Quantcast
16 пианисти свирят на 8 рояла в 4 български града | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
16 пианисти свирят на 8 рояла в 4 български града

Неповторим "Концерт на 8 рояла" ще зарадва почитателите на класическата музика у нас през ноември. Той е едно от закриващите събития в програмата на "Пловдив 2019", но ще бъде представен и в другите три български града, които бяха претенденти за европейска столица на културата - София, Велико Търново и Варна. 

Откриващият концерт под тепетата е в зала "С.И.Л.А" на 16 ноември. Два дни по-късно 16-те пианисти ще демонстрират свирене на 32 ръце в Зала 1 на НДК. На 21 ноември осемте рояла ще отпътуват за ДКС "Васил Левски" във Велико Търново, а заключителният концерт е на 23-и в ДКС Варна.

16-те инструменталисти идват от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, Филипините и, разбира се, България. Програмата включва композиции на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и др.

Създател на проекта "Концерт на 8 рояла" е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава клавирен ансамбъл "Байнов" през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна. Особено атрактивни са телевизионните им изяви. Репертоарът на ансамбъла обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси за пиано. 

Сред записите на клавирен ансамбъл "Байнов" са "Шест ръце на едно пиано", "Повече от 8 пиана", "Пиана и перкусия", "На живо в Люцерн", "Карл Черни: Концертни квартети".  Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.

Диригент на четирите концерта в България е Григор Паликаров - познат от сцената на Софийската опера и ръководител на Classic FM Symphony Orchestra, композитор, пианист, преподавател, носител на множество международни награди. 

Билети се продават в мрежата на "Ивентим", касите и сайта на НДК. 

Към статията във в. СЕГА
Стоф

Пиано Цирк

Звън®
снимка на Звън®

Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана. Най-впечатляващо  изпълнение на  формацията „Ансамбъл Байнов” е концерта за лява ръка на Равел,  посветен на немския пианист Паул Витгенщайн, загубил дясната си ръка по време на Първата световна война. В интерпретацията на Байновия ансамбъл той се свири на един роял Steingraebеr на 13 ръце. Шестима пианисти са седнали по двойки - всеки в нечий скут, а седмият е с гипсирана дясна ръка, разположен в левия край на рояла.