facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ангелкова ще спасява летния сезон с ваучери за 2 години напред

Заради пандемията на COVID-19 Министерство на туризма предлагат пакет от мерки срещу евентуални фалити в бранша и обмисля въвеждането на кризисна рекламна стратегия за летния сезон. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Замисълът е всеки, който е платил за екскурзия, да отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. Защото в противен случай туроператорите масово трябва да обявяват фалит, а потребителите да си търсят парите от застрахователите. А последните, от своя страна, могат да търсят аргументи в извънредното положение и така в крайна сметка потребителите да се окажат в ситуация без върнати пари и без осъществено пътуване. Предложението е да бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания.

За да не се стига до фалити, министерството взима следните мерки: предлага да бъдат издавани ваучери за провалени пътувания при същите условия и качество като при отменените ваканции. Такъв ваучер ще важи до две години след издаването му.

"Да се издават ваучери до 24 месеца да се реализира въпросната почивка. При същите условия, абсолютно същата категория хотел, съответно условия, които са платени от потребителя", заяви Ангелкова.

В момента детайлите по тази идея се уточняват съвместно с Комисията за защита на потребителите и следващата седмица ще бъдат факт. Тази мярка се приема добре и от бранша, и от туристите, твърди БНТ.

"Отлагането на потреблението с тези ваучери е едно добро решение, което справедливо урежда отношенията и между туроператора и клиента, защитавайки неговите потребителски права", казва проф. Стоян Маринов от варненската туристическа камара.

А Джани Шарков, председател на Асоциацията на туристическите агенции във Варна, добавя: "Повечето проявяват разбиране (туроператорите). На 95% приемат. Някои с неохота, малък процент, но общо взето в това положение разбират за какво става дума."

В предишни години още за Великденските празници част от хотелите по нашето Черноморие отваряха по-рано заради румънските туристи. Тази година обаче всичко е отменено. Според Стоян Маринов "обнадеждаващо е, че румънските туоператори прехвърлят почивките и ваканциите за летния период. Отлагат ги за юли, за август, за септември, което означава, че не си търсят обратно парите от хотелиерите, защото ако и до там се стигне, ще се получи една лавина".

Що се отнася до кризисната рекламна стратегия на министерството на туризма - тя е прицелена към това за летните месеци усилията на бранша да бъдат насочени към вътрешния туризъм. Щял да се  промени и рекламният подход, за да бъдат привлечени все пак колкото може повече чуждестранни туристи.

Към статията във в. СЕГА
kirkorin

Нека да могат и да се наследяват, щото....Божа работа👼

Каубой
снимка на Каубой

От умрял писмо да чакаш. Кой зел парите, ОК! Кой ги дал, смех, смех и пак смех. Съдя се с Неква фирма за около 2000 лв. ни съюз на патравите помага, ни съд. даваха ги келешите и по "Некви на иФира". Файда, йок. За правоовата държава и т.н. дивотии, толкоз. Бият бит, употребеният, Употребен! Оплачете се, кеф омбутуоман, президеси, или бат бойко хероу.

MatSM

Интересно е как действа Бог / природата. По неведоми пътища истината излиза наяве и фалшивите неща рухват. Футбола с далаверите и схемите запада от години и сега май ще се случи това което си заслужава - ще изчезне. Мутрите, които узурпираха туризма и ликвидираха природата, същите взели властта в държавата от десетилетия, сега ще се удавят в собствените си свинщини, управлявани от своята министерка-патица с гениалните й "мерки". Човек не може да надхитри природата, независимо дали вярва в нея или в Бог, или не.

Stern

Пореден пример как се използва положението - отлагане, ваучери, суспендиране на договори и застраховки. Всички мерки на гърба на обикновения човек.

Дали същите тези застрахователи, които щели да фалират, ще приемат да им платя с ваучер за след 2 години гражданската? Щото и аз съм във форсмажор.

Изобщо що за тълкуване на извънредно положение, при което всички ограничения и загуби са за потребителите, а банки, застрахователи, енергия, бюджет трябва да си получават всичко в срок?

Evasion

Не съм съгласен, че туризмът днес носи само загуби... Ако бе наистна така, едва ли хотелите по морето щяха да никнат като гъби... Цените за ранните записвания този януари бяха наистина безумни, та никак не ми е мъчно...

Conviction
снимка на Conviction

Иде реч з адържавните постъпления  отчетени  9 милиона нощувки по неясни дани  в хазната колкото за едно село данък, не ли?

държавата налива $ в реклама на  хотелчетата на пена, цуци, ряпата  гоце...патката се вози с коли "дарени" от хотелиери  мвр дарен бен зин..частни болници с дарени пари от държавата  ,също и частни училища...

cisco1

Тая не разбра ли че туризъм повече няма да има? Следващите 5-10 години пътувания няма да има, било заради вируса, било заради икономическата криза която следва,  глобално! Който преживее няма да има пари за туризъм, ще мисли само как да изкара месеца и да си набави хранителни продукти. Туроператорите да връщат парите докато още не са ги похарчили и да обявяват фалити, и без това няма да прескочат трапа, напълно безсмислено е да се мъчат повече.А застрахователите не ги мислете, при епидемия неустойки не се плащат, има го в договорите.Който купил екскурзия да си търси парите , поне процент от това което е дал.Това е риска на предварителните резервации, по евтино , но рисково.

Вова

След вирус кризата ще има период на безгрижно веселие, щуреене и неразумно харчене. Както преди сто години.... в следвоенните ( двайсетте)години в щатите. 

Туризмът е част съвременните нрави. 

cisco1

Така е било и след чумата, останали малко , наследства бол.... Да ама сега е друго, този вирус няма да изчезне от днес за утре , и ще унищожи не толкова населението, защото погледнато цинично умират предимно стари хора, а ще унищожи икономиката, и всички ще стартира с огромно задлъжняване, безработица, престъпност...днешната икономика е много по различна от следвоенната

Han

Накратко - Непротивозастрахователствувайте! 😉

На тъщата зетя

За да се оправи туризмът у нас има две необходими и достатъчни условия - първо, да отмине вирусът и второ, тая да подаде оставка. За съжаление двете работят само едновременно. Хората слагат плашило, за да гони врабците, ние обаче го сложихме за министър!??

ppipi7766

Понякога животът ни вразумява насила.

Предложените мерки за съжаление са единствените възможни.

Почти соломоновско решение, ще пострадат равномерно както туроператорите, така и лудите ловци на промоции и двете страни не са безгрешни.

Паткан

Каквото и да се случи масрафа ще го платят пак онези нещастници работещи за жълти стотинки в т нар туристически бизнес.

Добре че крашна , че и 600 лв заплати им се струваха много, та търсеха от Молдова, Украйна и др.

Ще бъдете научени как да цените хората по трудния начин.

sega_reader

Щях да чета статията, но като видях снимката и на бегом избягах.

Жозефа
снимка на Жозефа

Има ли някаква възможност да не ни бъде показвана тази госпожа?  И без това сме в извънредно положение. 

vrangel

В България имашли нещо за вземане го вземаш по най бързия начин инак гориш.

×