Quantcast
218 са вече случаите на коронавирус у нас | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

86 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
218 са вече случаите на коронавирус у нас

През днешния ден има 16 нови случая на положителни тестове за COVID-19 в България, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с разпространяването на коронавирус у нас. Така общият брой на заболелите в страната достигна 218.

"В Стара Загора – двама души, в София – седем лица, в Плевен има още един случай, в Пазарджик има четири нови случая, като там заразените вече са седем, в Добрич има още един случай и общо стават шест там, във Варна има още един случай, като там стават 11. От тях в критично състояние няма, в "Пирогов" не е установено дали е заразен пациент в по-тежко състояние", уточни началникът на оперативния щаб, като подчерта, че изследваният продължават и бройката може да не е окончателна за днес.

Ген. Мутафчийски разкри, че във ВМА има цяло семейство с коронавирус – майката, бащата и две деца на 4 и 7 години, както и сестрата на майката. С изключение на майката, другите нямат болестни оплаквания. Майката е с двустранна бронхопневмония, поясни началникът на оперативния щаб.

Относно бързите тестове, Мутафчийски беше категоричен: "Не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно."

В София има повече от 15 000 болнични легла, допълни той. Във ВМА има 21 болни с коронавирус, още толкова, за които има съмнения, и 49 се наблюдават вкъщи - с телеконферентна връзка. Всеки ден във ВМА, в "Александровска" и Инфекциозна болница обаче се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това се е налагало за по 40 души, обясни той и добави:

"С увеличаване на случаите ние сме готови вече за следващата фаза, където всички болници, които има в България, трябва да представят, според заповедта на министъра, своята готовност за работа с коронавирус. В това няма нищо неестествено. Мисля, че трябва да бъдем готови, преди да дойде моментът."

В 8:00 ч. сутринта беше съобщено, че през миналата нощ има още един установен случай, с което общият брой на заразените достигна 202. Този случай е от София, не е клиничен, вчера също новите случаи бяха в София – 7; в Пазарджик – 2; в Дупница – 1 и в Добрич – 1. За вчерашния ден новите случаи бяха 11.

"Това, че сега имаме по-малко потвърдени случаи от пика в последните дни, не показва тенденция. Общият тренд се покачва, рано е да се правят изводи, коментира ген. Мутафчийски. От няколко дни упорито се опитваме да докажем, че седем души са изчистени от вируса, те са в перфектно здраве, но не можем да докажем чисти проби, а леглата ни трябват", каза сутринта ген. Мутафчийски.

В България към момента са купени само 500 теста със средства на държавата, 6000 теста са купени със средства от дарители, обясни Мутафчийски по повод вчерашната новина, че поръчваме 1 млн. теста. От думите му се разбра, че поръчка ще има, когато се разработят надеждни бързи тестове. "Около 300 души в момента можем да тестваме, като се надяваме да удвоим и утроим капацитета", коментира той. По повод настоятелните искания да се увеличи бързото тестуване, той подчерта, че не е против него, а против опасността хора с фалшиви отрицателни резултати да не спазват предпазните мерки и да разпространяват зараза.

При всички болни се наблюдава сухота в устата, коментира ген. Мутафчийски по повод постъпващата информация по света, че сред симптомите на коронавируса е и загубата на вкус и обоняние. По този въпрос все още няма категорични заключения. Като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, обясни Мутафчийски.

Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев очерта три групи, които трябва да се изследват с предимство. "Всички болни с двойна бронхопневмония трябва да се изследват. Второ - целият медицински персонал, който има клиника на заболяването. Третият случай - когато се прояви в някакъв колектив, трябва да се хванат първите случаи", обясни той.

Продължава подготовката на повече болници да посрещат болни, ще се увеличи и броят на лабораториите, които правят тестове - има заявки от 2 частни болници и от БАН, каза ген. Мутафчийски. Проведени са консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение, обясни той.

Вчера е постъпило дарение от 200 000 лв. от ОББ, "Райфайзенбанк" дарява по 50 000 лв. на трите болници, които са на първа линия на пандемията. Продължават да постъпват и дарения към МЗ.

Преди ден от щаба обявиха, че капацитетът на ВМА и на "Пирогов" се изчерпва, поради което ще направят предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността й, в тридневен срок да представи обособени отделения (оборудвани и с реанимационни легла), които да работят с COVID-19.

Към статията във в. СЕГА

Страници

loom

Чудесна новина. Още една седмица така и ще можем да си отдъхнем.

Su38

Абе, какво става? Само един случай от снощи?

Много ми е смешно твърдението на вожда на извънредното положение, че въпреки намаляването на дневния брой новозаразени, общият тренд било покачването на общия брой.

Има си хас общият брой заразени да намалява, може би някой смята че може да стане и отрицателен? Някой ще каже, нали има умрели и оздравели? Някой да вижда тези бройки да са извадени? Би следвало днес да кажем, че имаме 196 заразени (202 минус 3 починали и 3 оздравели).

Изобщо, пълна каша колко са действително актуално диагностицираните с КоВиД, включва ли в това число умрелите и оздравелите, колко трябва да следим и прочие...

Тартамут

Гледат да са в унисон с хамериканските данни. Миналата седмица не им се отдаваше и това будеше въпроси във Вас, но вече са в пълен унисон. 

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

Мда, кривата все още отива на горе, все пак оста по х са дни :)

Iberia
снимка на Iberia

При 100-200 проби на ден, какво очакваш? Ако не правят проби, въобще няма да отчетат заразени. Но ако правят по 5000/ден, ще цъфнат скритите случаи.

erkek

Аз това го разбирам така-снощи се оплакват десетина примерно,правят се десет теста само, и един е положителен...На този положителния днес трябва да издирят контактните лица и да ги карантинират.Дали ги тестват и тях-не знам...Ако има  50-100 положителни проби на ден,да открият само контактните лица ще е непосилна задача.

Nickname186

И защо непрекъснато ни навирате в очите тоя клоун с палячовски дрешки, все едно няма да гласуваме за него.

"С десетте теста вчера бяха регистрирани само 9 позитивни. Скоростта на разпространение намалява".

Много ви е паднало мнението за публиката.

Direktiva

 Аз това го разбирам така-снощи се оплакват десетина примерно,правят се десет теста само, и един е положителен

В това лошо време, никой не смее да се оплаква! 

н16
снимка на н16

А какво стана със свинския грип, птичия грип, СПИН-а, туберкулозата, с Грета Тунберг, с мигрантите ?)

segal

Мигрантите са добре. Изчакват да се освободят жилищни площи и започват решаването на демографския колапс. 

KTP

Да не разчитаме на тестовете, че направените са доста малко... след още 5 - 6 дни ще е ясно "къде сме ние" в цялата ситуация. 

Лично аз си мисля че ще е абсолютно чудо ако няма нарастване на броя на пациентите, на фона на толкова завърнали се гастарбайтъри и монтански сватбари, просто трябва време за да се развие клинична картина у тези на които вече са го предали. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Дори грипа се уплаши, когато научи, че ще си купим 1 мил. теста.

Както винаги се случва на територията Му, оказа се, че ще купим, "ама друг път!"

https://youtu.be/6QbvVCpt53c

Запомнете тези числа! Държавата е купила САМО 500 теста, останалите 6000 са дарение! Разбрахте ли защо толкова упорито твърдят, че няма смисъл от много тестове, защото са ненадеждни?

Su38

Ами може да падат новорегистрираните, предполагам. Въпрос на стимул. А стимулът май изчезна и сега трябва да станем отличници в борбата с короната...

KTP

Ся, независимо от парите, който си е болен, независимо дали е регистриран или не, ще си го преболедува или ще си умре... въпросът е колко други ще зарази, които от своя страна също ще преболедуват или ще умрат. Парите в този случай не помагат много, карантината обаче помага. Дали на нас ще ни е помогнала е нещо което ще разберем след около седмица от това колко хора ще влязат в болница и колко ще умрат. Иначе това "колко са диагностицираните" е бошлав работа... 

Miranda
снимка на Miranda

Има взети проби, за които се очаква резултат. Иначе, дано бройките намаляват и скоро да си отдъхнем.

Nickname186

От началото на извънредното положение от автомобилни произшествия пострадаха тежко много повече наши съграждани, отколкото от грипа. Властта постъпва абсолютно безотговорно към живота на съгражданите ни, разрешавайки движението на автомобили!

Движението на автомобили трябва да се забрани незабавно!

Годжи, моля дай шанс да бъде спасен живота на автомобилистите!

.

Сексът може да бъде много опасен!

Разрешавайки секса властта постъпва безотговорно към здравето на хората.

ГЕРБ, забрани незабавно секса!

KTP

Говоренето на глупости обаче все още не е забранено... радвай се!

Талибан

Виждал ли си претъпкани от автомобилни катастрофи морги?

 

https://www.france24.com/en/20200323-madrid-ice-rink-turned-into-morgue-due-to-coronavirus

 

 

KTP

Или примерно "заразни автомобилни катастрофи"? 

скът

17, или "имунизирани срещу автомобилни катастрофи"?

Justinian2
снимка на Justinian2

Какво точно показва този репортаж ? Една снимка на врата на морга , две коли и няколко полицаи. Служител с пълна екипировка (предизвиква страх) кой знае защо минаващ покрай полицаите , които са с една маска. Това впрочем никак не е издържано от епидемична гледна точка. Изчитат се няколко плашещи числа (умрели за 24 ч.) в Мадрид. Публиката трябва да ги приеме безрезервно. Нямаме някакъв независим контрол да потвърди. 400 ли са умрелите ? Или 380 примерно ? Кой знае ? Всички ли са умрели от ковид 19 , или има 10 умрели от пневмонии възрастни , които не са тестувани , но е прието че са умрели от ковид ? Прави ли се тест на всички умрели в момента , да не е било ковид ??? Ей на този въпрос чакам отговор , не в БГ разбира се , там е ясно . Въпросът ми е по-"международно" поставен , така да се каже... И внимавайте! Говоря от свое име и имам преки наблюдения. Не се изказвам от висотата на домашната си карантина.😉

Hasta la vista

Сексът е безопасен, щото по препоръка на генерала, трябва да се върши само по един. При двама участници рискът се увеличава със 100%, така че следвай препоръката му...

Сократ-май

Извинявам се за корекцията.

Става дума за по-лошо. Мадридската ледена пързалка превърната в морга.

Но нашите наемни и волнонаемни тролове продължават да дуднат: Лъжат ни! Вирусът не е страшен.

Nickname186

Ти, драги, току-що нарече Президента на САЩ "наш наемен волнонаемен трол".

Кажи какво знаеш още по въпроса дали наистина е наш.

Сократ-май

Ами нищо чудно да е такъв. Като теб, впрочем.

Да се плаша ли?

Жозефа
снимка на Жозефа

Абе, какво става? Само един случай от снощи?

 

Но се очакват резултатите от 29 проби.

 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Абе, какво става? Само един случай от снощи?

Амииии - свършили са се тестовете.

bay Dragan

От Банско % новорегистрирани спрямо общия брой намаля. От 30% пада под 10%. Това показва добра тенденция, един заразен зарязява все по-малко. Мерките, съзнанието, страховете ... дават резултат.

Дано да съм прав - 5 Април е пикък.

Притесненията ми са от очакваните завръщащи се българи. Тестовете нямат значение тук, т.к. всеки почуствал се болен с изразени симптоми , ако се обади се регистрира.

КУРАЖ! Силна храна ,чесън, лук, вино,ракия.

PlaNed
снимка на PlaNed

Бай Драгане, ако престанат да правят тестове, това означава ли, че няма повече заболели и всичко е минало?

По този повод, една истинска случка;

https://m.struma.com/obshtestvo/tema-s-produljenie-izpovedta-na-matyu-bashtata-na-purviya-postaven_162128/

bay Dragan

ДА Ако не се обадиш , че имаш симптоми. Или не си рисков.

Justinian2
снимка на Justinian2

От къде да се завръщат българи ?? 😵 Почти всички полети са прекратени. Всички граници са затворени! Айде от тука да търсите обяснения за територията на место , от наличния материал.

Страници