facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
"Зелени закони" атакуват намаляване на парк Витоша

Инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики днес внесе жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк “Витоша”. За първи път в историята на парка, създаден през далечната 1934 г., площта му се намалява.  Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и съдебна сага, продължила почти две години, е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд, пише Тома Белев в страницата на инициативата.

В информацията се отбелязва още: "Интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда. Нено Димов обаче издава такава заповед, която след протести на природозащитници, отменя. Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта. 

Сред мотивите, които от Зелени закони изтъкваме, са фактът, че намаляването на площта на Природен парк Витоша не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии.

Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено. Заповедта на министър Димов нарушава и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Съгласно закона защитена територия би могла да бъде заличена, само ако едновременно са налице три предпоставки, а именно:

  • защитените територии са напълно и необратимо унищожени или увредени, 

  • не изпълняват предназначението си 

  • не могат да бъдат прекатегоризирани.

В същото време, министърът на околната среда и водите посочва следните мотиви за намаляване площта на защитената територия:

1. не отговарят на изискванията за защитена територия, 

2. не представляват продължение на естествени екосистеми, 

3. нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа

Видно е, че в заповедта на министъра не се съдържат предвидените в Закона за защитените територии предпоставки за заличаване. В същото време, освен че не са релевантни към законовите изисквания, мотивите на министъра са и несъстоятелни - и двата имота представляват гора по смисъла на закона и това е установено във всички съдебни спорове. 

От решение на Върховния административен съд става ясно, че и за двата имота предмет на обжалваната заповед има разработени и приети планове за застрояване и единствено режимът на природен парк Витоша, наложен от Плана за управление с който се забранява ново строителство в парка, не допуска тези планове да бъдат реализирани  и имотите – застроени. 

С издаването на обжалваната заповед, министърът премахва ограниченията, които природният парк налага върху двата имота и се създава възможност те да бъдат застроени, в тях да се добиват полезни изкопаеми по открит способ, да се извършват голи сечи и т.н.

Не на последно място, смятаме, че постановеното от министър Нено Димов отнемане на територии от площта на Природен парк Витоша би било опасен прецедент, който ще доведе до натиск и от други собственици на имоти и инвеститори, които ще поискат да “отхапят” апетитни парчета от парка с цел изграждане на луксозни имоти в планината, в близост до София. Природен парк Витоша е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията на парка. Разчитаме на съда да отмени незаконосъобразната заповед на министър Димов."

 

Цялата желба може да бъде видяна тук

Към статията във в. СЕГА
Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

уроди. от герп

дъртреалист

Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов

Говедото Нено вече и не учудва - с безпардонната си  корумпираност, 

с безочието с което гази екологичната етика, 

с войнстващата си простащина...

Но за учудване е - с какво толкова е хванал топките на началника си, че така търпи безогледното му крадене, което бие по имиджа му?

За учудване е също ОВЧЕДУШИЕТО на софиянци, с което търпят посягането на уникалния им парк!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Едни 10 дка?

Не е за вярване, честно.

По Планината пълзят нагоре хасиендите.

Докъде ще стигнат? Откога Витоша е нечий имот?

През зирките, през които все още се вижда Планината откъм Града: мафията ГЕРБ/ДПС/БСП планини повдига. Дори в трикфилмчетата тая работа не свършва добре.

harmless
снимка на harmless

Когато има спор и Тома Белев е замесен, почти винаги споменатият преследва лични финансови интереси без никаква връзка с екология. 

Зеленият рекет е дейност успешна за една котерия еколози и е крайно време това да бъде прекратено.

 

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Нено Корояд - къде стъпи, трева не никне. Оцеляло през фашизма и комунизма, гине при ГРОБ.

От южната страна на Витоша са  изсекли горичката над Чуйпетльово летоска, но кой да види.

Да кажат кои са собствениците на двата имота и ще стане ясна комисионната на Нено.

 

harmless
снимка на harmless

Според един сайт, единият от имотите е на Белослава и сагата се точи поне от 2003 г насам.

дъртреалист

Зеленият рекет е дейност 

Не е дейност, психическо отклонение е, в главите на хора с извратено мислене.

Това, че мафията подкарва, като скакалци, национални паркове (Витоша, Пирин, и т.н.) 

е дреболия. 

Важно е да опитаме да топнем някого.

Кефа на малкия човек, да плюне по някой известен...

×