Quantcast
Човешка грешка е причина за инцидента с трамвай 10 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

29 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Човешка грешка е причина за инцидента с трамвай 10

Човешка грешка е причина за инцидента, при който трамвайна мотриса излезе от релсите в центъра на София. Вината за произшествието е на ватманката, която не се е уверила, че стрелката за промяна на посоката е заключена. Това показват предварителните експертизи за инцидента в сърцето на столицата. Ватманката е признала за допуснатите от нея грешки. При дерайлирането трамваят блъсна пешеходка, която е със счупен крак и е контактна.

Инцидентът стана на обяд на кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Алабин" с трамвай номер 10, пътуващ от кв. "Лозенец" в посока центъра. На кръстовището релсите се разделят, като едната посока продължава по ул. "Алабин", а другата завива по бул. "Мария Луиза", разказа пред "Сега" Иво Василев от общинското дружество "Столичен електротранспорт". Промяната на посоките се извършва с помощта на стрелка, която се управлява автоматично или ръчно. За автоматичното преместване на стрелката обаче трамваят трябва да мине през съответното място не по инерция, а на ток. В случая това не е станало и ватманката е слязла да премести стрелката ръчно. Жената е имала трудности, но в крайна сметка е успяла да премести стрелката със щангата. Тя обаче е пропуснала да се увери, че стрелката е заключена в новата посока и няма да се премести обратно. За това е имало и предпоставки - събрал се пясък на мястото, който ватманите следва да почистват ръчно. Това не се е случило.

Така при потегляне предната част на трамвая е поела в новата посока, но от вибрациите стрелката се е преместила и задницата е тръгнала в другата посока. Трамваят е дерайлирал, като жената не е успяла достатъчно бързо, колкото би ни се искало, да го спре и се е стигнало до бутане на пешеходец, обясни Василев. Той допълни, че ватманите ежедневно се инструктират за тези рискове и се подписват при всяко поемане на смяна.

Жената, която е управлявала мотрисата, е с достатъчно сериозен стаж - работила е в електротранспорта 13 години. Тя вероятно ще бъде дисциплинарно наказана, от електротранспорта разказаха, че ватманката е била силно разтърсена от инцидента. По случая тепърва ще тече следствие и ще се правят официални експертизи. От дружеството са категорични, че няма проблеми с качеството на релсовия път - движението в района, в който минават много трамваи, е възстановено.

По-рано от "Спаси София" се усъмниха, че инцидентът се дължи на амортизирана стрелка. "Докато се надяваме наранените да не са в тежко състояние, искаме моментална отговорност от ръководството на "Столичен Електротранспорт". Стрелките са стари и евтини, а трамвайната инфраструктура е толкова неподдържана, че вече е опасна. Това е третия инцидент само за една седмица, този път с жертви, и ръководството трябва да понесе отговорност!", написаха от организацията.

Към статията във в. СЕГА
Предводител на ...

Фифините релси - най-качествените в света.

dissidentbg

Като да не се е движил по релси или да е било с огромна скорост, за да се завърти толкова. 

NVSt

Ами той на практика не е излязъл. Предницата минава направо на стрелката, а задните са завили по Витошка. Като как се е преместила стрелката сама е неясно.

Предводител на ...

Неясно е, да. Неясно е като 85% любоф у Факултето.

Трамваите си самоизлизат открай време. Отвържат се, па си самоизлязат. Фифи нема предста'а що.

wreckage
снимка на wreckage

трамваят треа да е бил фсъстояние на силен афект, за да излезе од релсите и да блъсне жената. Може жената нещо да го е обидила и/или провокирала.

Invisible

       ПОД КОПИТАТА НА КОНЯ

 

 Вчера на площад "Свердлов" попадна под копитата на коня  на колар № 8974 гражданинът  О.Бендер. Пострадалият се отърва с лека уплаха.

ловkия

трамваят треа да е бил фсъстояние на силен афект, за да излезе од релсите и да блъсне жената. Може жената нещо да го е обидила и/или провокирала.

Тия дни дори софийските трамваи са в едно нестабилно състояние на духа, обща изнервеност и страх от бъдещето, принадлежащо на нископодовите мотриси... ?

ловkия

Мотрисата явно е завивала надесно към Халите, интересно къде се е намирала пресичащата женица.

Дохс_Читем

Не е лесно цял живот да се движиш по едни и същи релси. Понякога ти се прище да кривнеш от пътя.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Трандвая и той гешев не ще...?

Васик

На всички критики за проблемите в София Фандъкова отговаря с "Ще възложа проверка" или "Все ми е тая".

Предводител на ...

По-интересно е не къде е била жената, а що на Фифи релсите карат трамваите да стават автобуси.

First Strike

Най-добре е по "Графа" да опънат стени между трамвайните линии и пешеходната зона.

First Strike

Превантивно, не за красота.

Предводител на ...

За това е имало и предпоставки - събрал се пясък на мястото, който ватманите следва да почистват ръчно. Това не се е случило.

Ахаха, а метлички имат ли си?

Естествено, че ватманката е виновна ? 

Васик

Много интересен случай - пясък да премести трамвайна релса. От градския транспорт сигурно имат данни, че това се случва всеки ден

торбаЛан

Умрем да коментирвам нещо, дето нищо не разбирам от него. Нъл тъй, Васик?

KonstantinovMM

Има очевидна тавтология, която за съжаление често се допуска. Грешката може да бъде само човешка. Природата не греши. Е, ако не броим създаването на самия човек. Ако природата го е създала, де.

бавно загряващ

едната посока продължава по ул. "Алабин", а другата завива по бул. "Мария Луиза", разказа пред "Сега" Иво Василев

Ул. "Алабин" и бул. "Мария Луиза" нямат обща точка! Булевардът е "Витоша".

ловkия

Мне, бул. Мария Луиза започва именно оттам, от Алабин на север.

Бесна тъпня, ако питаш мен, тука при нас Ботевградското най-първо се казва Янко Нагъзов, после Мадрид, и нааай-накрая приема истинското си име - Ботевградско шосе.

бавно загряващ

Ако бул. Мария Луиза започва оттам, защо адресът на Съдебната палата е бул. Витоша 2?

Скрудж

https://www.youtube.com/watch?v=HhruBsmJzCA

Васик

По-вероятно е мравки да преместят стрелката, отколкото историята с пясъка

ThePal
снимка на ThePal

Тц тц тц, само ватмани нямахме у Форума....

ata

И баба ти е била грешка Диагностик.... но ти си далече - далече. ;-))))

ata

Ке те остаа да си размисляш по бащина или майчина линия. ;-)))))))))))))))))))))))))))

venstar

Не съм видял другаде по света ватман да слиза и да мести стрелките с щанга. Когато системата е стара и чуплива, човешка ли е грешката?

Verbis verbis

Чвешка грешка...

Да, човеците са за боклука.

Юруш на електронизацията!

Там грешки няма.