Quantcast
Знаково дело от визитката на Гешев катастрофира в съда | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Знаково дело от визитката на Гешев катастрофира в съда

Знаково дело от визитката на новия главен прокурор Иван Гешев катастрофира в съда, още преди да тръгне по същество. Това видя "Сега" в онлайн съдебните регистри. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода "хавала", чрез който парите не се преместват физически. 

Това беше едно от разследванията, с които Гешев се хвалеше като отговарящ за спецпрокуратурата. Тази акция беше цитирана и когато тогавашният му началник му Сотир Цацаров го заведе в Хага на среща с президента на Евроджъст Ладислав Хамран.

Две съдебни инстанции обаче намират, че обвинителният акт има пороци, заради които трябва да бъде върнат на прокуратурата. Това става ясно от определението на Апелативния спецсъд. Според съдиите Георги Ушев, Стоян Тонев и Мариета Неделчева прокуратурата не е изяснила и как са протичали контактите между подсъдимите и какви конкретно действия по вменената им задружна предварителна престъпна дейност е извършвал всеки от тях, както и какви цели са преследвали.

Делото е срещу петима сирийци и една българка, които бяха сред десетките задържани на 18 януари 2019 г. при мащабна операция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата в цялата страна. Като основен организатор на престъпната дейност разследващите сочат сириец, пребиваващ в България. Той "е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност", твърди държавното обвинение.

Системата "хавала" е обяснена на теория, но не и на практика

На т.нар. система "хавала" в обвинителния акт е отделено голямо внимание - описани са смисълът и начинът на действие, "но липсва изложена фактологична обосновка с какви точно действия кога и какви суми са трансферирани" в други държави, става ясно още от определението. Твърденията за дейността на двама от подсъдимите "са твърде общи и неясни", допълват съдиите. Не става ясно и как чрез трансфера на паричните средства в посока държави от Западна Европа се финансира "Ислямска държава". В обвинителния акт липсват твърдения за дейност на терористична организация в Европа и не е посочено коя е тя.

Сред пропуските на разследващите, които налагат връщането на делото, са и са нарушени правата на един от подсъдимите при привличането му към наказателна отговорност. Тогава без законово основание прокуратурата е заменила адвоката му с резервен защитник.  

Обвинителният акт гласи за всеки един от шестимата, че "в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на България по какъвто и да е начин чрез извършване на небанкови парични операции, изразяващи се в пренасянето на парични суми в особено големи размери - 16 459 023 лв., през страната и закупуването на високопроходими автомобили, прекарването им през българо-турската и турско-сирийската граница и предоставянето им на територията на Сирия на терористични организации", косвено предоставяли финансови и други средства и трансферирали активи на "Ислямска държава", предполагайки, че тези активи ще бъдат ползвани за терористична дейност. 

Обвиненията на шестимата са абсолютно еднакви, прокуратурата не твърди, че те са били в съучастие. Така излиза, че всеки от тях е пренесъл по 16 млн. лв. и е прекарвал автомобили към Сирия. Това обаче влиза в противоречие с обстоятелствената част на обвинителния акт и подсъдимите не могат да разберат обвинението и да организират адекватно защитата си, пише съдът. 

Според апелативните съдии за всеки обвинен прокуратурата трябва да посочи конкретно какви суми са е пренесъл и началната и крайната точка на пренасянето им. От обвинението не е ясно и дали сочената сума в цялост е предоставена на терористичните организации, или с част от нея са купувани въпросните джипове и пикапи. 

Неясният обвинителен акт

Съдът разсъждава, че според формулировките на прокуратурата "предоставянето" на средства на терористичните организации е станало по три начина. "Първият е пренасяне през територията на страната на парични суми (не е посочена началната и крайната точка, което внася допълнителна неяснота). Вторият е закупуването, превозването и предоставянето на високопроходими автомобили на терористични организации в Сирия (не са посочени конкретни марки и модели както и брой на автомобилите за всеки от подсъдимите). Третият е извършване на небанкови парични операции по трансфериране на финансови активи на терористичната групировка "Ислямска държава" от контролираните от нея територии в Сирия към други страни чрез така наречената система за неформални разплащания "хавала", пише в определението.

Неформалната система "хавала" - т.е. прехвърляне на пари, без те действително да се движат, по своите белези коренно се различава от "пренасянето на суми", така както е формулирано в обвинителния акт. Тъй като обвинителният акт е неясен, съдът може да прави само разсъждения и предположения, а подсъдимите не могат да разберат в какво точно са обвинени, приемат тримата апелативни съдии. Тяхното определение е от ноември м.г. Няма данни досега прокуратурата да е коригирала пропуските си и да е внесла отново делото в съда.

Едно към едно

Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев преди година, докато се хвалеше с успешната акция срещу сирийците. Той добави, че системата "хавала" генерира между 100 и 300 млрд. евро. "Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС", каза той, цитиран от БГНЕС. "Главният организатор е осъществявал нерегламентирани действия - "хавала". Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности. Системата "хавала" е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света", опита да обясни Гешев схемата.

Към статията във в. СЕГА
viking battle

Мачкай гешка ...не ни жали ...?

peniko

Повтарям се, но все пак: на нашата прокур(В)атура резултатите са: или делото е "върнато", или е "развалено" или тя е осъдена впоследствие от ответниците. Истинска "Гореща" новина би била: Лицето/ата ХУZ бяха ефективно осъдено/и за .....по дело заведно от прокуртатурата във връзка с ...и пр.

peniko

А, пропуснах: Г-н Гешев да факто не може да катастрофира - той вечи си има шИфьор .... и нова говорителка.

geo_19

Тъпо заглавие на "Сега"! За каква "катастрофа" става дума? Че то засега има само едно определение  по процесуални въпроси. Ще отстранят "нередностите" посочени от съда и делото наистина ще започне. Ако имаше решение с което обвиняемите са напълно оправдани на всички инстанции, то тогава може да се говори за катастрофа на прокуратурата. Но не и сега. 

----

Друг е въпроса за тромавото българско правосъдие. Тези "пороци" можеха да бъдат отстранени в хода на разглеждане на делото по същество. Или ако прокуратурата не успее - то това ще е в полза на обвиняемите, които ще бъдат оправдани. Но сега с това определение на прокуратурата се дава шанс...

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Ако две съдебни инстанции решат, че прокуратурата не си е свършила работата, това не е ли катастрофа?

 

geo_19

Не е катастрофа. (вероятно така ти се иска). 

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Вероятно така ти се иска.

geo_19

 

Някой може ли да обясни за какво става дума в тази част на определението:

 

...В определението си съдът е изразил и своите съмнения за законосъобразността на приложението на решението по дело С-612/2015 г. на Съда на ЕС,  предвид влошаване положението на защитата и е изразил становище, че АСНС следва да направи преюдициално запитване в тази насока. Посочил е още, че освобождаване от задължението за задаване на преюдициално запитване е налице само при наличие на предпоставките по доктрината CILFIT /С-283/81/. 

вила

чорбаджията ни кравар каза, че взима мерки променя конституцията, подчинява  съда на прокуратурата и всичко е наред ,каквото ,каже Гешев то се подпечатва от съда, демокрация братче

Хумангоид

Неформалната система "хавала" - т.е. прехвърляне на пари, без те действително да се движат, по своите белези...

Според мен съдът намеква, че Гешев трябва да се зарови в механизмите на квантовата физика и да обясни поведението на квантовите частици. Тути-кванти, шменти-капели, пунта-мара. 

ГАМЕНЧЕТО

Та пози начин и делото за КТБ може да отлети, а Гешев трябва още да учи.

mehudi

за съжаление след като съдът оправда нели кордовска на бг съд вече никаква, ама никаква вяра нямам.

FemtoA

Боко управлява част от ЕКВАторията ня черна море (по неговите думи)

Желязко Желев

                   Чето отгоре отгоре.. Като чета какво са свършили по-конкретното дело все едно ме удрят с мокър парцал.Защо така зле ми става от безхаберието на прокуратурата?

                   Вероятно защото си давам сметка ,че може аз да съм потърпевш?И никой ама никой няма да носи отговорност ако се окаже че просто съм нарочен.
                   Добре че не управляват Черно море! Ще го изпразнят за нула време.

FemtoA

Боко управлява част от ЕКВАториятя на Черно море (по неговите думи)

Domi

Защото там се влиза" с покани"...морала и познанието на материята не е предимство...роднински връзки...полови връзки...200 к.

Как се печели конкурс от първият път от 20-25 годишни.... , а другите с 15 години стаж и 10 конкурса ....

Stern

(Поредното) знаково дело от визитката на Гешев катастрофира в съда.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Прокурорето отдавна не са работили в съгласие със Закона.

Щото нямат никаква сметка да го изпълняват.

Главните прокурори не го изпълняват, бидейки над законите.

И като тъй забравят как се работи според тях, според законите, нали.

Човещина!

Как да ги помниш и да умееш да ги прилагаш, като не ти се е случвало едно 20 години и повече?

Та така, в момента прокурорето са хептен улисани в далаверите и джапат както им падне.

Прокурорският продукт -- разните обвинения, решения, заключения, пледоарии -- ще остане като позорът на българската история на правото. Тия хора са се дисквалифицирали трайно и непоправимо. Уво и нов набор.

ppipi7766

Знаково дело от визитката на Гешев катастрофира в съда

 

Добре казано.

Всичките "успехи" на лицето се описват на една визитна картичка:

 

Главен прокурор на  Република България Иван Гешев

 

телефон за поръчки и доставки:........

Slava
снимка на Slava

5

Нед., 12/01/2020 - 08:25 (нов)

geo_19

Тъпо заглавие на "Сега"! За каква "катастрофа" става дума? Че то засега има само едно определение  по процесуални въпроси. Ще отстранят "нередностите" посочени от съда и делото наистина ще започне. Ако имаше решение с което обвиняемите са напълно оправдани на всички инстанции, то тогава може да се говори за катастрофа на прокуратурата. Но не и сега. 

----

Друг е въпроса за тромавото българско правосъдие. Тези "пороци" можеха да бъдат отстранени в хода на разглеждане на делото по същество. Или ако прокуратурата не успее - то това ще е в полза на обвиняемите, които ще бъдат оправдани. Но сега с това определение на прокуратурата се дава шанс...

 

?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Хавала е прастара система на "бърз превод" по пътя на коприната. Значително преди уестърн юниън. С минимална бюрокрация. В основата седят левантийски сарафи и ислямско банкиране. По същество един метод за правене на бизнес е неутрален. Не може да го обявиш за престъпен априори.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

просто отбелязвам че основите на делото са не на пясъчен фундамент- в строителството , колкото и невероятно да звучи за лаици пясъкът е добра основа,  а Гешеф си е смукал палеца

rorik

Ммм даа,

С една дума , прокуратурата  требе да каже -- на тая и тая дата Иван  даде  А лева, В стотинки ,  и С милиминки  на Драган да купи кола на Петкан . А Петкан  на  еди коя си дата, яас и секунди   я даде на Асан да я изнесе за Турция  на Ахмед . Ахмед  я даде на Садам  да я даде в Сирия на Хюсеин . Хюсеин закара  сърцеедите  до Алепо. Асад изби сърцеедите  и фана колата . 

Съдът връща делото  щото  не знае точната дата и час и секунди кога Асад е фанал колата .

Съдът се чуди кого да съди и за какво.

Неам думи.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

нямаш идея за що иде реч, нали Рори?Що е процес?