Quantcast
Опозицията: Управляващите погребват малкия бизнес | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Опозицията: Управляващите погребват малкия бизнес

Обявените икономически мерки на правителството за справяне с кризата са неефективни, неработещи, половинчати и изобщо не са насочени към дребния и средния бизнес, както и към хората, които остават без работа. Това обявиха от лявата и дясната опозиция в сряда, след като преди ден премиерът Бойко Борисов и министрите му се похвалиха, че ще бъдат отпуснати 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта в условията на извънредното положение, което бе въведено от 13 март заради епидемията от коронавируса. 

БЕЗ АНГАЖИМЕНТ КЪМ СЕМЕЙСТВАТА

"Имаме сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени. Буди недоумение как премиерът и правителството ни съобщават, че са заделени 4.5 млрд. лв., след като сумата е по-малка - 2.270 млрд. лв.", коментира на брифинг депутатът от левицата Румен Гечев. От тези 2.270 млрд. лв. се вадят 600 млн. лв., колкото ще е данъчната ваканция, допълни Гечев, като подчерта, че тези средства бизнесът ще трябва да върне в хазната след 3 месеца.

"Така сумата става 1.670 млрд. лв., но и там има странни изчисления, че тези 500 млн. за рекапитализация на Българска банка за възстановяване и развитие (ББВР) ще доведат до 2.5 млн. кредити, което е загадка", допълни Гечев.

Според него към момента ББВР не изпълнява основната си функция "средствата да отиват за малки и средни фирми, а значителна част от кредитите се предоставят на крупни бизнесмени, на малка група от хора, свързана с властта". За това си твърдение от левицата имали сигурни доказателства, които щели да изнесат на по-късен етап. "Нямаме гаранция, че кредитите ще бъдат предоставени на малките и средните фирми", заяви Гечев. Изобщо липсвал механизъм, по който милионите ще бъдат раздадени.

С уговорката, че донякъде приветства мярката, БСП коментира покриването на 60% от заплатите на временно освободените работници заради кризата. Сметките на социалистите обаче показвали, че при това съотношение 60:40 няма да бъдат много фирмите, които ще се възползват от тази мярка и тя няма да има ефект. Според тях и много от фирмите ще използват възможността да съкратят хората и да ги прехвърлят на НОИ, защото и тези 40% ще са им непосилни.

"Изумени сме от изявлението на министър Горанов, който нарече 800 000 българи маргинали. Става въпрос за хиляди българи от интелигенция, които се самоосигуряват, както и за хиляди, работещите в селското стопанство", заяви още Гечев по адрес на финансовия министър. 

Според социалистите правителството изобщо не казало колко точно българи ще се възползват от предложените мерки. "От тези 1 500 лв., които дава като кредит на българските семейства, какво поема държавата? Нищо! След 3-4 месеца те ще трябва да ги връщат", смята Гечев. И заключи, че мерки са половинчати и неефективни.

ИМИТАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИ

Като такива определиха правителствените мерки и от Демократична България в своя позиция. "В действителност, предложените мерки нито са за 4.5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес", обявиха от дясното обединение. Ето какво се казва още в позицията им:

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и имитация на загриженост. 

  • То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити. 
  • 60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка. 
  • Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия. 

2. Бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР. Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта. 

3. Програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск е крайно неефективна и несправедлива мярка. Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване. 

4. Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2. 

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото. 

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи. 

Към статията във в. СЕГА
Moby-Dick

***

Талибан

"Пич", става дума за населението на тая държава. Ако ти не си част от населението, разбирам фиксацията ти върху Гечев. Сигурно по никакъв начин не си засегнат от кризата. Завиждам ти. Ама айде да не помагаш на истинските негодници, ако обичаш! Щото от Гечев не зависи дали утре хората ше има кво да ядат, но от Мутрьо зависи. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...а Герб вече са на 70% нали така...

 

...няма ли да излече някое проучване сега да ни покажат нагласите да видим с очите си как Герб води на БСП с  огромна разлика...😉

Moby-Dick

Ср., 25/03/2020 - 15:02

Талибан

 

"Пич"...

"Пич", тоя кретен, Гумен Речев, барабар с ортаците си от Виденовото правителство, фалираха банките, направиха долара по 3000 лева и досъсипаха напълно България, след съсипията на съветското робство и Лукановите зими. Кътайте си го със здраве там, на борда на "Позитаник". С такива наглеци като него, Корнела Импексова, Кире Контрабандиста и пр., власт няма да видите, а баце ще се пенсионира като премиер. Щото когато тоя беше министър, пенсиите бяха между 5 и 10 долара. При баце минималната пенсия е 150 долара, максималната - 700. Схващаш ли разликата, "пич"? Аре бегай у лево!!!

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не може основата на една държава да са пенсионерите и пенсиите...основвата, гръбнака на една държава трябва да са средната класа и младите..те са двигателя...мотора на една държава....иначе живееш в заблуда и не след дълго балона се пука и се озоваваш сред реалността...

Каубой
снимка на Каубой

Я, това РУгеч ли е? Познавам един от тази фамилия лично. Д-р в Бан, агент на ДС..., наш човек. Блъскаше с юрук по масата след 2000 година, кат един Хрушчов. Камунисти, сър.

sega_reader

Моби Дик, мисля, че преувеличаваш възможностите на кое да е българско правителство.

Да, фалираха банките, но това стана под натиск и организация отвън, а не отвътре.

Мисля, че тук доста сме коментирали темата през годините и сме изяснили кой е виновен.

momon

Определянето на самоосигуряващите се като маргинали, показва нивото на сегашното управление. А това се близо 1 милион от около малко над 6 млн жители. А помощи под формата на кредити за бедни граждани е меко казано подигравка.

geni1

👍

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------

от един маргинал

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...абсолютно вярно...още вчера написах подробно кой ще намаже филия от сегашната ситуация и великото 60/40....само този който не му се работи...ще се запише на борсата и ще точи пари докато мине вируса...

 

...ще го напиша пак белким разберат какво са направили...

 

...ако не искам да ги уволня, ако искам да ги запазя, защото са квалифицирани работници, държавата ще ми плати 60% не от заплатата а от прага на който се осигурява работника. Така правителството наказва тези, които  не се осигуряват на реалната сума, и така наказва почти всички, защото почти всички осигуряват на една сума а плащат на работниците по-висока сума защото осигуровките са много високи от 170 лева на горе на месец на работник. Ако работника е осигурен на минимална заплата 610 лева, значи правителството ще даде на работник 60 процента от 610 лева, което е около 350 лева. Ако реалната заплата на работника е 900 лева, собственика ще плаща разликата 550 лева на работник да го запази плюс осигуровките към 190 лева на човек грубо към 750 лева. Ако имам сто работника за да ги запазя в извънредно положение трябва да им плащам 750 по сто лева 75 хиляди лева на месец. Ако реша да си продам мерцедеса или ферарито както посъветва Бойко изниква въпроса, кой ще ми купи ферарито...ако някой ми купи ферарито добре...ще закърпя месеца...но ако никой не поиска да го купи точно сега...тогава работниците изгарят...както и бизнеса...

 

...ако ги пусна в неплатен отпуск трябва да отдидат да се редят на опашка за безлихвен заем, само че  условието е пак да им плащам осигуровките...сто работника по 190 лева примерно 19 000 лева на месец, трябва да извадя от някъде...ами ако нямам ферари...или пък е старо ферарито...пак закъсвам...

ssto

 

Кризисната икономическа програма на ГЕРБ е неадекватна.

 

Доколкото има някакви мерки, те са за подкрепа на едрия бизнес и за разсрочване на задължения на средния  и малкия бизнес.

 

Още през 2009 год. ликвидираха по-голямата част от малките фирми, а сега ще се справят и с оцелелите.

 

Подозирам, че в бюджета няма пари и не може да си позволи и минимални разходи за овладяване на кризата.

sega_reader

"Сит на гладен не вярва".

geni1

Аз имам сериозни възражения към 3000-4000 човека управлявали от 1989г насам.

ssto

 

Мълчанието е по-красноречиво от многословието.

 

Ясно е, че тази принудителна социална изолация за много хора е лична трагедия. Дребният бизнес има някакви скромни резерви и дребните предприемачи могат да устискат месец, но не могат да поемат разходите на неработещите си служители. Личните потребности и проблеми не могат да се отлагат дълго.

Разпадат се иначе устойчивите обществени взаимодействия за задоволяване на потребности. Това е некроза на обществената тъкан. Това е бедствие по-стршно и от вирусите.

 

Изпълнителната власт се прави, че не го вижда и не го чува, а непрекъснато за него говорим и пишем.

 

Допускам, че ГЕРБ и изпълнителната власт нямат ресурси: кадрови, интелектуални, организационни, финансови, та дори и морални, за да се справят с икономическата криза и затова се правят, че я няма. Затова мълчат. Немощни са.

 

Управляват ни сякаш сме ограничено недееспособни, третират ни като социални олигофрени, а те се изживяват като наши попечители.

Direktiva

 Боко, да вземе пример от кака си Меркел и да друсне 500 милиарда евро в помощ на държавата, като в Германия.

Да видим тогава проф. д-р Гумен Речев, дали пак ще е недоволен?

ssto

 

Той и 5 млрд. евро да успее да намери и с тях да подпомогне най-засегнатите групи от обществото, пак ще е добре, но не може.

 

Хайде, нека да са наполовина, но и 2.5 млрд. евро не може да осигури.

 

Stern

Той може да ги осигури, заеми дават.

Лошото е, че ще ги разпредели към верните си олигарси и фирми.

ssto

Не зная колко домакинства има в България сега, но предполагам, че са около 2.5 млн.

 

Най-действената помощ за икономиката сега би била безвъзмездна помощ по 1000 лв. на домакинство на месец. Това са 2.5 млрд. лева. За два месеца - 5 млрд.

 

Всички други мерки ще излязат в пъти по-скъпи и неефикасни.

 

За два месеца разпостранението на вируса може да се овладее и да се възобнови обществения живот.

 

Талибан

"Пич", тоя кретен, Гумен Речев, барабар с ортаците си от Виденовото правителство, фалираха банките, направиха долара по 3000 лева и досъсипаха напълно България, след съсипията на съветското робство и Лукановите зими. Кътайте си го със здраве там, на борда на "Позитаник". С такива наглеци като него, Корнела Импексова, Кире Контрабандиста и пр., власт няма да видите, а баце ще се пенсионира като премиер. Щото когато тоя беше министър, пенсиите бяха между 5 и 10 долара. При баце минималната пенсия е 150 долара, максималната - 700. Схващаш ли разликата, "пич"? Аре бегай у лево!!!

Не се е родил тоя, който ще ми каже къде да бегам. Самият факт, че ми казваш да кътам некакъв бесепар некъде си, говори за това на кво ниво са ти разсъжденията. Виждаш черно-бяло, "пич". 

ssto

Ситуацията много напомня на древна библейска легенда. Само дето тогава са се справили, а сега се издънихме. Да ви я припомня:

 

Битие 41:16-36

 

16 А Иосиф в отговор каза на Фараона: Не аз, Бог ще даде на Фараона отговор с мир.

17 Тогава Фараон каза на Иосифа: В съня си, ето, стоях край брега на Нил.

18 И, ето, седем крави тлъсти и хубави излязоха из реката и пасяха в тръстиката.

19 И, ето, след тях излязоха други седем крави, слаби, много грозни и мършави, каквито по грозота никога не съм видял в цялата Египетска земя.

20 И мършавите, грозни крави изядоха първите седем тлъсти крави;

21 но пак, като ги изядоха не се познаваше, че са ги изяли; но изгледът им беше тъй грозен, както и в началото. Тогава се пробудих.

22 После видях в съня си; и, ето, седем класа пълни и добри израстнаха из едно стъбло.

23 И, ето, след тях израснаха други седем класа, сухи, тънки и прегорели от източния вятър;

24 тънките класове погълнаха седемте добри класове. И казах съновидението на влъхвите; но нямаше кой да ми го изтълкува.

25 Тогава Иосиф каза на Фараона: Фараоновият сън е един; Бог е явил на Фараона това, което скоро ще направи.

26 Седемте добри крави са седем години; и седемте добри класове са седем години, сънят е един.

27 А седемте мършави и грозни крави, които излязоха след тях, са седем години, както и седемте празни класове, прегорели от източния вятър; те ще бъдат седем години на глад.

28 Това е, което казах на Фараона; Бог е явил на Фараона това, което скоро ще направи.

29 Ето идат седем години на голямо плодородие по цялата Египетска земя.

30 А след тях ще дойдат седем години на глад; всичкото плодородие ще се забрави в Египетската земя, защото гладът ще опустоши земята.

31 Няма да се познае плодородието на земята, поради оня глад, който ще последва; защото ще бъде твърде тежък.

32 А това, дето съновидението се повтори на Фараона два пъти, означава, че това е решено от Бога и, че Бог скоро ще го извърши.

33 Прочее, нека потърси Фараон умен и мъдър човек и нека го постави над Египетската земя.

34 Нека стори Фараон това и нека постави надзииратели над земята; и в седемте плодородни години нека събере петата част от произведенията на Египетската земя.

35 Нека съберат всичката храна на тия добри години, които идат; и събраното жито нека бъде под Фараоновата власт, за храна в градовете, и нека го пазят.

36 И храната ще се запази за седемте гладни години, които ще настанат в Египетската земя, за да не се опустоши земята от глада.

cartman

A вашето ДБ не е ли също PR мярка, че в подобна ситуация излизате само с предложения по наболели теми?