Quantcast
Пътуването по магистралата от Калотина до Белград ще струва 11 евро | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пътуването по магистралата от Калотина до Белград ще струва 11 евро

От 1 декември пътуването с кола по магистралата от Калотина до Белград ще струва 11 евро. Дотогава по новооткритата отсечка от българската граница до Ниш пътна такса няма да се събира. Официалното прерязване на лентата на близо 87-километровия сръбски аутобан бе направено на 9 ноември от сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов.

Сръбските медии съобщиха, че от декември пътната такса по магистралата от Калотина до Ниш ще бъде 410 динара, или 3.50 евро, а от границата до Белград - 1290 динара, или 11 евро. Маскимално допустимата скорост по магистралата ще бъде 130 км/час, което означава, че разстоянието до сръбската столица ще може да се взима за малко повече от три часа.

Участъкът от Ниш до Калотина е събската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия изток и Западна Европа. Отсечката от София до Сърбия обаче все още се строи. Според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков участък от Драгоман до Сливница ще е готов през 2021 г.

По повод на новината за платената сръбска магистрала премиерът Бойко Борисов съжали, че в България пътни такси не се събират. "Един от големите ми грехове е, че магистралите в България са безплатни", коментира Борисов в интервю за сръбската "Първа ТВ". "Нямахме нито една магистрала и толкова им се радвахме, че въобще не помислихме за това", обясни миинстър-председателят. По негови думи обаче това не е проблем, тъй като икономиката върви напред, а тол системата за тежките камиони била пред пускане.

Към статията във в. СЕГА
KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

От 1 декември пътуването с кола по магистралата от Калотина до Белград ще струва 11 евро.

 

Сърбия- страната на пустите магистрали. Сърбите ще продължат да се тъпчат по обиколните пътища, а по магистралите ще се веят заблудени чужденци.

Един от големите ми грехове е, че магистралите в България са безплатни", коментира Борисов

Това всъщност е един от големите ти успехи,  Бойко. Защото е идиотия да се строят магистрали в някоя страна, а населението да продължи да пътува по претъпканите второстепенни пътища и да загива там, опитвайки да спести няколко евро, лева или динара.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

През лятото магистралата през Белград за Загреб е пренатоварена. Няма как да е безплатна - изплаща се от преминаващите, главно турци, с немска регистрация.

 

Бългаските магистрали също не са безплатни. Всички плащаме винетки за националната пътна мрежа, вкл. преминаващите чужденци. Ако малкото магистрали, които имаме станат платени, лочично винетките трябва да изчезнат. Не може хем винетки, хем платени магистрали. Или едното или другото.