Quantcast
Президентът към управляващите: Покажете, че държавата наистина работи | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

126 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Президентът към управляващите: Покажете, че държавата наистина работи

На продължила малко повече от час среща на "Дондуков" 2 с управляващите и представители на националния щаб за борба с коронавируса, президентът Румен Радев поиска от институциите да не насаждат паника, да бъдат дисциплинирани и да не излизат извън рамките на правомощията си. "Да покажем, че има държава и тя работи", настоя Радев. Премиерът Бойко Борисов и министрите се опитаха да го уверят, че правят всичко възможно да предпазят медицинските специалисти, които работят със заболелите. Те признаха, че има сериозен недостиг от предпазни средства - маски, дрехи и пр, но се опитват да наваксат.

 

МОЖЕ ЛИ СИСТЕМАТА ДА РУХНЕ

 

Още в началото на разговора Румен Радев предупреди управляващите, че ако не вземат бързи и адекватни мерки, "паралелно със здравната криза, може да се развие икономическа и социална, не дай, Боже, и хуманитарна". Според Радев през последните три дни има рязка промяна в поведението на българите, които са се вслушали в призивите и са се самоизолирали. Затова и не се наблюдава рязък скок на заразените с коронавируса. "Кривата на разпространението му е ниска", допълни той. Но пък обяви, че не сме били подготвени за подобна криза и то в такъв мащаб. Радев настоява от управляващите да дават повече информация на гражданите какво вършат и за яснота в инструкциите.

"Скоро трябва да спрат да се показват лекари, които са без елементарни предпазни средства", обърна се Радев към здравния министър Кирил Ананиев.

"Маски и костюми за здравните работници има", отговори вицепремиерът Томислав Дончев. Радев му отвърна, че настоява първо здравните работници и българите да бъдат оборудвани с предпазни средства, а след това да бъдат изнасяни в чужбина.

Държавният глава поиска още да се прекрати спекулата с лекарства и с най-необходимите стоки за българите. "Отговорните институции явно не я виждат, затова гражданите да подават сигнали", призова той.

Вътрешният министър Младен Маринов отвърна, че МВР се опитва да се справи със спекулантите. "Над 47 000 маски сме раздали на служителите си", посочи той в отговор на въпрос как се предпазват служителите на министерството, особено онези, които имат пряк досег с граждани.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов пък обяви, че вече има създадена информационна платформа към правителството, на която да се дават заявки за защитни облекла и маски срещу коронавируса. Почти 100 000 маски с висока степен на защита са били дадени само на медицинските екипи. "Много фирми желаят да си купят лични предпазни средства, но в момента няма", призна Николов.

Ръководителят на националния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски коментира, че засега няма толкова рязко повишаване на заразените, което е добре, но трябва да продължат да се спазват взетите мерки за изолация и да не се събират повече от двама души на едно място.

"Не е необходимо всеки гражданин да има маска с висока защита. Те са предназначени за медици, които работят с болни", посочи Мутафчийски. По отношение на бързите тестове за диагностициране той коментира, че няма как всички лични лекари да ги имат, защото съвсем отскоро са на пазара, а и няма възможност да се закупят. "Предпазваме се да не правим импровизации в работата си, следваме алгоритми за лечение, които вече са отработени в света", посочи Мутафчийски. Леките форми на болестта, които са около 80%, се лекуват вкъщи като всеки грип. "Не се страхувайте, не е болест, която идва като бич Божий", обърна се той към медици, които отказват да се занимават със случаи. И според Мутафчийски по-драстичните мерки, които бяха предприети, дават резултати. 

 

БЮДЖЕТЪТ ВЕЧЕ Е НА ДЕФИЦИТ

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че много държави са отказали да ни доставят предпазни средства срещу коронавуриса, и затова българската индустрия е започнала да ги произвежда. "Оказа се, че шивашката ни индустрия е много добре развита", откри той. "Военното интдендантство ще прави предпазни дрехи по 200 на ден. Максимум сме натоварили мощностите си, нито един комплект няма да бъде изнесен навън", обеща Борисов. Той е възложил на вицепремиера Дончев да се види през кои европрограми ще могат да бъдат пренасочени пари към нуждаещите се сектори, за да се "запушват дупките" в бюджета.

Премиерът твърди, че от излишък бюджетът вече бил над 3 млрд. лв. в дефицит. "Трябва да мислим за всичко. Нищо не заплашва пенсионната система засега. Лесно е да се критикува, но трудно е да приложим трудните мерки, за да станем по-добри. На работа, до магазина, до аптеката и дотам. Това е лекарството срещу вируса", обобщи Борисов.

Накрая на срещата президентът Радев обяви, че властта трябва ясно и категорично да покаже, че има работеща държава, "а не само с ограничения, арести, глоби и пр.", явно визирайки исканите от главния прокурор Гешев по-радикални мерки.

Към статията във в. СЕГА

Страници

voivodata

 как така ,без Главнио каскет.....

Direktiva

 Искам моя любимец пРезидента, да им покаже как прави коремно по потник!

Калпазанче

Каскета требе да бъде далеч от тия политически срещи, след последното му изказване за "военно положение"! Много му се иска да е Батман, ама не е! Иска му се да арестува, да тормози.  В тази обстановка страшилките само паникьосват народа и са контрапродуктивни.

Желязко Желев

        Сега слушам НС.Изключитено ме дразни липсата на стратегия/и .Фокусират се върху

дребни проблеми и безкрайни преперни,

         Впечатли ме че Англия отделя 15%БВП за борба срещу последствията от коронавируса.

Не съм го проверил но е много логично.2месеца парализа правят долу горе толкова.Образно казано на пациента се прелива кръв малко по малко от загубената.

Ей туй е стратегия.Те англичаните казват "Залагаме на естествения имунитет.Ние на какво залагаме?Добре ограниченията ще намалят временно болните.Ама те болните и сега единствено могат да разчитат на моргата.Щото те като те приемат в болницата в крайно тежко състояние ти си вече за моргата.С Домуса не е така.В болницата е ,но си пише в фейса.Давате ли си сметка за какво говоря/пиша.

          Когато всичко свърши цялата тая пасмина трябва да бъде изритана.Включая и президент и БСП и т.н.Щото това става и с тяхното мълчание и съдействие,

          Гответе се за след година.Които оцелеят трябва да искат сметка.

           Ей сега слушам за заплахата от арбитражни дела за милиарди.Аз ли гласувах СЕТА бе идиоти?

          П.П. Б.Б  си спасява задника.За последните 10г. е пряко отговорен.Резерва ПРАЗЕН ПРАЗЕН ПРАЗЕН. А Радев неадекваткото клъвна и се занимава с неща дето не са негова работа.

          Гешев си върши работата.И не е призовавал за военно положение.Той говори за мерки близки по строгост.Гешев иска закони адекватни на положението,Негова грижа е спазването на законите.Как ще стане ако законите/наредбите са неадекватни.Давате ли си сметка какво ще стане при първите признаци на продоволствена криза.500 000 ще се върнат или вече са се върнали.Те си идват защото там няма да оцелеят.Дано имат заделено за черни дни.Ами ако нямат?Без пари, без работа,без соц подпомагане?

          Парламента трябва да се разреди през три стола.Другите в къши и на мин заплата.Да дадът личен пример.

           Сега слушам министрите.Започват така ""Уважаеми г-н Президент ....мън мън в бъдещо време"Абе те да не би да тренират за военно положение.Да тропосат чумата на Радев.Евала той си го и заслужава.Съжалявам БСП симпатизанти но Вие имате един политически/не само/ наивник за президент.

         Картаген трябва да бъде опожарен.Дончев'' Костюми има""Къде бе идиотче къде има?

          По границите е хаос.Още няма термокамери.Струпване на шофюри от къде ли не.Ирак ,Иран,Турция за какво говорим?Разблокирали маски 47 000.Че то на полицай маска няма на ден ами утре.

           Вече не ми се слуша.Накрая Радев ще е Мън,Мън действате на Вас разчитаме.

            Аз ще спирам да пиша ,че погледни ме арестували.Не че ме плаши ама за бащами няма кой да се грижи.

Сгугню
снимка на Сгугню

Какъв полезен принос би могъл да има Радев в случая?

Онзи ден от него чухме само бля-бля и политичческо нищоказване.

Днес отново ли ще трябва да търпим мъдрите му слова преди да чуем конкретните обстоятелства откъм изпълнителната власт?

Айде да спрат да му четкат самочувствието на тоя човек и да се ангажират с него. като не може да помогне, поне да не се меси.

Гешев и той някаква свръхактивност демонстрира, сакън да не би да отсъства и за ден от медийното внимание.

Да оставят тия, които се занимават с нещата да си вършат работата и да не всяват смут само за да си галят егото.

Direktiva

 Да ама к'ъв величав вид имаше на Шипка и като див мачо громеше политически вируса!

Тартамут

Какъв полезен принос има институцията президентство?! Наистинали това питате?

Тартамут

Не че ми пречи троленето ви, но все пак влезте в час. Сега са единни. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не питай какъв принос имат политиците в "борбата", а какъв принос има "борбата" за политиците.

Звън®
снимка на Звън®

На снимката към дописката има двама с коронавирус. Това са, това са ... два от лъвовете на герба. Трябва незабавно да им турят маски.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тази година абитуриентските балове, явно задължително  ще  са с маски.

По Джузепе Верди.

☺️ 

Звън®
снимка на Звън®
Ето шикарни образци на новата модна линия за абитуриенски облекла ала Вердиевата "Бал с маски".Калпазанче

Тия са големи фръцли и фръцльовци! Джаз и половина!

wreckage
снимка на wreckage

Желязко Желев

        

Ей туй е стратегия.Те англичаните казват "Залагаме на естествения имунитет.Ние на какво залагаме?

тва не е стратегия, а опит да кажат, че нема да правят нищо, без да изглеждат като психопати.

И номерът не мина.

И реално не залагат на "естествения имунитет"(стаа дума за т.нар "стаден имунитет", ама нейсе). Щото постигането на стаден имунитет предполага 70% од населението на Обединеното кралство да се зарази. При 3,4% смъртност, тва значи около един милион британци да станат курбан ф борбата за постигане на стаден имунитет, а около 6-8 милиона да бъдат хоспитализирани и турени на вентилатори, щото към 19% од заразените прекарват заболяването изключително тежко.

Желязко Желев

         Никъде не твърдя че Англия и Швеция са приели правилната стратегия.

Твърдя,че имат ясна стратегия-постигане на стаден имунитет и 15% от БВП за решаване на проблемите.На друго място написах, че разчета за стадния имунитет е много рисков.

         Твърдя че ние нямаме ясна стратегия/и.И това води до огромен хаос в главите и в решенията.Но хаоса в главите не е от сега

wreckage
снимка на wreckage

Твърдя,че имат ясна стратегия-постигане на стаден имунитет

твърдиш неверни неща. Постигането на стаден имунитет нито е стратегия, нито някога е било дефинирано од правителството на Боджо като такава. Първо, щото ще го убият и фторо щото нема как ена цел да бъде стратегия.

 

 Стратегията за постигането на тая цел е да...не праиш нищо. Което не изисква отделянето на 15% од БВП-то.

Чърчилообразната реч на Боджо маркира намерения, диаметрално противоположни на laissez-faire "стратегията" за стадния имунитет.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

има съществена разлика в статистиката.Във Франция при около 1800 доказани-починали 33, в Германия при 1500 -починали 2.Лагът е брутален,(Финландия -особен случай, Бразилия-също) особено сравнено и с Италия, Иран .В Китай-при първоначално в Хубей- смъртността, приписана на вируса, също дава големи цифри(знам разликата с числа), след отработените процедури по диагностика и сепариране- в другите провинции отчитат 0,1 %.

KTP

...след отработените процедури по диагностика и сепариране- в другите провинции отчитат 0,1 %.

Приятелю, би ли посочил КЪДЕ видя тази смъртност от 0,1% ! 

Иначе ще излезе че говориш неща които НЕ са верни /не се сещам защо/?  

Миджур

При 3,4% смъртност, тва значи около един милион британци да станат курбан ф борбата за постигане на стаден имунитет, а около 6-8 милиона да бъдат хоспитализирани и турени на вентилатори, щото към 19% од заразените прекарват заболяването изключително тежко.

Никъде няма реална статистика за смъртността на база всички заразени, процентите на починалите варират силно в зависимост от броя на тестваните индивиди.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

У нас все още няма изнесени данни, колко са реално тестваните.

wreckage
снимка на wreckage

Тва спорет тебе претставлява ли новина за мен? Не знам кога за последно споменах, че липсват адски ноо данни за таа епидемия. Което работи и ф двете посоки, фсмисъл че нема как да знаем кой е праф и дали т.нар. "стратегия" работи. Фмомента умрелите ф UK са точно толкова, колкото беха умрелите ф Италия преди точно 15 дни. Италианците пуснаха кепенците на държавата си преди 9 дни. UK още се мотат. Некви претположения как ще се развият нещата ф кралството?

 

Ако искаш да играеш с числата като оранжевия, аз съм ок. 

Колкото по не тестваш хората, толкова по-малко е числото на заразените, а предвит, че теа дето умират, не умират точно од вируса, а щото им се обострят другите заболявания, смъртността е нула.

 

Така добре ли е?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Излиза че фините манипулират статистиката.Заедно с норвежците.Оставям настрана Мадуро и Куба.

Сократ-май

От сърце ви моля, спрете да давате за пример Великобритания.

Сериозно ли твърдите, че ще приемете кротко правителството да изчака докато всички се разболеят и придобият "масов имунитет"? Ох, никак не ми се вярва.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В крайна сметка -това ще се случи, ако не затихне като предходната паника със SRAS

Миджур

Ако искаш да играеш с числата като оранжевия, аз съм ок. 

Колкото по не тестваш хората, толкова по-малко е числото на заразените, а предвит, че теа дето умират, не умират точно од вируса, а щото им се обострят другите заболявания, смъртността е нула.

Въпросът е не дали искаме или не искаме да "играем" с числа, а в това, че всяка информация, във всяка посока, основаваща се на неясни данни, е манипулация, която всява или излишна паника, или излишно успокоение. Досега не чухме нищо за коронавируса от "компетентни лица", което да не е било опровергано от други комптетентни лица. Вече не остана нещо, което да не е симптом за заболяването, вирусът живее живее извън приемник между 30 минути и 72 часа, а процентът на починалите или е под 1, или близо 10. Реалистични данни така и не са изнесени. Не знаем колко теста се правят ежедневно в България. Спокойно може да се окаже, че последният тестван засега е Домусчиев, което може да е обяснение за липсата на регистрирани случаи след него.

Звън®
снимка на Звън®

Поставената на Домузчиев диагноза коронавирус е съмнителна. Статистиката показва, че организми с финансов статус над 1 млр. € са резистентни към COVID-19. Киро Гела навярно е пипнал характерния сезонен алпийски генитален херпес (Herpes genitalis). Неговите първоначални симптоми са аналогични с тези на коронавируса -  температура, болки в мускулите, подуване на лимфните възли и главоболие.

Lillian
снимка на Lillian

Добре ограниченията ще намалят временно болните.Ама те болните и сега единствено могат да разчитат на моргата.Щото те като те приемат в болницата в крайно тежко състояние ти си вече за моргата.С Домуса не е така.В болницата е ,но си пише в фейса.Давате ли си сметка за какво говоря/пиша.

 

даваме си сметка ,че говориш доста неинформирано

ограниченията имат за цел, да дадат възможност на системата за здравеопазване да обхване нуждаещите се от помощ, без да й се наложи да избира кого да лекува

има доста ясни разяснения кои хора ще бъдат приемани в болницата, има протоколи как да се лекуват усложненията от корона вируса, има лекари ,които се грижат за болните , има банка от доброволци -медицниски лица и други, има хора ,които са готови да помагат на самотници или на семейства в карантина

имам усещането,че нацията се пробужда, че перманентното хленечене затихва

младите, невидели досега подобни трудности, след първоначалния рефлекс за отхвърляне на ограниченията, стават най-ревностни защитници на мерките за справяне, ето днес чувам,че курсанти от Варна са заявили желание да станат доброволци

в блока ми има две млади момичета, студентки по право, които пазаруват и помагат на всеки самотен или болен съсед

младите ме радват и ми дават надежда

 

имам едно предложение към съфорумцитие - нека да имаме по сериозно отношение към писането по форуми, да  ограничим желанието за себеизява с всякакви теории, страшни прогнози и новини ,които не почиват на нищо ,освен на суета

ще мине и това, ще имаме прекрасни възможности да се правим на интересни, сега да се смирим малко

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Доброволците, радостно е, че ги има, тестват ли се предварително, преди да разнасят помощи на хората в нужда. Защото , иначе, могат да се явят принципно и като потенциални вирусоразпространители.

Въобще,доста сериозни въпроси има относно цялостното управление на ситуацията.

Експертизата май  е на заден план. 

 

Сократ-май

Лилиан

Имали сме разногласия, но сега 👍👍👍

Direktiva

 И да се тестват предварително, каква е гаранцията, че няма да има последващо заразяване!

Сигурни ще бъдат само прекаралите вируса и с изграден имунитет!

Страници