Quantcast
Управляващите бетонираха тандема Цацаров - Гешев | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Управляващите бетонираха тандема Цацаров - Гешев

С издигането на кандидатурата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) управляващата коалиция разширява кръга на действие на тандема Цацаров-Гешев и  бетонира още свои хора на ключови позиции по върховете на държавата."Много други се притесниха от този тандем. Г-н Гешев главен прокурор, а г-н Цацаров председател на комисията", каза Емил Димитров - Ревизоро, депутат от "Обединени патриоти", при официалното представяне на номинацията на главния прокурор на брифинг в парламента във вторник.

За издигането му на шефския пост, който бе освободен от Пламен Георгиев след скандала "Апартаментгейт", усилено се говори от около седмица, въпреки че самият Цацаров определи информациите като "спекулации".  И Иван Гешев казваше, че "99% няма да се кандидатирам за главен прокурор", след което направи точно обратното. Всъщност Цацаров ще е начело на комисията 4 г. и така ще довърши мандата на Георгиев. После може да бъде преизбран за още 6 г.

Емил Димитров пое отговорността за лансирането на кандидатурата на Цацаров и че преговорите в началото ги е водел само той. "Кандидатът трябваше да бъде малко или много "синя каска", необвързан с политическа сила", допълни депутатът.

Той определи главния прокурор като "много повече от това, което беше предишният  шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев", който бе възнаграден от правителството и беше изпратен генерален консул във Валенсия. "Г-н Цацаров е това, което всички останали не са !", смята Димитров. С приповдигнат тон допълни: "Всички, с които сме обсъждали този въпрос помежду си, си казахме: "Или Цацаров, или да не се занимаваме ! Все ми е едно кой ще бъде друг, ако не е той".

"Тука в парламента всичките колеги, с които сме разговаряли, казаха само едно нещо – най-добре е да бъде Цацаров. Предложението не е спонтанно, то е дълъг процес. Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава. Искаше да остане в системата, в която работи", обясни Димитров. По думите му Цацаров трудно се съгласил да поеме новия пост, не горял от желание, искал да "остане  да работи в съдебната система" и да бъде повече със семейството си.

"Намерихме аргументи, с които успяхме да го убедим", заключи Димитров.

Със същия приповдигнат тон Явор Нотев обяви, че е въпрос на "шанс" съвпадението между изтичащия мандат на Цацаров и прокуратурата и свободната позиция в КПКОНПИ.

Според депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев Цацаров "знае къде са границите между институциите" и какво е "разделението на властите". "Този човек е убеден държавник. Знае, че хората трябва да имат доверие в институциите. През цялото време, когато работех с него, виждах това. Той ще успее да съживи тази нова институция КПКОНПИ и успешно да се борим с недъзите на обществото !", смята Радев.

След като изсипаха хвалбите по адрес на Цацаров, представителите на мнозинството всъщност не отговориха на последвалите репортерски въпроси. Те бяха попитани дали са задали на Цацаров въпроса кои са двете сгради, където се избират шефовете на върховните съдилища и главният прокурор. Отговорът на Красимир Ципов от ГЕРБ бе въпрос: "Защо смятате, че това е основен въпрос?!"

Процедурата за нов председател на КПКОНПИ се забави с повече от 3 месеца, а срокът за номинации изтича в сряда. Според закона при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията нов се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Пламен Георгиев този срок изтече на 30 септември, а процедурата за нов ръководител бе открита едва преди две седмици.

ДОКРАЙ

Говорителят на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет Даниела Машева заяви за "Сега", че не й е известно да е постъпило искане от главния прокурор Сотир Цацаров за предсрочно прекратяване на мандата му. Тя изрази мнение, че няма условие за несъвместимост, докато той не бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Машева допусна възможността в крайна сметка Цацаров да изкара до края мандата си, който изтича на 10 януари.

На въпрос кой ще изпълнява длъжността на настоящия главен прокурор, ако той отиде в антикорупционната комисия, Машева отговори: "Някой от заместниците, може да е Иван Гешев, може да е Мария Шишкова".

Законът предвижда още, че обвинител №1 се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Ако той реши да освободи поста преди изтичането на мандата му, трябва да подаде оставка пред ВСС, а след това президентът да го освободи.

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

Ако мислите, че с това театрото е приключило, много се лъжете.

Това е само прологът.

В който кукловодите се надцакват...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

първолета

 http://defakto.bg/2019/11/16/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bd-%d1%82%d1%83%d0%bd%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%bc-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%b5%d0%b4/?fbclid=IwAR1EXYfIpYXhSHgGDpg5Mg6mHZhQo_7dA2YPusY8vY5xybXH-16_adi3_Kg

9101

Управляващите бетонират статуквото с надеждата да не им се търси наказателна отговорност за огромните далавери които права и докато са на власт, и след това.