facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бивш полицейски шеф назначил Митьо Очите заради връзките му

Кариерата на арестувания като лидер на организирана престъпна група Димитър Желязков–Очите, който чака екстрадиция в Истанбул, е емблематичен пример за преплитането на власт и престъпност. 

Управителят на охранителната фирма "Аркус-Сигурност" Иван Владимиров - бивш шеф на криминалната полиция в Бургас, разказа пред две телевизии в четвъртък, че Желязков е влязъл в легалния охранителен бизнес благодарение на връзките и контактите си.

Владимиров наричаше Желязков ту консултант, ту мениджър. Собственици във фирмата са общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев (30%), собственикът на автокъщи Георги Дросев (20%) и Владимиров (17%). Най-голям дял има охранителната фирма "Аркус-сигурност София“ ООД, която притежава останалите 33%. Управител и едноличен собственик на капитала й е Валерий Любенов. Регистрирана е на бул. „Шипченски проход“ 47, където има фирми, свързвани с Баретата, написа "Клуб Z". 

Владимиров обясни, че се познава с Желязков от времето, когато е бил полицай и участвал в профилактика на криминалния контингент, включително на Очите. "Аз лично се познавам сигурно от повече от 20 г., както познавам огромната част от лицата, представляващи оперативен интерес за полицията навремето. Така познавам и него, но не сме имали контакти може би около 15 г. Аз 2004 г. се пенсионирах и не го бяха виждал до 2015 г.", обясни той пред bTV.

Пред Нова телевизия разказа, че започнал работа в охранителната фирма 9 г. след пенсионирането си, така че нямал конфликт на интереси. В същото дружество съдружник бе и бодигардът на Желязков - Александър Алексиев, който бе убит при стрелбата в заведението "4you" през лятото на 2016 г. След смъртта му дяловете му се наследяват от родителите му и съпругата му, които - странно - ги прехвърлят безвъзмездно на част от съдружниците.

Кариерата на Желязков в "Аркус Сигурност" започва през 2015 г. "Предложи негов познат да го вземем на работа. Евентуално да използваме контактите му, неговите лични връзки, тъй като една огромна част от нашата дейност е именно по този начин - с контакти с близки познати, с връзки да поемем обектите на охрана", обясни бившият полицейски шеф. Той отрече, че дружеството е получавало поръчки за стотици хиляди левове и че охранява бургаската митница и местния НОИ. Имало договор за охрана на почивни станции на възможно най-ниската цена. 

Според Закона за частната охранителна дейност членовете на управителния орган на охранителните фирми не трябва да са осъждани или обвиняеми. Същото важи и за охранителите. Желязков обаче е осъждан и все пак е нает във фирмата, която е получила лиценза си. Очевидно му е измислена длъжност, за да се заобиколи законът. 

Сега Желязков щял да бъде уволнен, съобщи Владимиров. Процедурата обаче щяла да се проточи, тъй като имал решение от ТЕЛК за инвалидност. Фирмата се съветвала с Инспекцията по труда как точно да го освободи. Досега Желязков търсел обекти, които фирмата да охранява, но убеждавал само с легални средства, обясни Владимиров. "Насила никой не е каран – нито със заплахи, нито с изнудване", каза той пред Нова телевизия.

Няколко пъти Владимиров уточни, че той е шеф на Желязков, а не обратното, както твърдеше Очите по делото за стрелбата срещу него пред спецсъда. През май той каза за Владимиров: "Аз го взех от друга фирма", но беше посъветван от адвоката си да се поправи.

 

ЗАЩИТА

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов коментира факта, че синът на управителя на "Аркус" - Методи Владимиров, е зам.-шеф на затвора в Бургас, а дъщеря му е главен юрисконсулт на областната дирекция на МВР.  "Като дойде лятото и отпускарското време, и се появява проблем с този наш служител. Миналата година по същото време пак имаше проблеми с него. Този наш служител е осъждал затворници за клевети. Проверявали сме го и не виждам причини да го критикуваме за работата му. Не е наша работа къде работи баща му", заяви Проданов. Той говори за проверката през август 2017 г. по сигнал за продажба на наркотици в затвора. Тогава не беше установено нищо нередно. 

 

ВТОРИ ОПИТ

Арестуваните петима души за участие в групата за изнудвания и палежи, ръководена от Желязков, остават в ареста, реши апелативният спецсъд. По време на заседанието стана ясно, че обвиняемият Иван Пишиев вече е осъдил прокуратурата за подобни обвинения, повдигнати му преди години. Било му присъдено и обезщетение. Според разследващите групата се е опитвала да превземе погребалния бизнес в Бургас, заплашвайки собственици на агенции. Адвокатите подчертаха, че обвинението се крепи на показания на анонимни свидетели и разпити на полицаи, които разказвали оперативни данни, които не могат да служат за доказателство. Делото, по което са обвиненията, е от 2015 г. Адвокатите попитаха какво са правили разследващите през последните две години.

Към статията във в. СЕГА
Стоф

Престъпниците ни охраняват от себе си, с активното съдействие на държавата. 

Mrx

Ега ти държавата, егати чудото. политици, полицаи, държавни служители така са се оплели, като свински черва, че няма къде повече. Няма разплитане. Май ще трябва да се действа, както Алрксандър Македонски разплел Гордиевия възел. Взел меча и го разсякъл.

marksman
снимка на marksman

Ми като увОлни Митю, той клетият как ще си вади хляба? Няма справедливост на този свят! За онзи не знам

Nickolas

Социално близък!

аман бе

"...Досега Желязков търсел обекти, които фирмата да охранява, но убеждавал само с легални средства, обясни Владимиров..."

От типа "Ти мене уважаваш ли ме?"

 

Престъпник, милиционер, престъпник, милиционер.... Докога?

Скитник-1

Чувал съм дума за "град на греха", но не съм чувал за "държава на греха". Такова животно май не може да е живо, но знае ли човек ?

 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Предложи негов познат да го вземем на работа. Евентуално да използваме контактите му, неговите лични връзки, тъй като една огромна част от нашата дейност е именно по този начин - с контакти с близки познати, с връзки да поемем обектите на охрана", обясни бившият полицейски шеф.

Да, бе да, наели мутрата да им осигурява клиенти. Колко типично.