Quantcast
Кои маски вършат работа срещу коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Кои маски вършат работа срещу коронавируса

В условията на заплаха от коронавирус COVID-19 и поради многобройни запитвания Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) публикува разяснения за личните предпазни средства и за изискванията на европейското законодателство към маските. Информацията е много важна за фирми и организации, които трябва да осигурят защита на своя персонал. 

 

Има еврорегламент от 2016 г., който определя какви трябва да са маските за защита на дихателните пътища. Това са изделия с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Те трябва да отговарят на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за „филтриращи полумаски за защита от частици“, посочват от ДАМТН. Полумаски са, защото покриват лицето частично - от носа до под брадичката. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава. 

 

Пазарът показва, че производителите на тези ЛПС имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавирус COVID-19, обясняват от агенцията. В това число попадат полумаски от типа FFP, които са със или без клапа. 

                                   

Световната здравна организация е изследвала размера на коронавируса и експертите са преценили, че в случая е полезно да се ползват предпазни средства от следните класове: 

Резултат с изображение за „EN 149:2001 FFP1“

  • маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
  • маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
  • маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

 

100 % филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво „подсмукване“ на въздух, уточнява ДАМТН.

 

 

Маските, които съответстват на изискванията на ЕС, трябва да бъдат обозначени по следния примерен начин:  Филтрираща полумаска за защита от частици EN 149:2001 FFP1“ - EN 149 е евростандартът, 2001 е годината на публикуване, FFP1 е класът на изделието.

 

Тези  лични предпазни средства (ЛПС)  са минали всички специални процедури на изпитване (нарича се „оценяване на съответствието“). Това се обозначава със СЕ. Маските  трябва да са придружени с инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя (ЕОДС трябва да придружава продукта или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид).

В инструкцията производителят е длъжен да обясни как се поставя и носи полумаската и как се съхранява и почиства - ако е за многократна употреба. Задължително е да се вижда срокът на годност.

ДАМТН предоставя линк за достъп до страница на ЕК, където има информация за лабораториите, имащи право да издават оценки на съответствието: 

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=search.notifiedbody

Препоръката на ЕК за процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19 е публикувана на сайта на ДАМТН. 

 

Към статията във в. СЕГА
PlaNed
снимка на PlaNed

100 % филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво „подсмукване“ на външен въздух, уточнява ДАМТН.

След като маски от клас FFP1 вършат работа, уточнението, че може да ползваме и тези от по-високи класове е МНОГО ВАЖНО!

Господи, колко са умни тези от ДАМТН!

бавно загряващ

Поне при мене четирите снимки на полумаски не се показват на екрана. Могат да се видят обаче в самото съобщение на агенцията – то е на адреса https://www.damtn.government.bg/vazhno-saobsthenie-informacziya-za-polumaskite-koito-popadat-v-obhvata-na-definicziyata-za-lichni-predpazni-sredstva-i-podlezhat-na-nadzor-ot-damtn/

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Нито 1 не върши работа ако не е тип скафандър.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://safetywork.bg/%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8/S-cap-Air?sort=pd.name&order=DESC

Ференги

"Самоспасител" е буквален превод на руския термин, а иначе там, където са измислили тези апарати им викат EEBD.

Това чудо работи 15 минути достатъчни да се спасиш от опасна зона, или в случая да слезеш и да си хвърлиш боклука.

А за нормални дейности си има друга екипировка:

https://www.onlinemashini.bg/vda-dihatelen-aparat-sas-sgasten-vazduh-drger-rss-3000-s-manometar--300-bar-/34608

И разбира се ти трябва компресор да си зареждаш бутилките.

Mrx

 

Къдесса тези маски. Колкото изтребителите F-16  са налични, толкова и маските FFF1-3. Ще са налични, кога свърши данданията COVID-19. 

emo1971

https://www.bia-bg.com/news/view/26712/

Julia DS

Всички маски вършат работа за предпазване от зараза ако човек е навън и спазва правилата за необходимата дистанция (2м) от околните. В това число влизат и обикновените медицински маски, които хирургичните екипи ползват. Основната функция на маската е да предпзи собственика си от пипане на устата и носа, което е един от най-разпространените начини за предаване на заразата. А дистанцията + маска е гаранция, че няма да вдишаш капки от кихането на някой вирусоносител. 

Споко

Баси смешката. Баси журналистите и диагностицирания пикаджия. Ми няма маски бре. Аз си направих, ако и да не са добри - с три пласта бархет! Лично си ги уших. Ни имам от тези с въглена, ни нищо. И?