Quantcast
Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви срещу Симеонов | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

31 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви срещу Симеонов

Журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви след днешните обвинения, които зам.-председателят на парламента Валери Симеонов отправи към тях. Днес в сутрешния блок на БНТ съпредседателят на "Обединени патриоти" заяви, че директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви Венелин Петков и водещият на сутрешния блок в телевизията Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на изявления на съдружника на Васил Божков в "Ефбет" Цветомир Найденов за негови престъпни схеми.

"Журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ категорично осъждат използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов срещу журналисти от Би Ти Ви. Ефирът на обществената медия не може да се употребява за груби и недоказани нападки. Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ", пише в позицията на журналистите от БНТ.

По рано през деня от "bTV Media Group" реагираха бързо на изявлението на Валери Симеонов, в което той обвинява в корумпираност директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков и водещия на сутрешния блок "Тази сутрин" Антон Хекимян.

В официалната позиция медията заявява, че ще подкрепи евентуални дела, които двамата журналисти ще заведат дело срещу лидера на Патриотичен фронт и зам.-председател на парламента. "bTV Media Group" заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата", се казва в обръщението.

"Документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", заяви в социалните мрежи Венелин Петков.  Петков и Хекимян вече са обсъдили с адвокати как да защитят имената си.

В защита на Петков и Хекимян е посочено, че те не са публикували разкритията на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени. "Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация. Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията. Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото", се казва още в позицията на "bTV Media Group".

 

Асоциацията на европейските журналисти- България също осъди нападките на Валери Симеонов спрямо журналистите от Би Ти Ви. Според професионалното сдружение твърденията на зам.шефа на Народното събрание са "далеч от доказани" и за него е удобно да атакува журналисти, "скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет". 

 

Ето пълният текст на позицията на АЕЖ: 

Aсоциацията на европейските журналисти – България изразява категоричното си несъгласие с атаката срещу журналисти от Би Ти Ви, от страна на заместник-председателя на парламента Валери Симеонов. В студиото на БНТ, Симеонов обвини в корупция двама журналисти от Би Ти Ви и ги заплаши с привикване от прокуратурата.

Миналата седмица бизнесменът Цветомир Найденов обвини Би Ти Ви, че не е оповестила данните от папка, която той е предоставил на медията през декември. Това стана повод и за днешните нападки на Симеонов.

Сигнал с твърдения, че Би Ти Ви и на “Дневник” не са публикували предоставена от него информация, бе получен и в АЕЖ от Найденов. 

След разглеждане на случая, АЕЖ застава зад позициите, публикувани от “Икономедия” АД и Би Ти Ви Медия Груп . В подробно изложение "Дневник" обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в “пощенска кутия” за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината.

По никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация при условие, че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии.

Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство. Функция на журналистиката да е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове.

Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет.

Това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че “Икономедия” не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу Би Ти Ви трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ.

АЕЖ категорично застава в защита на журналистите и правото им на редакционна независимост. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори.

АЕЖ наблюдава внимателно медийните проявления на бизнес конфликта между някогашните съдружници още от миналото лято. С притеснение отбелязваме тенденциите в редица медии да се появяват анонимни публикации, защитаващи единствено тезата на едната, или другата страна, без да бъдат търсени фактите.

 

Към статията във в. СЕГА
sega_reader

Уникално, една от казионните телевизии се оплаква от ... един от управляващите.

Битиви ще съди, не някоя кабеларка.

Сега да чакаме и останалите казионни телевизии да направят хор бодра смяна в подкрепа на "независимата журналистика".

de_Ruyter

Оф, пълни глупости... ВИЕ не правите разследване бе, шматки. Вие правите интервю. Схващате ли разликата?

 

Това което казва Найденов в интервюто не е ваша отговорност. Тя е на Найденов. Божков най много щеше да иска право на отговор и вие с радост щяхте да му я дадете, защото означава да си пълните сутрешния блок със скандали... 

 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Не следиш събитията.

 

БТВ вече е собственост на Петер Келнер !

 

Наблюдаваме поредна сценка на олигархичните борби, кат в украинската кочина.

 

Но Келнер не е Божков.

 

:)

 

Има към 15 милиарда долара което е повече от всички наши олигарси взети заедно.

 

А зад "олигархичните войни" разбира се седят двата кукловода на Козяк и Драган Цанков.

 

Пита се къде е България в целата работа ? Никъде. Нема такава държава...

 

:))

Сладур

Няма такова животно независим журналист. Все някой му плаща или му поръчва реклами...

vetov

...не са публикували разкритията ... тъй като е било нужно те да бъдат внимателно промерени

Очевидно в думата "промерени" е сбъркана една буква.

Интересното е, че има различни възможности, като всяка от тях е допустима, но води до различен смисъл.

Ако разследванията е трябвало да бъдат "внимателно проВерени" е едно, но ако се е чакало да бъдат "внимателно промеНени", излиза съвсем друго. 

fractal
снимка на fractal

Защо в България има толкова телевизии и радия с толкова много жур на листи а няма фирми поне за сглобяване на журналистическа техника 

3NT
снимка на 3NT

Ти на кое казваш "журналист"?

я има 3-4 които запълват понятието...

това че им дават конорар тук там  какво означава? А обикновените говорители и те ли джурналя   да си чул някой кореспондент някъде да прати?

Повечто редакциики са 2 стаи на жилищен блок  1 тетка по рекламата ,същата и офис менажер и още 2-3 длъжности  и една дет копи ипейства от нета..2 тетки  по разни други  дейности  някой пе?дер за всичко  и толкоз.

fractal
снимка на fractal

То и сглобяването на ТВ оборудване е същото кутии платки монитори рутери телевизори

DSagent

Валери Симеонов може да е всякакъв, но за тези наглеци от Босфор ТВ е напълно прав. Когато при тях на масата на мъченията седне човечец без връзки и гръб, направо го разкъсват и го правят жалък, но когато им предоставят документи за золумите на Черепа, стават по тихи от водата и по ниски от тревата. Няма да се очудя, ако тези две величия на Босфор ТВ са следващите в списъка на Херо Мустафа. Ще бъде напълно заслужено.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

 Некои си вярват че от американската кочина могат да си развяват байрака в България ама в блудкавия карнавал още не се е намесил тоя който дава парите - Брюксел !

 

Щот ако некои си мисли, че Макрон и Меркел ще гледат, кат реднеците заграбват парчета от баницата уж в името на митичната заплаха от "руското влияние" мноо здраво са се объркали.

 

:))

Хулиган

Хвани единия, удари другия.

От една страна ер малък ТиВи(ьТВ) не беше ли на един шамар разстояние от Цветан Цветанов и когато на мозъка не му допадаше разговора в студиото, той довтасваше набързо да иска обяснения в ефир, съобразно установената практика за свобода на словото в тукашната територия.

От друга страна, Валери Симеонов не беше ли оня, който досега не е прокарал и един закон, който да не намирисва на лобизъм...

...........................................

http://www.drago.info/

paragraph39

/:/ От "bTV Media Group" реагираха бързо на изявлението на Валери Симеонов, в което той обвинява в корумпираност директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков и водещия на сутрешния блок "Тази сутрин" Антон Хекимян

........................................................................................................................

Щом посланикът на САЩ в България има право да "обвини"- официално и публично, при това!- български съдия в "сериозна Корупция", защо и зам.-председател на българския Парламент да няма такова право и да "обвини" шеф на медия и журналист в Корупция?!

А?!

Отделно пък това: "В защита на Петков и Хекимян е посочено, че те не са публикували разкритията на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени"! ЪХЪ, значи в БТВ "внимателно са проверили"  обвиненията на посланичката на САЩ за "сериозна Корупция" на българския съдия- и едва тогава са ги включили в "информационната политика" на медията и са ги излъчили в ефира?! Да, бе, веднага ви повЕрвахме! А защо НЕ оповестихте веднага събраните с внимателната ви "проверка" Доказателства срещу съдията, а обявихте думите на посланичката, че той бил корумпиран?!

ПФУ!

 

Калпазанче

В спора е елегантно да се постъпи съгласно китайската максима: Когато врагове се карат помежду си, пийни си саке и чакай. По течението на реката сигурно ще изплуват трупове!  Съир...

3NT
снимка на 3NT

Закривайте босфор тв.

 

Има сведения, че турските сериали се предоставят безплатно от анкара по някаква линия за  култура за местните турци...

И така  булгариста -  острието на турция  в Европата...

Dizma
снимка на Dizma
На долно чифликчийският ром не му пука грам ! Ей ,началника Бай Онуй го осъди съдът за лъжа и клевета. И кво ? ?
вила

Да светна журналистите от BTV :варелката е незаменима патерица на властта на бацето, съдът с някои изключения е вярна и послушна бухалка на Бацето, следователно, жалбата им ще увисне във въздуха

Evasion

В защита на Петков и Хекимян е посочено, че те не са публикували разкритията на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени.

Ах! 

Звън®
снимка на Звън®

Хекимянчо е мил услужлив брадатко, сладък телевизионен палячо. Чаровно глуповичък, внимателно следящ какво му шепнат в слушалчицата, завряна в  ушето. Гледал съм не повече от 20-30 пъти. Признавам му едно нещо, което прави перфектно и всеотдайно - да си откопчава сакото щом сяда и да закопчава, когато се изправя. Жесток е!

Misho Stoyanov

В любимият ти пик са опонент до опонента. 

Sirius

Все пак по-добре бТв, от официоза Нова.

Послушко

Валерката пак настъпи мотиката май.

Антей

 

Трябва да се признае, че г-н Валери Симеонов

е много последователен.

 

И при коя да е случка действа по утвърден начин:

 

Майките нарече "кресливи" и Борисов го помоли да се извини!

И той се извини!

 

Журналистите нарече "корумпирани" и чакаме Борисов

да го помоли да се извини!

 

И той ще се извини!

 

:) 

 

Жозефа
снимка на Жозефа

Много често в бТВ допускат обсъждането на политически теми без присъствието на опонент. Това говори за безпринципност и налагане на собствени критерии за истина.

 

А как е в СКАТ?

 

 

az_ti
За тази новина не я пуснали , щото били сериозна медия и трябвало да се провери. Това добре, но ако покажем , че друг път са пускали новина без да я проверят, тогава какво правим?
Аладар
БТВ да каже колко време и трябва да провери един сигнал. 2 месеца май са много. Или дрийм мейкъра Божков им сбъдна мечтите.
POPVN

 

   Днес - няма да казвам медия и журналистка - та тя прикани колегите си щом политиците ги определят с разни животни и в случая един човек с ментални отклонения В.С. ги обвинява направо - ПОВЕЧЕ НЕ КАНЕТЕ ПОЛИТИЦИ В СТУДИАТА СИ.

   Има си експерти, има си анализатори и т.н., ако ви стиска - не канете политици.

   Иначе вчера от "мисирки", утре МИСЕРОКА кой знае в какви ще ви произведе...????  :) :) :)

 

paragraph39

/:/ "Журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ категорично осъждат използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов срещу журналисти от Би Ти Ви...

..........................................

ЪХЪ!

Срещу журналисти НЕ може, ама срещу български съдия МОЖЕ?! ПФУ!

...........................................

/:/ В защита на Петков и Хекимян е посочено, че те не са публикували разкритията на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени...

...........................................

ЪХЪ!

А "разкритията" на Помпео и Херо срещу българския съдия Миталов внимателно ли ги проверихте, преди да ги "масовизирате" чрез ефира на БНТ/съответно, бТВ?! ПФУ!

..........................................

/:/ Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство...

.........................................

ЪХЪ!

Да, ама НЕ! Всеки може да бъде обвиняван в "Укривателство"/ както и в "Корупция", нали!/! Въпросът и проблемът е "Обвинението" да е обосновано и доказано в Съд/ а НЕ в медии/! ТЧК

..........................................

:/ Функция на журналистиката да е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес

.........................................

ЪХЪ!

Право СВОБОДНО да "търси, получава и разпространява информация"/чл. 41 от Конституцията/ има ВСЕКИ български Гражданин, а НЕ само журналистите, работещите в и за медии или собствениците на медиите, или "началниците" им!

Журналистите и сие НЯМАТ повече права от който и да е друг български Гражданин-НЕжурналист!  Те имат само повече реални възможности- с които, обаче, НЯМАТ право за злоупотребяват или да изкористяват! КАЗАХ!

 

 

paragraph39

/:/ ПОВЕЧЕ НЕ КАНЕТЕ ПОЛИТИЦИ В СТУДИАТА СИ.

   Има си експерти, има си анализатори и т.н., ако ви стиска - не канете политици

.........................................................................................................................

Зад политиците, както и зад всяка Политика, стоят ИКОНОМИЧЕСКИ сили, интереси и фактори!

"Политиката е концентриран израз на Икономиката, а Правото е концентриран израз на Политиката..!"/ тов.Вл. Ил. Ленин/

Медиите, ако НЕ са партийни/ по ЗПП/, са търговски/по ТЗ/- т.е., имат и реализират преки техни икономически интереси!

БЕЗ медиите, политиците са НУЛА/"зеро"/- защото ще трябва да се доказват само с делата си, които, обаче, също трябва да огласяват масово/т.е., чрез медии!/!

Ерго, НЯМА как медиите да бъдат оставени да НЕ канят политици! А и самите медии НЯМАТ такъв интерес!

"Демокрацията е ОПИУМ за Народа! А медиите, социолог. агенции, социолозите, политолозите и "вся остальная сволочь..." са СПРИНЦОВКАТА!"/§39/

КАЗАХ!

paragraph39

Недялко Йорданов- бургаски поет

/във Фейсбук/

........................

ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА НАБЛИЖАВА

Живеем... Свикнали сме... Във лъжа.
Фалшиви думи и фалшива слава.
Дали това е работа божа?...
Не зная... Но Лъжата побеждава.

Съблазън сладка за жена и мъж.
Кой може днес да устои на нея?
Или да се опълчи изведнъж
срещу всесилието на злодея?

Тя тържествува... С лицемерен плач...
Или със състрадание привидно...
Любов и смърт... Приятел и палач.
Целува ни и смее се ехидно...

Аплодисменти в нашите уши...
В очите ни – сантиментална влага.
Прегръща ни, за да ни удуши...
И със душите ни да разполага.

Удобно е... Живеем си така...
Лъжата сякаш вечна си остава.
Но се върти голямата стрелка...
Часът на Истината наближава.

Макар и бавно... Идва този час...
В торбата си на гръб Лъжата носи.
На съд изправя всекиго от нас...
И му задава страшните въпроси.

Човечество, какво ще избереш?
Така живеш ти от памтивека.
Дали ще лъжеш докато умреш?
Дали така създаден е човека?

Лъжа и истина... За кой ли път...
Живеят в нас, макар с различно име.
Дали го има оня Страшен съд,
във който трябвало да се явиме.

Ти, който имаш слава и пари...
Ти, който имаш цялата държава...
Знай – даже да си на върха дори –
часът на Истината наближава.

12 февруари 2020 г.

Сгугню
снимка на Сгугню

АЕЖ: Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор в България

 

ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в “пощенска кутия” за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината.

 

Там е работата, че редовно неща, които може да се приемат като сензация, казани на медия, било в интервю или по друг начин, се тиражират незабавно, без проверка.

С цел скандал, разбира се, тъй като, за съжаление, поне нашите медии основно от това се хранят.

Поради това силно съмнителни са горецитираните вопли, както са силно съмнителни и мотивите за задържането на получените от БиТиВи данни за повече от месец.

Да се надяваме, че ще излезе повече информация по случая.