Quantcast
Уроците от пълната блокада на Италия заради коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Уроците от пълната блокада на Италия заради коронавируса

Млад мъж на 38 г., живеещ в Кодоньо, малко градче близо до Милано, бе първият човек, заразен от коронавируса в Италия.

Реакцията на местните власти бе бърза. Те веднага наредиха на приблизително 50 000 души, които живеят в Кодоньо и близките градове, да не напускат домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо, и районът бе отцепен от останалата част на Италия. Сега, три седмици по-късно, когато италианското правителство е затворило цялата страна, заразените са близо 54000, а починалите над 4800, Кодоньо е уникално изключение, записвайки само няколко нови инфекции всеки ден. Резкият спад на новите случаи в Кодоньо и околните градове в сърцето на огнището - от средно около 100 нови случая на ден в началото на март до средно 35 на ден - е първият индикатор, че

 

има смисъл от драстичните ограничителни мерки в Италия,

 

а и в останалите страни по света. В Кодоньо при население от 16000 души има само 34 починали, което е впечатляващо на фона на драматичната картина в страната.

"Опитът на Кодоньо ни казва, че ако въведете социално дистанциране по-рано, ще имате по-малко разпространение на случаите. А ако имате по-ниско разпространение, ще имате по-малко смъртни случаи“, казва Мелинда Милс, професор по социология в Оксфордския университет, която е съавтор на изследване за разпространението на Covid-19.

Всичко започва на 19 февруари, когато младият мъж се появява в болница в Кодоньо с треска и лоша кашлица. Лекарят Чиро Еспозито веднага го пита дали е бил в Китай. Пациентът обаче не е пътувал. Въпреки това още на следващия ден е установено, че мъжът все пак е хванал вируса. По-късно италианските здравни власти проследиха пътя на заразата му до Германия, където вирусът е бил пренесен от бизнесдама, която е била в Шанхай. Не е ясно как е прескочил до Италия и къде точно младежът от Кодоньо се е заразил.

Два дни по-късно изследване показа, че д-р Еспозито също се е заразил. Болницата му бързо се превърна в център на огнище, откъдето епидемията се разраса до най-лошата степен извън Китай. "Китай изглеждаше далеч. Но за съжаление този вирус не знае граници. Единственият начин да избегнем заразяване е всички да останем вкъщи", каза д-р Еспозито, който преди няколко дни е изписан от болницата и сега е в самоизолация в дома си в Кодоньо. След първото изследване на пациента в Кодоньо през февруари лекарите бързо разбраха, че болестта е започнала да се разпространява в околния регион Ломбардия, включително в столицата му Милано. Скоро на полуострова започнаха да възникват нови огнища.

Докато районът около Кодоньо бързо бе обявен за "червена зона" - с въоръжени сили, които патрулират на контролно-пропускателни пунктове -

 

останалата част на Италия въведе хлабави ограничения

 

Това положение се промени, след като се видя, че новите случаи се разрастват с тревожна скорост. Повечето заразени са в Ломбардия, където в болниците липсват легла в интензивните отделения, за да се лекуват всички тежко болни от Covid-19.

Докато жителите на Кодоньо рядко напускат домовете си, в близкия град Бергамо животът продължи както обикновено чак до 8 март, когато също бяха въведени строги мерки. През това време болестта се разпространи широко сред населението там - и в Бергамо сега има повече хора с Covid-19, отколкото където и да е другаде в Италия, включително и в района на Кодоньо. Броят на заразените се е увеличил със 76% през последните пет дни в Бергамо. За сравнение в Лоди - окръгът, който включва Кодоньо, където възникна първото огнище в Италия, увеличението е само 21%.

"Моделът на заразяване в тези две области показва колко голямо влияние могат да имат социалните ограничения за сдържането на вируса. Но това е първото, ясно емпирично доказателство, че социалното дистанциране играе силна роля", каза Мелинда Милс.

Ще отнеме известно време ограничителните мерки

 

да имат видим ефект в цяла Италия,

 

тъй като периодът на инкубация на вируса може да продължи две седмици. При Кодоньо обаче кривата на коронавируса вече започва да се изравнява. „Нашите граждани стриктно спазваха правилата. Призовахме всички да останат вкъщи и те да продължат да го правят “, каза Франческо Пасерини, кмет на Кодоньо. Нещо повече - докато по-голямата част от Италия е напълно блокирана, ограниченията в Кодоньо започнаха да се разхлабват. Макар че кметът е доста притеснен. „Сега, когато хората могат да ходят на работа, това означава, че основните преносители са свободни да се движат. Как можем да гарантираме, че някой няма да се зарази в Милано?", казва Пасерини.

Междувременно първият пациент в Кодоньо, който се бореше за живота си до миналата седмица, вече не е в интензивното отделение. Той остава хоспитализиран, но може да диша сам. Бременната му съпруга, която също бе заразена, вече е вкъщи.

А Италия навлезе в четвъртата си седмица на най-тежката национална криза след Втората световна война, без да вижда края й.
Повече от 60 милиона души живеят под все по-непоносимо изолиране, което се затяга с всеки изминал ден. Магазините, които все още работят, затварят по-рано, а полицейските патрули се множат, за да гонят излезлите на разходка семейни двойки и да гарантират, че никой не е навън без основателна причина. Въпреки това броят на новите случаи на заразени и починалите от коронавирус в страната нараства.

Най-високата концентрация на заразени е в северната част на страната, където мъртвите са задръстили моргите, тъй като погребалните услуги са строго забранени. Но живите носители на коронавируса също се трупат в полеви болници и в коридорите на претъпканите болници. Лекарите и медицинските сестри се заразяват поради липса на адекватна защита.

Мнозина се чудят как ще приключи това и

 

дали блокадата си струва икономическата цена

 

Има обнадеждаващи признаци, че броят на новите случаи в първоначалната червена зона в Северна Италия може би се стабилизира, но експертите казват, че е твърде рано да се говори за сигурна тенденция.

Над 2000 души лежат в отделенията за интензивно лечение в Италия - най-засегнатата страна в Европа според последните официални данни. Повечето са концентрирани в Ломбардия, където кризата избухна на 23 февруари, но мнозина се опасяват, че ще има нови горещи точки на юг, където инфраструктурата е още по-слаба и където все по-малко хора се придържат към мерките за изолация. Полицията санкционира близо 200 000 души в цялата страна и заяви, че ще втвърди мерките още повече от този уикенд, ако хората продължат да игнорират ограниченията.

Д-р Джорджо Палу, бивш председател на Европейското и италианско дружество по вирусология и професор по вирусология и микробиология в Университета в Падуа, твърдеше за CNN, че се надява да види първите признаци на промяна след малко повече от седмица блокиране на цялата страна, но не стана така. "Вчера очаквахме да има промяна след почти 10 дни от тази нова мярка ... но епидемията се разраства. Така че не мисля да правя нова прогноза", каза той. Но е твърдо убеден, че няма алтернатива на изолацията, стига всички да я спазват, и че

 

правата на гражданите не могат да доминират над безопасността.


"Затварянето трябваше да бъде по-широко и по-строго, а не само да се съсредоточи върху 11-те общини, разположени в първоначалната  червена зона, и сега трябва да стане по-строго. Трябваше да направим повече диагностични тестове в Ломбардия, където имаше голямо ядро. Трябва да ограничите времето си навън, изолацията е ключовото нещо. Италианското правителство първоначално действа бавно. Беше мудно. Твърде много политика има в Италия. Имаше предложение за изолиране на хора, идващи от епицентъра, идващи от Китай. Тогава това се смяташе за расистки подход, но те са хора, идващи от огнището. Това доведе до сегашната опустошителна ситуация", обяснява той.

Д-р Алесандро Грималди, директор по инфекциозни болести в болницата "Салваторе" в Акуила (Централна Италия), лекува Киара Бонини, 26-годишна лекарка от Бергамо. Две седмици след като Бонини се зарази с вируса от приятеля си лекар, работещ в болница в Бреша, тя вече даде отрицателен тест. Но ще остане под карантина, докато не даде и втори отрицателен тест. После може да се върне на работа.
„В Ломбардия, откъдето съм, здравната система се разпадна. Просто няма достатъчно оборудване. Те избират младите, медицинското правило е да спасят онзи, който има по-голяма вероятност да оцелее“, каза тя пред Си Ен Ен.

Грималди каза, че единственият начин за опазване на здравната система от пълен срив е увеличаването на ресурсите. „Може би правителството е трябвало да мисли за това преди, да се подготви по-добре. Но докато не се изправите пред аварийна ситуация, се стремите да икономисвате", обяснява той.

Грималди каза, че без допълнителни ресурси, лекарите ще водят борба за издръжливост: "Днес Италия е в ръцете на лекари и медицински сестри: има екипна работа на първите линии, където се води битка за живота на пациентите. Ние сме войници, които се бият за страната си. Ако успеем да сложим край на епидемията тук, в Италия, значи ще спрем епидемията в Европа и света."

Той е съгласен, че единственият начин да има полза от изолацията, е тя да се наложи строго. „Да се ​​бориш с такъв враг е трудно за всички. Китай ни показа, че трябва да предприемем драстични мерки. Италия беше първата, която спря полети до Китай, първата държава в Европа, която блокира населението си“, каза той.

Алесандро Вергало, специалист по анестезия и интензивни грижи, заяви, че се тревожи, че

 

Европейският съюз забави реакцията си за спасяване на икономиката.

 

"Разбира се, правителството на Италия реагира по-бързо и по-добре от много други европейски страни. Но не е моментът за спорове. Ние събираме всички необходими данни за пандемията от края на 2019 г., за да анализираме поведението на институциите както на национално, така и на международно ниво. За да разберем дали всичко е работило, когато е трябвало, или да разберем кой се е провалил“, казва той.

Вергало предупреди, че ще минат месеци преди нормализацията. "Вчера се опитвахме да прогнозираме кога ще се изправи кривата на епидемията. Тъй като това е неизвестен вирус, е трудно да кажем. Надяваме се, че до 26 март броят на новите заразени ще започне да намалява. Мисля, че редица европейски инситтуции се страхуват повече от щетите върху европейската икономика, отколкото от вируса. Сега всички плащаме, не само в Италия, но и в други европейски страни. Плаща се огромна човешка и икономическа цена", казва той.

Блокадата опъва до скъсване издържливостта на италианското общество. Хората са тревожни, а икономиката е разнебитена. Великден, който традиционно дава старт на туристическия сезон в цялата страна, почти е отменен, което коства препитанието на малкия и средния бизнес. Мнозина смятат, че няма да отворят отново. Тъй като хората не могат да обслужват както личните, така и фирмените си заеми, банките вероятно ще имат нужда от помощ и ефектът на доминото от тази историческа криза ще трае дълго, след като Италия спре да регистрира нови случаи на заразяване.

Към статията във в. СЕГА
loom

Според много другари това не е вярно.

Boris65

Другарите комунисти от Китайската Народна Република се справиха с вируса.  Сега заедно с другарите от Куба и с Червената Армия громят вируа с  корона в Италия и Европа както някога громиха кафявата чума .

Господата от Брюксел и Вашингтон уплашено се спртайват и евакурират панически.

НЕРВЕН

Разбира се , че не е вярно! Докато не ти се стовари...

Джиджи

👍👏

Andrij

Пълно безумие.При 16 000 население има 34 починали,това е 0,21%.И това при условие,че мерките са въведини още при първия диагностициран.Ако въведем мерките на Кондьо и чакаме същите "положителни" резултати означава,че в България при 6 млн. население ще починат 12 500 души??!!Засега били заразени само 21%,а в седния регион 76% и вече разхлабили мерките.Ами значи останалите ще се заразят по-късно,а в съседния регион няма да има много заразени.Иначе в самата статия е казана истината,но се губи сред многото възторзи.А именно-"Повече от 60 милиона души живеят под все по-непоносимо изолиране, което се затяга с всеки изминал ден. Магазините, които все още работят, затварят по-рано, а полицейските патрули се множат, за да гонят излезлите на разходка семейни двойки и да гарантират, че никой не е навън без основателна причина. Въпреки това броят на новите случаи на заразени и починалите от коронавирус в страната нараства."То ако бяха хвърлили всички сили да лекуват тежко болните,а не да гонят здравите и диагностицират заразените резултатите щеха да са в пъти по-добри.И стига с този "положителен" пример Китай.При смъртност от 4% на заразените,включително и много млади хора(което го няма в Европа и Италия) в един град превърнат в 10-милионен затвор няма нищо за пример.Все едно да даваш за пример построяването на Беломор-канал като успех независимо,че през 1933 г. на строежа са починали 10% от работещите.Няма нищо ,че са били затворници.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Правителството на Италия  направи много грешки от които могат да  се учат  нашите  управляващи. Но на Италия  се притичат  на помощ, но на нас кой ще помогне? 

 

 

https://www.liberoquotidiano.it/video/esteri/21479072/coronavirus_vladimir_putin_aiuti_russi_italia_aerei_inviati_telefonata_conte.html

Physio_BO
Пълно безумие! При свинският грип, преди около 10г в България умираха млади хора, работоспособни, но нямаше извънредно положение. Тогава медиите бяха заети с цените на недвижимите имоти, ЕС и други лицемерни политики! Как не ви е срам гниди долни, да побърквате света с финансови схеми!?!?
Su38

Не може да се каже еднозначно, че това е само резултат от мерките. Просто в малки общности, особено при малка плътност на населението, възможностите за бързо заразяване са по-малки. Просто няма масови събирания, много театри, мачове и пр. Епидемията се самозадушава.

Разбира се, социалните контакти са хранителната среда за епидемии. Ухан е с плътността над 1000 души на кв. км. Затова и епидемията беше с такава сила. Починалите са малко поради факта, че Азия е с предимно младо население.

При Итали е обратно. Възрастно население и заразяване на домове за възрастни хора. За съжаление това никой не може да предвиди и не е грешка на държавата. След като е заразен един дом, и да го затвориш, все тая.

Просто трябва да се преболедува по един или друг начин. Трябва да се създаде имунитет, както индивидуален, така и колективен. Разредените социални контакти могат да подпомогнат този процес, но няма как да го предотвратят, още повече, че няма адекватно лечение.Не можеш да затвориш абсолютно всичкото население за дълът период и да мислиш, че вирусът сам ще отиде. Ми няма да си отиде. Не се знае, дали животните не го пренасят. Така че трябва да свикваме, че не сме изключителни. Само имунитет ни спасява.

И спрете с манипулацията, че могат да загинат близки и любими хора.  Да, могат. Но мярка мярка, която да гарантира на ВСЕКИ, че спазвайки ги, той ще спаси СВОИТЕ близки. Глупост е това. Така ще спасим други хора, което е хубаво, но болката винаги е лична. Така че да приемем нещата такива, каквито са. Кой може да ви гарантира, че като не се излагате на слънце, няма да заболеетте от кожен рак?

Въобще, използването на статистически резултатие като детерминистични към отделен индивид е непочтено.

Джиджи

Въобще, използването на статистически резултатие като детерминистични към отделен индивид е непочтено.

И КОЕ по-точно е НЕПОЧТЕНО в тая СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ?! 😲😵😲

 

Не смеши мои тапочки, плиййз ... 😂

Su38

Ами защото не можеш да кажеш, че статистически резултати непременно ще въздействат по същия начин на ВСЕКИ индивид.

Това е като свинското със зеле... Използването на подобен похват говори за други цели, освен чисто статистическите, Джиджи...

Т. е. ако имаш родител над 70 години и възрастта над 70 е уязвима и с голяма смъртност, това не означава, че твоят родител ще бъде заразен и ще умре. Но постоянното повтаряне на опасността засилва тревожността у хората и това не е особено почтено. Надявам се да съм бил ясен, но знам, че и ти ме разбираш. :)

HBK

И аз мисля като Su38; Рискът от епидемията трябва да се приеме. Не защото е добре, ами защото алтернатива няма; освен по-лошата – рискът от крутите мерки да надскочи риска от вирусите.

 

Не е доказано, че мерките (включително крутите) са причината за постепенното отзвучаване на епидемията. Възможно е, но не е доказано. Звучи парадоксално, но ако спрем всякакво лечение (всъщност гарантирано такова няма) и спрем всякакви по-нататъчни тестирания (в някои страни вече го направиха. Не защото е хубаво, ами защото е невъзможно повече да се прави) то не е съвсем абсолютно сигурно, че епидемията няма да отзвучи от самосебе си. Сигурно е, обаче, че икономиката (включително здравеопазването) ще бъдат по-съхранени.

 

Съзнавам, не звучи хуманно, че рискът от епидемиите трябва да се приеме. Но нека привържениците на рестрикциите докажат (ако това изобщо е възможно), че те (рестрикциите) ограничават разпространението и осигуряват оздравяването.

 

P.S. Непочтенното в медицинската статистика е, че тя е проституката в медицинската наука, с нея всеки може да си прави каквото иска; както го иска; и за каквито си цели иска.

Su38

Благодаря, НВК. Понякога може и да сме на различни позиции, но истината винаги е една и тя няма цвят.

ловkия

Не е ясно как е прескочил до Италия и къде точно младежът от Кодоньо се е заразил.

Е как да не е ясно, заразил се е от ... нали, на бизнесдамата.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Поуката от Италия- като се паникьосат властите не бива да им се разрешава да напъхат всички стари хора в болница- където да ги заразят и уморят, а след това да отчитат успех като не остане кой да мре. У нас старческите домове са рядкост, но като затвориш училищата, а родителите рано или късно тръгнат на работа, сополанковците ще отидат при любимата си баба да я заразят.Което ще ни докара италиански вариант.В идеалният случай би трябвало да мобилизираме болниците, все едно сме във война.Проблемът е че болниците от двайсе години са търговци.Капиталисти.А капиталът е страхлив.Повече от алчността си.Тъй че по съветски образец- при липса на ресурси раздайте по сто комисарски и напред, приемайки загубите.Другото е поражение.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ако трябва да правя аналогии- коронавирусът за ЕС е като Чернобил за съветската система.Без възможността на последната за мобилизация, която така и не бе извършена.Както и че самите власти с псевдооткритост раздухват паниката, както съветите с опита да потулят-което е другото лице на паниката и некомпетентността.У нас си заровиха главите в пясъка и ги съдиха.С едно изключение-Добри Джуров.В армията раздали йод, прибрали ги от полето и мерили радиацията.Това било възможното да се направи без да се паникьосват.В крайна сметка преживяхме Чернобил(изключвам зоната около Припять, където и сега си е светещо), но не и системата.Поради системен дефицит Черен лебед я уби.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

а ЕС е в кома.

Su38

Интересно е да се знае, в същите дни колко са умрели по причини, предизвикани не коронавируса? С други думи, каква е общата смъртност за тези дни в тези области, в които водим отчет за КоВиД?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Тайна сия велика есть.Ако допусна че на сметката на вируса в състояние на вътреболнична инфекция се пише всичко, пак остава интересен въпроса отлагането на планови операци и неглижиране на останалите инфекции (някои с доста по-сериозен дял от Ко-вируса в общата смъртност) дали няма да се окаже основният "жътвар"?Башка стреса.Не коментирам дългосрочните икономически последици и влиянието им на общият здравен статус.

 

Сериозен анализ-след паниката.И няма да се учудя-забутан като притурка в специздание.Ако не го засекретят.

Su38

Имаше едно мнение на съветника на министъра здравето на Италия, че докторите пишат всеки умрял на гърба на короната...  Оттам и високата смъртност..

Бронщайн
снимка на Бронщайн

и оправяне на показателя "обща".Статистиката може да е забавна.