Quantcast
Цацаров: Сигналите и проверките срещу съдия Миталов са тайна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Цацаров: Сигналите и проверките срещу съдия Миталов са тайна

Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров не предоставя информация на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за сигнали и проверки срещу съдия Андон Миталов. След като магистратът от спецсъда беше санкциониран публично от САЩ за "сериозна корупция", Панов поиска информация за него от КПКОНПИ и прокуратурата. Във вторник от съда съобщиха, че са получили отговор от КПКНОПИ. Отговорът е витиеват, но от него излиза, че срещу Миталов в КПКОНПИ има някаква проверка за корупция. В него се казва, че "законът забранява разгласяването на факти и данни по подадени сигнали до комисията". Освен това предоставянето на информация за извършвани проверки щяло да наруши Закона за защита на класифицираната информация. Всичко в отдел "Противодействие на корупцията" в антикорупционната комисия е секретно, гласи отговорът на Цацаров.

Главният прокурор Иван Гешев още не е отговорил на въпросите на Панов за Миталов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник реши със 7 гласа "за" срещу 4 "против" да бъде образувано дисциплинарно дело срещу Миталов. В състава, който ще разгледа казуса, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева, която ще бъде докладчик.

До дисциплинарката се стигна след предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнение на спецсъдията. Преди седмица кадровиците единодушно решиха, че засега няма да обсъждат предложението на Кирилов, защото е неясно и непълно. Те дадоха 7 дни на министъра да се поправи и той твърди, че го е сторил. 

Дисциплинарните въпроси по принцип се разглеждат на закрити заседания. Въпреки че министърът огласи предложението си, както и миналия ноември от прокуратурата публикуваха искането на главния прокурор Сотир Цацаров Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери Миталов, кадровиците спряха излъчването на днешната дискусията. С това действие на министъра в съдебната власт се настани геополитиката, категоричен бе след заседанието Лозан Панов, цитиран от "Де факто". Шефът на ВКС е гласувал "против" и обяви: не става дума за корупционни действия, а за произнасяне на един съдия с необжалваем акт.

Към статията във в. СЕГА
Baskerville
снимка на Baskerville

кадровиците загасиха излъчването

А то продължи да тлее.

inventus

Чудят се какво да измислят за това. Ама нищо не могат да измислят щото трябва да излезат от принципни позиции а на безпринципно предизвикателство от принципни позиции няма как да се отговори. Или да си плюят на суратя но не вярвам да го направят.

Nikolay Nachev

кадровиците загасиха излъчването на дискусията си

Те "българските" помпейчовци са "Фарът на демокрацията", а всички знаем, че фаровете понякога гаснат.

Говори се, че един фар е бил загасен на ул. "Козяк". 

?

 

segal

Нямат полезен ход, освен да се снишават, докато отмине бурята. Оеднаквяването на понятията за корупция, нарушаване на човешките права и възпрепятстване на провосъдието в българските закони с това в американските е смърт за управляващите в България. Началото се поставя с право на всеки гражданин да притежава оръжие и да го ползва. Етажната собственост и прилежащите терени около нея се защитават с права като лична, каквито на практика са. 
Отнема много малко време да свикнеш, че хората около теб може да носят пистолети. Настава една такава, джентълменска обстановка, никой не иска да мине пред другия, всеки отстъпва предимство. 

ssto

Вт., 18/02/2020 - 13:44

segal

Нямат полезен ход, освен да се снишават, докато отмине бурята. Оеднаквяването на понятията за корупция, нарушаване на човешките права и възпрепятстване на провосъдието в българските закони с това в американските е смърт за управляващите в България. Началото се поставя с право на всеки гражданин да притежава оръжие и да го ползва. Етажната собственост и прилежащите терени около нея се защитават с права като лична, каквито на практика са. 
Отнема много малко време да свикнеш, че хората около теб може да носят пистолети. Настава една такава, джентълменска обстановка, никой не иска да мине пред другия, всеки отстъпва предимство. 

 

 

Нарисували сте ни ужасите на "демокрацията" по американски. Описанието съвпада с представите ни за диващина. Има ли някой, който да иска такава? Това не е правова държава. Странни разбирания имате за цивилизованост.

 

Полезният ход на ВСС е българският закон. Ако има представени доказателства, да ги препращат на компетентния съд да ги преценява. Корпуцията е престъпление. Ако осъдят съдията, едва тогава с присъдата ще трябва да се съобразяват и кадровиците. Докато няма влязла в сила присъда, министърът на правосъдието е в странната роля на призоваващ към нарушаване на българския закон.

 

Ако обвиненията на американците към съдията са незаконосъобразни, най-малкото ще са дискриминация и вероятно престъпление.

 

Искането на министър Кирилов засега е потенциален обществен сканадал, който може да се окаже достатъчен за оставката му. Ще изчакаме да чуем за доказателствата, а Кирилов може да пише черновата. Подозирам, че ще му потрябва.

 

 

ssto

За да започнат дисциплинарно дело, доказателствата трябва да са безупречни.

Ами, ако не са?

Ако се окаже че ВСС се огъва под външен натиск?

"Защото няма нещо тайно, което да не стане явно, нито нещо скрито, което да не се узнае и да не излезе наяве." Лука 8:17

 

 

muncho1876

 Това, че не сме суверенна държава е ясно. Проблемът е, че ни управляват от две места: Брюксе и Вашингтон. Не ми е ясно, коя от двете ръководни и направляващи сили има предимство в случай на колизия? Херо или Урсула?

Доц.Трътлев

Херо. Това е ѝ работата. Урсула има други приоритети.

paragraph39

SSTO,

/:/ "Защото няма нещо тайно, което да не стане явно, нито нещо скрито, което да не се узнае и да не излезе наяве." Лука 8:17

........................................................................................................................

Пак там: "И ЩЕ ИМА ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ!"...

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

В състава, който ще решава, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева, която ще бъде докладчик.

Много интересен състав - Марчева е от квотата на БСП в НС, Боряна Димитрова е близка с Цацаров, а Дишева - Съюза на Съдиите.

Иначе, газетата е пропуснала една информация от ДеФакто:

 

B 12,30 ч. пo вpeмe нa зaĸpитoтo зaceдaниe oбaчe билo цитиpaнo пиcмo oт ĸoмиcиятa, oглaвявaнa oт Coтиp Цaцapoв дo BCC, чe инфopмaциятa e ĸлacифициpaнa, тoecт тaйнa. Зa ĸaĸвa инфopмaция тoчнo cтaвa дyмa Πaнoв нe знaeшe.

https://defakto.bg/2020/02/18/%d1%81%d1%8a%d1%81-7-%d0%bd%d0%b0-4-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%86%d0%b8%d0%bf/

slavabg

ВСС знае за какво става въпрос и няма да допусне съдията да отиде курбан, защото следващите ще са те самите... просто протакат за пред господарите. 

ИвКо

 Ех, ако го нямаше този Миталов България щеше да бъде не само на три морета, а може би и на три континента. Съзарсцяването в нищожното не може да е нещо повече от отбиване на номер и словоблудстване. Наистина ли точно това ще да е някакъв проблем за България, всичко останало е незначително и е ОК, така ли?

Direktiva

 Миталов не знам колко е корумпиран, но едно време работеше като личен прокурор на Дон Чеци и му покриваше делата, за което беше уволнен!

bay Dragan

СРС-тата не са тайна.

Мамка ........!

ssto

 

Става интересно.

 

Ще цитирам приложимата норма от Закона за съдебната власт:

 

Чл. 307. На съдия, прокурор и следовател, на член на Висшия съдебен съвет, на административните ръководители на съда, прокуратурата и следствието и на техните заместници се налага дисциплинарно наказание за извършено дисциплинарно нарушение.  

 

(2) Дисциплинарното нарушение е виновно неизпълнение на служебните задължения, както и накърняване на престижа на съдебната власт.  

 

(3) Дисциплинарните нарушения са:  

1. системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони;  

2. действие или бездействие, което неоправдано забавя производството;  

3. действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт;  

4. неизпълнение на други служебни задължения.

 

Изводите:

1. Щом образуват дисциплинарно производство, но не изпращат доказателства за корупция за търсене на казателна отговорност, значи корупция няма.

2. От двете форми на дисциплинарно нарушение, изглежда ще е втората - накърняване на престижа на съдебната власт, в някоя от двете и разновидности  по т. 3 или т. 4 на ал. 3. Възможно е Миталов да е наругал пред свидетели Помпео и/или Мустафа, за което бихме го разбрали, но това ще е нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. По вероятно ще е т. 4 - неизпълнение на други служебни задължения - защото е формулирана бланкетно, и може да се окаже, че длъжностаната характеристика на Миталов е спешно допълнена в МП тези дни.

3. ДП направи неприложими няколко основни принципа, записани в ЗСВл:

 

- чл. 3 "При постановяване на своите актове съдиите, прокурорите и следователите се основават на закона и на събраните по делото доказателства." Вече ще се основават и на желанията на ДП.

 

- чл. 4 "Органите на съдебната власт изпълняват функциите си безпристрастно." Вече ще имат пристрастия към американската гледна точка.

 

- чл. 5 "При осъществяване на дейността си съдиите, прокурорите и следователите са политически неутрални." Ще им се наложи вече да са политически пристрастни и да изпълняват указанията на изпълнителната власт, която демонстрира, че съдебната власт е овладяна и послушна.

 

 - чл. 8, ал. 1 "Органите на съдебната власт прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица и случаи, за които се отнасят." Съдиите да си знаят, че русофилите не се включват в понятието "всички лица".

 

 - чл. 8, ал. 2 "При осъществяване на функциите на съдебната власт, както и при заемане на длъжности в органите на съдебната власт, не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Вече ще има ограничения и съдиите ще се наложи да ги съобразяват - етническата принадлежност, убежденията и политическата принадлежност ще трябва да са правилните.

 

4. Американската администрация демонтира основните демократични принципи и ерозира държавността на България.

ssto

Сигналите и проверките не са доказателства.

Проверката на КПКОНПИ трябва да установи, дали има доказателства за сигнала за незаконно придобито имущество.

За да искат дисцип срещу Миталов, трябва да представят доказателства на ВСС, а не да крият проверката си зад държавната тайна.

И какво се оказва, има образуван дисцип, под натиск, без доказателства.

Много е болна съдебната ни система, реформата `и е належаща.

hamer

Демокрация в целия й блясък и справедливодст. Значи едно посолство  или висш представител на друга държава може публично да излее кофа л.на върху някого, местните аборигенски служби да го посочат с пръст, че е целият в л.на, но причините за всичко това да са тайна. Ако са само на ниво съмнения, но без доказателства, не би трябвалода се предприема каквото и да е срещу човека, докато не приключи проверката, респ. не се произнесе съд. Другото си е Ку-Клукс-Клан.в действие.

paragraph39

SSTO,

/:/Сигналите и проверките не са доказателства.

........................................................................................................................

ИМЕННО!

?

ВСС /по/иска от правосъдния министър Доказателства, а НЕ нечии Твърдения/пък били те министърски, прокурорски, посланически, журналистически, форУМни и прочие.../!!! Доказателствата са нещо много повече от Твърдения!

Сигналите и данните в тях са законон Повод за извършване на Проверка, но НЕ са Доказателства!

Доказателства, като такива в юридически смисъл, има само пред, в и след Съд- който ги приема, като ГОДНИ, или ги отхвърля, като НЕгодни! Дотогава, до произнасяне на Съда, има само нечии Твърдения за наличие на годни Доказателства! Например, при едно и също казано от Очевидец и от Свидетел, само казаното от Свидетеля може да се приеме от Съда за Доказателство/ в юридически смисъл/, тъй като той го е казал именно в качеството му/и с Отговорността!!!/ на Свидетел и по съответния по закон/НПК/ ред и форма!!!

Така че, НЯМА как във ВСС да бъдат представени Доказателства/в юридически смисъл!/, ако Съд НЕ ги е приел за такива! ТЧК

paragraph39

Диагностик,

/:/ Да кажат простичко: Ако Миталов не беше получил нещо на четири очи, Н.Малинов щеше да види Москва през крив макарон

...........................................................................................................................

А получил ли е наистина Миталов от Малинов нещо?!

Кой и как  и КЪДЕ- в кой Съд!?- доказа/дали?!/, че е получил?!

А?!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Намирисва на сталинизъм в пълната му юридическа прелест.

Американската провокация е някакъв сардонически експеримент.

Няма ли нашата република качествени специалисти по технологиите на САЩ?

Де ги анализаторите ни, които да разнищят тази токсична партньорска атака?

То отговорът ясен без всякакви анализи: скоростно ни превръщат в луна -- безжизнен сателит.

 

Magi

То цялото народонаселение знае, че съдията е посочен от Помпео заради пускането на Малинов в Москва / Москва, Москва, ти ярко все пламтиш.../ и още по лошо / според същия Помпео/ е награден и представете си какво "нахалство" лично от Президента Путин, който му е оказал честта и да поговори с него. Голямо прегрешение, голяма корупция. А Цацаров тайни били, че кой му вярва.

paragraph39

 

(Отговор на #20)

Вт., 18/02/2020 - 17:51

Диагностик,

/:/ Да не е излязал нов параграф в законите - корупцията да не става на 4 очи?

........................................................................................................................

Корупцията е против Закона, а НЕ по Закона!!!

НЯМА ли "на 4 очи"+ поне 2 очи/съдийски!/, НЯМА Корупция!

По всички досегашни и сегашни закони, НЯМА ли осъден конкретен човек за Корупция, НЯМА и конкретен Корумпиран! ТЧК

Поне така е/трябва да бъде!/ при Демокрацията- ако е истинска, а НЕ "шменти капели" Демокрация!