. Мутафчийски, а по-късно ще си вземете неплатен да си правите ремонтите.

Чичо Гошо

Начи, ич са не бях сетил за този вариант.

Курти влезе

Аз призовавам уличните ремонти да не тормозят гражданите.

АдМин

Аз пък призовавам комшийката с двете палави дечица на горния етаж, дето обичат да си играйкат между 13:00 и 17:30 и между 22:30 и 02:45 ч да ги върже и да ги окачи на 10 см от пода. Може въжето и да не е около врата на наследниците... Иначе много сладки дечица, как да не им уважаваш майката

dobadoba

'В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.'

Задачи ?..

⚓️

nobody2

бе изкукват бе

времето им дойде

Colt 45

Преди години моя съседка,бивш преподавател във ВИФ се възмущаваше как е възможно да се смеем на висок глас(по думите на друга комшийка споделила с мен  терзанията на госпожа Професорката). 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Да и имам проблемите на учительницата любима.

sega_reader

Учителката, която е пряко виновна за дългото тормозене на гражданите с неадекватните си ремонти като този на Графа примерно, дава акъл как в блока да не се тормозим.

Айде мерси.