facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Белград, Скопие и Тирана правят мини-Шенген

Преминаване на границите само с лична карта, бързи ленти за камионите и взаимно признаване на дипломите - това са част от параметрите на споразумението, договорено в Охрид между премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич. То стана известно като "мини-Шенген" и е отворено за останалите страни от Западните Балкани. В срещата в Охрид участваха председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич. 

„Планът за действие предвижда 24 часа седем дни в седмицата да функционират изцяло нашите граници, дава възможност за движение с лични карти на гражданите от този регион, осигурява условия, които ще означават бързи ленти за камионите през граничните пунктове, дава възможност за взаимно признаване на всички документи в частта на хранителните и ветеринарни агенции до всички други административни институции, работещи по документите, за да се осигури по-голяма мобилност на стоки, капитали и услуги...“, заяви премиерът Заев след срещата. Разработен е конкретен план за това как да се признаят дипломите, така че чуждестранните и местните инвеститори да имат комплексен разширен набор от квалифициран персонал в региона.

За сръбския президент Вучич това е важна инициатива както за гражданите, така и за бизнес сектора. Инициативата за регионално сътрудничество не означава създаване на някакъв вид Югославия, а е процес, който ще създаде по-добро и по-добро качество на живот в Западните Балкани, подчерта той. „Гордея се със сделката, която сключихме. Това със сигурност ще бъде бъдещето. Тук няма никакви югославяни, има по-добър живот за всички граждани“, каза Вучич. Той уточни, че пътуването до Северна Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година. Вучич се ангажира да представи договореното от страните от Западните Балкани пред френския президент Еманюел Макрон, от когото очаква подкрепа. Вучич благодари на САЩ, задето са одобрили и подкрепили плана. „Сега правим всичко, което искаше ЕС, но сами“, заключи Вучич.

Косовският президент Хашим Тачи обяви във Фейсбук, че е отказал да присъства на срещата на върха в Охрид, и заяви, че Косово не иска да замени своята евроатлантическа перспектива с каквато и да е регионална инициатива, съобщи Танюг. Република Северна Македония и целият регион нямат друга алтернатива освен членство в ЕС...но това, което правим днес, е всякак да се възползваме от всички потенциални възможности, които имаме преди нас, и да подобрим качеството на живот в целия регион, коментира Заев.

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Бре, как Тиквата е изпусната от тази инициатива?

Pchelichka

   Браво! ?

×