Quantcast
Само за час кабинетът раздаде към 2.7 млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Само за час кабинетът раздаде към 2.7 млрд. лв.

Истинско бюджетно сътресение предизвика в сряда правителството. Само за час заседание министрите раздадоха, разместиха и наместиха колосалните над 2.6 млрд. лева. Това се случи с поредица решения за отпускане на допълнителни разходи на министерства и агенции и за пренасочване на ресурси от едни пера и звена към други. Парите ще отидат за дострояването на магистрала "Хемус", за пътни ремонти и снегопочистване, за скенери на митниците, за укрепване на хакнатата мрежа на НАП, за коледни бонуси в МВР и т.н. Ще се търси и нов самолет за властта.

Държавният бюджет е планиран да завърши годината с 2% дефицит, който се равнява на 2.4 млрд. лв. Неотдавна правителството се похвали, че към края на ноември все още има излишък от над 1 млрд. лева. От което излезе, че през декември правителството скоростно трябва да изразходва над 3 млрд. лева. След вчерашното заседание на министрите пари за харчене почти не останаха.

Най-едрият извънреден разход е за магистрала "Хемус" - 1.38 млрд. лева за строителството на нови 89 км. Това е отсечката от връзката с шосето Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци. Сега правителството прави същата маневра като в края на миналата година. Тогава първо реши да задели 1.34 млрд. лева от излишъка, за да започне изграждането на 134 км от северната магистрала на България, а с последващо постановление даде парите на държавното предприятие "Автомагистрали", което да се захване с проекта. Сега новите 1.38 млрд. лева ще бъдат поверени на същото дружество. Схемата е порочна, защото заобикаля провеждането на обществени поръчки и няма никаква отчетност за парите. Държавното предприятие пък няма нито опит, нито техника, нито персонал. То е само диспечер на милиарди, които без конкурси текат към близки до властта фирми подизпълнители. Отпускането на 1.38 млрд. лв. за новите 89 км от магистралата означава, че изграждането на 1 км ще излезе 15.5 млн. лв. А няма гаранция, че няма да има допълнителни траншове.

Ако се прибавят и предните 1.34 млрд. лв. за 134-километровата отсечка от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново, в диспечера "Автомагистрали" се натрупват над 2.7 млрд. лева. Така кабинетът "Борисов" подобри предишния си скандален рекорд - наливането на 2 млрд. лева в прословутото "безплатно" саниране, което позлати фирмите, които го изпълняваха. 

Резултат с изображение за пари

За да узакони новите магистрални харчове, правителството в сряда вдигна тавана на разходите, които в оставащите дни до Нова година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може да направи. МРРБ получи картбланш да сключи договори за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища до 824 млн. лв. В сумата влизат половин милиард лева по обществените поръчки за текущо и зимно поддържане и за аварийни ремонти, които са със срок на изпълнение 5 години (60 месеца). С други 350 962 401 лв. се увеличава максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани от МРРБ заради авансово плащане към "Автомагистрали" за изграждане на участък от магистрала „Хемус“ към септември т.г. 

280 млн. лв. допълнително ще отидат в Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се разплатят до Нова година извършени пътни ремонти. 10.180 млн. лева са за 9.3-километровата отсечка от „Хемус“ от Ябланица до Боаза, а 16.9 млн. лева - за участъка от Драгоман до Сливница, който е част от бъдещата автомагистрала „Европа“. Останалите 253 млн. лв. са за ремонти на участъци от републиканската пътна мрежа - например за аварийно-възстановителни дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“ са осигурени 10 млн. лв. Основната част от парите са за оздравяване на отсечки с "изключително целогодишно натоварване" като Велинград - Сърница, Сливен - Стара Загора, Омуртаг - Котел, Поликраище - Елена и др., поясняват от пресслужбата на МС. 

Правителството направи и редица размествания на разходи по пера. 

Допълнителни 34 млн. лв. ще получи МВР - за коледни бонуси. Близо 33.7 млн. лв. ще зарадват предпразнично НАП и Агенция "Митници". Приходната агенция получава парите, за да си укрепи и защити от хакери "комуникационната инфраструктура". "Подаръкът" явно е заради безпрецедентното изтичане на личните данни на близо 5 милиона данъкоплатци през лятото. А митниците ще могат да си купят нови мобилни рентгени. Спестени по други пера 3 млн. лева на правосъдното ведомство се пренасочват за допълнителни разходи за затворите.

Близо 3 млн. лв. ще получи Военномедицинската академия за дооборудване на операционни зали. Парите идват от спестени други разходи на Министерството на отбраната. 

Резултат с изображение за Бюджет

Регионалното министерство пък мести неусвоени пари към неясно какви мерки за подобряване на транспортната достъпност, управление на водните ресурси и геозащита. Размествания са одобрени и по бюджетите на социалното министерство, МОСВ, транспортното министерство. 

А след няколко инцидента с правителствения "Фалкон" в сряда  Авиоотряд 28 получи задача от МС да спазари и да купи нов самолет за властта. Срокове не са поставени, сума или лимит за разхода също няма.

 

РАЗХОДИ БЕЗ КРАЙ

Все още неработещата тол система ще глътне още 50 млн. лв. Парите са за покриване на разходи, направени от началото на годината. Националното тол управление получава общо 46 млн. лева. От тях 11 000 200 лв. са по договора с консорциума "Капш" за изграждане и въвеждане на новата система за събиране на пътните такси, а останалата част - за оборудване на работни помещения на самото тол управление, за поддръжка на автомобилите на тол инспекторите, на терминалите за самотаксуване и др. Отделно ще бъдат похарчени 3.4 млн. лв. за свързване на тол системата с информационните системи на Агенция „Митници“ и МВР, за  счетоводен софтуер и прочее.

Към статията във в. СЕГА
Hasta la vista

Раздавай, Баце, раздавай! Епа нема само пенциите да намажат за Коледа, я!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Точното заглавие би било : кабинетът СИ раздаде....
БОКО

 ТОЧНОТО заглавие е  Кабинета напечата  в печаТНИЦАТА НА БНБ ХАРТИЙКИ НАРЕЧЕНИ ИНФЛАЦИОНИ ЛЕВЧЕТА И СИ ГИ РАЗДАДЕ ...ЕДИНСТВЕНОТО РАБОТЕЩО ПРЕДПРИЯТИЕ В МУТРОЛАНДИЯ Е ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ ....РАБОТИ НА 3 СМЕНИ  ЗА ПРОСТИЯ МАТРЯЛ..

аман бе

Кога отмениха борда, дагее....?

Ураа

Ами то ако се дават за пенсии, не може да се краде.

Ама за магистрали и пътни ремонти, ухааа

И една мачле си ритнал след това, браво, български юнак.

?

редник

То е само диспечер на милиарди, които без конкурси текат към близки до властта фирми подизпълнители. 

 

Е, демокрация е, бе...

nellson

....пасмина 

 

Andrij

Когато в края на 2008 г. кабинетът на Станишев имаше подобен излишък,само,че за разлка от Борисов неговият излишък беше при бюджетен профицит,а не дефицит то тогава Станишев раздаде на ВСИЧКИ около 3 млн. пенсионери по 150 лв. за Коледа,а не както сега Борисов по нещастните 40 лв. на някои.И тези почти 500 млн. веднага обратно се върнаха в държавата и икономиката,за разлика от милиардите раздавани от Борисов,които заминават за офшорки или банки в Швейцария и Австрия.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Сигурен, че и Боко щеше да раздаде парите на пенциите ако догодина имаше избори. Ако требва да сме коректни обаче, много по-добре е да парите да се инвестират в инфраструктура. Кацата с пенсиите няма напълване..

Andrij

Едно е да се инвестират,друго да се откраднат през инфраструктурата.Магистрали 3 пъти по-скъпи от швейцарските и саниране 4 пъти по-скъпо от германското не е инвестиция а наливане в каца без дъно.Абе,ти да не си от детски дом?!

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

..

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Магистрали 3 пъти по-скъпи от швейцарските"

 

Това са глупости, разбира се. Какво против имате срещу "детските" домове? Не всички имат късмет с родителите, едни се оказват без дом, а други с биологически ограничени възможности.

F1

Eй Куку, майка ми и баща ми са работили по 38 години за тази държава и получават двамата общо 650 лева пенсии. Ти с толкова можеш ли да живееш?  

F1

Eй Куку, майка ми и баща ми са работили по 38 години за тази държава и получават двамата общо 650 лева пенсии. Ти с толкова можеш ли да живееш?  

Strudel

Правителството би трябвало да задели значителни средства за подобряване  условията в затворите!

Недалновидни както винаги!