facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Най-популярният модел в Европа смени поколенията

Още след появата си преди повече от 40 години Volkswagen Golf се превърна в предпочитан избор на европейските клиенти. И оттогава е почти неизменно начело по продажби на континента. До момента от модела са продадени повече от 35 млн. коли, а предстои на пазара да се появи и осмото поколение на автомобила, което беше представено само преди дни.

Във Volkswagen продължават да следват стратегията си и промените в дизайна са малко, но все пак достатъчни, за да покажат, че става дума за нов автомобил. Те са засегнали най-вече фаровете, мигачите и броните. Малката промяна на формата на каросерията е позволила на инженерите на Volkswagen да подобрят коефициента на аеродинамично съпротивление (Сх). При новия Golf той е 0,275, което е почти колкото на най-икономичната версия от седмото поколение на модела - Bluemotion (0,27).

Новият Golf е пораснал на дължина спрямо своя предшественик с 26 мм (до 4284 мм), но е по-тесен с 10 мм (1789) и по-нисък с 36 мм (1456). Разстоянието между двете оси е увеличено с 16 мм и вече достига 2636 мм. Обемът на багажника обаче остава непроменен - 380 литра.

Големите новости са в салона, където се залага на изцяло цифров интерфейс, при който механичните бутони са сведени до минимум. Управлението на повечето функции става от волана и от екрана на мултимедийната система. Още в базовата версия той е обединен с 10,25-инчовия виртуален приборен панел, от които се управляват основните системи на атомобила.

Новият Golf е снабден също с тризонов климатик, проектор на предното стъкло, гласово управление на мултимедията с интегриран виртуален помощник Alexa, широк набор от онлайн -сервизи и функции, както и акустична система Harman Kardon. В оборудването е включена и система да полуавтономно движение IQ.DRIVE, която поема управлението при скорост до 210 км/ч.

Гамата двигатели е обширна, като още в началото ще бъдат достъпни 9 варианта. Мощността на задвижващите агрегати варира от 90 до 300 к.с, като те работят на бензин, дизел и метан и са свързани или с нова 6-степенна механична скоростна кутия, или с DSG. Има и 5 хибрида. При версиите с роботизирана трансмисия няма физическа връзка между мотора и предавките, което е позволило повече място в салона.

За новия VW Golf ще се предлагат бензиновите 1.0 TSI с мощност 90 и 110 к.с. и 1.5 TSI със 130 и 150 к.с., както и нов дизел - 2.0 TDI, развиващ 115 и 150 к. Новият Golf ще се предлага още в три варианта на "мек хибрид" с 48-волтов стартер-генератор еTSi, който развива 110, 130 и 150 к.с.  По-късно ще се появят два хибрида, който ще се зареждат от електропреносната мрежа - eHybrid. При тях литиево-йонната батерия е с 13 кВт/ч, а мощността на агрегатите е 204 и 245 к.с. Ще има и спортни версии GTI и GTD, вариант 4Motion, хот-хеч Golf R и Golf TGI на метан.

Въпреки че автомобилът е доста по-сложен технически от своя предшественик, времето за производството на една бройка от него е намалено с близо час. Това е постигнато благодарение на увеличената с 40% производителност на завода, който е претърпял мащабна ревизия и модернизация.

Хечбекът е построен на базата на второто поколение на платформата MQB, което позволява на концерна да използва около 80% от производствените линии и оборудване за сглобяване на новия автомобил. А това ще става без кардинални промени, като съответно са избегнати и мащабни инвестиции в реконструкция на самото предприятие.

В същото време възможните варианти на новия модел са съкратени с 35% в сравнение със седмото поколение. От гамата отпадат хечбекът с 3 врати и компактният ван, както и някои от най-популярните комбинации на мотори и скоростни кутии.

Като цяло новият Golf се състои от 2700 детайла и 962 електронни компонента (с 31 повече от предшественика му). Електрическите кабели при хечбека са с дължина 1340 метра, което е със 100 метра повече от досега. Преди да слезе от поточната линия, автомобилът изминава разстояние от 69 километра.

Очаква се цената на автомобила, чиито продажби ще стартират през януари, да е с около 10% по-голяма от настоящия модел, който започва от 18 000 евро.

Към статията във в. СЕГА
Самуил Петков

При версиите с роботизирана трансмисия няма физическа връзка между мотора и предавките, което е позволило повече място в салона.

Глупости!

Физическата връзка между  мотора и предавките се нарича "съединител" на немски-"куплунг"!

Eй го и при най-новия Голф :

 

https://www.tzr-motorsport.de/Sachs-Performance-Kupplung-KIT-EMS-Organisch-VW-Golf-5-16V-GTI

Самуил Петков

И "милд хибридът" е с литиево-йонна батерия!

 

https://www.youtube.com/watch?v=yEQ1R3zgXNw

 

И не е нищо , кой знае колко ново - при "Голф" го има отдавна!

 

https://www.youtube.com/watch?v=ixDR3SlFWdk&t=31s

 

П.П

Абе НЕ МОЖЕ  да няма физическа връзка между мотора и колелетата!

Има - съединител, трансмисия , оси , главини на колелото, джанти, гуми!

КАК без физическа връзка?

Лети с метла или що?

 

Да не би да искате да кажете , че няма връзка между лоста на скоростите и скоростната кутия??!

Това вече е друго - но не е никакво чудо на чудесата - има датчик за положението на лоста, а той командва електромагнити и електромотори да освобождават съединителя и да зацепват зъбните колела едно с друго.

Кво толкова!??

 

Има го и на всякакви коли!