Quantcast
6689 лв. ще плати всеки данъкоплатец за държавните разходи през 2020 г. | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
6689 лв. ще плати всеки данъкоплатец за държавните разходи през 2020 г.

Държавата ще събере през 2020 г. средно по 6689 лв. от всеки данъкоплатец под формата на данъци, осигуровки и такси, които после ще бъдат похарчени за чиновнически заплати и пенсии, субсидии, магистрали и ВиК мрежа, детски надбавки, за полиция, армия, училища, болници и т.н.

За поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя нагледно разходите по държавния бюджет под формата на "разходна бележка". Близо 47 млрд. лв. ще похарчи държавата през 2020 г., става ясно от проектозакона за държавния бюджет, който в момента се обсъжда в Народното събрание. Сумата е с 3 млрд. лв. по-голяма от тази година, заради което и средната сметка, която ще сервира правителството на всеки данъкоплатец, ще е с близо 400 лв. по-висока в сравнение с тази година.

Разходната бележка представлява разбивка на харчовете на държавата по функции, като разпределя средствата поравно върху всички български граждани. От тези 6689 лв. на човек с най-голяма тежест за поредна година се оказват разходите за пенсии - 1518 лв. Това е с 95 лв. повече от тазгодишния бюджет. На второ място по размер в сметката са разноските за здравеопазване - 822 лв., следвани от тези за образование - 769 лв., където всъщност е отчетено и най-голямото нарастване - 98 лв. повече. Отделно за социални помощи и грижи догодина ще отидат по 603 лв., за вътрешен ред и сигурност - 509 лв., а за отбрана - 256 лв.

С 516 лв. всеки български гражданин ще финансира строителството на пътища през 2020 г., а с 337 лв. - благоустрояването и мерките за подобряване на околната среда. За издръжка на администрацията разходът догодина е 351 лв.

Днес ИПИ представя за поредна година своя алтернативен държавен бюджет. Той се изготвя въз основа на убедеността, че държавната намеса и преразпределение през бюджета трябва да са ограничени, публичните разходи трябва да са ефективни, а процесът на бюджетиране да е предвидим и прозрачен, посочват от ИПИ. 
 

Към статията във в. СЕГА
Интервал

На това поне може да се сложи цена. Каква е цената на десетките хиляди емигриращи хора? На това ИПИ едва ли ще отговорят, че се борят за едни други ценности.

tatyana1

Много администрация, много вътрешен ред и сигурност, а като резултат насреща- нищо

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Каква е цената на десетките хиляди емигриращи хора? На това ИПИ едва ли ще отговорят, че се борят за едни други ценности.

Отговорили са ти , макар и косвено, с перото за пенсиите, което е колкото здраве, образование и наука взети заедно.

Интервал

Наистина ли не вдяваш въпроса или само се правиш?

kaily
снимка на kaily

а колко ще плати секи данъкоплатец за оръжия

де на сичко отгоре ги и няма

ама то те не ни и требват, който и да ни завладее, по-лошо нема стане

greenville

Тези 351 лева може ли да не ги плащам?

Администацията просто не ме кефи....