Quantcast
Финландците са най-щастливи в ЕС, а българите най-неудовлетворени | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Финландците са най-щастливи в ЕС, а българите най-неудовлетворени

През 2018 г. над 62% от хората на възраст 16 и повече години в Европейския съюз са били щастливи почти постоянно или поне през повечето време. В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС нараства с над 2 процентни пункта. Това сочат актуални данни на Евростат.

Гражданите на Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са най-щастливи: над три четвърти от хората (76% във всяка страна) твърдят, че се чувстват щастливи постоянно или през повечето време. Следващите най-щастливи хора са в Люксембург (74%), Испания (72%) и Дания (70%).
 За разлика от тях честотата на щастието е най-ниска в Латвия (където 31% от хората съобщават, че са щастливи постоянно или през повечето време) и в България (35%).

Испания регистрира най-високия дял на хората, които са били щастливи през цялото време (29%), докато подобен дял на хората в Латвия (28%) съобщават, че са били щастливи рядко или никога.

Отделно Евростат дава статистика за това колко доволни от живота си са гражданите на страните от ЕС. Тук България е на дъното на класацията.

През 2018 г. средната удовлетвореност от живота, измерена по скала от 0 до 10, варира значително в различните държави членки на ЕС.
С обща средна стойност от 8.1, жителите на Финландия са най-доволни от живота си, следвани от тези в Австрия (8), Дания, Полша и Швеция (всички 7.8). 

В противоположния край на скалата, жителите в България (5.4) са били най-малко удовлетворени, следвани от тези в Хърватия (6.3), Гърция и Литва(и двете 6.4), Унгария (6.5), Латвия и Португалия (и двете 6.7).

Средното удовлетворение от финансовото състояние на домакинствата варира значително в държавите членки на ЕС.  Със средна оценка от 7.6, жителите на Дания, Финландия и Швеция са най-доволни от финансовата ситуация на домакинството си. Те са следвани от Холандия (7.4), Австрия (7.3), Белгия (7.0), Люксембург (6.9), Германия и Малта (и двете 6.8).

В противоположния край на скалата жителите на България (4.3) са най-малко доволни, следвани от тези в Гърция, Хърватия и Литва (всички 5.2), Латвия и Португалия(и 5.4) и Унгария (5.5).

В почти всички държави членки, за които има данни за 2018 г., средната удовлетвореност от финансовото състояние се е увеличил в сравнение с 2013 г., с изключение на Дания, Люксембург и Холандия, където тя остава непроменена, и Литва, където намалява от 5.8 през 2013 г. на 5.2 през 2018 г. (-0.6).

Най-високите увеличения са регистрирани в Гърция, Кипър и Португалия (+0.9), Малта (+0.8), Чехия, Италия и Словения (всички +0.7).

Към статията във в. СЕГА
н16
снимка на н16

Финландците са най-щастливи в ЕС

Защото не са натиснали в НАТО ?)

Утринен зов

Абе северняците са толкова щастливи, че доста от тях чак леко депресирани...

Рачо Ковачев
снимка на Рачо Ковачев

Най-голямото щастие за финландците е да ходят на работа 11 месеца. Наистина са много добри работници, сред най-добрите в света. 12-тият месец са пияни нонстоп... 

Интересно е мястото на Полша сред "щастливците". Половината Полша се е изнесла в Швеция, Англия и САЩ, а самата Полша е пълна с украински роби...

Явно "щастието" е доста разтегливо понятие...

Даскал Цеко

"Защото не са натиснали в НАТО?"

 

Не. Защото Баба Меца им е до гъзеца, но вече 80 години не ги закача и ги оставя да си живеят живота. 

 

peniko

Явно българките вече "не дават" и българите са неудовлетворени .......