Quantcast
САЩ вече не смятат за незаконни еврейските селища на Западния бряг | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
САЩ вече не смятат за незаконни еврейските селища на Западния бряг

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо обяви поредна рязка промяна в политиката на Вашингтон в Близкия изток, предава Ройтерс, цитирана от БНР. Помпейо съобщил, че администрацията на президента Доналд Тръмп вече не смята за незаконни еврейските селища на Западния бряг. 

Помпейо обявил, че Вашингтон се отказва от юридическо становище от 1978 г., според което еврейските селища в тези палестински територии са в нарушение на международното право. Еврейските селища са създадени от Израел на Западния бряг на земя, окупирана по време на войната в Близкия изток от 1967 година. Този ход е пореден удар срещу стремежите на палестинците за създаване на независима държава.

"Установяването на израелски селища на Западния бряг не е в нарушение на международното право. Искам да подчертая няколко важни неща - първо - признаваме, че израелският съд могат да вземат законови решения въз основа на оценка на фактите на място. Съединените щати не изразяват възглед за законовия статут на което и да е селище. Второ - не поставяме под въпрос статута на Западния бряг - това е въпрос, който трябва да решат израелци и палестинци", казал Майк Помпейо, цитиран от Националното радио.

Израелското правителство е приветствало промяната на посоката на правителството на САЩ, съобщават междувременно агенциите. Премиерът Бенямин Нетаняху говори за поправянето на „исторически грешно решение". Палестинското ръководство обвини в същото време Израел в кражба на палестинска земя и ограничаване на свободата на движение на палестинците. Набил Абу Рудейне, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, заяви, че американското правителство носи „пълна отговорност за всякакви последици от този опасен ход".
Остра критика е отправена и от военизираните палестински организации ХАМАС и „Ислямски джихад“. Говорителят на първата Абдул Латиф ал-Кану заяви, че изявлението на Помпео е „официално погребение" на мирното споразумение от Осло. „Ислямският джихад“ заяви, че отговорът на думите на Помпео е увеличаване на съпротивата срещу израелските селища.
Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини подчерта придържането на ЕС към предишната му политика. „Позицията на ЕС по отношение на израелската политика за селища в окупираните палестински територии е ясна и непроменена: цялата дейност е незаконна съгласно международното право и подкопава жизнеспособността на двустранното решение и перспективите за траен мир“.

Към статията във в. СЕГА
mick

Силни сме, нагли сме.. можем да правим каквото си искаме. Засега.

Интервал

Сигурно США се явяват световния стожер на правото, че т'ва е новина :) а най-често какво смятат и какво правят са две коренно различни неща. Договорите, които подписват, не струват повече от хартията, като имам предвид цената за вторични суровини.

ЗИП
снимка на ЗИП

" Семитския междусобойчик" отдавна не предизвика интерес в  ценителите на геополитическата естетика !

 

:)

 

Реднеците отново са разстроили геополитическия си фокус и карат на пожълтяли книжки от 60-те години на 20 век мислейки си, че някой в противниковия лагер особено го е еня за некфи "палестински селища"....

 

:)

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо мълния !

 

"Иран" плени саудитски и южнокорейски кораби в протока Баб Ел Мандеб в Червено море ! Корабите са отведени към територия контролирана от хутите.

 

 

bay Dragan

Предполагам зверско грухтене ако руснаците започнат инвестиции в Източните покрайнини на Украйна.

Интервал

Даже ойроатлантически квич, който по нашите СМИ ще е начело с моника паси и чехналиев ?

Verbis verbis

Браво на САЩ.

Няма смисъл да се протака.

Признай ги, а останалото ше свършат арабите.

Nashenec

Крим, Крим Крим !!!

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Израелските поселения на окупираните територии са незаконни. Дано скоро и Трамп да е незаконен.

inventus

Израелските селища на западният бряг на река Йордан са върху земи завзети чрез война и са владени от тях в продължение на повече от половин век. Ако това са достатъчни основания за обявяването им за законни израелски земи значи е така. Но това признание отваря пътя за нови войни за завземане на територии и други ресурси. А също така отваря пътя на палестинците за нова война в която да си ги върнат. Която никак няма да закъснее като се има пред вид колко им е "мек спусъкът " на палестинците.И в крайна сметка всички ще заживеем с правото на силата а не със силата на правото.При такъв "морален стожер" като този на снимката точно това ще получим.

Stоrmbringer

Nashenec

Крим, Крим Крим !!!

Тъпоумните сравнения между анексирането на Крим и еврейските селища на Западния бряг могат да впечатлят само останалите вовеки верни на Кремъл и БКП форумни другарчоци. 

 

Окупацията и анексирането на Крим е с нищо непредизвикана военна агресия на Русия срещу Украйна. Която целеше единствено съхраняването на поразклатената власт на Путин, вследствие фалшификациите по време на президентските избори и на прогонването на неговата марионетка Янукович от президентския пост в Киев.

 

СЕГА арабите  реват, че с признаването на еврейските селища за законни от САЩ се ликвидира идеята за две държави в Палестина. Ами те самите я убиха тази идея, с неколкократните войни срещу Израел, започвани от тях, защото не признавали решението на ООН за създаване на две държави в Палестина и правото на държавата Израел да съществува. Войни, в които бяха позорно разгромени, въпреки щедрото въоръжаване и финансиране от СССР. Окупацията на Западния бряг на р. Йордан, Западен Йерусалим и ивицата Газа е в отговор на тези агресивни и непредизвикани от Израел войни, затова е напълно законна и оправдана.

 

Агресорите трябва да си получат заслуженото. И те си го получават, рано или късно. Включително Русия.

Verbis verbis

Прекрасна тирада, но несмислена.

Колегата  искаше просто да посочи кое е направлението на еврейците при поредният Изход на номадстването им.

paragraph39

Е, ми, Израел, от десетилетия, си има- върху окупирани от него чужди територии!-"зони за сигурност"!

Точно такива, каквито сега Турция се опитва да си създаде в Северна Сирия!

Друг е въпросът законни ли са те, спроед Устава на ООН! Категорично "НЕ!"!

Там е "заровено кучето"!

Впрочем, и на Донбас може да се погледне като на "зона за сигурност" на Русия?! Защо НЕ?! Та нали Украйна иска, драпа и натиска, да става член на НАТО- а НАТО и Русия, според натовците, са "врагове"! Тъй, де!??

 

 

 

mick

Израел така е разпокъсал палестинските територии.. че си е гарантирал постоянни проблеми с тях - интересното е и нагло е, това, че когато минават израелци по пътищата - забраняват пресичането на палестинци през тези пътища. Завзели са им най-плодородните земи.. направо са си гарантирали постоянна интифада.

paragraph39

/:/  САЩ вече не смятат за незаконни еврейските селища на Западния бряг

............................................................................................................................

Европейските страни в Съвета за сигурност на ООН осъдиха израелските действия в Западния бряг

20 Ноември 2019

Представителите на Белгия, Франция, Германия, Полша и Обединеното кралство в Съвета за сигурност на ООН заявиха, че все още считат израелските действия, свързани със заселването в провинцията Западен бряг за незаконни, предава РИА Новости..."Всяка дейност по заселването им е незаконна, според международното право", заяви британският пратеник в СС на ООН Карън Пиърс от името на петте държави...

......................

Апропо, тези държави са и членове на НАТО, заедно със САЩ!

Май, НАТО наистина е в "мозъчна смърт"/по Макрон/!?