Quantcast
Как Лъв Велики направил радикална реформа и защо | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

64 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Как Лъв Велики направил радикална реформа и защо

Ако разгледаме заклинанието Abracadabra като съставено от „абра“ и от „кадабра“ и ако го пренесем на полето на обществено-политическите заклинания, то лесно можем да заменим „абра“ с „промяна“ и „кадабра“ с „реформа“. Как ще настъпи промяната, деца? Чрез реформи! Чрез реформи!

В нашата политическа митология реформата заема важно място. По едно време за нея даже се създаде и специален Реформаторски блок. Ако нещо не се е случило както трябва, то е, защото не е била проведена докрай необходимата реформа. Ако преходът все още не е свършил, то е, защото не са осъществени всички реформи, от които той се състои. Какви са проблемите на образованието, полицията и здравеопазването? Че не са реформирани.

Увлечението е толкова голямо, че за реформи се представят дори и най-плахите движения в публичното пространство. Всяка дребна промяна се отчита като реформа, като нова страница в историята на човечеството, като смела политика на управлението. Но всъщност истинските реформи са онези промени, след които светът или поне системата, в която са направени, вече не са същите.

Една от ярките императорски династии на Византия е балканската династия на тракийците, основана от император Лъв I Маркелис (Месаря) Тракиец, наричан още Лъв Велики и управлявал от 457 до 474 г. По произход романизиран тракиец от племето на бесите, той бил родом от Дакия Аврелиана със столица днешна София.

Проблем при управлението на Лъв Велики била монофизитската ерес, според която Иисус Христос има само една, божествена природа. Това схващане рушало мирогледа на хората, обезсмисляйки възрастването на човешката природа, възможно единствено при съчетаването на двете природи и двете воли - божествената и човешката - в личността на Богочовека. Разрушаването на догмата за Боговъплъщението отнемало смисъла на живота и заличавало целта на общественото развитие. Изопачавало мирогледа и уронвало нравите. А нравите са много важни за здравословното състояние на една империя.

Затова на 31 март 465 г. Лъв Велики издал имперска заповед:

в държавните и правосъдните институции да работят само православни християни. Ето това е реформа.

Какво обаче означава „православен християнин“? Дали всички, на които им е правено кръщене, са такива? Такива ли са всички VIP, които се бутат да ги дадат по телевизора със запалена свещица в ръка?

Преди всичко православният християнин би трябвало да е човек, който е православен и който е християнин. Да си християнин, означава да вярваш, че има един Бог - творец на всичко видимо и невидимо, и да знаеш, че този Бог се е въплътил в изключителната личност на Христос, за да съедини Своята природа с човешката и да възвърне изгубената с грехопадението хармония в творението. Това е да си християнин. Да си православен пък значи да изповядваш вярата си така, както са те учили Христос и апостолите, без да променяш нищо в нея, тоест да славиш Бога по правилния начин - православен. Защото ако крайната цел е да се единиш с Бога, но представата ти за Бог не е тази, която Той е споделил за Себе си, ще се единиш с някого другиго. Просто е. Какъв още човек е християнинът?

Той не мисли себе си за най-съвършеното нещо на света. Напротив

Той знае, че е заразен от страсти и нападан от демони. Знае, че е слаб и умът му се мята от заблуда в заблуда. Знае, че природата му е увредена от греха на гордостта и своеволието. Увредена е в степен, в която вече не може да се спаси сам. Но знае също така, че вижда пред себе си светлината на крайната цел и да върви по пътя към нея е въпрос на смирение, търпение и упоритост. Той гледа на себе си като на творение, а не като на венец на еволюцията. И Творецът е негов естествен партньор в усилието за възстановяване на първоначалния замисъл.

Християнинът не е собственик на природата, а неин стопанин със съответните отговорности. Знае, че природата е увредена от същото, от което е увреден и самият той - от смъртта. Негова задача е, очиствайки себе си, да очисти и творението и да го принесе на Твореца в качеството си на свещеник, защото всеки християнин по силата на своето кръщение е цар, свещеник и пророк. Така гледа християнинът на себе си.

Християнинът знае, че е безсмъртен. Душата му е безсмъртна и сега, а тялото ще бъде след пресътворяването в осмия ден, когато ще има „ново небе и нова земя“ (Откр. 21:1). Този живот не е нищо повече от училище, в което човек се готви за следващия и което ще завърши със строга матура. Следователно християнинът, от една страна, не е пристрастèн към материалните блага, не са му жизненоважни къщите за гости и терасите по покривите с персонални асансьори до тях. От друга страна, християнинът не се ужасява от смъртта така, както някой човек, който приема, че тя е край на всичко и след нея няма нищо (макар че, щом няма нищо, би трябвало да му е все едно, но това е тема на друг разговор). И щом не се страхува от смъртта, християнинът не се страхува и от много други неща преди нея. С това, с което можеш да шантажираш един атеист, трудно можеш да шантажираш един християнин. Величаем делото на Св.св. Кирил и Методий, всяка пролет носим портретите им, окичени с майски цветя. Но с всяка изминала година все по-рядко си спомняме, че тези висши византийски сановници нямаше да сторят това, което са сторили, и нямаше да изтърпят това, което са изтърпели, ако не бяха ревностни православни християни, ако не гледаха на земния си път само като на начало на един друг, по-дълъг и по-вълнуващ път. Това се отнася и за хиляди други личности, белязали с живота си историята на човечеството.

Нататък. Макар че човекът е устроен така, че винаги да обвинява другите и да оправдава себе си, християнинът се старае да вижда у другите доброто, а у себе си да вижда лошото. Това наистина не е нищо повече от въпрос на личен избор, защото у всеки човек живее както доброто по сътворение, така и злото по придобиване. И се проявяват заедно във всяка негова постъпка.

Въпросът е с какви очи ще погледнеш човека и постъпките му

Ако повикаш от човека доброто, обикновено то и ще ти отговори. И обратно.

Християнинът е човек, който се отнася с любов и загриженост към другия, защото има една и съща природа с него. Както Бог има една природа - „божество“, която се проявява в три лица, така и човекът има една природа - „човечество“, която се проявява в милиарди лица. По тази причина всички хора са едно същество в Христа (отделни личности са в Св. Дух) и омразата към другия човек е равнозначна на самоубийство. Тоест омразата към човека е лудост. Така знае християнинът. Когато се изказва остро за някого или някого наказва, християнинът не забравя, че трябва да мразим греха, но грешника да обичаме. Християнинът знае, че да обичаш човека, означава да го видиш такъв, какъвто го е замислил Бог.

Най-сетне християнинът знае, че човекът не е микроскопична бурмичка в тракащата и скърцаща машина на историята, а истинска вселена, която съдържа в себе си всичко в неговата цялост и пълнота. Когато попитали Максим Изповедник какво ще стане, когато остане сам срещу всички (тогава всички били еретици монотелити, включително и кан Кубрат), св. Максим отговорил: „Тогава Църквата - това ще съм аз.“ Една личност е способна да бъде цялата църква. Това е тайната на съборността.

И какво? Прав ли е бил Лъв Велики да иска за империята си такава администрация и такива съдебни власти? Да иска държавният чиновник да бъде скромен, търпелив, смирен, отговорен; да не е алчен, да не се бои от смъртта, да се стреми към личностно усъвършенстване; да бъде позитивен към другите и критичен към себе си; да поставя интересите на другите наравно, ако не и над своите... Впрочем в качеството си на император Лъв Велики е бил длъжен да иска това, за да запази таксиса и да изпълни задължението си за филантропия като автократор.

Как би изглеждала една съвременна държава с такава администрация и такива магистрати? Един човек ми каза, че нямало смисъл да си ги говорим тези неща, защото, ако били възможни, досега някой да ги е осъществил. Историята е линейна и в нея всичко се случва за първи път. Дали нещо е постижимо, никой не може да каже, преди да е пробвал, а често не може и след това. Във всеки случай обаче няма нищо задължително и винаги можем да продължим да си живеем както и досега. И да не забравяме, че и доброто, и злото са у човека и ако повикаме доброто, току-виж ни отговорило. Освен това мисля, че Картаген (онзи град, в който администрацията е съставена предимно от финикийци езичници) трябва да бъде разрушен.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Лерболарио

На това недоразумение е крайно време да му забранят да пише на исторически теми, защото АБСОЛЮТНО НИЩО не отбира от тая наука. Най-паче да му се забрани да пише за "импер" Лъв (щото нали издал "имперска" заповед, значи е "импер", а не  император).

 

СЕГА, СЕГА, докъде я докарахте...

ppipi7766

Сула както винаги впрегна каруцата пред  коня.

Християни, не християни в тази манджа той си знае.

Проблемът е не в нереформираните, а в частично реформираните .

Проблемът,е че всекикойто докопа зрънце власт почва да дава акъл.

Като почнеш да реформираш един кръги го докараш со 12-тоъгълник, няма лошо.

Ще върви каруцата, но ще скърца.

Следващия обаче и той да остане в историята маха един ъгъл и следващия и следващия.

Докарахме я до триъгълно колело и каруцата не помръдва.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Препоръчвам фентъзито на гай гавриел кай. Има повече история в конътекстса от горното

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Да си християнин, на първо място означава да постъпваш по Християнски, а не само да се определяш като такъв....

:)

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Една от ярките императорски династии на Византия е балканската династия на тракийците, основана от император Лъв I Маркелис (Месаря) Тракиец, наричан още Лъв Велики и управлявал от 457 до 474 г.

1/Династията просъществува 17 години и не просъществува след смъртта на основателя си Лъв I Маркелис  (Касапина , а не Месаря), защото синът му Лъв II умира преди самият Касапин да умре.

2/ Яркото на тая "династия", а по-точно на единствения и действен член е, че той, въпреки неговата лична отдаденост на Православието, става император благодарение на един еретик (арианинът Аспар) , а след смъртта си, оставя трона на друг еретик, монофизита ТарасиКодиса, познат като император Зенон, който с неговия Енотикон, довежда до Акакиевата схизма и отпадането на Цариград от Църквата.

Иронията в случая не е само до странните обстоятелства довели до царуването на Лъв и тези последвали смъртта му, но и че наследникът му Зенон предявява подобни изисквания към ромейските чиновници - да приемат Енотикона, с което директно ги изнудва да пожертват Православието си или да запазят мястото си.

Verbis verbis

„Затова на 31 март 465 г. Лъв Велики издал имперска заповед:

в държавните и правосъдните институции да работят само православни християни. Ето това е реформа.„

 

Лесно му е било на Лъв. По негово време имало само една секта.

Сега да видиш секти и сектанти.

Да се пита човек, има ли православни в институциите...

Мда! Това би било реформа.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пак да отбележа че Иван111 е въпросният халтуршик. Неуверен в тезите си следи реакцията на форума. Между другото и въпросната статия е от девет дерета вода да обясни халкидонският събор и първата Велика схизма, предполагам с уикипедия, по спешност. Толкоз за "кърти и извозва Картаген! Собствен транспорт! Ниски цени!"

Предводител на ...

По произход романизиран тракиец от племето на бесите, той бил родом от Дакия Аврелиана със столица днешна София.

Колко глупости само в едно изречение!

Тва да не е писано от Сула? 

wreckage
снимка на wreckage

четейки горното, одбелязвам, че с такива мислители като афтора му християнството е ф ноо добри ръце и може да върви само нагоре. И напрет, но главно нагоре.☝️

 

Като дискордианец мога само да изразя съжаление, че дискордианството не е пръкнало теолози с такъф размер, форма и плътност на образуващия ги материал като Иван Стамболоф Тире Сула.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

***

NEM2

Един от бащите на съвременната демокрация (George Washington) е казал на изпроводяк, че би било лекомислено да се смята, че демокрацията може да работи добре без обществен морал базиран на религия. Сигурно защото алтернативата е да ти налагат морала със сопа отгоре, което също работи, но вече не е демокрация. От друга страна, християнската философия (описана прилично тук) за съжаление не бива да се слива с управлението на държавата. Това води до инквизиция, кръстоносни походи и клади. Това не означава, че няма нужда от реформи, които да използват техническия прогрес. Знаем например, че съединението прави силата. Което е вярно в смисъл на по-добра самозащита. Но може би не е толкова вярно в смисъл на налагане на волята на една обединена група (партия) над друга по-малка. За да се избегне това, управниците може би трябва да се избират на лотариен принцип измежду професионално преквалифицирани прослойки. А на обществото да се даде правото да налага вето и импийчмънт по електронен път.  

Сократ-май

Абе, хора, що не си направите по един абонамент за всяка седмица с постоянен текст:

"Сула е по.тъп от мен."

Предводител на ...

***

wreckage
снимка на wreckage

За решаването на въпроса "Е ли Иван Стамболоф Тире Сула по-тъп од Сократ Тире Май?" треат ноо повече усилия, одколкото съм готоф да изразходя на тоя етап.

Verbis verbis

Сула пак бръкна в душичката на еретиците.

По-вече ми харесва думичката „дегенерати„, заимствана от Климов.

Идеята на тракийският Лъв I хич не е лоша.

Стига да се намери  Лъв II

Само да не е оня, от Метро Голдуин Майер.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Добре де, Бай Хой е хванал Сашо Дончев за топките. Като имаш бизнес, има и какво да ти виси, не като в моя случай - нямам бизнес, няма какво да ми виси, няма как Бай Хой да ме хване за топките. И си налага протежето Бай Хой и Сашо Дончев не може да откаже да плаща хонорара на Иван тире Сула. Ама Иван тире Сула не е чак толкова прост, колкото ни се показва. По темите, от които разбира, пише повече от прилично (не в тоя вестник/сайт). Нима Иван тире Сула дотолкова се е забравил от излялите се върху него обществени благинки, че има самочувствието да пише по теми, всъщност и да поучава, от които не разбира?

 

Между другото, патронът на Иван тире Сула направи исканата от него реформа  - не си ли правоверен (от ГЕРБ), не си на държавна служба.

Verbis verbis

Много на дребно замотаваш.

Някакви си партии, които утре може и да ги няма, някакви си бизнесмени, които утре може и да не са бизнесмени..

Топката е по-високо.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Топката е по-високо.

В смисъл каквато и да е властта, все някоя блажна мръвка да падне в на Иван тире Сула устата?

Verbis verbis

Предполагам въпросът с мръвката Сула да го е решил отдавна.

Възпитаните хора в чуждата чорбица не бъркат.

С хонорара от вестника, предполагам е същото.

Не без заплащане се опитва да ни сведе някакъв нишан.

Който за най-активните по-горе или е терра инкогнита, или, найвероятно - много, много неприятен знак.

 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Пак бъркаш - въпросът с мръвката Иван тире Сула го реши съвсем неотдавна - и Сашо Дончев му дава пари и БНТ, ама съвсем неотдавна. Досега се занимаваше, уж, с частен бизнес гражданинът тире Сула, а все още даже един Картаген (само) не е разрушил. Помиярче, на което му подхвърлят кокалчета, демек, а то уж лае по тия, които вземат кокалчета, от буржоата, които подхвърлят кокалчета.

 

Възпитаните хора са в ГЕРБ. Останахме невъзпитраните отвън да питаме - що сме били прости кратуни и не сме разрушили поне по един Картаген, та и нас като Бойко да ни пипат по мскулите.

Verbis verbis

Ако темата беше Житието Сулево, бих се заинтересувала от някакви лични данни и достижения на същия.

Но не е.

Той е само гарсонът, който ни сервира дадена тема.

Спусната може би от някоя кухня.

Учудвам се на постоянството, с което другарчетата ни тук се стараят да претрепят вестоносеца.

Колкото за Картагена.. всички го строихте с пионерски плам. И ГЕРБ, и БСП, и дериватите.

И като го построихте, се оказа, че от някъде се задават римските легиони.

Не съм привърженик нито на Картаген, нито на Рим.

Но историята се повтаря.

Рим унищожава Картаген, а после се разпада.

Това е по-удачният вариант.

Освен това мисля, че консерватизмът е по-добрият вариант за човечеството.

 

Пп А, и да допълня.

Между консерватизъм и комунизъм, разликата е само в собствеността върху средствата за производство. Но оня комунизъм, който от 89г. не действа като идеология.Затова и християнските добродетели, които описва Сула, толкова са ни познати. Като нещо, вече видяно.

Но затова пък, докарват до истерия демократично-либералните пуни.

 

 

 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Наистина ли сте толкова наивна? Тире Сула рушащ наследството на БКП и ГЕРБ? И тире Сула консерватор? Баси. Добро въображение и много добри намерения се искат, за да повярвате на тази претенция сулева.

Между консерватизъм и комунизъм, разликата е само в собствеността върху средствата за производство.

Сульо каманез, значи, минус средствата за производство.

Verbis verbis

Объркването ви сигурно е в прочита.

Сула декларира, че е консерватор и монархист.

Останалото са мои забежки, с цел просветлението ви.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

#22 ...Между консерватизъм и комунизъм, разликата е само в собствеността върху средствата за производство. Но оня комунизъм, който от 89г. не действа като идеология.Затова и християнските добродетели, които описва Сула, толкова са ни познати. Като нещо, вече видяно.

Уха! Тука има нЯщо! Сериозно, тук има не една теза и все богати. Струва си да се развият.

 

Има една книга: Бъдете като децата (Будьте как дети) от наскоро починалия велик автор Владимир Шаров. Там еквивалентността между практиките на християнстващите и на комунизите е прикована с дебел гвоздей върху портите. Както и в другата му книга, Репетиции. И двете са преведени на български от чудесната Здравка Петрова и издадени от Факел Експрес.

Weiß

Доживяхме, доживяхме откровението Сулево.

Картагенът, който трябва да бъде разрушен, това са езичниците в администрацията,

поклонниците на финикийците, дето измислили парите.

Анатема за тях, мамка нихна.

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

По-вече ми харесва думичката „дегенерати„, заимствана от Климов.

Идеята на тракийският Лъв I хич не е лоша.

Стига да се намери  Лъв II

Ъхъ.... Те нехалкедонските християни - арменци, копти, сирийци са все "дегенерати"....

Лъв II умира малко прети татко му Лъв I, който при все отдадеността му на Православието, си остава един не особено способен император.

Топката на Сула е доста ниска:  неолиберализъм със санкция свише.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всъщност самият Лъв е протеже на ариан. По-точно пионка. Стремежът към еманципация го води. Неведоми са пътищата на властта

wreckage
снимка на wreckage

Освен това мисля, че консерватизмът е по-добрият вариант за човечеството.

ако консерватизмът беше по-добрият вариант за човечеството, сега немаше да обнародваш тоа си възглет ф интернет, а щеше да переш на ръка козинявия трикотаж на мъжа си, докато го чакаш прет пещерата да се върне с квото е успял да утрепе за вечеря с верната си неокастрена точилка.

Verbis verbis

Григорий Климов според теб арменците, коптите, сирийците има предвид?

В наши дни един „Лъв„ трети, пети, петнадесети с коя „секта ще трябва да се „бори„?

В едно си прав - неолиберализъм със санкция свише. 

ЕС. Какво да го правиш...

Защо? Е друг въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verbis verbis

Останки от пожар,

либерализмът е прекрасен, защото има „прогрес„?

Къде е?

Прогресът ви се оказа регрес.

Страници