Quantcast
Борисов сюрпризира НАТО с военния център във Варна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов сюрпризира НАТО с военния център във Варна

Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са договорили координационния център на НАТО във Варна, без той да е бил одобрен от Алианса. Това стана ясно при срещата на Борисов с шефа на Алианса Йенс Столтенберг в централата на военната структура в Брюксел. От думите на Столтенберг се разбра, че за него и организацията идеята за центъра в България е новина.

"България предложи разполагане във Варна на координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море", обяви в четвъртък генералният секретар на НАТО  на пресконференция с българския премиер в Брюксел. „Обсъдихме това предложение", каза той. Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Борисов отбеляза, че и сега България има координационни функции и тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

Въпросният център бе заложен в съвместното изявление след срещата между Тръмп и Борисов в Белия дом. В него бе записано, че "САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие". Според съобщението става дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса. След това отговорни фактори се заеха да дедраматизират новината, обяснявайки, че това не е никаква военна база, а само някакъв център. 

България остава ангажиран и отговорен съюзник на НАТО, но без да пренебрегва стратегическия си диалог с Русия, бе основното послание на премиера Борисов.

В четвъртък българският премиер отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, който ще има "сдържащ" характер. „Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие. Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля", каза още той. Борисов добави, че София подкрепя укрепването на НАТО в Черно море, „застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция". Премиерът описа центъра в контекста на Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток". Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, каза премиерът, независимо че именно Москва ще е против подобен център да е толкова близо до границите й. "България има огромни възможности. В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно - Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме", заяви още премиерът. „Не можем да заместим Турция, тя държи проливите, тя държи Сирия и Ислямска държава. Моето мнение винаги е било дипломация и мир“, коментира още той военните санкции, които се обмислят от съюза за южната ни съседка.
Ден след визитата на Борисов в САЩ се разбра, че идеята за центъра със сигурност се прави "на коляно" и не е сигурна. Тогава военният министър Каракачанов обяви, че всъщност България се конкурира с Турция и Румъния къде да е той. Силовият вицепремиер твърдеше, че идеята за  центъра била наследена от "правителството на Орешарски"  от времето на срещата на високо равнище в Уелс през 2014 г.  Щом за центъра се говори на толкова високо ниво, очевидно САЩ ще настояват той да е именно във Варна. Въпросът е дали всички страни в НАТО ще са съгласни. „Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията“, коментира Борисов на пресконференцията.

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Stern

Ние винаги сме против военни флоти в Черно море

Е, какво тогава ще координира този център?

Лодките и платнохоките?

Или просто се бори за още някое и друго топло местенце за заслужили калинки?

Domi

3% от БВП и три милиона българи по малко ...ако 8 самолета правят разлика в една война..на нас ни са нужни българчета не самолети Гусин премиер....

БОКО

10 години търпяхте мутрокомуниста от Банкя сега ще риете землянки да се пазите от руските ракети ...и всичко за една снимка пред камината в белия дом ...смотан матрял..

дъртреалист

"САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие"

В никакъв случай не означава, че САЩ подкрепят това предложение.

А само - че одобряват начина на мислене.

Но за кифочите дипломатическия език не съществува.

 

Magi

И аз това се питам толкова време , кой му позволи да разрешава и да предлага чужди военни да правят бази и военни центрове на наша територия? Ако направим референдум по този въпрос, сигурна съм , че народът ни няма да одобри това.

дядо Пижо

Кой те пита. Аз поне знам 4 бази в България. Всичките са американски, не натовски. И такъв център ако има и той ще е американски. Те на нато доверие нямат и с право. При един военен конфликт, особено с ядрена държава, всички ще се разбягат. Само ние колонията оставаме верни. За два часа папера ни няма да остане.

Миряна Б.

Историята ни не знае по.нагъл предател. по-себелюбив паун.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Ако мишената не е била ясна, то сега е, барабар с точката в средата, за десетка.