Quantcast
Новият зам.-главен прокурор объркала нулите в доходите си | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

27 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Новият зам.-главен прокурор объркала нулите в доходите си

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която днес беше избрана за заместник на главния прокурор Иван Гешев, е допуснала грешка в последната си имуществена декларация, подадена до Инспектората към ВСС. В нея тя е посочила, че държи на влог в страната 981 197 лв. В графата "произход на средствата" се казва, че те са от работна заплата, обезщетение от НОИ и от нейната майка. Освен това е дала заем в размер на 41 хил. лв. на физическо лице.

Впечатление прави, че парите в банковата ѝ сметка са набъбнали драстично в сравнение с 2018 г., когато е декларирала, че притежава 78 738 лв. със същия произход. Година по-рано тя декларира спестени 50 хил. лв. Опитите на "Сега" да получи разяснение удариха на камък. Пиронева затвори телефона си, веднага след като чу въпроса за имуществените ѝ декларации. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не отговори на обажданията.

На днешното заседание на Прокурорската колегия шефът на Инспектората към ВСС Теодора Точкова обясни, че не е установено несъответствие по отношение на имуществото и доходите на прокурор Пиронева. ИВСС е изискал информация от банка за нейните влоговете, след което станало ясно, че е допусната техническа грешка в декларацията. Всъщност паричните средства, с които Пиронева разполагала, са 98197 лв., а не 981 197 лв, както е отбелязала в графа "размер на средствата". След това разяснение на Точкова думата взе главният прокурор Иван Гешев, който отбеляза, че "който не работи, не допуска грешки". "Който е безгрешен, пръв да хвърли камъка", заключи той. В крайна сметка Пиронева беше избрана единодушно за заместник на шефа на държавното обвинение.

Прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) е една от номинациите на правителството за български европрокурор, излъчена след конкурс в началото на 2019 г. Десислава Пиронева е завършила право в ЮЗУ през 2003 г. Започва работа в държавното обвинение през през 2005 г., като младши прокурор в Районна прокуратура в Петрич. През 2007 г. е преместена в Софийската районна прокуратура, а през 2016 г. вече работи в СГП. Там тя придоби популярност с няколко дела от обществен интерес. Първото беше срещу генералния директор на БТА Максим Минчев за неизгодна сделка за минерална вода, върнато от съда заради неясноти в обвинителния акт. Другото дело е срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, който през 2017 г. беше обвинен за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на двигатели за самолетите МиГ-29. То пък завърши с оправдателна присъда. Очаква се Пиронева да замени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Другият предложен от Иван Гешев за зам.-главен прокурор е членът на Висшия съдебен съвет Пламена Цветанова. През 2017 г. тя влезе в прокурорската колегия на съвета, след като беше излъчена от парламентарната квота на ДПС. Кариерата на Цветанова започва в столичното следствие. През 2002 г. тя вече е следовател в Национална следствена служба, където работи до избирането ѝ във ВСС.

Справка на "Сега" показа, че тя също е доста заможен човек. В имуществената си декларация за 2019 г. Цветанова е посочила, че в банката държи 269 733 лв., а нейният съпруг още 38 хил. лв. Година по-рано паричните ѝ средства са 255 177 лв, а тези на съпруга ѝ - 32 823 лв. Произходът им е спестявания, трудови възнаграждения, лихви, както и продажба на недвижими имоти. Преди да бъде избрана за зам.-главен прокурор, Цветанова трябва да бъде освободена от длъжността ѝ във ВСС, което най-вероятно ще се случи на следващото заседание на съдебните кадровици.

Третият предложен за зам.-главен прокурор е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. Нейното CV е изключително пъстро. След като завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1999 г., тя започва работа като юрист в софийската областна управа. През годините тя е прокурор в районните прокуратури в Ботевград и Костинброд. От 2010 г. е зам. шеф на Окръжната прокуратура в София, а от 2016 г. е на същия пост в Софийската апелативна прокуратура. За една година във втория кабинет на ГЕРБ е и зам.-министър на правосъдието. 

Проверка на имуществената декларация на Филипова за 2019 г. показва, че тя притежава значително по-малко парични средства на влог от Пиронева и Цветанова. За миналата година е декларирала 45 753 лв. от спестявания и обезщетения от предходна длъжност. В декларацията ѝ за 2018 г. сумата е с 1000 лв. по-малко. Съдебните кадровици гласуваха единодушно в подкрепа на Филипова за зам.-главен прокурор.

Към статията във в. СЕГА
ppipi7766

Малей, това колко неизядени банички са!?

inventus

Тия не ядат банички. Нищо по малко от цял хлебозавод примерно за закуска не ги задоволява.

Дохс_Читем

Явно бизнесът с пирони е печеливш.

Звън®
снимка на Звън®

Явно бизнесът с пирони е печеливш.

 

Така е и няма какво да се добави към това кратко правдиво заключение. Следва кратко пояснение, адресирано към по-мнителните читатели.

 

Пиронева, освен веща юристка, е виртуозна флейтистка. Завършила е вечерно софийската консерватория, катедра „Дървени и кожени духови инструменти“. Изключително търсена е за камерни изпълнения. Музицира главно в нощните часове, което автоматично води до многократно увеличение на хонорарите й. Придържа се към инструктивната  школа на Тафанел и Гобер. Ето какво споделя тя за своите артистични техники, правещи една от най-търсените флейтист-юристки:

 

"До определен предел изпълнителят с помощта на волята може да промени ритъма и дълбочината на своето дишане – да го забърза или да забави, да го направи по-дълбоко или по-повърхностно. Изпълнителското дишане се овладява постепенно. В началото не се допуска голямо напрежение, макар че първоначално ученикът остава с впечатление, че не му достига въздух. От изключително значение за овладяване навиците на рационалното дишане е умението на изпълнителя да използва така наречената опора в дишането. Тя му осигурява стабилност, продължителност и интензивност на издишането, при което издишваният въздух се подава на плавна, наситена и равномерна струя, без тласъци и прекъсвания."

peniko

Освен, че са работливи и много пестеливи, всички са от заможни семейства (майки, недвижими имоти и т.н.). Малко ми е неясно това с "лихвите" като знам какво предлагат банките, а също и фактът, че 1-вата госпожа е спестила за 1 г над 900 хил.!? Сигурно защото не съм много силен във финансите ...

Аладар

Декларация за състоянието  би трябвало да се пуска  след всяко увеличение на парите над 50000 лева а не на всеки милион

аман бе

"Декларация за състоянието  би трябвало да се пуска  след всяко увеличение на парите над 50000 лева а не на всеки милион"

А кога ще работи?

KTP

Най-скапаната система с най-богатите магистрати... 

ГЕРБ - видими резултати! 

Анонимен7

Пеевски е корупционерът и заплахата за демокрацията в България, Пеевски - там търсете!

#Кой посочи Пеевски!

Орешарски съсипа България!

Царят съсипа България!

ДПС съсипа България!

Станишев съсипа България!

Но ГЕРБ ще спаси България!

 

Работа, работа, работа!

Леля_Стойка_III

Мале, щом са изкарали и такива като тебе работата е много зле ...

Дъбест

Още едно доказателство за независимостта на съдебната сган, грешка - система, от всички закони, правила и норми.

Умберто Жеко

Защо не се запорират средства съсъ съмнения за незаконни и лицето Да ДОКАЗВА произхода?

сега  държавицата ви доказва че нещо си съмнително..на всякъде е обратно.

Хулиган

Две от дамите, които Иван Гешев предлага за издигане, са със завидно благосъстояние

Какво има да се чудите.

В тази работа си има вече традиии...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

urupuchi

объркала нулите в доходите си

 

Голяма работа, просто трябва да избягва нулите когато пише обвинителни актове.

whichone

тия така ли бъркат цифрите в обвиненията, дето пишат

vasilevil

Успели хора това е положението.

Wolf ACE

Тоя пък смешник къде вижда нули в прилежно изписаната цифра 981 197 лв??!

Явно само за такива хуморески им стига пипето....

John Slow

?

F16
снимка на F16

Егати, щом попълва декларация за доход и близо 1 млн . й не бърка в очите, по-добре да си намери друга работа. Калинки се прескачат под път и над път.

Vitali Nemski

Сумата явно не се изписва...

И как така човек ще даде взаем около 42% от спестяванията се... (ако е тех.грешка)

Явно не се вписва.

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Би следвало изписването с думи да е задължителен реквизит, иначе една запетайка може да те направи милионер.

gayo

нулата МАРТИН ГЕОРГИЕВ объркала съгласуването по род

Бронщайн
снимка на Бронщайн

да начаткам милион запетайки- ще ме докара ли милиардер или ще си докарам тандовагенит?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Баси- ся осъзнах че няма смислен начин да вложа или изхарча милиард в мамковината! Трябва да си премиер за да успееш, на мен не ми идва нищо свястно на акъла за три минути!

Доц.Трътлев

Ами каката това е разбрала в училище - нулите са нищо. С тях и без тях е все тая. 

vvatkov

   Цифри или числа - там е въпросът! Хамлетовска дилема! А иначе обвинителите и техните заместници еша си нямат, както казват някои сънародници. Внимавайте, бе - че сте под прожекторите!