Quantcast
МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник

Просветният министър няма да спира програмата за превенция на сексуалното насилие "Таралежи" на фондация П.У.Л.С., в която са участвали деца от 7-мо ОУ "Г. С. Раковски" в Перник. Това съобщиха за "Сега" от просветното министерство. Причината е писмо от родители, в което изрично се настоява проектът да продължи.

Както "Сега" съобщи, родители се оплакаха от въпросната програма, коментирайки, че децата са карани да рисуват полови органи и да се целуват. В последствие стана ясно, че подобно нещо не е искано от тях, а недоволно е само едно семейство, чието дете дори не е участвало в програмата. За тях - Дима и Николай Ненчеви - се разбра, че са създатели на проект "Български суверен", който иска да премахне политическите партии чрез поправка в конституцията, както и че са твърдо срещу "джендър технологията в училищата".

Още на същия ден просветният министър Красимир Вълчев коментира, че ранно сексуално образование в българските училища няма. "Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците”, каза той, цитиран от БГНЕС. Министърът заяви, че ще потърси дисциплинарна отговорност от шефката на РУО-Перник заради това, че е подходила непредпазливо и без чувствителност по темата.

Днес от МОН обясниха, че родители на деца от пернишкото училище, участвали в програмата, са изпратили декларация до министъра, в която изрично настояват програмата да продължи. Затова е решено тяхната позиция да се уважи.

Основната критика на министъра обаче, която той продължава да поддържа, е че програмата е тръгнала в училището по инициатива на РУО-Перник, без да е подходено с повишена доза бдителност и предпазливост, когато става въпрос за подобни програми, тъй като "има страхове у част от родителите, че по този начин може да има зловредни, спорни възпитателни въздействия от някои програми". Според него е възможно те да не са съобразени с възрастовото ниво на учениците и затова допълнителният поглед от страна на РУО и МОН би било гаранция за това. В школото в момента тече проверка, прави се проучване сред родителите. След инспекцията програмата, която в момента е временно спряна, може да бъде продължена, но в присъствието на класен ръководител и експерт от РУО.

 

Критика

Вчера от Националната мрежа за децата (НМД) категорично осъдиха действията на министъра, който според тях не спазва законите на страната и законовото право на децата за сексуално образование, описан в чл. 122 (1) от Закона за здравето. "С действията си той не само създава опасност за конкретните деца, които са лишени от знанията в рамките на програмата - той легитимира неверните и манипулативните послания, които застрашават това право за всички деца на България", пише в позицията им. Оттам категорично възразиха срещу дезинформацията и спирането на програмата и застанаха твърдо както зад фондацията, така и зад директора и преподавателския екип на 7-мо училище в Перник и зад РУО-Перник. "На път сме да забраним да говорим за секс с децата. Те няма да имат достъп до здравно и сексуално образование и ще останат сайтовете, шушуканията и митовете. Те няма да знаят как да се пазят. Министърът на образованието е притиснат от пропагандата и фалшивите новини, пазейки се от „джендър идеологии“. Пропагандните НПО-та и патриотичните партии и формации използват всеки удобен случаи, за да покажат колко е лошо здравното и сексуалното образование, разпространявайки фалшиви новини, дезинформирайки и откровено лъжейки, например, че децата рисуват полови органи, а родителите са несъгласни с тези програми", се казва в позиция на родители, публикувана в сайта на НМД.

 

Към статията във в. СЕГА
bay Dragan

А лабораторните упражнения ?

Интервал

Засега само теория, че водата там е кът и подмиването на колбите и епруветките ще е разхищение.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Случаят прекрасно показва какво става, когато държавните институции попаднат в плен на популизма , който управляващите си мислятм че са яхнали. В крайна сметка се оказва, че решаващият фактор не са някакви критерии, а коя тълпа с искания е по-голяма.

Антей

 

Точно така колега бонго-бонго!

✌️

 

Подкрепяме и допълваме -

 

парите изглежда са по-важни от българските деца!

 

⚠️

Васик

Семейство Ненчеви много ясно демонстрират по какъв начин беше оплюта Истанбулската конвенция, как медиите разпространяват всяка глупост и как хора с дипломи по право убеждаваха народа, че според Истанбулската конвенция децата ще се учат да мастурбират . Всъщност и Герб са на власт по същия начин

Direktiva

 Въи, нихната...само за джендъри и стамбулски конфекции учат в теа училища!

Пантелей

"Както "Сега" съобщи,родители се оплакаха от въпросната програма, коментирайки, че децата са карани да рисуват полови органи и да се целуват. В последствие стана ясно, че подобно нещо не е искано от тях, а недоволно е само едно семейство, чието дете дори не е участвало в програмата."

Ндаа... ето, че се разбра защо на дететео му станало лошо, и повръщало в тоалетната...

Антей

 

Не прилича никак на умен човек като Вас колега Панталей

да прави извода

"ето разбра се защо ..."

 

На друго дете му е станало лошо, не на тяхното.

 

И браво на тези РОДИТЕЛИ, за тяхната съвест и отговорност.

..................................

 

 

На какво основание се пускат измислени НПО-та 

в училище да извършват подобно "обучение"?!

 

Защо не го правят това обучение НПО - в кръжок извънучилищна дейност?!

 

И родителите, които искат децата им да знаят за секса 

ОТ въпросните НПО - да си плащат!

 

Така както са ВСИЧКИ други извънучилищни дейности!!!

 

А не да се извизат ръцете на родителите и да се заблуждават

и да се противопоставят едни на други родителите.

 

Я ги виж и тарикатите.

 

НПО вън от училище! Ако искат да обучават - в кръжок,

ИЗВЪНУЧИЛИЩНА дейност!

 

Едно време рисуването на полови органи по тетрадки и стени

се считаше за невъзпитаност, простащина, грубост ...

 

Днес изглежда вече рисуването на полови органи е възпитанието...

Ми отвращава бе.

 

Възпитава се ОТВРАЩЕНИЕ към другия пол!

 

Но изглежда за българската просвета е по-важно да приберат

мърляви пари, които да изтаковат и прочие...

 

Дряновица трябава да рисуват, дряновица ...

 

..........................................

 

Сексуалното възпитание В УЧИЛИЩЕ от ЛЕКАРИ!

 

⚓️

 

ЗТБХЦ

За тях - Дима и Николай Ненчеви - се разбра

че са много активни, зловредни пълни откачалки.

 

Невежи и неграмотни, но пък неуморни -- точно според израза "луд умора няма".

 

Погледнете им само проекта:

 

https://bg-bg.facebook.com/BulgarianSovereign

aporist

Разбира се, че трябва да има сексуално образование - във форма и език, подходящ за деца. След като се учи биология и генетика, редно е да се обясни на учениците, че 23 хромозоми от тати и 23 от мама не ги онаследяваме чрез помирисване на босилек.

Мен ме вбесява вероучението - вместо хлапетата да учат по-вече физика и математика, или поне някакво битово умение, ги занимават със средновековни глупости.